söndag 22 april 2012

Lovely pine



Här är den. Mitt senaste loveköp. En Pinus mugo 'Humpy'. Lyckan var stor när jag väl hade bestämt mig. Har ställt den allra längst bort i vita rabatten, där planteringarna övergår till den gröna och sparsmakade delen i trädgården.



 Snön är borta, men det mesta är fortfarande brunt och torkat. Grönska kom!!


°°°
Sommar, sommar...
Nu blir det lite repris för er som följt med i mina förehanvanden ett tag :-)
I den här delen av trädgården är det mesta grönt. Flera barrväxter och endast några få blommor. Gruset var ursprungligen ett sätt att bekämpa en massiv ogräsinvasion för många år sedan. Och det var här jag började att använda grus i trädgården. Nu har gruset blivit en sammanhållande beståndsdel som finns på flera ställen. Gruspartier är både lätta att anlägga och kostar inte mycket.


Min nyköpta tall kommer passa bra här känner jag. Buxbomkloten i de tre krukorna är borta i buxbomsjukan. Men det blir något annat där. Vill att det ska vara bollformat och vintergrönt, så kanske järnek eller thuja. Huvudsaken att det är exemplar som redan är klara i formen. Orkar inte vänta 5-10 år på att klippa till något. Sockertoppsgranen har stått i bonsai-krukan i många år och är en av mina favoriter i trädgården. 


°°°
Rådjurskalas
Tillbaka till nutid :-)) Dagen började med minusgrader. Inget snöfall dock. Solen kom fram och man kunde ana en kommande värme. Så långt allting gott. Humöret var på topp och livsandarna återvände. Strax därefter kom bedrövelsen. Glad i hågen ville jag så klart inspektera rabatterna för att se hur mycket alla lökar kommit upp. Och vad får jag se då... JO, ett glupskt rådjur har varit och ätit av säkert 8-10 grupper av tulpaner. Slurp..... så var de borta. Grrrr....... Jag blir så himla arg. Här brukar det inte vara rådjur. Har bara haft problem med sådana ett år förut. SUCK. Först vill vintern inte ta slut, sen kommer rådjuren och äter upp vårens blomprakt som man längtat efter. Ja, det är inte mycket att göra åt förutom att försöka stoppa fler lättätna kalasmåltider. Så, nu har jag försökt att stängsla in de mest lättåtkomliga rabatterna. Har även lagt stora jutevävsbitar över primörerna. Alla skott är fortfarande så pass korta att det går att göra så utan att de knäcks. I natt blir det att hålla tummarna... i sömnen.

Hur har ni det med råddjuren i år?

Kram,

38 kommentarer:

Linda sa...

akkurat det skjedde hos oss i år også... fryktelig irriterende... Men det ser ut til at det bare var en streifer, for vi har ikke hatt mer besøk... eller så har tiltakene virket http://www.lindashagedrommer.blogspot.com/2012/04/fortsettelsen.html

Lykke til:) Jeg håper det bare var en streifer hos deg også:) Sender trøsteklemmer i massevis.

Hélena sa...

Jo, tack! Bra! Har ju staket och armeringmatta runt hela trädgården så rådjuren håller sig utanför tomten. De tittar trånande in på allt det goda i trädgården men tji :-) Det hade inte fungerat med tulpaner och rosor annars. Rådjurs E4 gick genom vår tomt innan huset byggdes. Jättevacker liten tall du har köpt.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Byronesse sa...

Wow, vilken trädgård du visar upp! Vilket lugn, harmoni och själ du/ni har fått till. Jag bara njuter och skulle mer än gärna ta en promenad där igenom, sätta mig ner någonstans och bara vara. Fint med den gröna delen med grusgångar barrväxter och årsgrönska.
Tack!
Emma

Johanna Stålros sa...

Jag säger oxå wow....så himla snyggt och harmoniskt du har det!!! En dröm. Kram Johanna

Nora sa...

Här har vi också rådjurs-och hjortE4 genom trädgården, så tulpaner är inte att tänka på. Det är till och med så illa så att någa rådjur övernattar i trädgården ibland.
Tur att det finns blommor och växter rådjuren ratar, men synd att tulpaner inte platsar i den kategorin......:-(
Vilka fina sommarbilder du visar, åh som jag längtar efter grönska nu!
/Nora

Trädgården på Höjden... sa...

Åh, vad jag längtar efter sommaren när jag ser dina härliga bilder. Men först vår - eller hur? Jag tror du vet vad jag tycker om rådjuren vid detta laget men min blivande köksträdgård ska de minsann inte få mumsa på. Jag ska sitta där inne och njuta.....

Ha en fin vecka
Hälsar Åsa

Allt och/eller Inget sa...

