torsdag 5 januari 2012

Hyacinthus bästa långköraren

...julen varar ända till påska. Not. Men än är den inte riktigt slut. Och vi njuter av jullovskänslan till fullo. Fast granen torkade för några dagar sen så den är redan avstrippad och står och väntar på att tas bort. I övrigt samsas nu julen och vårvibbar i en trevlig mix. I mellandagarna, när kvarvarande julhyacinter såldes ut, var jag där och köpte upp ett litet lager som jag brukar göra. Hyacinter, som minst lika mycket är en vårblomma som en julblomma. En slags flersäsongsblomma egentligen och en riktig långkörare. Hänger med från sen höst, över vintern och är minst lika aktuell under våren. I november, december får de gärna vara vita. Men sen är det fritt fram för regnbågens alla färger i ett slags vårupprop. I år har jag satt en hel del hyacinter i rabatterna. Och några i krukor som förhoppningsvis ska blomma lite tidigare. Det verkar arta sig bra tycker jag när jag tittade till krukorna sist i alla fall.

Nejlikan köpte jag i mitten av december när jag besökte amaryllis-utställningen i Bollnäs.
Tala om uthållig favorit. Tre veckor gammal och lika fräsch som när den inhandlades. 
Här blir det lila hyacinter när de slår ut och då har nog nejlikan gjort sitt.

°°°
Nya lilla ugnsformen, inhandlad på rea, invigs på bästa sätt tycker jag :-) 


Det är svårt att låta bli att  snegla mot våren. Och att börja räkna er. Vädret hjälper sannerligen till. Solsken nästan hela julen. Varierande temperaturer. Regn senaste dagarna och plus. Fast i natt har hela trädgården klätts in i snyggt vintrigt fluff igen. Jag uppskattar att trädgården inte dränkts i för mycket snömassor, och att man faktiskt kan ana en del konturer. Mina två kvarvarande äldre buxbomhäckar lyser gröna och fina mot det vita. Funderar en hel del på ersättare för den uppgrävda buxbomen. Jag tror att jag kanske kommit på ett bra alternativ för lägre häck, som är vintergrön och inte blir så stor och som går i min zon. Återkommer längre fram gällande det. 


Våren startar i köket
Första tulpanbuketten är redan utblommad. Nu är det ginst och ranukler som står på köksbordet och doftar längtansfull vår. Från och med nu vill man ha vårkänsla i köket hela tiden. Eller hur! Buketter eller krukor med vårlökar. Tills dess att trädgården kommit igång. 


°°°
I dag ska jag greja med min nya dator. Flytta över, installera och sånt. Kanske inte det roligaste att göra, men skönt när det är gjort. Och sen är det helg igen. Skönt det med. Då blir det att städa undan julen. Har ni gjort det redan? 


En god och fin trettonhelg tillönskas er alla.
Taaack för de rara hälsningar ni lämnar :-)

18 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Så fina karameller du visar! Jag är dålig på hyacinter nu efter jul - skärpning! Men det är ju så lätt att dras med av vårlökarna som säljs. I en stor fin blomsterhandel här i stan hittade jag fina ljusblå krukodlade pärlhyacinter för 20:-/kruka. De hade också fina tulpaner på lök, minipåskliljor i kruka mm till hyfsade priser.

Köksbordet är absolut den bästa platsen för vårbuketter - är inne på den tredje tulpanbuketten för denna säsongen och det är dubbla gula VÄLDOFTANDE Monte carlo. jag har ingen tulpanfavorit utan skiftar hela tiden...

God trettonhelg på dig, kramar Anna Vattenkanna

AnnCharlotte sa...

Så härligt med vår i köket. Jag slängde ut granen i går, bra mycket tidigare änjag brukar. Antagligen ett blogginspirerat beteende...hihi....och så köpte jag tulpaner såklart....
Ha det bra :)

Edith och Jag sa...

