lördag 19 juni 2010

Sagolik dimma

Dimman i kväll kändes trolsk... eller rent sagolik.... precis så där som i de sagor där prinsarna får sina prinsessor..... Det kändes extra verkligt i kväll..... :-)  Bröllops-yr vimsade jag ut i dimman och fotade lite. Var i starkt behov av en nypa frisk luft efter timmarna i tv-soffan.....


De ungerska syrenerna behagar blomma redan nu... Samtidigt som de vanliga vita och lila bondsyrenerna...
 Tiden är ur led......


Nu gäller det att vara uppmärksam.... I rasande takt slår blommorna ut, en efter en....


Mina strandiris, eller det är vad jag kallar dem i alla fall - det finns säkert ett mer korrekt namn på dem, blommar för fullt i den rugge som är störst, har några ruggar till också som inte slagit ut ännu. Lite maffigt är det ändå, även om blå inte riktigt är min favoritfärg i trädgården....


Nu är det bara jag, kryddorna och grönsakerna kvar i växthuset.... (eller nästan i alla fall...) och en och annan ekorrunge som kommer på besök :-) Älskar ju basilika, så de har en egen hylla att bo på.... Persiljan likaså. Annars har jag lite gott och blandat på kryddfronten. Har provat på att så olika sorters lavendel också - det gick så där... Men några rara plantor blev det i alla fall. Rosmarin är också lite svårflörtad tycker jag. Tacka vet jag de tacksamma kryddorna som dill, persilja, oregano, timjan, basilika mm....... Dessa är det aldrig några problem med att dra upp från frö. Den småbladiga basilikan har fått ett litet stöd av torkad gräs längst ner. Det är det torkade riset från vårstädningen av strandirisen som jag sparat i några papperpåsar för att kunna använda istället för halm. Bra va! Färska kryddor är nästan oumbärliga tycker jag. Använder mycket året om. Därför har jag köpt en liten anordning för att kunna odla inne i köket under vintertid också. 

På bilderna ser man endast en bråkdel av kryddorna. Det mesta står på rad i plastkrukor placerat så effektivt det bara är möjligt.... :-)

PS. Tack snälla goa' för era fina hälsningar på förra inlägget..... Trädgård är kuuul - eller hur!!! Det är lätt att hamna i ett flow när lusten sätter in och tiden bara försvinner..... Det blir så ofta för mig..... när den kreativa kraften vi har inom oss kommer fram.... Trädgård + flow = sant.... Jag upplever det majoriteten av tiden ute i trädgården..... Och jag vet att jag inte är ensam om det...... :-) Visst är det förförande!

Ha en underbar söndag!

15 kommentarer:

Mylla sa...

Just irisarna får man hålla ett extra öga på. Så fort du vänder ryggen till har de blommat över. Men fina är dem!
Härlig stämning i bilderna!

Annelie sa...

Kul med bröllopet, tittade via internet och det var sagolikt.

Tiden har varit lite i otakt här också eftersom vi hade en vecka tidigt i vår med supervärme, vilket gjorde att denna våren inte var någon annan lik.

Syrener doftar så gott - ta djupa andetag med näsan.
Irisen, vad kul. Har också en sorts blomma som finns på olika ställen i trädgården, och det är kul att iaktta och jämföra var de blommar först och var de blommar lite längre. Din iris ser ut som ett gruppfoto där de försöker sticka upp sina huvuden.

Håller med om att färska kryddor nästan är oumbärliga. De gör sådan skillnad i matlagningen. För mig är cilantron svårflörtad, och dillen finner jag lite svår också. Prövar i år med att nypa av dem ofta och hitills verkar det gå.

Rosmarinen, timjan och salvian däremot växer så det knakar in i sena oktober, ibland november.

Kramelikram till dig Charlotte!

Bea sa...

Hej!
Visst är det sagolikt vackert med både blommor och bröllop.
Oj, så fin ordning på dina kryddor och de ser riktigt lockande ut med alla vackra uppdukningar :)
Småbladig Basilika ränner lite på höjden även hos mig och det var ett fint tips med iris-gräs.
Alltid trevligt att titta in här hos dig!
Ha en bra dag!
Kram / Bea

Sophia Callmer sa...

Vilken fin header du har gjort!! Ja det blommar lite hur som helst i år, lite svårt att följa med emellanåt.
Kryddor är underbart, förstår att du odlar mycket kryddor och visst är det gott i maten.
Ha, ja jag är rik på blommor...får väl tänka på det när det ibland inte finns så mycket riktiga pengar..
kram! Sophia

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Charlotte!
Waow! Jag har sagt det förr... du är min idooool:-)
Såå vackert du har det och visar för oss! Jag vill genast springa ut på diverse loppisar och annat och köpa grunkor att göra fina stilleben av:-)) Och bara tokfylla med kryddor och annat vackert!

Ha det gott! H.

♥Min Eden♥ sa...

Ja, jag var på bröllop hela dagen, framför tv:n..helt underbart rörande vackert..suck...MEN...trädgård, är för mig nu också en sagolik upplevelse...ah...
Jätte fina bilder...och härligt dimmigt...i laik!

Trädgårdsdrömmar sa...

Du har så mycket stämning i dina bilder som du visar för oss. Man mår så gott av att titta på dom, och man blir så inspirerad!!!!
Du har verkligen DET tjejen!!!
kram Carina

AnnCharlotte sa...

Bröllopet ja...som jag bara skulle titta lite på...haha...fängslande.
Flowet som du kallar det är nog samma känsla som jag får som jag tycker känns som manisk...fast flow låter bättre...mer positivt ;))

Mimi sa...

Underbara bilder och så mycket vackert du igen visar. Härliga små stilleben! Hälsn mimi

Madame C sa...

Oj, så mycket fint! Jag blir alldeles till mig av allt vackert du visar. Du ger mig verkligen inspiration! Tack!

Supersnygg header har du gjort också ser jag:)

Du undrade om vi äter allt vi odlar. Ja, vi gillar grönsaker och ger gärna bort också! Bjuder man mig på fest i juli och augusti är chanserna fifty-fifty att man få ett sallatshuvud istället för blommor;)

Ha det fortsatt trädgårdsgott,
Charlotta

•lotta på solrum• sa...

vilken bra idé att spara gammalt gräs. och vad vackert det blir tillsammans med växterna.
det ska upp på min komihåg lista.

godastunder-tokigaidéer sa...

Härliga bilder som vanligt men gud så snyggt du har gjort och bilderna i ditt förra inlägg, underbart vackert. Helt i min smak.....snyggt

Ha det gott
kram Anna

Cilla sa...

Vilken fin blogg du har! Kul att hitta hit!
Nu ska jag kika runt mer på dina sidor!

Cilla♥

Lotta sa...

Jag är ingen stor kryddväxtodlare, men när jag ser dina bilder inser jag ju att jag måste lägga lite krut på den delen också. Har inte glömt din odling i plastbyttorna. Varje gång jag går förbi en papperskorg nu funderar jag om den kanske passar till min timjan :-).

Thorins Trädgård sa...

Hear, hear Charlotte!!