Du har så himla fint i trädgården! Här väntar vi också på grönskan fortfarande... Lade ut några bilder på min omgjorda framsida för en tid sedan och längtar nu efter att det ska bli grönt igen. Kanske kan du svara på en fråga: Jag har en sockertopp i en kruka vid entrétrappan som blivit helt brun och barrig över vintern... kan dessa repa sig och bli gröna igen eller är barrväxter slut direkt när dom blir bruna?

http://alltochelleringet.blogspot.se/2012/04/foreefter-entresidan-av-tradgarden.html

Kram Linda

Anna Vattenkanna sa...

Men snart så kommer väl värmen till er med? Jag skickade ju upp lite häromdagen - har det inte kommit fram? Snön är ju borta tack och lov. Även här nere i söder har april varit kall och seg... men vårlökarna har blommat ovanligt länge tack vare det.

Rådjur är besvärliga,hm, och nu när de vet att du har gottigottgott...? Det mest verksamma är ju att inte ha godis i trädgården :-( eller så får man sätta upp plank/höga stängsel.

Kram

Maribel sa...

Vilken fin trädgård du har.Jag har inte sett till några rådjur, så jag hoppas de håller sig utanför tomten.
Hoppas du lyckades rädda något.
mvh Marika

Berit sa...

Jag har inga rådjur i min närhet, tack och lov!!Vilket fint fynd du gjort!
Ha en underbar söndag!!

Tittis Trädgård sa...

Så fin liten tall du köpt,fint med kuddmossan nertill. Tråkigt att du fått besök av rådjur, vi har samma problem här.(i hemlighet tycker jag att de är ganska söta men det vågar man väl inte säga högt)Hoppas att resten av vårlökarna får vara ifred!

Anonym sa...

Rådjur är ett otyg. Jag planterar varje år nya tulpaner jag aldrig får se...
De växer i en buxbomsomgärdad plantering ( Rådjur skall ju inte gilla buxbom) dränkta i blodmjöl och med små indränkta tussar av aceton här och där.....men vad hjälper det..

Åsa P

Gunilla sa...

Du har så fantastiskt fint i din trädgård Charlotte.
Och vintergröna växter är ju riktigt fint, jag har också en hel del barrväxter.

Rådjuren har vi stängt ute men haren . får man svära:o) Den går inte att hålla bort från det som kommer upp först.

Hur gör du med krukorna på vintern med barrväxter i?

Ha det gott
Gunilla

Här regnar det och ingen ljusning i sikte på hela veckan.

Ruben sa...

Det blir Trädgårdstoppen för dig nästa år, den saken är klar!1! :-)
Rådjur - tala inte om dessa eländiga varelser! Här gnuggar de hornen, eller vad de gör, och förstör vinbärsbuskar mm.
Fantastisk fin tall. Förstår att den kostade några slantar - men det var den värd!!

Ha det gott!
/RUben

gittan sa...

Alltså... det är så snyggt! Det glömde du att skriva när du talade om grusets fördelar =) Jag funderar starkt på att lägga grus mellan mina pallkragar (som helst ska bytas ut mot lite finare odlingslådor) Vilken typ av grus använder du dig av? Färgen på det hade passat perfekt här!
Hoppas vårsolen letar sig fram snart / Kram gittan

Lotta sa...

Du har en sån fantastisk trädgård!!

Här står rådjuren helt ofärskräckta och mumsar i rabatterna så vi är vana. Jag brukar strö över torrt blodmjöl runt tulpanerna och då låter de bli dom. Fast man måste komma ihåg att strö på mer när det har regnat...

Kramar

Helena sa...

Vi hade både rådjur o älg innan vi hägnade in hela trädgården.Så roligt att inte behöva tänka på vad rådjuren äter...ett nät syns ju inte alls nästan o kostar ju inte allt för mycke.Vi har fårstängsel el.vad det heter sånt där med fyrkantiga rutor.
KRAM från mig!

Zinnia sa...

Jag gillar din "Humpy" den liknar nästan en bonsai! Rådjur är vackra men inte i trädgården. Jag verkar ha sluppit dem men något har knaprat på även i min trädgård. Skönt att regnar istället för snöar idag! Ha en skön vecka. Förhoppningsvis med värme och sol! Zinnia

M/S Design sa...

Än så länge har vi klarat oss bra från Rådjur!
Så fin trädgård du har och den lilla knubbiga Tallen förstår jag att du inte kunnde motstå.
mariana

Unknown sa...

Det är nästan värst när de bara kommer(rådjuren alltså) lite vissa år, då tänker man att i år kommer de inte...och så lägger man inte ut blodmjöl och så hälsar de på förstås.
Har inte lagt ut något i år,,, kanske dags för det, känner något olustigt i ryggraden...och det är ju så himla tråkigt när man gått och längtat efter vackra tulpaner hela våren.

