tisdag 17 januari 2012

Tulips, tulips, tulips

I går töade det här i mellannorrland och var slaskigt och halt. Men det tar jag så gärna. Det luktade faktiskt vår i luften också. Fast det är en bedräglig känsla att förlita sig på hihi.... Fick i alla fall en förnimmelse av förra årets tulpaner när jag sniffade tillfällig vårluft. Och en stor förväntan på det som ska skjuta upp ur rabatterna om några månader. Ja, himmel och pannkaka. Det ÄR flera månader tills tulpanerna ska till att blomma... Skrotade igenom tidigare publicerade bilder här på bloggen och drog i hop en samling av 2011 års tulpaner. Eller de flesta i alla fall. Tänkte berätta om vilka som blev favoriter. Men först ett minnespotpurri.


  1. Salmon Impression (Darwinhybrid)
  2. Maytime (Liljeblommande fr 1923)
  3. Mary Ann (Påfågelstulpan)
  4. Blue Diamond (Dubbel sen)
  5. Absalon (Rembrandttulpan fr. 1780)
  6. Blue Diamond 
  7. Hageri Splendens (Rosttulpan)
  8. Columbine (Rembrandttulpan fr. 1929)
  9. Candy Club (sen enkel, flerblommig)
  10. Jackpot (Darwinhybrid)
  11. Princess Irene (Triumphtulpan)
  12. Absolon
  13. Maureen (Enkel sen)
  14. Columbine
  15. Hollywood (Vridiflora)
  16. Burgundy (Liljeblommande)
  17. Candy Club
  18. Columbine
  19. Negrita (Triumphtulpan)
  20. Hageri Slendens
  21. Golden Apeldoorn (Darwinhybrid)
  22. Little Beauty (Botanisk tulpan)
  23. Mary Ann
  24. Maytime (eller Burgundy)


Favorit nr 1
Salmon Impression slog alla förväntningar man någonsin kan ha på en tulpan. Jag tror jag planterade 20-30 stycken i en maffig grupp och var bland de första att slå ut och blommade länge. Fast det är storleken på blommorna som är det mest fascinerande. Titta hur liten Queen of night är i jämförelse hihi... En riktig gigant till tulpan. Kan varmt rekommenderas!


Favorit nr 2 och 3
Liljeblommande Maytime och Rembrandt-tulpanen Columbine kom mitt tulpan-hjärta extra nära.
Båda gamla sorter från 1920-talet. 


Förra årets överrraskning
... Negrita började svagt tycker jag. En ganska oansenlig knopp och blomma som till en början nästan var en besvikelse. Men allt eftersom dagarna gick utvecklade sig blommorna till att bli vackrare och vackrare för att till sist faktiskt bli lite av en favorit. Inte den vackraste tulpanen. Men ja, en överraskande tulpan med sitt utseende som förändrades.


Flera favoriter
Långa och ståtliga Maureen är alltid en favorit. Blommar år efter år utan att armas ut. Kan verkligen rekommenderas om man vill ha en återkommande långhalsad och elegant tulpan som blommar under lång tid. Ja, sen skymtas Oueen of night förstås. DEN är det är svårt att vara utan - eller hur!!

Längst fram Burgundy och Candy Club

Och så en sista
Jackpot gillade jag också mycket för den fina vita kanten mot den mörka aubergine-färgen. 


Nästa steg i tulpanyran blir att fräscha upp minnet kring vad som egentligen blev satt i höstas. En del minns jag. Men långt ifrån allt :-) Ytterligare två-tre nya rabatter, varav en modell större, gjorde att ytorna för vårlökar ökade dramatiskt. SÅ, nu det blir till att djupdyka i stora arkivet. Det vill säga lådan där alla etiketter från lökarna är förvarade. En förträfflig sysselsättning så här i vinter- och vårlurartider. Och i väntan på.

Tulpanyrehälsningar till er alla,
....och ha en fin vecka goa trädgårdsvänner! 

35 kommentarer:

oumberligating sa...

Vilka vackra tulpaner du visar på och vilket härligt och livsbejakande inlägg måste jag säga, det är något speciellt med din blogg! Tulpaner får mig att vilja "tugga", intressant företeélse då jag ofta i drömmar gestaltas av en älg! Ja, visst låter det galet! (ler) Man kan ju inte låta bli att fundera på vilken sort som är godast och crispiast?
Ha det bara Bäst!
Stor kram ifrån Oumberlige Peter!
PS: Har jag önskat en God Fortsättning på det nya året?
Om inte så gör jag det nu!

