tisdag 30 augusti 2011

Vill bara

...slänga mig ner i tv-soffan just nu. 

TÄNK om man hade haft en sån här myshörna......
bild från awesomenator.com genom StumbleUpon


Solen lyser, det är torrväder. Å jag längtar ut. Ska nog gå och sniffa på luktärtorna i alla fall. Kanske poppa lite popcorn. Ibland är man liksom värd det. Sätta mig på bänken utanför växthuset och läsa senaste Gardens Illustrated.  Viiilket fantastiskt nummer. Har bara hunnit bläddra i den ännu, men jisses. Vackra bilder i överflöd och inspirerande reportage om en kvinna som har en köksträdgård bara för att grönsaker är så vackra. Inte för att ätas i första hand... Åh, säger jag bara. Gillar, gillar...*
Tisdagskramar alla gardenlovers,
Nu ska jag ut och sniffa på luktärtor. Hämta en dos trädgårdskraft. Den bästa av alla. Eller hur :-)


söndag 28 augusti 2011

Söndagsvykort

Sitter inne och jobbar idag. Men det är ändå gråväder och regnigt, så det gör inte så mycket. När ska det bli torrt ute egentligen? Det går knappt att klippa gräset (som växer som bara den....), att slänga sig ner på knä utan skydd gör att man blir blöt omedelbart, det luktar fukt ute konstant, blommor möglar, knoppar likaså, har väl aldrig varit med om att det varit så segt med blomningen av dahlior - flera har inte slagit ut alls..... Det räcker nu. Låt oss få sol och lägre luftfuktighet asap. Nog med väderklagan :-)) Annars.... är det fantastisk nu så klart.... älskar sensommar.

Dags för plommonen

Solrosor
Solrosorna växer och växer. Har ett monsterliknande exemplar vars stam är vääääldigt grov åsså är den vääääldigt hög. Jag har ändå valt sorter som inte ska bli så där rekordhöga. För vem ser dom blommorna egentligen? Men mitt monster måste ha ett genfel haha.... Eller så har jag gödslat alldeles för bra.

Det är fina färger ute nu. Sensommarkulörer blandat med murriga höstnyanser. 
Bleka varma brun-rödtoner tillsammans med starkare plommonnyanser. Min palett liksom :-))
*

Nära vitt
I år har jag äntligen skaffat mig flera nya rosor. Här är Crosus Rose 'Emanuel' som är en remonterande Austin-ros som ska gå till zon 4. Den har otroligt fina nyanser från aprikos till gult, allt i så blek ton att de nästan kan gå för en variant av vit. Jag valde den just därför. För att balansera upp det riktigt vita i min 'vita' rabatt. 

Ny kärlek

Funderar över våren. Å tulpaner. Å andra lökar. På nåt sätt är det läkande av trädgårdssjälen att få pyssla med lökplantering så här i säsongens avklingande. Att man redan innan den är slut kan få ta ett stort hopp. Fram i tiden. Till våren. Leva sig in i de kommande härligheterna.... när man kanske egentligen känner sig en aningen sorgsen över att tiden gick för snabbt. I år igen. Mitt 'vårhopp' är beställt och klart. Check. Haha.... Samma syndrom som vid fröbeställningar givetvis. Beslutsångest. Och en önskan om att ha ALLT. 

Hur har ni det med era tulpanplaner? 
Å vad gör ni en dag som denna ?

***
I dag blir det nog äppelkaka bakat här mellan jobbtagen.
Äpplena är större än någonsin, men inte så många i antal.
 En ganska bra kombo.

*

fredag 26 augusti 2011

Inspirerad på jobbet

Ibland kan man få uppleva drömmar på olika sätt. Nämnde i förra inlägget att jag drömmer om ett större växthus. Å egentligen ett speciellt sådant. Ett från Alitex Glasshouses. Ett större växthus hos mig lär dröja dock haha... Jag har ju ett... och ja... ni förstår.... å det är jag jätteglad för givetvis!!! Drömmen får jag ändå uppleva på nåt sätt. Indirekt. Genom jobbet. En sån tur jag har :-)
  

Har i några dagar nu varit  i Bokenäs utanför Uddevalla hos Westgarden, som är den svenska återförsäljaren för Alitex, och bland annat fotograferat ett växthus som nyligen byggts upp som visningshus. Ett växthus som kommer vara en del av en kommande engelsk parkanläggning och handelsträdgård.

