måndag 14 juni 2010

Arbete pågår....

Gräva, gräva, gräva..... var vad jag gjorde i går...... Såpass att jag är en aningens stel i dag :-) Whiiiii, jag är på gång med en ny rabatt.... Eller rättare sagt, en befintlig rabatt har blivit dubbelt så stor. Det här är baksidan av det som jag kallar 'Trädrabatten'. Det blev en halvcirkel som mättes ut med spik och lina - hur enkelt som helst faktiskt.Ni ser väl vinglaset, osten och kexen.....serverade i finaste servisen :-) Vet inte om vin är den bästa törstsläckaren vid rabatt-utgrävningar... Men maken kom ut med en liten apertif innan söndagens middag. Och jag sa utan tvekan: 'ja tack'..... :-)Att ha en helhetsplan för sin trädgård känns som en bra idé. Men jag måste säga att jag än så länge går på känsla och planerar endast bitvis. Drömmen vore naturligtvis att ha obegränsade resurser och att få börja från scratch med en vision och en förverkligande-plan. Oj, oj, vet precis hur jag skulle göra då. Men, verkligheten ser annorlunda ut och framväxten av trädgården sker mer slumpartat och efter humör, ork och lust. Och nu har jag lust..... Orken varierar, men planen för nya rabatten är kristallklar. Ingredienser som kommer att finnas med är: mur, grusgång, bänk, buxbomhäck, rosor och pioner.... Färgerna kommer antagligen att hållas antingen till enbart vitt, eller vitt och cerise/mörk lila..... 


Muren kommer att placeras i mitten mot buskarna som en vägg eller avdelare, framför den blir det en mindre halvcirkel och gång mot gräsmattan fylld med grus, och på vardera sida själva planteringarna. Allt inramad av låg buxbomhäck. Vad tror ni - visst kommer det att bli bra?! Buskarna i mitten är Hallonschersmin (stavas det så?) som doftar som godis - helt underbart och kommer bli perfekt att ha bakom sig när man sitter på bänken framför muren och filosoferar över livet....


PS. Tack så jättemycket kära vänner för era snälla hälsningar..... Jag blir alldeles varm i hela kroppen..... 


Ha en underbar vecka! 


31 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Oj va du jobbar!!! Och vet du, det blir kanon!! Jag väntar på en bildserie inom kort hur jobbet framskirder :) Vilken gullig man du har, som fixar till maten medan du sliter i rabatten...så är det ofta hemma hos oss också...härliga män vi har :D

Bianca sa...

Wow, vilket härligt projekt! Ser oerhört välplanerat ut och det där med helhet kan man ju faktiskt åstadkomma över tid. Och helheten består som bekant av flera olika delar. Jag ser fram emot lite bilder över hur rabatterandet fortskrider och så småningom hur det färdiga resultatet blir.

God anläggningslycka!
/Bianca

Annelie sa...

My goodness, Charlotte!
Det är ett imponerande stycke av land du har grävt upp. Funderar på om det är tungt att lyfta spaden idag. Du lyfte väl inte de där stora stenbumlinarna?

Det här ser ju helspännande ut - I dig it!
Skönt att höra att andra också går på känsla och inte har en helhetsplan. Att framväxten sker slumpartat och efter humör och lust som du säger, kanske inte alltid är bästa eller mest effektiva sättet att planera en trädgård, men det är verklighet. Slumpen har ofta bestämt vad jag har tagit med hem från trädgårdsaffärer. Vad har sett bra ut och vad har sålts till bäst pris, tex. Jag är ofta inspiererad av andra trädgårdar och periodvis älskar jag en färgkombination, och sedan en annan. Jag ändrar konstant humör och riktning - och så får min trädgård följa med på mina inspirationsskiftningar.

Men allt jag sett i din trädgård är väldigt vackert och get åtminstone intrycket av att vara genomtänkt. Så något gör du rätt. Tycker att din plan låter helspännande och ser fram emot den färdiga produkten.

Kram på dig Sundsvallstjejen!

Ruben sa...

Ha ha, känner till det här fenomenet - rabatter som bara växer och växer, och - vad ska man med en massa gräsmatta??
Ha det gott!
/Ruben

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hallojsan!
Men kära nån ett sånt jätteprojekt! Förstår om det tar emot härodär idag:-)

Hos mig skulle ett sånt där grävprojekt ta ca fem veckor, eftersom vi har fyllnadsmassorna från helvetet under gräsytan..;-(

När vi flyttade in här för 17 år sedan grävde jag för häckplantor.. du vet syrenplantor för 129:-st, inte så stora, men ändå.
Jag lovar dig att varje hål tog mellan 3-4 timmar att gräva/spetta/bända loss "jorden" för att få ett planteringshål på 50x50cm. Fick man loss 1 dl stnhård jord i minuten var man nöjd... Efter att jag grävt i tre veckor, fick jag inflammation i axlarna...
JAg som flyttade upp till Stockholm från bördiga Skåne visste inte att det fanns sådan jord:-))
JA, milde tid vilka minnen:-)

Ha det gott, och gräv inte för länge du heller:-) Kram H.