Lotta sa...

Såå härliga tulpan bilder, nu längtar jag ännu mer till våren, jag håller med dig om att de stora rosa är otroligt vackra. Undrar hur mina nysådda kommer att se ut?
Kram Lotta

Hélena sa...

Underbara vårbilder som ger hopp :-) Själv satte jag hundratals tulpanlökar i höstas och ser verkligen fram emot våren och när de kommer. Då kändes det som långt fram i tiden. Nu är vi snart där.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Unknown sa...

A very good overview und wunderful fotos of your garden! I will use it next autumn.

Hugs Rosana

Villa Ryttarängen sa...

Härligt och underbart på samma gång. Kul med namnlista så kan man spara och titta i höst när det ska planteras mera lökar. Kram Pia!

Its a house sa...

Wow säger jag bara! Kan jag få flytta in hos dig i vår??? Det är något speciellt med tulpaner och jag drömmer om hav utav dem i min trädgård så småningom men har ännu bara en endaste liten rabatt i min trädgård och där petade jag ner ett par Sapporo och Queen of Night i höstas, mina allra första tulpanlökar någonsin. Ska bli så galet spännande att se om de kommer upp! Tills dess så njuter jag av dina bilder! Tack för att du bloggar!

Sanna sa...

Maffigt. Vilken samling härliga vårinvånare du har. Helt fantastiskt.

Jag önskar att mina fick växa upp och blomma. Men jag har vackra fyrbenta invånare på tomten. De gillar det jag planterar. Det är deras vårsallad skulle man kunna säga. :) Har inte hjärta att bli arg på dem, det är något majestätiskt och rofyllt med rådjuren utanför frukostfönstret. Faktiskt sagolikt i morgondiset, jag som tycker om sagan kan inte annat än njuta. Har dock provat kryddblandningar och en massa annat. Trodde också sedan vovven flyttade in att de skulle bli lite försiktigare. Men, men, de har sitt frukostställe hos oss. Det är bara gilla läget och plantera annat fint som de inte är så förtjusta i.

Ha en fin dag bland vårminnen och tulpaner.

Jag får leva ut mitt vårkrispiga tulpanbehov på jobbet.:)
Sanna

Trädgården på Höjden... sa...

Vilken underbar tulpanfrossa. Tänk om man bara kunde...

Ha en bra dag,
Hälsar Åsa

Tant Otteskrufv sa...

Med rejäl ichias = orörlig, och rejält uschja = slaskväder, var dessa tulpaner en perfekt dagdrömmeriutflykt. Tack!

AnnCharlotte sa...

Så många fina tulpaner....att välja ut favoriter ser inte lätt ut när man ser dem på bild.
Columbine ser väldigtspännande ut....
Och oj vad jag längtar till våren nu....
Ha det bra :)

Humlans Lott sa...

Wow, det var många tulpaner! Vilken tulpanskatt - fantastiskt!

Ha det gott!

Unknown sa...

vilka underbara bilder på ljuvliga tulpaner. jag bara älskar tulpaner. njuter så nu då blombutikerna är fulla av alla möjliga ljuvliga färggranna tulpaner... trots det är det mest vita och gröna som får följa med mig hem =)
trevlig tisdag önskar jag dig
susanne

Sussi sa...

Hej Charlotte!
Ljuvliga bilder, man blir ju så glad! Och jag blir oootroligt sur på mig själv att jag inte planterade fler lökar i höstas! :o( Fast en orsak till detta är ju att plånboken alltid gapar tom efter mina räder på franska loppisar under hela september...
Några lökar satte jag i alla fall, och det är alltid en lika stor överraskning vilken sort och var de dyker upp....minnet är bra men kort!
Kram
Sussi

martinealison sa...

Le jardin du bonheur est sous nos yeux avec l'ensemble de ces merveilleuses tulipes...
Gros bisous

Marie sa...

Helt galet vackra tulpaner!! Tittar in här ofta för du har en väldigt inspirerande blogg med massor av fina bilder!!

Home and Lifestyle sa...

When the tulips are blooming in the garden, then spring is coming! I look forward to it, my friend!

Netherland is famous for its tulips, are your tulips from here?

Enjoy your day! Many hugs, Ingrid

Katarinas trädgård sa...