Är de inte helt sagolika alla de olika rudbeckiorna!! 

Själva parken är inte klar ännu. Det byggs och grävs. Men handelsträdgården är öppen och man kan handla många roligheter här, förutom att botanisera bland vackra växthus. Det finns tre klara. Just nu byggs ett vackert cottage-hus som kommer innehålla butik och servering. Det är såå spännande och roligt allt detta att hälften vore nog. Å med det här jobbar jag sedan en tid tillbaka. Inte direkt 'hands on' med växter och så, men med kommunikationen på olika sätt av den framväxande anläggningen. Att jag gillar mitt jobb tror jag ni förstår :-))

***
Full av inspiration åker jag hem nu igen. EGENTLIGEN.... ville jag packa ner ALLA rudbeckior i handbagaget (eller hur!!) För att ha i stor fin sensommarrabatt. NATURLIGTVIS... finns den där sensommarrabatten bara i fantasin och på drömstadiet.... MEN som stor optimist drömmer jag vidare.


Sista helgen i augusti.. oj, det hann jag inte riktigt med på.                    
Hoppas på en solig, varm helg nu. Med såna där fina dagar som bara finns i augusti. 
Många vaaarma kramar till er alla som hälsar på,

tisdag 23 augusti 2011

Just nu och drömmar

... är det regnigt eller konstant fuktigt ute. Även fast solen kommer fram emellanåt blir det liksom aldrig torrt väder på nåt sätt. Det är blött i gräset hela dagen lång. I dag är det dock soligt å det allra bestämdaste.... och varmt..... och så där fint augustligt. Det märks att man börjat jobba igen. Den där dagliga tiden i trädgården finns inte riktigt nu... om man säger som så. Ändå jobbar jag hemifrån, så jag kan faktiskt vara flexibel för att kunna vara i trädgården fina dagar. Men ibland går inte det heller. I helgen hoppas jag på behövlig trädgårdstid. Behövd av både trädgården och mig :-)) 

'Lady Coral Lavender'. 
Den egentliga färgen är dock mycket mer ljust dämpad ljunglila. Ur fröpåsen uppenbarade det sig inte mindre än tre färgtoner. 
Alla fina dock! (Plants of Distinction)

*
Färgkick och drömmar
Fina färger. Jag bliva muuuket glad.

Men taniga morötter :-)) Den cerisa saken är en rättika. Inte så god kanske... Men snyyyyygg färg.... Mmm. Vet inte om jag vågar yppa att jag odlat den bara för att få se färgen 'live'..... Den skarpa cerisea... Ohhh, den var precis som jag hade hoppats. Men jag erkänner.... både det..... och att jag är en trädgårdstoka.

Att odla grönsaker behöver inte bara vara till 'nytto' att äta. Odla handlar om så mycket mer än så. Energi, inspiration, lust, kraft, drömmar och färgtankning inför vinterns färglösa månader. En person jag jobbar med som är återförsäljare av de vackra engelska växthusen från Alitex, brukar säga:
 'I växthus odlas inte minst många DRÖMMAR'. 

Så är det verkligen. Odla handlar mycket om drömmar. Eller mest egentligen kanske.

***
Salladsräddning
Tog upp de sista halvt ruttnande salladsplantorna från en av odlingslådorna för någon vecka sedan. Satte dessa i krukor i stället, tänkte att de skulle få en chans att bli huvuden. Framförallt att räddas från den fuktiga ihopklämda plocksallads-placeringen. Har haft krukorna i växthuset sen dess, men passade på att nyttja den naturliga bevattningen från ovan i stället för att pytsa dit H2O med vattenkannan. 

