fredag 5 augusti 2011

Buxbomledsen del 2

Jaha. Behövde inte ens vänta på påstestet. Sedan förra inlägget gjordes har det varit febril verksamhet här.... åtminstone i hjärnkontoret. Det har googlats, analyserats och funderats. Emellanåt har jag varit osäker på om jag förhastat mig gällande buxbomsjukan hos mig. Men det kan jag säga nu.... att det har jag inte. Har förvisso inte undersökt några blad i mikroskåp. Men alla tecken finns där verkligen, såå tydligt. Har även nu hittat tydliga sporsamlingar. Något jag inte riktigt kunde se först. Så påstestet känns överflödigt just nu. Jaha. Och BLÄ. Jag skrev i förra inlägget att jag hittat 10-15 smittade plantor. Det är betydligt många fler än så när jag tittade efter noggrannare. Så nu ryker allt som är nyplanterat i år. Ca 250 häckplant. Rabatterna kring äppelträden är redan klara. Kloten är jag lite mer försiktig med. Än så länge. 
*
Detta grävs upp i morgon.

Ny del i trädgården för i år som inte är klar ännu

Hörnan på bilden ovan påbörjade jag förra året. I år har buxbomhäcken tillkommit, den grusade gången och halvrundeln och bänken. Egentligen ska det vara en mur i bakkant. Men tills vidare får denna väggskapelse duga. Det är reglar jag hittade i vår skräphög som klätts med tunt tyg. Inget är ännu planterat i rabattdelarna. I morgon rycker jag upp alla buxbom. Det blir plåtkanter runt hela nu istället, inte bara som avgränsning mot grusdelen.


Varenda blad måste bort
Lite hopplöst känns det eftersom att sporer kan finnas kvar i kvarlämnade blad. Så om man inte tar bort ALLA smittade blad är det möjligt att smittan överlever. Undrar dessutom lite grann över vad man i hela friden gör med 'avfallet', d v s de smittade växterna samt jordlagret man rekommenderas ta bort. Antar att elda allt är det bästa, för att döda sporerna. En liten utmaning när man bor i stan och kommer ha ca 20 säckar buxbom och kanske 5-10 säckar med jord som ska destrueras för att inte smittan ska föras vidare.
*
Klicka på bilderna för att se bättre!
En egen iakttagelse är att det verkar som att stammarna blir orangeröda innan de svarta strimmorna visar sig (sista bilden). 

*
Det blir rostiga plåtkanter i stället
Gårdagens orkeslöshet på grund av eländet har jag försökt att vända till handlingskraftighet i stället. Förutom att gräva upp det mesta i dag har jag beställt plåtkanter hos ett plåtslageri som rostar snyggt för att använda som kant istället runt rabatterna. Samma som på bilderna överst. Vill bara snabbt som attan slita upp allt och ersätta med något annat. Så att positiv energi kan få börja flöda igen. Längtar efter den.

Säger igen kära vänner: kolla era buxbom!!                       
Detta är uppenbarligen inte ett problem endast för Malmö och Skåne. Läser på bloggarna om fler och fler som är drabbade. Inte så himla kul. Min gissning är att den också sprids via smittade växter som plantskolor säljer. Det måste var så jag fått den eftersom att det är vääääldigt långt till Skåne från Sundsvall. Och alla mina smittade är nyinköp för i år och kommer från samma plantskola. En liten tröst mitt i allt är att jag tror att jag upptäckte smittan i ganska god tid. Att den inte hann utvecklas för mycket eller spridas (förhoppningsvis.....). Som jag kan se nu är det som sagt endast mina nyinköpta buxbom som drabbats.


