onsdag 3 augusti 2011

Buxbomledsen

I dag känner jag mig lite trädgårdsledsen. Eller rättare sagt buxbomledsen. Har insett att kanske 10-15 plantor av mina ca 250 nyplanterade buxbom är angripna av den där himlarns sjukan Cylindrocladium buxicola som ska vara värre än almsjukan var. Kolla era buxbom säger jag bara!! Å kolla Hillevis informativa inlägg för att få veta mer. Jag som varit och är sååå glad att jag får buxbom inte bara att överleva, utan att frodas och må gott i min trädgård, som ligger i zon 4. Här ska det alltså egentligen inte gå att ha de vanligaste buxbomen. Men det gör det alltså. Har buxbomhäckar som är 10 år. Men så i dag vaknade jag upp till den bistra verkligheten efter att ha läst Hillevis inlägg. Sprang direkt ut i trädgården för att titta till mina nyplanterade (250.....) buxbom. Å hittar så klart smittan. TROR JAG i alla fall. Alla tecken finns där, som jag kan se. Har lagt en bit i en plastpåse dock för att göra en sista koll.

Smittad!? 

Lider gör jag med de som har betydligt mer buxbom än vad jag har och som har fått in smittan. I år har jag kanske planterat 10-15 klot också. Förutom dom jag hade sedan tidigare. Ja, ja......  Dags att sanera, hålla tummarna, gråta en skvätt och TRO. Att inte alla ska bli smittade.

Det är i denna häck runt äppelträdet jag hittat de smittade buxbomen

Komma ihåg ska man dock göra att detta är ett i högsta grad världsligt problem. Det kan vara bra att ta på 'perspektiv-glasögonen'... Men inte desto mindre ledsamt för alla som ägnat tid, kraft och resurser på buxbom i sin trädgård. Denna fina, fina växt.

Näe..... VILL INTE att alla mina buxbom ska bli smittade

*
Alternativ till klot
Ett alternativ till klot är brudspirea. Förstås inte vintergrön. Men hos mig spelar det då rakt ingen roll då vintern för det mesta innebär massor av snö och vintergröna växter har svårt att göra sig synliga där under snötäcket :-)) Men på hösten och våren är vintergrönt så klart mycket uppskattat. Men någon ersättare till grön liten häck å som går i zon 4, känner jag inte till just nu (om det nu skulle vara kört för buxbom, vilket jag hoppas att det inte är förstås). Tips någon??

Gammal brudspirea som började klippas för ca 10 år sedan

***
Nu hoppas jag och tror att vi tillsammans kan mota bort denna eländiga sjukdom så att buxbom kan få fortsätta vara en favoritväxt i mångas trädgårdar. Att vi genom att vara uppmärksamma, snabbt tar bort sjukan om man har den för att minska spridning, gör de insatser som rekommenderas och ja, be en bön kanske... håller smittan i schack och förhoppningsvis utrotar den, eller åtminstone begränsar skadorna. 

SÅ kära ni, kolla era buxbom!! Håller tummarna att så många som möjligt slipper eländet.
Denna danska sida har flera bra bilder på angrepp.

Det åskar det hos mig idag. Ungefär så känner jag mig också. Som ett åskmoln. MEN, perspektiv-glasögonen är inte glömda...... Kan vara viktigt att påminna sig om dessa.

Kram,

23 kommentarer:

gittan sa...

Ush... när jag läste Hillevis inlägg tidigare idag så insåg jag att mina formklippta plantor på "lekplatsen" nog ser ut sådär... Trist som sjutton men vad ska man göra? Det blir till att kolla när jag kommer hem..
Du har betydligt fler än mig och dig tycker jag synd om!!!!! Jag håller allt som hållas kan (inte andan då) för att din kvist i påsen inte visar det vi inte vill se / Bamsekram gittan

Ingela på fröst sa...

Vad tror du om liguster? Vet dock inte om man kan hålla den så där rar som buxbom då!

Men det var bra idé med brudspirean ska ut o glo om jag ska våga mig på å föryngrinsbeskära. /ingela

Edith och Jag sa...

