söndag 22 januari 2012

Formex part one: Earthy colours

Formex bjuder på mer än man hinner med att se under en dag. Det är så sant. Och jag hade bara en dag. Och inte ens en hel sådan. En mässhall gick jag inte ens in i. Så det blev. Kameran var med i alla fall och jag tog en bukett med bilder på några trevligheter jag stötte på. Sett med trädgårdsglasögon i första hand. Så klart.... :-)) 


Lång knopphängare på husväggen á la shaker vill jag också ha!


Sober bordsinspiration med trädgårdsförtecken.


Ved 
Nu är det trendigt med ved på alla sätt och vis.Tidigare i höst gjorde jag ett inlägg på Svenska trädgårdsbloggar om dekorativ ved i trädgården. Redan på Chelsea Flower Show 2009 kunde man ana att ved skulle bli en trend som dekorativt material. Både ute och inne. Och på CFH 2010 fanns det ved i var och varannan trädgård (2011 besökte jag inte CFH). Nu är trenden ett faktum. Dock måste jag säga att det inte var många montrar som fångade upp detta. Orsaken tror jag är att vedtrenden visar sig just nu i utemiljöer, och Formex är mer en mässa för inomhusmiljöer egentligen.


Ljuvliga fåtöljer av återvunnet trämaterial. Skulle passa hemma hos mig.


Plastkrukor med färdig patina hihi.... Snygga och känns rejält äkta. Ohh, ljunglila fiberbetong-grejer till trädgården. Nu börjar vi prata utveckling. Ofärgad och svart betong har vi haft i åratal nu (och är favoriter absolutely...), men jag hejar i alla fall på en vidgad färgskala. Speciellt i en sådan här dämpad ton. 


Eldpelarna mot den ruffiga plåtväggen var så himla läckra. 


Minimalistisk och stilren, supermodern högblank bänk. Ved eller pinnar och grönska i mitten. 
Det runda betongbordet i bakgrunden skulle passa HUR BRA SOM HELST på min bakgård, om man säger som så...


Industri vintage och shabby chic
Många är lamporna som liknar gamla industrilampor av olika slag. Jag gillar den stilen och skulle mycket väl kunna tänka mig några skavda metallskärmar till växthuset. Men, nu svämmar det formligen över av grislampor och liknande överallt. Det är nästan så att det blir för mycket. För koncentrerat. Jag är inte less på stilen. No, no... Långt ifrån. Men risken är att stilen väldigt snabbt nu kommer att bli uttjatad. För att allt ska se skavt ut. Bara för att. Och inte som sköna detaljer. Det känns som att industri-vintage i ett säkert grepp håller på att ta över efter shabby chic-trenden (som ändock hänger sig kvar starkt). På Formex fanns båda stilarna representerade. Shabby chic mer på småatiraljer och industri vintage mer på möbler och lampor. 


Zink verkar vara en outsinlig trend. Men det förstår man väl. Eller hur!!
Denna lilla arkivbyrå är som gjord för det garden office jag har i drömmarna.


Finfin press. Söta stegen (mini-äppelträdsstege ?!) satte igång mina tankar på en uppsjö av möjliga användningsområden.


Ja, vad säga. Lovely. Måste skaffa en träkratta. Japp. Trevligt zinkbord också.


Små drivhus, eller miniväxthus fanns det en uppsjö av. KUL!! 


En ganska finurlig idé det här. 
Två pallkragar som hängts på väggen med hjälp av några träkonsoller, Me like!


Fågelburar och fågelholkar är en megatrend om man ska gå efter hur många varianter det fanns att välja bland. Framförallt fågelholkar. Men nu pratar vi inte funktionella sådana, även om det fanns också. Utan fina, söta, gulliga att ha inne för känslans skull. Och fågelburarna ska man förstås inte ha fåglar i hihi... utan växter och annat för hängande stilleben. Ja, ni vet. 


Antalet mattutställare var inte så många vad jag kunde se. 
Men så var jag inte överallt heller. 
Dessa var helt fantastiska. 


Auberginefärgad resväska, gammal bänk och kuddar av grov säckväv. Mmm....



Ha en strålande fin vecka gardenlovers!

°°°
Hoppas att helgen varit tipelitop. 
Själv är jag en aningen trött i benen efter maratonloppet på Formex i går. 
Och så letar jag desperat efter vårtecken. 
Av något slag. 
Vilket som. 
Vet inte om snöskottning räknas ;-))
Ska leta vidare i morgon - Håll tummarna!!



24 kommentarer:

Ullevidsdal sa...

Ja visst fanns det massor att se på Formex!
Var där både fredag och lördag, dok ej hela dagar.
På fredagen hann vi med hall B o C och lördag em ägnades åt hall A.
Drömmer om att kunna ta in på Rica Talk hotell så man hinner titta på allt i lugn och ro och kan gå och lägga upp benen en stund på hotellrummet mellan varven.

Kram Helene

PS Det där med pallkragarna ska jag försöka komma ihåg DS

trädgårdsdrömmar sa...

Där fanns det mycket vackert.Ska bli kul att se vad dottern tar hem till sin butik av allt som där finns att välja på.Ha en bra dag.

Anonym sa...

Ojojoj, så mycket fint. Det där betongbordet i en klass för sig. Vill ha!!! Kram Hanna

Isas Trädgård sa...

Tack Charlotte för all inspiration från Formex !! Pallkragarna på väggen blir perfekt nere i växthuset till våren och träkratta bara måste man ju ha och hänga små lyktor på !