Det tecken man ska leta efter är:
* Svarta strimmor på stammen
* Gul-orange-bruna blad som till sist ramlar av (fläckar i cirkulär form)
* Vita sporsamlingar under bladen


Mer information om sjukan och en snarlik svamp hos Hillevi: Här och Här.
Tips på ersättningsväxter hos Anna vattenkanna: Här.
*
Jag skulle vilja kunna säga nu att det här är sista inlägget om buxbomsjukan hos mig, att den är utagerad. Men realistiskt sett är det antagligen inte så. Men snart så.... tänker jag bara ha trädgårdsglädje på agendan... 
Så det så :-)))) 


Många kramar till er!!
Nu ska här göras middag :-))


30 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Suck.... det är stor sorg förstår jag! Själv har jag inte drabbats äm, mend et är väl bara en tidsfråga, så mycket som jag rör mig i andras trädgårdar, på plantskolor mm...
Jag har skrivit idag igen om den snarlika svampen Volutella buxi. Du har säkert den c.buxicolan, men det är viktigt att inte alla som drabbats av den vanliga volutellan inte springer ut och drar upp sina plantor....
Dina slutsatser om angreppen verkar stämma hellt, jag har också kmmit fram till detta.

kramkram H.

Pilgrim sa...

Åh vad jag lider med dig! Allt arbete och alla drömmar om hur det ska bli och istället allt jobb att slita bort allt. Sänder all positivträdgårdsenergi jag har till dig. Måste säga att dina rostfria kanter är så snygga och en mycket bra ersättning. Letar själv efter kanter i cortensstål och misstänker att det är plåtslagare som gäller.
Hoppas energin återvänder.
Ha det bäst och bamsekram!
Hélena

prästgårdseva sa...

Det är grymt och orättvist.
Och så oerhört sorgligt.
Men låt oss gnälla ett tag och låt sedan kraften övergå i den handlingskraft du beskriver. Och snälla Charlotte, fortsätt att förmedla den. Vi kommer att behöva all uppmuntran vi kan få.
Du får gärna berätta mer om dina snygga järnband. Hade tänkt sätta sådana som kantmarkering men hade väl inte tänkt dem som alternativ till buxbomen precis.
Tröst, tröst, tröstekram
Eva

Hem och Harmoni Marie sa...

Usch, så trist! Tänker på allt jobb du lagt ner.
Men skönt att du vänder det till något positivt och jag är övertygad om att det kommer bli hur snyggt som helst med plåtkanterna.

Lycka till!
Marie

Maria i Göteborg sa...

Så tråkigt!! Förstår att du blir både ledsen och arg. Ska du ersätta buxbomen med något annat grönt?
Jag skulle gärna vilja veta mer om dina plåtkanter om du har möjlighet att berätta lite? Hur tjocka är de? Hur böjer man dem? Hur förankrar men dem i marken? Är det lätt att få tag på? Dyrt? Tack snälla!
/Maria

gittan sa...

Åhh... vad jag lider med dig! Men man kan ju inget göra. Jag tycker fröståss att du ska tala om för plantskolan du köpt dem på att deras växter är smittade! De måste också ta sitt ansvar för att inte sprida smittan vidare!!! Jaghar ännu inte kollat mina (vill inte!) Men känner att jag nog måste ta reda på hur det ligger till under morgondagen... och inte vågar jag att sätta några fler buxbomsplantor i min trädgård... så tråkigt.. Men värst för er som har gott om dem och som drabbats. Styrke kram och hopp om en fin helg/gittan

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Gittan!

Jag ska absolut prata med plantskolan om det hela, så att de kan ta det med sin leverantör. Har inte hunnit bara ännu. Nu är fokus på att få upp allt. Har samlat 'bevis' i små påsar som jag tänker ta med och visa upp.

Helena, The Swenglish Home sa...

Kära buxbomsledsna väninna,

Så otroligt ledsamt! Och du som har en sådan härlig mängd av denna dekorativa planta... näe, detta hade du kunnat få slippa!

Varma kramar från Helena, som verkligen känner med dig!

Casa of Mia sa...

Vilken underbar trädgårdsblogg du har!

Katarinas trädgård sa...

Ja, det är ju för bedrövlig, just nu känner jag mig mest trött och uppgiven, jag har ingen större lust att vara i trädgården för jag går bara och tittat efter nya angrepp, jag är så orolig för mina stora klot,suck... Vi har redan tagit bort många klot och även hela parterren. Några klot har jag klippt ner helt för att se hur det går. Jag har använt grovdammsugaren med uppsamlingspåse för att städa bort blad, och hoppas jag inte spridit sporer på det viset, dammsugaren borde väl egentligen ha HEPA-filter. Jag använder även handsprit när jag har hanterat smittade plantor.
Jag har nästan bara sett angrepp på bladen, strecken på stammarna har jag bara sett på en planta... men det kanske bara beror på att jag ser dåligt och borde skaffa mig glasögon?!
Nä slutgnällt, stort lycka till, jag håller tummarna för resten av din plantor!
Kram
Katarina

Anna Vattenkanna sa...

