måndag 2 april 2012

Narcisser



Sedan någon vecka tillbaka blommar narcisserna 'Salome' och 'Replete' i växthuset. 
Lökarna satte jag i krukor i höstas. 

'Salome'

Det är första gången jag provar att sätta narcisser i kruka och jag är riktigt nöjd med resultatet. Narcisser verkar vara väldigt lätta att odla i kruka. Alla lökar blommar, inga möss har ätit av dem och det har inte varit några problem alls med framdrivningen. Men det jag är allra mest glad över är de fantastiska blommorna. De aprikos-rosa tonerna är ljuvliga.

'Replete'

Jag kan säga som så, att till nästa års lökplanteringar, både i krukor och rabatter,
kommer det att bli många flera pastelliga narcisser.

'Salome'

Färgen mörknar med tiden på 'Replete. 
Denna blomma var den som slog ut först.

'Replete'

'Replete' satte jag också i en rabatt i höstas. Ska bli fantastiskt att få se den i blom ytterligare en gång i år. 

Några andra narcisser jag satte ute i höstas är:
'Katie Heath' (påminner om 'Salome')
'Pueblo'
'Geranium'


Sedan tidigare finns Narcissus poeticus 'Recurvus' i en rabatt men i övrigt har jag det ganska narciss-fattigt i trädgården. Har inte ens vanliga gula påskliljor. Fast i komposten brukar 'slängda' tete a tete blomma :-))) Jag har i alla år varit helt fokuserad på tulpaner och smålökar. Men nu så, vill jag ha fina narcisser också. Mmmm.... Därför tar jag tacksamt emot tips på fina pastelliga eller vita narcisser! Vilka är era narciss-favoriter förresten?

Här är det kallt och riktigt aprilväder. Mestadels sol dock, vilket är skönt. 

Nu håller vi ut - snart kommer värmen och våren tillbaka!
Man måste tänka positivt - eller hur :-))

26 kommentarer:

Zinnia sa...

Härliga narcisser. När jag var på Sofiero påsken 2009 var det en stor narciss- utställning. Då fick jag upp ögonen för de pastelliga narcisserna. De är så ljuva. Jag önskar dig en skön vecka! Zinnia

Katarinas trädgård sa...

Jag gillar Thalia! Jag har dem i kruka, för i rabatten lyckas jag inget vidare med några narcisser, första året går bra men sen kommer det bara någon enstaka, ungefär som för många tulpaner. Men i kruka går det utmärkt!
Ha en bra påskvecka!
Kram
Katarina

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ja, just det. Tack.... Thalia. Den är fin. Jag satte nog några sådan i rabatten efter att ha köpt en kruka förra våren med sådana. Blir spännande att se om det dyker upp några senare i vår i rabatten.

Home and Lifestyle sa...

You have wonderful daffodils in the garden Charlotte!! After a lot of spring days it's cold now...I don't like that at all!! I hope spring will come sone!!

Many hugs, Ingrid

Hélena sa...

Så vackra narcisser! Har precis som du fokuserat på tulpaner och helt glömt de underbara, måste bli bättring på det till nästa säsong. Vet inte hur du har redigerat, eller fotat, dina narcisser men de ser ljuvliga ut. Som akvarellmålningar!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Gunilla sa...

Vilka härliga narcisser du har.
Jag har inte en endaste en men nu kanske jag skall investera i några lökar då det går bra att plantera i krukor.
Tack för tipset.

Önskar dig och de dina en riktigt fin Påsk.

Kramen
Gunilla

Aquilejans sa...

Vilka läckra narcisser!
Ha en härlig vecka.
Kram

martinealison sa...

C'est avec un immense plaisir que j'admire les photos de vos belles narcisses. Leurs couleurs sont sublimes.
gros bisous à vous.

Ruben sa...

Jag tycker din "Salome" är en av de finaste!!

Må gott!
/Ruben

Ingmarie We sa...

Så vackra narcisser, färgerna är helt underbara.

hagen vår sa...

Vakre bilder av vakre narcisser. Jeg kan anbefale 'Jenny' og 'Toto'. Kjøpte løkene i fjor høst så jeg har ikke noen bilder av dem. Ha en rikig god påske!

Sanna sa...