Mitt smultronställe sa...

Hej Charlotte!!

Fint det kommer bli!!
Håller också på och gräver och kör jord, det är så roligt att få fint!!

Härlig blogg du har med många fina bilder!

Hoppas veckan börjat bra, kram Camilla.

Gunilla sa...

Hejsvejs.
jag känner igen mig i dina tankar, jag har en tanke sedan gräver jag och det blir bara större och större sedan står jag på håll och tittar gör sedan ett ryck med spaden och tycker att nu räcker det. Men när själva grävandet börjar så kommer alla stenbumlingar upp då behöver jag manskraft så gubben får rycka in och han blir ju inte så inspirerad när alla stenar skall upp för då blir det sakta en liten utökning av planteringarna :o)

Jag har ett projekt pågång där det enligt min vision skall bli pioner och clematis berså. Jag har inhandlat clematis från Estland så det har jag tillräckligt av några pionplantor finns ochså så nu hoppas jag att de kommer i jorden innan midsommar.
Sedan är det ju allt piffande runt omkring som kommer till.
Men jag tror att det blir bra:o)

En riktigt tänkande karl du har ett glas vin och tilltugg ger ju ny energi.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Anonym sa...

Hej
Det ser ut att bli jättefint, jag gillar verkligen den knotiga gamla trädstammen som ger fin karaktär till rabatten! Satte själv en låg buxbomshäck som inramning till en rabatt för två år sedan men den tar tid på sig att växa, man vill ju så gärna att det ska gå lite fortare i trädgården ibland! Ser fram emot fler bilder på hur det går. Hälsn. Åsa

AnnCharlotte sa...

Det ser fint ut...och det där med humör, ork och lust...det är väl det som gör trädgården till det den är...en plats för njutningsfullt skapande...och en massa grävande förståss ;))

Lena Andersson sa...

Det kommer bli super snyggt.
Jag älskar när man har ett stort projekt på gång och när man har grävt bort allt gräs och kan börja med det roliga.
Grattis till allt kul och ett fint arbete som du gör.
mvh Lena

Mammasblommor sa...

Men åhh, vilket jobb du gjort med allt det grävandet! Förstår om det känns både här och där i kroppen!
Det kommer att bli fantastiskt fint!! Ska bli spännande att få följa och se slutresultatet! Hoppas på många bilder under arbetets gång!!
Ha det gott!

Mimi sa...

Det där kommer att bli så otroligt snyggt att det inte är klokt!! Förstår att kroppen tar lite stryk!
Mera bilder vartefter tack :) Hälsn mimi

•lotta på solrum• sa...

shit, så fint! och när jag inte är gravid längre eller har liten bebis ska jag baskemej dricka vin med jordiga händer också!
har faktiskt tänkt på det där med att stamma upp tujan. men det lutar nog till att just den ryker. annars har jag någrafler just i den rabatten som tar onödigt mycket plats. men kan man verkligen stamma upp träd som är ca 4 meter? är dom inte lite för stora då?
jag får läsa på... det märker jag!

Almbacken sa...

Set där kommer att bli ursnyggt! jag gillar verkligen formen på rabatten, rejäl och tydlig. Bänken, gången och planteringarana - I like! Ska bli kul att följa.

Ha en bra tisdag,
Maria

Sophia Callmer sa...

Vilket projekt!! och det blir helt säkert snyggt! Förstår att du har trötta armar i dag...fast det är ju himla kul med nya projekt och rabatter som växer är ett fenomen härmed, det utvecklar sig efterhand, det är ju som du skriver inte genomförbart annars, men hade man tillgång till en annan kassa för trädgård kunde man ju annorlunda till verks.

Och vattnet var inte varmt, men det bryr sig inte minstingen om som snart inte är någon minsting längre..
Vila ryggen och armarna, kram, Sophia

Marie Lithén sa...

låter som att det blir fantastiskt fint, å det blir det ju när det är du! Lagom dos av jobb och njutning är ju bäst, men för mig just nu tar njutningen överhanden:-)
Vad sätter du för Buxbomsplant?

Madame C sa...

