onsdag 18 april 2012

Nordiska trädgårdar del 2


Förväntningarna kan ofta vara stora på en trädgårdsmässa. 
Man vill bli inspirerad, göra fynd, kanske träffa vänner eller höra på intressanta föredrag och ta vackra bilder. 


Verkligheten är att det många gånger är trångt :-)) Man har troligtvis handlat så att armarna värker, vilket förvisso en angenäm åkomma....  Man kanske tycker att det är lite väl många korvar, tråkiga maskiner och märkliga saker som visas i montrarna. Kameran finns med i påshavet som dinglar på armarna, eller i shoppingvagnen. Den åker upp när man har ork, möjlighet eller kommer ihåg :-)) Ibland glömmer man helt bort sig. Går förbi toppenidéer, vackra arrangemang eller något riktigt tokigt roligt. Men tar inga bilder. Händer rätt ofta här.... Men så ibland fiskar man upp kameran och tar några kort. Yes. Då känner man sig nöjd.

Guerilla gardening - fröbomber. SÅ KUL!!!!

Ibland kanske allt bara blir för mycket. Man ser ingenting. Man rushar på och vill 'göra klart' mässan så effektivt som möjligt. Ja, det kan vara rätt olika det där hur man uppfattar allt beroende på hur man angriper en mässa. Vilken tid man har och vilket humör man är på. Denna gång hade jag möjlighet att gå i nästan två dagar. Mingla runt och inspireras i lugn och ro. Handla i lagom takt. Ta kort i lagom mängd. Precis som det ska vara för att man ska kunna ta till sig allt kreativt och snyggt som serveras. Med andra ord för att hinna med att SE. Kändes bra. För det lurar inspiration där man minst anar det. Om man tittar noga. Älskar att gå på trädgårdsmässa :-))) 


Aurikelteatern inspirerade stort. Mmm.... 
Snart kommer mina beställda plantor.


Och Zetas. Är Zetas. Alltid classy och med ett sådant ypperligt vackert utförande. Tallen ser nästan identisk ut som den Ulf Nordfjell hade i sin vinnarträdgård på CFS för några år sedan. Underbart vacker. När jag besökte Zetas i Skärholmen, precis innan mässan såg jag att de hade ett riktigt stort sortiment av finfina tallar och granar. Alla med stor 'vill-ha- faktor!!


Alltså. Lampan. Suck.


Kan jag säga att det näst intill var omöjligt att fota helheten av Zetas idéträdgård på grund av storleken på den. Jag försökte därför inte ens med det. Men jag tror inte att jag var ensam om att bli sååå inspirerad av deras pergola- eller uterumsbygge. Så läcker!!  Jag undrar över vad byggnationen räknas som och om det skulle behövas byggnadslov för att göra något liknande. För hahah... det går liksom inte att beskriva vad de hade gjort egentligen. Inte ett hus, inte ett plank och inte en pergola (enbart). Utan liksom en mix av dessa. Ett är säkert i alla fall. Det var sjukt snyggt och med ett härligt nytänk av uterummet i trädgården.


Peter Odegaards idéträdgård Ljus och skugga var en annan favorit på mässan. 
En blandning av Brasiliens djungel och Italienska amalfikusten. Me like.


Skärmtak som silar solljuset fint och grova linnelängder som ramar in, mjukar upp och gör det så där ombonat mysigt.


Citronträd så klart. Och med en liten trendväxt under, vildpelargonen P. Australe. Vilket vackert och sirligt växtsätt den har. På mässan fanns den lite överallt i montrarna. En sån där blomma man bara blir omedelbart kär i. Och det blev jag redan innan jag kom till mässan då jag besökte Zetas. För även där fanns den i flertalet inspirationsarrangemang. Kunde förstås inte motstå frestelsen utan köpte ett exemplar. Helst skulle jag ha velat köpa 10 dock :-))) Såg sen att Ulriksdal även sålde denna läckra pelargon och använde den i sina idéplanteringar. 


Sent på lördagseftermiddagen när jag var klar med mässan för detta år och var på väg ut gick jag förbi Tage Andersens helt unika idéträdgård (ja, jag hade förstås sett den tidigare också hihi...). Och vem sitter inte där mitt i skapelsen. Jo, mister himself, tillsynes i djupa funderingar, men han pratar i telefon :-) 


Som vanligt bjuder Tage på något extraordinärt. Denna gång är det känslan av en uppstammad barockhäck han försökt skapa. Stommen är en stålkonstruktion i rost. Dolt längst nere bland 'trädgrenarna' står blomlådor med murgröna som slingrar sig upp genom konstruktionen. Säger bara: cool idé :-))) Å så Tage. Plättar i luften är också något jag förknippar med Tage. Denna gång var det fåglar som formats med hjälp de flygande plättarna. Visst har jag berättat att det går att övervintra Plättar i luften ute i rabatten?! I år är det andra vintern jag lyckas med det. En riktig toppenväxt i krukor ute.