Dig är det då ruter i, ja riktigt j-la anamma, och det beundrar jag. Att omvandla sorg och ilska till handling så snabbt är det inte alla som har förmåga till ska jag säga.

Jag fick ett toppentips på ersättningsväxt från Fia med bloggen En Trädgårdsälskares betraktelser. Hon har planterat dvärgliguster Ligustrum 'Lodense' som infattningshäckar relativt nyligen. Den fixar t o m zon 4.

Kram Anna Vattenkanna

Frøken Solhat sa...

Sødeste Charlotte jeg græder med dig.....det var dog noget af det værste der kunne ske - og noget vi er mange der frygter :0( Det må være forfærdelig at grave det hele op......SUK :0(

Tidligere på dagen satte jeg dette link ind til Hillevi:

http://froekensolhat.blogspot.com/2011/02/hold-je-med-dine-buksbom.html

I indlægget er der et link der måske kan bruges i din videre forskning af dene sygdom.

Siden jeg læste om denne svampesygdom først på året har jeg været meget påpasselig med at købe nye......i stedet er jeg begyndt selv at lave nye planter af stiklinger fra mine egne planter - og så krydser jeg alt hvad krydses kan og håber det bedste.

Kæmpe Knus
Dorthe

Eva-Lotta Persson sa...

Jag måste säga att jag lider med dig :/ allt jobb du ha lagt ner... samtidigt måste jag säga att jag gläds över ditt jäklaranamma :) och du... plåtkanterna är superfina!! Kram/Lotta

Sandra sa...

oj usch för denna smitta! ;( hoppas verkligen att du slipper hitta fler smittade buskar efter detta!
men jag håller med föregående "talare", plåtkanterna e superläckra och jag beundrar din framåtsträvan :)
Lycka till!
Sandra

Helena sa...

Ånej...stoppa huvudet i jorden likt en struts skulle jag göra men förr eller senare o snarare förr måste man ju ta tag i det hela!!!

Styrke KRAM från mig!

Inger sa...

Vilken otur, så mycket tid som du lagt ner. Jag har nu inspekterat mina plantor, snabbt gjort, har bara tre stycken. Ser fina ut, peppar peppar. Har några år på nacken.
Misströsta inte!
Kram

NataljaOblonskaja sa...

Va, är det sant att den spridit sig så långt upp i landet. Hade hoppats att den stannat i Skåne, för ganska lååång tid framöver. Vill inte ens tänka taken, "tänk om mina är smittade" men det är nog dags för en inspektion snarast möjligt.
Inser också att buxbomen är själva stommen i trädgården så.......nej, usch.......håller tummarna..
Men rostiga plåtkanter lät inte så dumt det heller. Snygg hörna förresten, känns lite asiatisk, kanske är det Orkideérna som gör det.

Ha det bra!
Camilla

lottens vita och gröna sa...

näääääääää charlotte jag snyftar med dig, vad är det där för skit...vågar knappt kolla mina buxisälsklingar!
plåtkanterna fick jag suuuuuuuuuuperfeeling för, måste hitta en plåtslagare, jisses alltså!
du min vän du klarar det här vi stöttar och peppar!
varmastekramen lotten

Johanna Stålros sa...

Underbara bilder och intressant fakta. Kram Johanna

EVA sa...

Hej Charlotte
Først en STOOR KRAM - Og då så tråkigt...jeg er verkligen ledsen og fik helt tårer i øjnene da jeg læste om dine flotte buxus, som du tænker at tage bort. Men jeg forstår det jo. Øv....Og du som har gjort det allersnyggaste bed rundt träden. Det gør mig verkligen ledsen øv øv øv.
Knus från Eva

Lene - en dansk bloggpige har fået en super ide. Måske kan du bruge den: Det er også noget med jern.
http://baghavelaagen.blogspot.com/2011/04/absolut-det-sidste-om-jern-i-haven.html

Anja sa...