Åh så tråkigt med den här smittan! Så synd på din fina trädgård och dina fina buxbomhäckar om det är smittan som får dina plantor att se ledsna ut. Håller tummarna för att det är något annat och mer lättåtgärdat fel. Ditt inlägg fick mig dock att rusa ut i min trädgård för att titta till tre av mina buxbomklot. Innan idag lade jag nämligen märke till att de ser alldeles torra och gulaktiga ut vilket ju inte alls stämmer med tanke på att vi fått mycket regn i vår del av landet den senaste tiden. En närmare granskning visade att fyra av åtta ganska nyinköpta klot ser risiga ut. Har nu gjort som du tipsar om, klippt av en gren och lagt ipåse, och hoppas att det inte ska visa på svampangrepp.
Kram Maria

Hanna C sa...

Men, vad tråkigt med buxbomen...
Hittade just din blogg - så fin!
Länkar genast:-)

Pilgrim sa...

Visst är det tråkigt! Har ännu inte köpt buxbom men har/hade funderingar på att göra det i år. Nu vet jag inte... Kanske lika bra att satsa på alternativa växter att klippa som klot.
Håller tummarna för att du klarar sista testet och att buxbommen bara är lite trött!
Ha det bäst!
Hélena

Inger sa...

Usch och fy, får väl hoppas att mina buxbom klarar sig och att spridningen inte är alltför stor hos dig:)
Kram

Bea sa...

Men aj, aj...det var tråkigt! Nu får jag lov att granska mina två (!)klot i morgon. Visst är det trist när både tid och möda med växter går i spillror, men precis som du skriver, det finns värre problem i världen!

Hoppas du finner lösningar till alternativ!

Kram /Bea

Willy sa...

I'll keep my fingers crossed!
Groetjes

Marie Lithén sa...

neeeeeeeeeeeeej det får bara inte vara sant!!

Mimi sa...

Så förskräckligt tråkigt!! Hoppas nu bara att allt inte blir smittat. Så lovande prognos verkade ju inte Hillevissans inlägg ge. Själv har jag bara en liten buxbomsbuske. Tröstkramiz!! /Mimi

godastunder-tokigaidéer Anna sa...

Ja vintergörn liguster satte jag förra sommaren och hoppas på klot i framtiden.
Tyvärr har jcg också upptäckt att jag har fått den fruktade svamp sjukdommen på flera av mina klot så det är väl bara att gräva upp....och det är inte utan en tår i ögat.

Kram Anna

Almbacken sa...

Det är förfärligt tråkigt!!! Jag har också klot som drabbats. jag fick panik - stod ute i ösregnet och grävde upp, tog bort översta jordlagret och planterade liguster i stället. Har tre klot till som ska gärvas upp i morgon. Jag vill knappt gå ut i trädgården....

Kram
Maria

Anna Vattenkanna sa...

Alltså - detta är verkligen en sjukdom att ta på allvar! Mitt råd - köp INGEN buxbom, varken som häckplantor eller klot. Nu under sommaren besöker man många olika trädgårdar och parkanläggningar - tänk på smittorisken med skorna!!!

Charlotte, nu håller jag tummarna för att det inte är C. buxicola som du fått in i din trädgård...inom kort kommer ett inlägg från mig med bra ersättningsväxter för buxbom.

Kram Anna Vattenkanna

EVA sa...

Hej Charlotte

Jeg synes det er verkligen tråkigt. Jeg blev aldeles ledsen og vi får hoppas at någon finner en kur mot den har svampsjukdom.
Tænkte om du kunne spraye dina buxbom med ATAMON blanding. (Atamon og vand). Det er jo naturligt, og måske kan det modvirke angreb?
Jeg kommer at kolla mina buxbom klotar imorgen.

Ha det bra
tak for artiklen, även om emnet är sjukdom og elandet.

knus
Eva
Evigglade.blogspot.com

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Det är alldeles förfärligt tråkigt Charlotte..... Jag tror faktiskt jag hamnat i en liten BBD sedan ett par dagar tillbaks....(buxbomdepression)

Tack för att du länkat!
kramrkam H.

Maria i Göteborg sa...

Vad tråkigt för dig! Bra att du visar hur angreppen ser ut, jag ska kolla mina, när jag kommer hem från semestern.
/Maria

Fiffiga Systrar sa...