Wow! Respekt, säger jag bara! Så himla fint det kommer att bli! Jag vill genast ut och börja gräva nya land - sån inspiration jag får:) Och mur, det ska bli spännande att se hur den ska göras. Spännande fortsättning ser jag fram emot.
Ha det gott, Charlotta

Anonym sa...

Long did not see such interesting and beautiful blog, all praise is for you!
I immediately registered as your Google follower because I enjoyed the look at your blog:)
Come you to my blog, and I love flowers and leisure by photographing.
I send you warm greetings from the Croatian.
Sandra

Katarina sa...

Det där ser helt fantastiskt ut! Bra jobbat - kommer bli super! Ser fram emot bildbevis längre fram...

gittan sa...

Det kommer säkerligen att bli jättefint. Att börja om från scratch är iofs kul men ack så lång tid det tar inan det börjar likna en trädgård. Vi la ju ner jordvärme och då skövlades allt förutom Apeln vid trappen och vAlnötsträdet på baksidan. Någon plan... nja, den växer väl fram varteftersom tror jag =) Vi har flyttat ett par av träden flera gångenr eftersom planen ändratr sig "skrattar" Kan man kalla det för en plan då =) Men roligt är det och det börjar ju faktiskt ta sig. Det ska bli skoj att få följa hur din breddning/nya rabatt växer fram. Ha en fortsatt fin vecka / kram gittan

Lotta sa...

Du milde vad läckert det blir, och vilka raka kanter du kan fixa. Det måste varit innan aperitifen ;-). Jobba på bra nu så vi får se det färdiga resultatet...väntar med spänning.
Ps. Hästliniment är kanon på ömmande ställen!
Ha det bra.

Helena sa...

Himmel så spännade detta ser ut och hjälp så du har jobbat! Åh, det riktigt kliar i mina fingrar att fixa fint i vår trädgård, men jag jag har dessvärre en liten broms i den självutnämnde trädgårdsmästaren i huset... Man får så att säga så några frön hos honom och i bästa fall så småningom skörda tillståndet att genomföra idéerna... ;-D

Det kommer att bli toksnyggt hos dig, det är jag övertygad om, och det skall bli så spännande att följa utvecklingen!

Varma hälsningar, Helena, The Swenglish Home

Bea sa...

Åh.... så duktig du är och vilken vacker rabatt som du har på gång. Den kommer att bli jättefin!

Vackra blomster.
Ha det gott! Kram / Bea

Spirande grönt - sa...

Ser ut att bli hur tjusigt som helst! Gillar den runda formen.

Klart man måste pausa i grävandet med lite rödtjut och ostbricka:)

Ha en fin kväll,

Rebecca

Mylla sa...

Vilken klok man du har. En som vet precis vad en grävande kvinna behöver. Lycka till!

Anja sa...

Vete 17 om det är så god idé att ha allt färdigplanerat från början.
Om någon skulle fråga mig vad som är viktigast i trädgårdsplanering skulle jag svara att plantera först träden och buskarna!
Jag tror att din trädgård blir MINST lika vacker som en välplanerad från-början-trädgård skulle vara. Dessutom har du en helt annan pejl på vad du verkligen vill ha efter att ha bott där ett tag, sett möjligheterna och behoven.
Det kommer att bli helt underbart!
Har aldrig sett så snyggt förarbete! Helproffsigt!/Anja

godastunder-tokigaidéer sa...

Det ser jätte fint ut det ska bli roligt att följa ditt planterande och planerande i din nya rabatt. Man blir så glad av att få göra något nytt i sin trädgård.

Ha det gott
Kram Anna

Inger sa...

Vilken häftig rabatt, kommer säkert att bli jättebra, du har ju redan grunden, trevligt sedan om den får växa(!) fram, man ändrar sig så många gånger.

Elin sa...

Vilken fin rabatt du kommer att få! Det är alltid trevligt att blanda sten och växter.

Jag har läst lite i bloggen och det är så kul att se att även en norrlandsträdgård går att få så vacker.

/Elin

Hwita Villan sa...

Men vad fin din rabatt blir! Och vilken man - perfekt när man jobbar i trädgården ;-).

Jag gör som du just nu, förändrar min trädgård i takt med vad som faller mig in. Ibland börjar jag fundera och skissa på en plan, men hittills har jag inte haft tålamodet att sätta mig ner och skissa på det ordentlgit. Istället kliar det i fingrarna och så påbörjarj jag ngt som väcker nya idéer efter hand. Det är härligt det också! Geriallafall utrymme för kreativitet!

Härligt blogg du har! Ska genast lägga till den som favorit hos mig :-).

Kram M

Veronica sa...

Så OTROLIGT fina bilder du har på din blogg! Precis den inspirationen man behöver när man är i trädgårdsuppstart. Kommer snart tillbaka!