Ojojoj, vilka snyggingar! Columbine är ju så snygg (hiskeligt dyr dock, misstänker jag). Men det här inlägget skulle du ju haft i höstas när vi planterade som bäst! Jag utökade faktiskt mitt ganska enahanda sortiment (mest svarta och grönvita) men en hel del nya sorter, ska bli mycket spännande! Och de sticker ju faktiskt upp en bit, så snart är det nog dags!
Ha det bra!
Kram
Katarina

Ninnis sa...

Oj vilken tulpan frossa du bjuder på...underbart...!!!

Ha en skön kväll...<3

Kram Ninni

It's me sa...

Beautiful tulips !!!...love from me...xxx..

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Åh vilka underbart ljuvliga vårbilder! Läääängtar! Undrar om inte tulpanernas tid är den allra bästa... eller pionernas... eller äppelblommens.. jaja.. jag håller på att förgås av längtan hur som helst. Hade det varit riktig vinter så kanske det hade kännts bättre.. men nu.. 0-gradigt, regn och mörker. Tur att du visar finaste bilderna så humöret studsar till toppen.
Kram, vännen!

Elin sa...

Så spännande att inte riktigt minnas vad som är satt, blir en överraskning till våren. Den där "lilarandiga" var riktigt häftig men favoriter för min egen del är de som inte armas ut med åren.

Ha det gott!

Inger sa...

Columbine och de andra i mörkt violett gillar jag mest, men så klart man måste ju ha lite ljusa färger också.
Lite kallare idag.
Kram

Anonym sa...

Wow, det är en hel del riktigt bra sådana! I synnerhet Fontaine Bleu och Bourgogne gör sig bra - jag är speciellt Lily-blommor tulpaner. En stor del av de sorter som jag har visat i trädgården - se bra, ibland vad sorkarna lämna några ... Tack för att peka och en bra vecka! Hälsningar från Waldhaus, Christine

Nathanaëlle sa...

Wonderful coloers of tulips. Your garden is wonderful.

Nice evening,
Greetings

Nathanaëlle

Kristina Bonander sa...

Trodde att du skulle välja Absalon. Jag som ju är lite svag för historiska växter önskade nästan att du skulle komma med bra betyg och omdömen, så att jag blir övertygad om att den är just så härlig som jag tror och hoppas. Har ännu inte haft den själv.
Beslutet att sätta viltstängsel runt tomten kommer närmare och närmare. Måste vara underbart att kunna ägna sig åt detta härliga överflöd.
Kristina

Fiffiga Systrar sa...

favorit nummer ett är vår favorit! Underbar färg! kram emelie och elin

Ester sa...

Mmm... så många läckerbitar... och så många härliga bilder...
Men oj! Här sitter jag och drömmer, när jag egentligen skulle jobba..!
Må så Gott!
Ester

Tess - Kervefors Foto & Media sa...

Åh så vackert! Rembrandt tulpanen var fantastisk! :)

Godastunder-tokigaidéer sa...

Men oj vilka mängder olika tulpaner du har, jag blev stört kär i dein Rembrant, den skulle jag vilja ha, finns den agtt köpa hos plantskolorna? Jag får väl vänta till hösten och se.

Ha en härlig helg
Kram Anna

Lotta sa...

Underbart!! Jag hade en liten löksvacka i höstas och planterade knappt några nya lökar alls.... dumma, dumma mig!!! Lova att visa många läckra bilder i vår så jag inte får en sådan vansinnig svacka igen.
Kram

Malin på ön sa...

Sagolika tulpaner! Negrita var underbar och likaså Columbine och Jackpot, ah! Vi har mängder med hungriga råddjur hos oss, jag sätter tulpanlökar ändå men det är inte mycket som får vara ifred : ( Fina bilder du visar och finns det något som håller råddjuren borta, dom gillar ju mina rosor också...Ha en skön helg!
kram Malin

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Oh, vilka fantastiska tulpanbilder! Vill ha allihopa :-) Tack för alla fina tips!

Ha en fortsatt trevlig helg!
Annika

Aquilejans sa...

Åh, vad härligt med tulpaner men vi får nog vänta ett tag till för nu har snön kommit även till Västkusten och ligger dessutom kvar. Ha en skön söndag
Med vänlig hälsning, Malena

Lisa sa...

Gillade Jackpoten där på slutet. Men de är så fina allihop, tur det finns de som kan ha tulpaner så man får se dem på bild i alla fall :-) Här är det omöjligt för rådjuren tar dem direkt de sticker upp.
Tack för en härlig bildkavalkad från Formex också ! Kram !
Lisa/Lisas trädgård

Unknown sa...

replica bags 168 mall replica bags from korea 7a replica bags