Spring countdown, det gillade jag! Härligt med vår i köket.
Maria

It's me sa...

Beautiful.....have a nice day...xxx.

Pilgrim sa...

Underbar bukett, jag älskar ranuklar i alla färger och former :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Home and Lifestyle sa...

Our Christmas tree has been removed, I look forward to spring! And then I am here to the right place, with your beautiful hyacinths and colorful flowers!

Have a great evening Charlotte!! With love, Ingrid

Lyckans lilla hus sa...

Åh, ranunkler...vilken underbar vårbukett, och gillar skarpt den lilla vårhälsningen. Nedräkning är det verkligen! Idag flyttade våren in hos mig. Faktiskt den första tulpanbuketten och några Primula. Vårfrossan startar nu ;). Ha det gott! //Marie

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Ja nu snart får vi börja räkna ned till våren. Underbara tid! :) Här har frossandet börjat med både tulpaner och primulor. Fiiint det blev med hyasinterna i nya ungsformen. :) Riktig färgglädje. Och så mycket du! ;)
Kramar!

Betong ute och inne sa...

Önskar dej en mysig trettondagsafton...♥

Trettondagskramar
Malin♥♥

godastunder-tokigaidéer Anna sa...

Nej hyacinter ger man inte upp i första taget. I år hjar jag handlat många av mina på Hvilans trädgårdsskola och jag kan säga att dom var väl värda sitt lilla påris på 15 kr st då nästan alla har blommat med två stänglar och eftervarandra så jag har kunnat njuta såå länge.

Ha en härlig helg
Kram Anna

Karin A sa...

Vilka härliga mellan-blommor. Hyacinter är verkligen fina under en längre tid än bara under julen. Gillar dem jättemycket men tål tyvärr inte doften speciellt bra. Ute och i växthuset får de lov att vara. Ha en skön helg! Kram Karin

mammaxtre sa...

Vilka vackra bilder du bjuder oss pås, så fina.

Taklök är en klar favorit hos mig. Dock misslyckas jag vareviga år med att övervintra dem i kruka utomhus :-(

Ha det gott

Aquilejans sa...

Men vilken fin bukett, ranunkel och ginst det ska jag lägga på minnet, julen får vara kvar en liten stund till hos oss:)
mvh Malena

Louise sa...

Gott nytt år lite i efterhand! Fina bilder som vanligt! Man blir alltid glad av dina foton!

kram louise

Madame C sa...

Ingen jul ute än, men snart... Helst om jag orkar den här helgen, för nästa bär det av till Herning och Formland-mässan:)
Kram!

Frøken Solhat sa...

Åh.....ranunkler - VIL HA.....i morgen ;0)

Knus Dorthe

Lisa sa...

Vårkänsla i dina bilder, ser härligt ut. Jag sniffade på några blå hyacinter på Willys idag, mer blev det inte, familjen tål dem ju inte :-( Inte ginst heller. Här är julen kvar till tjugondag Knut :-) Granen fick aldrig något pynt, den var så fin med bara ljus, nu kommer nya skott. Brukar ha den kvar hela januari ibland för att den lyser upp köket så fint. Fortsatt skön helg !
Lisa/Lisas trädgård

Sanna sa...

Hej fröken Vår :)

Visst får man en känsla av vår nu. Ljuset och lite sol gör verkligen susen. Hyacinter tycker jag borde finnas i butikerna på lök hela våren. Det är ju så fint i alla vårliga lökarrangemang i skål å kruka. Precis som amaryllis det finns ju så många underbara sorter. Man hinner ju inte uppleva alla bara i december. Jag funderar på om jag skulle försöka driva några i källaren för att sedan använda till våren. Du som är så duktig på blomsterdrivande, hur gör jag bäst? Har tyvärr inget växthus, men en relativt sval källare.

Så skön läsning hos dig. Väcker sådan blomsterlust. :)

God fortsättning och så.
Ta hand om dig. Sanna