Så tråkigt!! Förstår att du känner dig lite ledsen idag. kram

TrädgårdsPrinsessan sa...

Men så trist bloggläsning det var idag! (Kom just från Hillevis blogg...) Hoppas det ordnar sig någorlunda! Måbär ringer det en klocka i mitt huvud om att det skulle vara ett alternativ till buxbom (som klarar lite nordligare zoner - jag som bor i zon 5 brukar ju kika efter sånt ;-) Men det skriver jag utan att vara nån expert på varken buxbom eller måbär :-)

Ha det gott!
Annika

Anonym sa...

Åh, det är så tråkigt att läsa detta! Lider verkligen med dig och alla andra vars buxbomar har drabbats. Tycker det är helt ok att lägga undan perspektivglasögonen för en dag eller två och tillåta sig att vara ledsen när man lagt ner så mycket tid och kärlek på sina växter...

Tack för dina uppmuntrande ord angående vår kommande tillbyggnad. Det känns skönt att veta att det finns dom som tagit sig igenom kaoset och att det blir så fint sen! Vi ska också bo alla i ett rum... jag bävar! Kram Hanna

Almbacken sa...

Känner precis som du!!! Idag har jag konstaterat att min fina häck mot boden samt ytterligare 6 klot är drabbade.....Just nu vet jag faktiskt inte riktigt vad jag ska göra...känner inte allsr för att gräva upp och börja om med något annat...Måste åka iväg til någon bra plantskola och få lite ny inspiration..

Satsar nog på vintergrön liguster som häck och är nyfiken på den japanska dvärgidegranen som Anna Vattenkanna nämnde i sin blogg.

Kram, kram
Maria

prästgårdseva sa...

Kära Charlotte!
Läste ditt inlägg och gick ut och kollade min buxbom. Igen!
Har sedan jag läste Katarinas inlägg haft en klump i magen och med fasa kikat på buxbomen.
Efter att ha genomlidit almsjukan (ca 25 stora almar strök med), misstänker jag nu, att våra kastanjer är i farozonen och askarna lär väl drabbas av askskottsjukan. Och varför skulle jag klara mig undan buxbomsvampen?
Och ikväll hittade jag ett klot, som såg mycket misstänkt ut. Men här har varit konstant tropisk fuktighet i evigheter och nerklippning och rensning är eftersatt, så förutsättningarna måste väl ha varit optimala.
Men med ca 500 meter buxbomhäck och ett stort antal klippta former känns det allt annat än roligt.
Att vi är många som kommer att drabbas och bli ledsna är dessutom allt annat än trösterikt. Men det känns ändå bra att vi kan peppa varandra och göra det bästa av situationen. Utan bloggarna hade nog dessutom sjukdomen spridit sig ännu snabbare. Nu var vi i alla fall uppmärksamma på den. Och din länk visade ju tydligt vad man ska titta efter. Hoppas innerligt att det hjälper.
Precis som jag skrev till Katarina, så tror jag, att din trädgård har kvaliteter som gör att den står sig också utan buxbomkloten och häckarna, även om det blir tomt. Och sorgligt. Ditt spireaklot har jag redan beundrat flera gånger.
Jag håller tummarna för dig och för alla oss andra!
Kramar
Eva

Annika Christensen sa...

Oj oj detta är verkligen sorgligt!
Det värsta är väl att dessa köps med svampen på för att många som säljer dem inte har en aning om att de är angripna.
Men som Eva skriver får vi trösta varandra och leta efter ersättningsväxter.
Själv tror jag inte att ja blivit drabbad men imorgon skal jag ut och kolla ordentligt.
Ha det så bra du kan
Annika

Anonym sa...

De här dagarna när flera av er bloggare har tagit upp buxbomssjukan är vi nog dessvärre många som har upptäckt den i vår egen trädgård och det är sååå tråkigt. Det var ett jättebra och viktigt inlägg du gjorde i onsdags och med bra länkar till Hillevissan och särskilt den danska sidan med bilderna.

Hopppas nu att vi kan begränsa sjukdomens framfart i våra trädgårdar. Okunniga eller nonchalanta plantskolor hjälper ju dessvärre inte till (grr!)

Ha det gott
Åsa