Ganska fint att ha salladsplantorna i en låda så här... om jag får säga det själv haha..  
När jag ställde lådan på altanbordet för att 'vattna'  kände jag direkt att den platsade mycket bättre än den blomma jag hade där tidigare. Så det kan bli. Så nu får salladen stå där tills vidare och bara vara vacker.

*
Gafflar, gafflar, gafflar 
En del har dem i besticklådan. Jag har dom i landet :-))) 
Men även knivar passar bra till att märka ut sådder och namn på plantor.

 Köpte en hel 'besticklåda' på auktion i somras. Nästan gratis faktiskt.Det var bara jag som ropade. 
Konstigt. Så mycket kul man kan använda en hel låda med udda bestick till :-))

*
5 kg märkpinnar
Fast nu har även jag skaffat mig 5 kg (!!) märkpinnar i trä. Ja, egentligen är det tändved tror jag. Men de är helt suveräna att använda som märkpinnar. Billiga är de också. 59 kr hos Biltema. Tipset om detta fick jag hos flera bloggar i våras. Men vår butik har inte haft dessa hemma förrän nu. Vill tipsa om detta igen, även fast flera redan gjort det. I fall någon missat kapet. Det är så himla kul att använda saker till något helt annat än de är tänkta för. Sånt kan jag gå igång på.

 'Princess Eva' 

Blommar nu
Såg en fantastisk ros i ett reportage från en dansk trädgård för ett tag sedan. En lila ros med vita strimmor, eller en vit ros med lila strimmor.... hur man nu ser på det.  Skulle så gärna vilja ha en sån. Denna ros påminner i lite om den, fast den är rosa. Nyinköp för i år. 

 'Ferdinand Pichard'

Trädgårdsdygd
Gillar mina vildvins-lianer. Det tog några år innan de blev så 'lianiga' jag hade sett framför mig. Men nu så... är vi där. Tålamod är sannerligen en dygd. Något som testas särskilt hos oss trädgårdsälskare tror jag.

*
Nu sätter jag mig på flyget för att åka till jobbet på västkusten. Tjoho. Ska få se ännu ett drömväxthus live. Det är mååånga drömmar som snirklar sig in mellan morötterna och dahliorna.

Vad vore livet utan drömmar?
...lite tråkigare kanske. En konstant dröm jag har är ett större växthus. Annars drömmer jag mer realistiskt just nu om mycket njuta-tid och en lång varm höst. Hur har ni det på drömfronten?


lördag 20 augusti 2011

Guld

Ibland blir man bara så där fnattigt lycklig när man helt oväntat hittar nåt man inte trodde man skulle hitta. I dag blev jag precis så där fnattigt lycklig. Efter att ha skjutsat sonen och kompisar till ett läger utanför stan stannade jag till på hemvägen på en loppis jag sällan eller aldrig besöker. Tänkte: jamen, jag springer in lite snabbt. Kollar läget bara. Nu när jag ändå åker förbi. På gården till loppisen hittar jag himmelriket. Där fanns ALLT och lite därtill som en patinaälskare bara kan drömma om. Jag blev otroligt kär i ett brunt skavt skrivbord med tillhörande skavd blekgrön stol... och ja..... hur mycket annat som helst. MEN.... det är längst in på gården, under massor av spindelnät.... som själva guldet ligger. I flera trälådor. I travar. Stora och små. Udda former och storlekar.... och med en fantastisk patina. 


Det jag pratar om är förstås gamla krukor med naturliga skavanker och algtillväxt. Trodde knappt sånt fanns att få tag på, annat än till hutlösa priser i fiiiina butiker i storstan. Har köpt ett antal nya krukor med fake-patina förut :-) Men detta är 'the real thing'. I botten står det Höganäs på de allra flesta. Ca 5 kr st. Halleluja :-)) Grön trälåda, korgar och rostiga härligheter blev det också. Känner mig fortfarande spattig.