Hejsan!
Det låter som riktigt jobbigt med dina buxbomar.
Själv har jag (än så länge) lyckligen klarat mig.
De symptom som du beskriver på sjukdomen är dock inte helt okända för mig.
T.ex. förra året hade jag guloranga och bruna blad som trillade av. Jag kollade dock varken stammar eller sporer. Själv drog jag den slutsatsen att jag hade klippt häckarna för sent på säsongen - dvs - efter midsommaren. I år klippte ha dem mellan mars och maj. Alla häckarna frodas nu. Men, man kan ju aldrig vara säker. Nu i augusti tänker jag bara pincera dem så att de inte ser så vildvuxna ut.

Rostiga kanter blir jättefint också och garanterat sjukdomsrecistenta;))!/Anja

Puumuli sa...

Stackars dig som måste förstöra allt det vackra du har gjort i år! Buxbomen är inte vinterhärdig hos oss så jag har inte testat den men jag kan gott förstå att du är så ledsen.

Jag undrar om det är just p g a växtens stora populäritet i dag att sjukdomen så lätt sprider sig. Plantskolorna kanske vill sälja massor av växter utan att närmare titta på deras kondition...

Har du tänkt ersätta buxbomen med något annat klippbart? Thuja, måbär eller häckoxbär? Det ser så vackert ut med de låga buskarna slingrande fram i trädgården.

Många kramar
Sari från Puumuli

Med fingrarna i (j)orden sa...

Suck vad trist! Jag måste nog ta en extra check jag också. Plåtkanter blir nog fint, men det är många gamla trädgårdar som inte blir sig lika om vi måste ta bort all buxbom.
Kram Eva

Mimi sa...

Det blir nog jättefint med dina rostiga kanter, men jag förstår din frustration! Och så fint att du kan vända den till handlingskraft. Det är nog den enda rätta metoden! /Mimi

Sophia Callmer sa...

Himla trist, urtrist! Förstår att du blir ledsen. Buxbom är kul att jobba med, men man får titta efter alternativ som flera andra skrivit om här. Men det är klart alternativ finns till en liten häck men en storbuxbom på kanske 100 år, den kan man inte just ersätta. kram Sophia

Hanna C sa...

Usch så tråkigt...
Hoppas verkligen dina klot klarar sig.
Kram Hanna

Vita rosor och förgätmigej sa...

Stackars, stackars dig Charlotte! Jag lider verkligen med dig för jag kan ju precis som alla andra se hur mycket arbete du har lagt ner i din otroligt vackra trädgård. Du är helt fantastiskt duktig på att komponera växter så du kommer säkerligen på något att ersätta dina buxbom med men det tröstar föga just nu. Hos mig har jag kommit fram till att det borde vara den mildare varianten jag är drabbad av eftersom plantorna bara vissnar ner delvis. Jag hörde av Agneta med bloggen Snäckskalsdalen att det finns en Taxus sort vid namn Hillii som kanske också fungerar hos dig? Jag ska göra mitt bästa för att få fatt i den till min tilltänkta parterre i alla fall!

Lycka till i plantskolan!

Kraaaaam/ Anna

mammaxtre sa...

Men så ledsamt. Jag förstår din känsla.

Sköt om dig

Anonym sa...

Hej!
Jag har länge smygit omkring här inne på din ljuvliga blogg, men aldrig tidigare givit mig till känna. Nu blev jag nyfiken på dina rostiga plåtkanter som är alldeles underbara.Därför undrar jag lite hur de är konstruerade och vad de har för mått. Hoppas du får rätsida på ditt bekymmer med Buxbomen...
Tack för en fin blogg /Karin

Staudefeen sa...

Uh, det var da forfærdeligt!!! Jeg har selv indkøbt 1400 planter i år og frygter, at de også skal få svamp. Jeg har i forvejen 6-7 år gamle hække, der helst ikke skal blive smittet! Mine planter er nemlig ved at blive lidt orange i toppen, men jeg tror måske, at det er mangel på gødning.

Men hvis du har købt dem i år, kom svampen vel med planterne? Så kan du vel få dine penge tilbage, hvis du kontakter planteskolen??

Kh. Marlene