Hej Charlotte,

Vilket aprilväder! Jag hade en kund i morse som sade att det skall vara sådant här väder för då blir det en vacker å varm sommar. Plötsligt kändes det lite lättare på något sätt. :) Jag står ut med hagel,snö, regn, isande vindar om sommaren blir helt enkelt undebar.

Jag har inte en enda narciss på vår tomt. Nu måste jag tänka om. Så sagolikt söt Salomone är. Älskar den aprikosa tonen. Nu skall jag också botanisera lite i narcissernas värld den verkar spännande.

Du har det så fint. Det är verkligen härligt att följa vädrets växlingar i din oas.

Ha en riktigt fin påsk.
xoxo Sanna

samson sa...

Efter att ha gjort ett besök på Fagerås så har jag börjat plantera massor med påskliljor gå gärna in på deras sida och kolla http://www.paskliljor.nu/Fageras/Valkommen.html
ha det så gott
maggan

Sabelhagens Olivlund sa...

Läckra narcisser. Jag planterade Salome för två år sedan men den blev kortlivad, tyvärr. Kanske skulle provat i kruka istället.
Ha det gott.
Kram Maria

Annika Christensen sa...

Tack för denna fina vårhälsning till oss! Jag väntar på mina.
Snöade här idag och kallt som bara den vinden.
Ha en skön kväll
Annika

Anonym sa...

Har vanlig Narcissus poeticus 'Actaea' som jag fick från min mormors trädgård. En riktig klassiker som doftar fantastiskt, helt underbart tycker jag! Doften glöms ofta bort när det gäller narcisser så jag slår ett slag för det här ;-)

Ha det gott!
Åsa

AnnCharlotte sa...

Ja det gäller att hålla ut nu...
Så vackra färger på narcisserna.
Jag har "bara" vita poetnarcisser....
Ha det bra :)

Browneyedgirl sa...

Ja det vart ett bakslag i vädret kan man säga =) En annan som kröp runt i trädgården för inte alls länge sen, nu fryser man. Ska fylla kaffekoppen och kika på din blogg nu, missat lite =) Ha en skön dag! Kramen

Birgitte sa...

Hej Charlotte. Det var utroligt flotte narcisser, har aldrig set de abrikosfarvede før. Jeg har noteret mig navnene på dem, for dem ville jeg gerne have i vores have. Tak for de fine billeder.

Marie Lithén sa...

Åh har haft svårt för "narscisser" i rabatterna eftersom de tar sån plats länge och ser fula ut. Men nu ångrar jag mig lite..... Replete åh gud så vacker! Men kanske någon som har något tips på hur man döljer ruggarna? I min gamla trädgård satte jag däremot små tete men de spred sig inget vidare. Påskliljor satte jag ute i ängen, riktigt lyckat om man gillar gult som jag gjorde;)

Men har krukorna stått i växthuset sedan i höstas?

Berså sa...

Åh vad det är vackert med Narcisser !

Lotta sa...

Åh de är underbara! Thalia är min absoluta favorit. En annan som jag tycket var läcker vid något tillfälle förra året var Lemon Glow.... men jag kommer inte ihåg om det var när den slog ut eller gick mot sitt slut. Resten av blomningstiden kommer jag ihåg att jag bara gick och retade mig på färgen. Jag får se om den dyker upp igen i år. Då blir den kanske vasfyllnad.
Kram

Lottas Fotografi sa...

Javisst kommer värmen och våren snart!!
Underbara blomsterbilder!
Glad Påsk!

Inger sa...

Narcisser är ju jättevackra, gillar de helvita bäst men har inga namn i minnet.
Kram

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Underbara narcisser! Ja, det är verkligen klassiskt aprilväder här också, ena stunden sol och takdropp och så helt plötsligt minusgrader och snö... Men man har ju hunnit få igång hoppet och vårkänslorna ändå :-)

Glad Påsk!
Annika

Allt och/eller Inget sa...

Men oooOoo så fina! Vilka färger, så ljuva. Jag har precis lagt ut några före/efter-bilder på vår framsida av trädgården, visst längtar man efter värme och grönska när man minns förra sommaren.

Nu håller vi tummarna att värmen kommer snart.
GLAD PÅSK! Kram Linda