Extra roligt var det att några av krukorna hade annorlunda former. 
Känner redan att jag måste åka dit igen. Vill ha FLERA :-))


***
Lavendel
Regn och rusk idag. Höstvibbar så det skriker om det. Har inte bestämt för om jag tänker ge efter eller inte. Nä, jag håller kvar vid sommaren ett tag till. Åtminstone augusti ut. Men sen så, är det liksom ok med höst. I morgon blir lavendelklippning igen, på den sorten som slog ut sist (minns inte namnet). En ljus variant med riktigt långa stjälkar. 


 *
Ha en toppen augusti-söndag!

onsdag 17 augusti 2011

Snabbare än fåglarna

I år hann jag. Före fåglarna. Förra året gjorde jag det inte. Då försvann alla vackra bär i ett nafs. Inte ett rönnbär så långt ögat kunde se, och inte ett ynkaste bär av svartaronian. Det är märkligt. Har en liten prydnadsapel. De frukterna verkar inte smaka något vidare alls för de bevingade trädgårdsgästerna. Å tur är väl det. Så något liksom får vara fredat. Dom små röda frukterna är så fina på vintern där dom hänger.... när allt annat är snövitt.


Startberedd
Har sneglat på aronians bär nu i några dagar för att se när de skulle övergå från omoget grönt till moget röd-svarta toner. Man skulle kunna säga att jag legat i startgroparna. Redo. Med saxen i högsta hugg. För att hinna före.... det stora bärpartyt som annars brukar infinna sig bland gatans fåglar. Å snabbt brukar det partajet vara över. En dag eller två. Sen är det rensat. Men nu så... hohaha....... har jag säkrat en korg haha... Tji fick ni. 


Skulle göra en krans... men
Planen var att göra en krans. I stället blev det en dekoration på ett våningsfat. Alltså, jag vet inte vad det är. Men ofta när jag tänkt göra en speciell sak, ja... som nu - en krans, så blir det något helt annat. 


Det får bli en krans en annan dag. Ska säkra lite mer bär bara :-))


***
Sol idag. 
Å varmt.
 Sommarfeelingen har återvänt. 
Håller tummarna för fler solvarma dagar. 
Åt oss alla.

*

Kram,

tisdag 16 augusti 2011

Gråväder

Tänk om man kunde säga: 'Äntligen' om regnet. Istället vill man basunera ut: 'Nu räcker det' . Suck. Men vad gör man? Gillar läget och väntar :-) På sol och torrväder. 

 Äppeltiderna är här. Nästan skönt att det inte är ett riktigt äppelår i år. 
Det blir tillräckligt ändå. Förutom mos och annat gott hamnar många äpplen som dekoration här. 

 *
Söt liten kombo
Vivan är en av flera jag lekte loss med ute i januari när det var töväder. Plättarna i luften har övervintrat ute. Kul överraskning. I år ska jag plantera ut alla plättar i luften som är i sommarkrukorna. En av de bättre samplanteringsväxter som finns tycker jag. Annars är murgröna en stor favorit. 

Vilka samplanteringsväxter i krukor gillar ni bäst?


 *
Asch.... räfsade ihop de första löven igår. Liiite tidigt. 
Grävde upp 16 buxbomklot också. Det blir troligtvis 6-8 st till som ryker innan det är 'klart'.
Nu är det många ställen som gapar tomma. 

Den regnfyllda ljuskoppen blev ett perfekt blombad för nedfallen klockrankeblomma. 

 * * *
Har börjat snegla på höstblommor. Eller faktiskt lite mer än så om jag ska erkänna..... Har inhandlat en del redan. Jag vet.... det är tiiiidigt..... Tycker det är svårare än svårast att motstå alla mustiga ljung, prydnadskål, bollkryss, alunrot, revsuga, gräs, hebe och alla snygga höstblommande perenner som passar så bra i krukorna. Smyger därför lite försiktigt i gång med höstblommeriet. Njuter fortfarande allra mest av allt som hör sommaren till. Å kommer att göra det ett bra tag till hade jag tänkt. Väntar bara på sol och torrväder..... så att sommarfeelingen kan återvända.

