torsdag 17 juni 2010

Grus var det här...

Gillar du grus?! Tänkte visa det av mina grusområden i trädgården som inte innehåller så mycket blommande växter, utan mer grönt..... och rött... Området består av en fram- och en baksida. Framsidan är ett mischmasch i Trädgårdsflow-stil... :-) Baksidan går mer i japansk stil, eller är åtminstone inspirerad av det japanska. Platsen är ganska kuperad med en stor sten i mitten. Några mindre ej flyttbara stenar finns också. När vi flyttade till huset befann sig trädgårdslandet här. Inte direkt optimalt placerat då det är skugga större delen av dagen, samt att ogräsinvandringen från slänten nedanför tomten var alldeles för stor att hantera. Landet togs bort och ogräset bekämpades med marktäckväv och några släpvagnslass med fint, fint grus. 

Framsidan Ett högt gräs (Miscanthus/ Elefantgräs) kommer så småningom fram i planteringen som är omgiven av stenar och drivved...


Violkungsljus som placerat sig alldeles själv i gruset.... I like..... De tittar upp lite överallt med sina fina spiror... Rabarbern stod i det ursprungliga trädgårdslandet. Grävde upp plantan för att flytta på den när landet togs bort, men den ville stanna kvar... Året därpå dök rabarbern upp igen...... :-) ...djupa rötter...... Så nu får den vara kvar... tycker att den passar ganska bra där den står!


Vet inte om det syns på bilden, men det är olika nivåer överallt. Bänken står exempelvis högre upp, och stenen som har en platt del och en del som sticker upp, ligger lägre ner... Att stenen ligger lägre ner beror på att jag ville ta fram den och synliggöra den. Att bänken är placerad högre, beror på att jag inte ville att allt skulle vara 'platt', den delen är alltså upphöjd medvetet. Bakom bänken finns det en gång med skifferplattor och en trappa ner till baksidan - i en annan nivå som sluttar neråt.


Nu så till baksidan.... Älskar min stora stenbumling som har mossa på sig i ett fint mönster... Sprickor och små avsatser gör att mindre planteringar kan göras. Mitt i stenen växer också en syren som placerat sig där alldeles själv. En stiliserad bäck löper genom några rostiga band som ursprungligen kommer från en ektunna. I några år hängde banden på en spik bakom växthuset. Jag visste att jag ville göra något med dem..... så småningom blev det en bäck :-)

Baksidan

I en lång spricka i stenen har jag planterat en näva som breder ut sig så fint som nävor gör.....


Är naturligtvis inte klar här.... :-) Några lass med stenbumlingar behövs närmast. Håller på att bygga på murdelarna som skiljer nivåerna åt..... Alla stenar jag använt hittills kommer från tomten, men nu börjar dem ta slut....  Sen blir det nog en förlängning av bäcken också (nu går den genom fyra ringar - har två till) ....och lite mer grönt....

PS. Allra bäst just nu är alla underbara dofter i trädgården..... mmmmm....... Snart är det ju prinsessbröllp..... Då ska jag stå i en kiosk på torget för dotterns innebandy-lags räkning, och delta i stadens cityfest som firar det hela..... Storbildstv och hela faderuttan.... :-) Tjoho!

Kram på er!

31 kommentarer:

Anonym sa...

Wooow beautiful!!!
Regards Zondra Art

Ruben sa...

Vilken japankänsla!!! Så bra du lyckats även med denna del av trädgården!
Ha det gott!
/Ruben

Annelie sa...

Jag är helt tagen av beundran, Charlotte.
Jag fullkomligen älskar, älskar, älskar... vad du har gjort med din trädgård. Det asiatiska tycker jag är helmysigt. Vad duktig du är.

Tycker mycket om grus och sten. Gillar ljudet av någon som går på grus, det känns sommar och för mig tillbaka till barndom och besök till landet. Gillar också hur man kan skapa med grus och lyfta fram växters färger på annat sätt än vad mörk gräs och jord gör som bakgrund.

Den stora mossklädda stenen är verkligen mysig, och extra fint med en blommande syren som växer där. Och nävan är ju pricken över i:et.

Vilken envis rabarber! Fast jag tycker nog som du och rabarbern, att den passar ganska fint där.

Kram kram

Inger sa...

Snyggt!

Marie Lithén sa...

älskar grus, kan aldrig få nog av det. Gillar dina ojämna kanter, den mossbevuxna stenen och ormbunkarna, snyggt, snyggt

Gunilla sa...

Himla fint och snyggt.
Vi har inte bestämt vilket material uteplatsen skall ha som beläggning i det projekt vi håller på med kanse lite grus inte vore så dumt eller.....Jag får tänka mig hur det isåfall kommer att se ut.

Supersnyggt har du gjort.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Sophia Callmer sa...

Så snyggt! Sten och grus är vackert och verkligen användbart i trädgården. Vi har mycket sten här i marken, vi har lagt ut några bumlingar som kommit upp när vi gjorde trekammarbrunn och avlopp, och här några stengärden, skulle gärna göra mera men det tar tid..
DEt är upp och nervända världen, irisarna slår ut långsamt nu, men de senaste veckorna har här varit runt tolv grader och regn, blåst och regn, inte irisväder.Uppe hos dig har nog våren varit en del varmare än här nere. kram Sophia

Mamma Mimmi sa...

Åh, så ljuvligt vackert och stämningtsfullt. Du är en riktig trädgårdskonstnär!

Lotta sa...

