tisdag 28 september 2010

Alla årstider på en och samma gång

På nå't sätt upplever jag årets alla årstider samtidigt just nu.... Alldeles för tidigt, och förhoppningsvis bara tillfälligt, har det varit minusgrader de senaste nätterna. Kan ändå inte låta bli att tycka att froststänket är vackert.... även om dahliorna i rabatterna kanske inte håller med mig.... De ser ganska ledsna ut.... Turligt nog står de flesta i krukor och lite mer skyddat till, så dom har klarat sig. Men nu brinner det i knutarna att gräva upp och plocka in. Luktärterna hänger, men är förhållandevis spänstiga. Och det mesta annat blommar på som om det aldrig slutat vara sommar och ignorerar totalt de senaste nätternas kyla. På dagarna är det ändå ganska varmt, upp emot 10°......  så det kalla hinner nätt och jämt försvinna från ytskiktet i marken.... tills nattens kyla kommer igen....


Våren är nära
Förutom hösten och sommaren då, upplever jag våren mycket starkt just nu..... I växthuset behagar anemonerna att blomma ytterligare en gång.... Vilken överraskning det var då.... Tänkte precis plocka undan krukan för vinterförvaring när jag inser att det är knopp på gång...... Och leveranserna av alla vårlökar har ÄNTLIGEN kommit..... I'm in heaven.... Bordet i växthuset är nu fyllt med påsar av diverse lökar och annat som nu bara måste plats-bestämmas först innan de ska ner i jorden... 


Slutligen vintern: Har en vit amaryllis i knopp. Kan inte låta bli att få julkänslor....

PS. Håller just nu som mest på att fundera över hur jag ska märka ut alla nya lökar, så jag vet precis vilka små gröna blad som tittar upp fram emot vårkanten... För minnas var jag planterade allt kommer jag inte göra.....

Hoppas att ni alla får en fin, frostfri och solig vecka!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Beautiful!!!

godastunder-tokigaidéer sa...

Vi har haft en natt med frost men tack och lov ingen skada skedd i trädgården. Men jag håller med dig lite mysigt är det. I går tände vi säsongens första bra sa i kaminen och det var helt underbart skönt, säger en riktig kylling...

Villd u har fler lökar titta in på min tävling...
Ha det gott
Kram anna

Madame C sa...

Suck, ja. Någon återvändo finns inte. I ett huj fick jag upp alla dahliorna i går kväll (till slut med ficklampa runt halsen), för de hade varnat för frost.. som uteblev... Men man vet aldrig!

Jag har infört ett nytt och synnerligen praktiskt system, när jag planterat lökarna. Efter plantering slänger jag ut påsarna på marken. Fotar en bild så hela rabatten syns och sedan en närbild på påsen/påsarna. På så vis kan jag gå tillbaka i mitt bildarkiv och se vad jag satte var. Vi får se om det funkar!

Ha det gott,
Charlotta

NataljaOblonskaja sa...

Säger det igen, jag älskar hösten OCH din trädgård.
Ljuvliga bilder på förgänligheten som också är vacker på sitt sätt, dock med något vemodigt i sig.
Förstår om du är i lökhimlen, och komma ihåg var man sätter något, gör någon det??:))
Ha en skööön vecka!!
Camilla

AnnCharlotte sa...

När frosten än kommer brukar man bli överaskad ;((( iallafall jag som aldrig har tagit in det som ska tas in...och ändå är det inga stora mängder det rör sig om så jag kan verkligen inte skylla på tidsbrist.....

Frøken Solhat sa...

I sandhed et smukt miks af årstider......hvorlænge vi end gerne vil holde frosten af vejen så er det nu ikke meget der er mere forfriskende og smukt end frost og klar himmel :0)

Dorthe

Lotta sa...

Det ser riktigt fint ut med frostnupna blommor. Hoppas på några veckor till innan det drabbar oss här söderöver.
Kram

Bea sa...

Hej!
Samma här, frosten har skördat mina blommor och nu ligger det mesta på komposten :(
Det enda man kan roas av är trevliga frost-bilder :)
Så fort den rinner iväg - trädgårdssäsongen!!
Må gott1
Kram /Bea

Katarina sa...

Jättefina frostbilder, jag är emellertid inte avundsjuk på just det... Men idag har jag tagit in citrusen, den gillar ju inte när det går under +5 grader och det blir nog lie kyligt inatt.

Skojigt med amaryllisen, har den stått ute i sommar? Ett år grävde jag ner julamaryllisar i rabatten, sedan blommade de i juli, det såg ganska knäppt ut:)

Jag har en förskräcklig röra bland mina lökar! Eftersom jag flyttar runt perenner och buskar en del så hänger ju lökarna ofta med. Men det känns inte som något jätteproblem, jag tänker varje år att jag ska sortera dem till våren, vi får väl se om det blir av... Lycka till med lökplanteringen, du flitiga!
Kram
Katarina (slö)

Sophia Callmer sa...

Hu frost, det är förstås rasande vackert men inte roligt, jag hoppas som flera andra här att det dröjer lite här i söder, men jag tog i dag in de känsligaste och skördade pumporna och la dem i en skottkärra i ladan, här är kyligt i kväll.
Fint med din amaryllis, de gör lite hur som när de får sköta sig själv..
kram

Scilla sa...

Inte kul när frosten tar daliorna - men knölarna i marken klarar sig väl lite till.... Va härligt att ha en massa lökar att plantera!

Kram,
Stina

Annelie sa...

Oj, här hinner man knappt kika på ett inlägg förrän det kommer ett nytt.
Älskar dina vasinspirerade utgrävningar. Dina tulpaner kommer att spilla fint över kanterna likt tulpaner i en Alto glasvas.
Hua, vilka kyliga nätter man har där hos dig i Norrland. Tänker på hur sent våren med värme kom till dig, och nu, nu har kylan kommit tillbaka. Det bygger starka människor inbillar jag mig. Ja, det är så jag ser dig i alla fall.
Himla skoj att anemonerna bestämde sig att gästa på nytt. Gulliga är de. Lite vallmostil på dem egentilgen tycker jag.
Frostfotona är vackra. Frost och regn bidrar med så mycket mer stämning än utan. Ett extra lager av dimension.

Kram till dig och ta fram yllesockorna!

Marie Lithén sa...

frostnupet är ju så vackert, men ändå känner man sig ju lite tagen på sängen.

Britt sa...

Såg att frosten svept här över i morse hua//Britt

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej!
Just nu tycker jag förfallet i trädgården är härlig! Det virriga lövtäcket av björklöv ger ändå någon slags enhetlighet som jag gillar:-)
KRam H.

Anja sa...

Vilka otroligt vackra men sorgsna bilder - de fyra första./Anja