Take care.
Tack för alla rara hejarop angående sjukan.

söndag 14 augusti 2011

Om buxbom, plåtkanter och lite till

Detta inlägg har jag gjort som ett sammanfattande inlägg om buxbomsjukan hos mig. Inlägget är ganska långt :-) Sist berättar jag om plåtkanterna jag skaffat istället. 


*
Tänka nytt
Har egentligen gått vidare. Från tiden då drömmen var att ha en trädgård fylld av buxbomhäckar och formklippta klot. Har svårt att hänga mig kvar vid besvikelser och motgångar. Nu är det tänka nytt som gäller. Vad kan jag ha istället? Just nu funderar jag på en lågväxande liguster som ska fungera här och kompakt idegran. För häckar i trädgården vill jag ha. Som ramar in, ger form och stomme. Helst vintergröna. Tur att vintern är lång haha.... så att man hinner tänka en del.

Har varit så glad att jag lyckats forcera zongränserna med mina gamla fina buxbomhäckar. I år var det dags att ta ett stort steg närmare drömmen om att ha en grön bas av buxbom. 250 häckplant inhandlades för att ha på tre ställen i trädgården. Säkerligen ett 10-tal klot också. Ett bryskt uppvaknande förra veckan avslutade drömmen när jag insåg att mina nyinköpta buxbom fått den fruktade svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola. Alla tecknen fanns där tydligt. Chockad och ledsen började jag söka fakta och känner mig vid denna stund rätt påläst om sjukan. Livrädd för att smittan skulle föras över till mina två gamla buxbomhäckar (totalt ca 10 meter) gjorde att jag så snart jag var säker på att det var C. buxicola jag hade fått, slet upp de som stod allra närmast de gamla planteringarna. På bilden kan man se att det handlar om kanske 1-2 meter bara... 
***
Sjukan i media
Intressant att läsa i artiklar som skrivits i ämnet är att det framförallt är plantor från Holland som fört in smittan i Sverige.... att de sprutats för att hålla tillbaka symptomen......att det inte finns någon som helst beredskap i Sverige... att jordbruksverket inte kände till svampsjukdomen...... att man bör vara uppmärksam på sina nyinköpta buxbom från förra året och i år.... att det inte finns något bekämpningsmedel eller metod som helt tar död på svampen..... 

Artiklar: HÄR (9/8) + HÄR (9/5) + HÄR (22/3)
Nyhetssändning Sydnytt : HÄR (10/8)


Symptom att vara uppmärksam på:
Svarta strimmor på stammen
* Gul-orange-bruna blad som till sist ramlar av (fläckar i cirkulär form)
* Vita sporsamlingar under bladen
Visar igen några bilder från mina plantor. Fler bilder finns HÄRKlicka för större bilder!

*
Vad sa plantskolan?
Alla mina plantor är inköpta på Blomsterlandet. En plantskola jag verkligen gillar i stormarknads-kategorin och som jag regelbundet handlar hos. Blomsterlandet köper sina buxbom från Holland. Butikschefen var väldigt tillmötesgående när vi träffades men kände samtidigt inte till denna svampsjukdom. Något som Blomsterlandets hortonom inte heller gjorde. Denne person trodde dessutom att det var föga troligt att C. Buxicola skulle överleva vårt klimat här uppe i norrland. SÅ, av det hela har det blivit som så att jag ska lämna tillbaka mina plantor till butiken så vinterförvarar dom dessa för att kunna se hur de 'mår' till våren. Då, till våren får jag ersättning för det jag har kvitto på. 

Till saken hör att C. buxicola troligtvis aldrig kommer att vara ett problem på mina breddgrader på grund av att det är ett ytterst fåtal som får buxbom att överleva överhuvudtaget, något jag förvisso lyckas med alldeles utmärkt. SÅ, svampsjukdomen kommer aldrig någonsin bli utbredd här i norr, annat än i min trädgård ;-)) .....  och hos de andra fåtal som också har buxbom i sina trädgårdar här. Ja ni förstår...... Så klart, vore det hur toppen som helst om sjukan inte skulle överleva norrlandsvintrarna. Hoppas på det givetvis. Hoppas rejält på det kan jag säga. Helt annorlunda är det förstås längre söderut. Där buxbom är en vanligt förekommande växt. Vill inte ens tänka på de konsekvenserna. 