Men jisses, vännen, du bor ju i en park!!! Jag tappar hakan varenda gång jag tittar in här! Dina detaljer sitter som små prickar över i:na överallt och imponerar storligen... och inspirerar. Det är precis så här jag vill ha det i min trädgård, fast det visste jag inte förrän du nu visar det. :-)

AnnCharlotte sa...

Wow....så fint du har det. Ser ut som att grusdelen flyter genom trädgården....häftigt. Gillar rabarbern som jag tycker har fina blad men också fin blomma...

Helena, The Swenglish Home sa...

Himmel... egentligen är jag mitt i nattning av barn och på väg ut på kvällspromenad med två väninnor, men jag bara måste skriva en kort hälsning till dig om detta.

Helt makalöst snyggt, och så Charlottigt! I den mån jag kan uttala mmig om vad Charlottigt är efter denna korta cyberbekantskap. Allt är så harmoniskt, vackert, lekfullt, intressant, kreativt, balanserat, nyfikenhetsväckande och bara helt toksnyggt!

Chelsea, släng dig i väggen, nästa år åker vi till NOrrland!

Stor kram från ett stort fan,
Helena

gittan sa...

Så otroligt vackert du har det i din trädgård (jo, jag vet att jag sagt det förr) Men det får mig att undra över hur stor tomt ni har? Det känns som om den vore ganska väl tilltagen eller är det bilderna som "luras" Dte är ju alltid svårt att få ett grepp om det enbart via bilder. Hoppas du får en härlig helg / kram gittan

•lotta på solrum• sa...

ojojoj! detta ska jag visa sambon som just när jag skriver detta sliter och släpar och kör in på framsidan, ett släplass sättgrus som grannen varit så snäll och hämtat åt oss. vi kommer nog att behöva en tredjedel och vet inte riktigt vad vi ska göra med resten... men nu fick man ju inspiration! vilken storlek har du på ditt grus? är det 2-5mm?
lotta

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Guuuu, så snyggt! Scrollade först bara alla bilder och tänkte att det måste vara från någon urtjusig plats utomlands. :o)
Ha en finfin kväll,
Lydia

♥Min Eden♥ sa...

Shit pomfritt...det var SNYGGT! Jag planerar själv en japansk-hörna, och fick en himla massa inspiration! Tack för att du visade...

Mammasblommor sa...

Men så otroligt snyggt! Så duktig du är, du borde bli trädgårdsdesigner! Allt är så harmoniskt och vackert!
Din trädgård är fantastiskt fin!
Ha det gott!
//Margot

Almbacken sa...

Läckert Charlotte!! Du skapar otroligt schyssta former på dina rabatter, naturliga men distinkta. jag är också mycket förtjust i natursten (singel. Det krasar så härligt när man går.

Mossan, ormbunkarna, dina krukor, nävan......bara så fint!

Ha det gott,
Maria

Frøken Solhat sa...

Charlotte .....jeg er fuld af beundring ....hvor er det bare en skøn plet.....nærmest himmerig på jord du har der. Det har du virkelig gjort godt.

Det minder om et udtørret flodleje med gruset der løber igennem.......FANTASTISK hvis du spørger mig :0)

Madame C sa...

Underbart vackert! Du har verkligen fångat känslan av japansk trädgård. Himmel, vad duktig du är!
Ha det gott,
Charlotta

Of Spring and Summer sa...

Så fint du har gjort det! Du har fångat den japanska känslan. Gillar bänken och tycker också att rabarbern passar väldigt bra.
Tack för tipset om rosorna.
Ha det så bra.
Kram Ingrid

Annika Christensen sa...

Mmm... mmmm
Mmmm mmmm
Jag njuter så fint gjort och så fint fotat..
Tack för detta fina reportage Charlotte.
Annika

Ester sa...

Tjusigt! Så genomtänkt och vackert!
Må så Gott!
Ester

Moa sa...

Oj så vackert jag sitter andäktigt och bara suckar. Riktigt fint och du kan vara stolt över en så vackert designad trädgård.. Kram och ha en härlig helg..Moa

Hwita Villan sa...

Men wow! Ser ju himla fint ut med violkungsljuset och rabarbern - kul att de stack upp där!

Jag känner likadant - ångrar aldrig köpet av vårt vackra hus :-). Visst är det mycket jobb, men det är en njutning att få bo så fint.

Ha en underbar helg!

Kram M

mitt gröna hjärta sa...

jaaa, älskar grus och du har gjort det så snyggt och genomtänkt! Om jag bara kommer ihåg så ska jag samla frön från min Pattys Plum och skicka till dig!
ha det gott, Jenny

Bea sa...

Hej!
Åhh..jag beundrar, scrollar och njuter!! Du har verkligen kreativa ideér och skapande förmåga! VACKERT!
Trevlig helg! /Bea

Maleviks Rosenträdgård sa...

OJ,,,vad fint du har,,,,JÄTTEFINT :)
Håkan

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Himmel o plättar vilken showgarden du har skapat:-) Snyggt fotat as always!

Ha det gott, hoppas på fint helgväder! H.

Mycket annat & lite betong sa...

Hej!
Så fint du har gjort. Jag har också grus i trädgården men mitt ogräs växer upp igenom duken som antagligen är för tunn. Vad har du för marktäckväv?

Trevlig helg!
Agneta

Med fingrarna i (j)orden sa...

Sten är läckert tillsammans med grönt, det ser fräckt ut tycker jag. Din nya rabatt verkar också spännande.
Tack för omtanken häromdagen,
Eva

Njut i din trädgård sa...

Det finns så många trädgårdar som verkar spännande men din verkar vara något alldeles extra. Jag gillar energin, svårt att förklara.