Har också tittat igenom dina inlägg om din fina köksträdgård ... skall anlägga en till våren och hämtade inspiration från dina inlägg ... min blir dock lite mindre men efter liknande princip !

Ha det så gott !
Kram/Isa

Anna Vattenkanna sa...

Tack för skön Formex-briefing. Mycket trevligt du hittade att visa... Tipset med pallkragarna är suveränt i sin enkelhet.

Kram

bloggernefa sa...

wauuuuu Charlotte! Det ser verkligen supersnyggt ut altsammans. Kan jeg fråga, vet du hvem som säljer de rosenmønstrede kelim? Jeg har ALTID ønsket mig en sån.

Tak for billeder - som altid - super inspiration

kram från Eva

martinealison sa...

C'est toujours avec un immense plaisir que je viens vous visiter et je découvre à chaque fois des choses très intéressantes...
Merci à vous et merci pour ce partage photographique.
Gros bisous

Annika Christensen sa...

Ohh vad synd att vi inte sågs!
Vad hette de som hade platskrukorna?
Jag har sorterat mina kort och papper från mässan och hittar inte just den!
Helt slut efter formex är jag.
Ha det gott
Annika

Home and Lifestyle sa...

Is this a shop in your country? I see wonderful stuff for our garden, I think it's a beautiful place full of inspiration!

Have a great sunday! With love, Ingrid

Mona sa...

Tusen tack för att du delar med dig av det fina du hittat på Formex!
Fick en hel del inspiration när jag såg dina bilder.
Eftersom vi har en öppen terrass, tänkte ja i ett skede att jag skulle rada upp ved som skydd när det blåser och snöar, men skippade idéen, eftersom veden ju då skulle bli våt... men det här är ju en jättefin idé att använda någonslags 'låda'.
Tack! Och ha det så bra!

Sanna sa...

Hej Charlotte,

Vad fint du fångat Formex. Gillar att det naturliga naturnära. Sedan piffade de med tidningspapper, min kärlek. :) Tillbringade också en dag på samma ställe. Jag är lite svårflörtad. Vet inte vad jag förväntar mig egentligen. Tyckte allt var lika. Industri eller lantromantik. Växthusväggar eller glasinfattade industriväggar. Wow, effekten uteblev tills vi ramlade över inspirerande "io scandiavia". Där blev det grejor till kommande arbeten. Älskade verkligen plastkrukorna. Deras betong var i absolut lockande former. :) Hade nog gärna haft ett och annat betongbord i trädgården. :)

Rufft mot ljuva blomster är så himla vackert.

Förstås är det alltid kul med en sväng på Formex, hade behövt en dag till. Till hösten kanske. Snubblar kanske över blomsterfen från norr då...:)

Tack för all inspiration. Vi gillar och har tittat på lite samma. Jag tog dessvärre knappt några kort. Njuter av dina istället.

Ha en skön kväll.

Susie på Stjärnarve... sa...

Håller med Sanna, det är för mycket industri och lantromantik - inte min stil något av det. Men å andra sidan gillar ju inte jag att ha sådant som är "inne", jag vill ha en helt egen stil både i trädgården och inne. Så det kanske inte är så dumt att "allt" är i dom här stilarna!!!

Candylei sa...

So many beautiful things to look at! Especially for us gardeners and artists! Thank you so much for putting up so many delightful photographs of Formex. I'll be watching for Formwx part two!!!!

Hélena sa...

Oj, oj, oj så mycket vackert! Där skulle man gärna spenderat en dag eller två. Tack för att du delar med dig av så många bilder, underbart!
Ha det bäst!
Hélena

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Oh så mycket snyggt! Vill ha, vill ha! Tack för att du del ar alla fina bilder. Antar att det kommer mera..? ;)
Massa kramar!

Karin A sa...

Vad kul att få följa med dig på Formex Charlotte. Trevlig att få trenderna så fint sammanfattade! :) Ser mycket jag gillar men tror nog på en motreaktion mot allt det skavda och industri-chica framöver. Den färgade betongen är ursnygg!

Ha en skön vecka.
Kram Karin

Sabelhagens Olivlund sa...

Nu har jag scrollat upp och ner flera gånger, så mycket fint så det är svårt att ta in allt på en gång. Tack för att du visar. Jag vill också gå på formex:).
Kram Maria

Ninna sa...

Tack för jättefina bilder, jag skulle verkligen velat vara där, helt i min smak. Betongbordet var snyggt, jag håller utkik efter formar att använda till gjutning, vill testa att göra ett bord men det får bli till våren. Ha det bra.

Johanna Stålros sa...

Jag har oxå varit och insupit inspiration på mässan i helgen, just den där krattan fastnade jag oxå för;) Kram Johanna

Marie Lithén sa...

mycket fint du hittat. JAAAAA lång knoppbräda, vill jag ju ha!!!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Annika: företaget heter IO Scandinavia. Ja, synd att vi inte sågs :-))

Ann-Sofie sa...

Wow! Det var maffigt det. Jag är väldigt glad att få se din sammanfattning. Jag känner att jag skulle gått helt i baklås om jag ställts inför en sådan massa med inspiration.

Anna Vattenkanna sa...

Tack för svaret om Bishop's Children! Då tror jag att jag chansar och hoppas på att det dyker upp någon magentarosa även i min frösådd!

Kram

Tim Skovrup sa...

flotte billeder du har fået taget :)