Det kommer att bli intressant att se hur de stora kedjorna väljer att hantera hela karusellen med smittade plantor. Just nu verkar överraskningsfaktorn vara stor. Och beredskapen och kunskapen liten. Man kan bara hoppas att de agerar snabbt nu. Kollar upp inköpskanalerna och får ut information till kunderna.


Har gett upp
Himla tråkigt är det att jag med mina numera hökögon har sett begynnande tecken på de gamla buxbomhäckarna. Men också på flertalet klot, köpta i år och i fjol. Alla från samma ställe. Å på dom går det snabbt från det att dom ser friska ut till att det tydligt märks att de är angripna. Vi pratar dagar. Alltså, DET GÅR BARA INTE ATT HÅLLA 'HYGIENEN' OM MAN VÄL FÅTT IN SMITTAN I SIN TRÄDGÅRD.... jag säger bara det. Man kan ju inte sprita skor och kläder varje halvtimme för sjuttsingen. För det är så man skulle behöva göra gissar jag för att inte sprida sporerna. Har man dessutom två katter som vi har.... ja, hrmmmm..... Har gett upp att försöka vara 'steril'. Då skulle man ju inte kunna vistas i trädgården faktiskt. Är naturligtvis försiktig och försöker att vara så noggrann som möjligt.

I farozonen

Plåtkanter á la rost
Nu till något roligare. Som jag nämnt i tidigare inlägg har jag skaffat plåtkanter som rostar snyggt  istället för de nyplanterade häckarna. Har fått flertalet frågor kring dessa, så här kommer lite fakta:

* De är i kallvalsad plåt, 0,7 mm tjocka (tunna....) för att kunna vara böjbara. Vilket är ett måste om inte har raka rabatter. 
* Mina är 15 cm höga på de flesta ställen. Men har också några som är 25 cm (bilderna där de är rostiga).  
* Upptill är det gjort ett 'omslag' på för att kanten inte ska vara vass. Jag skulle kalla det nedvik, men på plåtslagarspråk heter det omslag :-)). De rabatter som inte är 'cirkulära' beställde jag en snedklipping och omslag på ändbiten för att runda av avslutet.
* Plåtarna går att få i bitar om 2 meter (åtminstone där jag beställde mina). Skarvarna fogade jag samman mycket lätt. Genom att peta upp kanske 1/2-1 cm av omslaget och sen styra in nästa plåt en bit så hålls skarvarna ihop. I skarpa hörn behövs inte det tycker jag. Sen klämde jag försiktigt åt med en vanlig tång. Till att peta upp kanten använde jag en skruvmejsel. Inte svårare än så.
* De börjar rosta redan första veckan. På bilderna längre ner kan man se kantplåtar som är ca 1 månad.
* Kostnad: ca 60 kr/meter hos Profilplåt i Sundsvall. Vilket toppenställe!! Väldigt trevligt bemötande och serviceinriktad personal. En nyfunnen trädgårdsoas.


Passade på att beställa plåtar även till några andra rabatter också.
Tyckte att jag liksom var värd det ;-))


 *
I helgen
....har jag haft besök av Lotta, Mitt liv på landet, som fotade en hel dag hos mig. Jag säger bara: såå duktig hon är på att ta vackra bilder, se ögonblicks-händelser och att fånga känslan. Imponerande och inspirerande.

Lotta in action

Å i dag har supertrevliga och goa Anna-Karin med bloggen Landet Krokus varit och hälsat på. Så mysigt det är att bara få prata trädgård med nån som är lika intresserad. Glömde dock totalt bort att ta en bild på Anna-Karin. Attans......

I morgon är det slut på semestern. Höstvibbarna har kommit alldeles för tidigt. Augusti ÄR en sommarmånad :-)) men vädret säger något annat. Tur man gillar både höst och sensommar.

Augustiglädje till er!
Tv-soffan nu... med datorn i knät hihi...