Har annars börjat täcka stora områden med svart plast, pga den förhatliga kirskålen...kanske kommer det grus på också, tycker det är så snyggt, din grusdel.

Och så måste jag ju bara vara avis...för att du såg Tage, hade väl rusat fram och varit hispig så lika bra att han inte var där, för det hade man väl ångrat i resten av livet sedan :))

Ha det toppen!
Camilla

Kristins Hus sa...

Hei!!
Så fin den pinus`en var!!!!
Du har en helt fantastisk fin og inspirerende hage.
Kristin

Zinkhjärtat ♥ sa...

Du har det såå fint!
Stor Kram Annelie ♥

Hem och Harmoni Marie sa...

Så trist att rådjuren hann först, hoppas du klarar resten.

Din blogg är en stor inspiration för mig, det vill jag tacka speciellt för.
Idag bloggar jag om lite planer i min trädgård och jag tog mig friheten att låna en inspirationsbild från dig och länkar så klart.
Är det inte ok så hoppas jag att du hojtar till.

Ha det gott och jag håller tummarna för att rådjuren inte kommer på fler kalas.
Kram Marie

Moa sa...

Åh.. du har så vackert så man blir salig av lycka att se dina bilder..=).. du har verkligen en gåva att förvandla rabatterna till lugna, vackra och harmoniska skapelser, så tack för inspirationen.. igen!
Ha det gott..Moa

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Linda!

Är inte någon expert eller så på barrväxter, men jag tror inte att de bruna partierna på din sockertoppsgran kommer att repa sig. Föhoppningsvis har jag fel :-)

Lotta sa...

Jag är djupt tacksam för mina fula nät som håller de hemska marodörerna borta. En enda gång slank de in förra sommaren men då försvann också 25% av trädgårdens blommor och lite till. Man kan bli galen!!! Ljuvlig liten tall du hittat och underbara bilder... som vanligt!
Kramar

Anna-Maria sa...

Himla söt tall! Jag törs nästan inte säga högt att vi inte har rådjur här men jag är så tacksam för det.Det är ett elände när de kommer :-(

Cilla Johansson sa...

Vilka underbara bilder från trädgården, fick jättemkt inspiration.
Tusen tack.

mvh Cilla

Almbacken sa...

Superfin tall! Väldigt snygg i den höga svarta krukan.

Jedrans rådjur! Peppar, peppar så har vi inga såna odjur här i området.

Nu håller jag tummarna för vårvärme!

Kram,
Maria

Törnrosa sa...

Bara två snabba ord: underbara trädgårdsbilder!
Hej från Törnrosa

Marie Lithén sa...

åh ja rådjur, kommer jag ju ihåg hur det var att ha i sin trädgård... hoppas slippa nu, men vet ju inte säkert vad jag ska tampas med. Tallen i kruka är ju galet fin den tar jag! Men den lilla sockertoppen, står den ute året om? alltså bonzaier (gud vet hur det stavas) är ju bara sååå mycket jag nu, har bara inga än;) Kram

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så synd att rådjuren hittat dina vårlökar! Förstår bedrövelsen, men det kan ju inte rådjuren veta... Vackra bilder med både grus och grönt och din nya pinus!

/Annika

Vigdis sa...

Du verden så flott hage du har! Nå ble jeg både inspirert og imponert. Ikke rart at rådyrene tok seg en tur innom. :-)

Fia sa...

Ojoj vad inspirerad jag blir av dina bilder! Den där bäcken i svarta stenar kommer jag att härma! Kanske inte här, men hos någon :-D

Puumuli sa...

Din trädgård är så harmonisk - så vackert det lilla nyköpta trädet är!

Jag har haft problem med hararna som äter upp krokusar! Vi har massor av rådjur här i skogarna runt sommartorpet där jag har min trädgård men eftersom vi har två hundar håller de sig ganska bra borta - även om huset är tomt på vardagarna. Visst äter de grenar på äppelträden på vintrarna men de har alltid lämnat både grönsakslandet och blomrabatterna i fred på somrarna. Kanske det beror på det att jägarna matar dem året runt i närheten av vår tomt?

Ha en fin helg och skjut inga rådjur! ;-)

Kram
Sari från Puumuli

Stan and Jody Gabara sa...

Just love your blog. New Follower.

Jody

Laila sa...

Så fint med en trädgårdsdel med olika nyanser av grönt. Antar att man upplever formerna bättre i en sådan trädgård?
Min trädgård ligger fortfarande i vänteläge pga kylan. Bra, för jag är överhopad med boksluts- och deklarationsarbete!
Ha det gott!/Laila

Unknown sa...

p9m59b5x94 m0y64r7n00 b0r27e4o11 a0p32r3b36 q5c68c6m27 u3l15j5t39