Av montrarna på mässan gillade jag Fiskars mycket också. Riktigt roligt gjort med nytänk.


°°°
På hemvägen sladdade jag förbi Ulriksdal också. Här blev det lite smått och gott. 
Men framförallt en helt ljuvlig växt. Visar i ett senare inlägg. 


Det är så mysigt att strosa runt i växthusen.
 Fyllde en plantvagn innan jag styrde kosan hem mot Sundsvall igen, nöjd med en helg fylld av trädgård.


°°°
Men nu är väl ändå tiden ur led!! Eller så är det bara väldigt mycket april. Det har snöat överallt jag befunnit mig de senaste dagarna haha.... Först i Stockholm i helgen. Sen på Västkusten, där jag var igår. Och så här hemma. Förstås. Nu är vi less på snö och kyla - eller hur!


Kom fram våren, kom fram!! Please.
18 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

That looks all wonderful, Charlotte!!

Many hugs, Ingrid

Helens trädgård sa...

Åhhh, vilka härliga bilder du visar!
Tur för oss att du tog dig tid att ta fram kameran då och då.

Tack för att du delade med dig av mässupplevelsen!

Önskar dig en fin onsdag!

Marie Lithén sa...

Mmmm mycket fint. Tur att du fiskat upp kameran emellanåt:) Älskade Zetas, men lever just nu så här efteråt starkast med av minnena av Peters ljus och skuggor, magiskt

Zinnia sa...

Härliga bilder! Häftig ide med fröbollar! Jag önskar dig en skön dag! Zinnia

Lotta sa...

Tack för att jag får se mässan genom dig! :o)

Kram

Pilgrim sa...

Så vackra bilder och dina tankar kring mässor stämmer så väl. Det finns mycket vackert och allt hänger vilken stämning man är i. Men jag tycker nog att det var färre inspirationsträdgårdar...fast det kan ju vara minnet som sviker. Älskar stilen som Zetas hade och den snor jag till huset på Gotland :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Isas Trädgård sa...

Supervackra bilder Charlotte !!
Det är faktiskt en hel del som jag missat när jag var på mässan ser jag nu därför är det så härligt att få uppleva andras intryck och bilder och du skriver ju och fotar så himla BRA !!

Ha det så gott !
kram/Isa

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Jag gillar verkligen din beskrivning och bilderna från mässan! Du kan det där:)!!
Kram Maria

♥Min Eden♥ sa...

Ur härliga bilder, Charlotte. Och du skriver så behagligt!!
Jag önskar sååå jag hade kommit mig till mässan i år, men det är roligt att ha så många bilder att vila ögonen på.
Ha det bäst!
/Nina

AnnCharlotte sa...

Så mycket fint. den mässan verkar ha mycket mer än vår i Malmö hade.....
ha det bra :)

Johanna Stålros sa...

Åhh så många fantastiska bilder- önskar så att jag hade hunnit dit...
Kram Johanna

Tittis Trädgård sa...

Det är så roligt att se dina bilder från mässan, du är fantastiskt bra på att fånga det vackra i de olika montrarna! Tur för oss att du orkade plocka upp kameran trots alla dinglande kassar!Verkar som du haft en härlig trädgårdshelg!/Kram Titti

Helena, The Swenglish Home sa...

Istället för att sitta här och muttra lite över att jag bor så långt bort att jag inte "får vara med" på mysiga bloggträffar och spännande mässor, så ägnar jag mig nu åt att njuta av ett härligt visuellt mässbesök, personligt guidad av en alldeles lysande värdinna!

Dina foton är verkligen vackra, fångade med en härlig känsla för vad som gör en intressant bild. Jag fångades verkligen av den första bilden. Bordsskivan ser nästan ut som en gammal sågklinga som fått de skarpa huggtänderna nedslipade...?

Och tänk att fånga MANNEN som alla pratar om, på bild. Om än med en telefon i näven istället för lammöron eller nå't, men i alla fall.

Det ser ut om som det fanns en hel del att titta på och jag förstår att du kom hem med bagaget fullt av intryck och idéer. Härligt!

Nu säger jag godnatt och skickar varma kramar från en regnruggigt England!

Helena

SENKA sa...

Beautiful blog, glad to find it.
Will follow:)

mammaxtre sa...

Men så härliga bilder Charlotte. Längtan efter våren växs till liv om än lite mer :-)

Zetas, där är det fint.

Ha det gott

Anna-Maria sa...

Ja-a Charlotte nu är vi very very less på snö oct kyla! Tack för fler kanonbilder, alltid lika kul! Hoppas du får en skön helg.Kram Anna-Maria

Tess - Kervefors Foto & Media sa...

Vilka härliga och inspirerande bilder! :)

Staudefeen sa...

Wow - flotte udstillinger. Specielt lerpotterne på sidste foto er jeg helt vild med :-)

Kh. Marlene