onsdag 26 september 2012

Pumpkin times


Det är något alldeles särskilt med pumpor och deras starka växtkraft. Helt fascinerande egentligen. Hur stora de kan bli. Minns när barnen var små. En av de sagoböcker vi läste väääldigt många gånger var 'Den underbara pumpan' av Lennart Hellsing. Har ni inte läst den - gör det! 

Pumpor i betong. Funderar på att måla dem svarta. Eller så behåller jag dem grå.
Har flera mindre svartmålade betongpumpor som står ute året om i trädgården.

°
Varje år odlar jag pumpor. I begränsad omfattning och inte några jättevarianter. Men i alla fall. Använder dem mest som prydnad. Älskar den känsla av skördetid som pumpor, solrosor, majs och liknande ger. I år blev det knasigt med pumpaodlingen. Försådde för sent. Och så den kalla sommaren på det. Av en handfull sorter blev det frukt på endast en. En liten söt vit en vid namn Squash Buffy som är en ny mini-vintersquash med sött kött. Klarar att lagras i 6-8 månader. Frö från Plants of Distinction.


Köpepumpor är finfina de också. Det blir även ett gäng sådana som jag strösslar med ute och i växthuset. Har dukat upp ett skördebord i växthuset med pumpor, solrosor, minimajs och massor av annat. När det regnar är det mysigt att smita in där en stund och torrskodd lapa trädgårdsenergi.


°°°
Skottkärran står halvfylld på gräsmattan. Ja, eller helfylld egentligen. Hälften med kompostmaterial och hälften med regnvatten :-) Vet inte hur det gick till... Arbetskläderna hänger på kroken redo att svingas på. Bara det ville bli en torr dag. Första brasan i kakelugnen tändes igår. Gu' så skönt. Vintertid går den varm näst intill varje dag. Raggsockorna är framtagna och ja, nu tas långkalsongerna på när det vankas trädgårdstid. I morgon ska det bli uppehåll här. Då ska kompostsoppan tömmas ur skottkärran så jag kan fortsätta där jag slutade sist. Håller fortfarande på att gräva ner fyndplantorna som köptes för massor av veckor sedan.

Hösthälsningar,

15 kommentarer:

Karla sa...

En söt liten pumpa du har! Jag sitter här vid datorn med min birma i famnen...ja hon kollar också på dina fina bilder!
Ha det gott, Karla.

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad fint du har det på köksbänken! Gillar dina grå pumpor, jag hade nog behållit dem naturella:)).
Jag har aldrig odlat pumpor, men oj vad fint det är att pynta med.
Här har det varit uppehåll idag, och så började det regna precis när jag kom hem från jobbet och skulle ta ut gräsklipparen. Tji fick jag!
Ha en fin kväll.
Kram Maria

Ruben sa...

Nu blev jag lurad! ;-) Trodde dina betongpumpor var äkta, men nog tyckte jag ändå, att de såg lite betongiga ut, men jag lät mig luras i alla fall, till dess jag läste bildtexten! Jättesnygga som de är!

Ha det gott!
/Ruben

Pilgrim sa...

Jag vet att jag läste om dina pumpor förra året och tänkte "pumpor måste jag odla i sommar för att ha till dekorationer" Tror du jag har gjort det...Nej! Bättring! Tack för din snälla kommentar om fotoandet och tack för din input. Den var guld värd.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Marina sa...

Pumpor i alla former är fina tycker jag. Höstigt mysigt!

Vilken mall har du på din blogg?

Trevlig kväll!

AnnaHelena sa...

Gillar dina betongpumpor!
Och tänk - här står också en skottkärra till hälften fylld med trädgårdsavfall, till hälften full av regnvatten. Ja, hur kan det bli så...?

Kram // AH

Ninnis sa...

Snygga pumpor...=))

Kram Ninni

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Marina: jag använder den som heter Bildfönster.

AnnCharlotte sa...

Vilka fina pumpor....de där i betong fick jag plötsligt ett starkt sug efter :)))
Ha det bra :)

Inger sa...

Gissa om jag minns 'Den underbara pumpan', nu läser jag den för mina barnbarn.
Kram

Affi sa...

Hej!
Jag har följt din blogg ett tag nu och är helt hänförd över hur fint du har det. Och alla dina vackra bilder... Dreglar :-)

Jag har en ny trädgård som jag ska försöka förvandla till något vackert (får se hur det går...)
Jag vill gärna ha in lite rosor i perennrabatterna men är dålig på vilka som är fina.. Den du har i headern är underbar! Vilken sort är det?

Kramar Affi

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Affi: rosen heter Crocus rose Emanuel och är en Austinros. Har beställt mina från Flora Linnea.

Katarinas trädgård sa...

Usch och fy, har du drabbats av thujasvamp också?! Näää, nu räcker det! Jag har sett nya angrepp på mina buxbomsklot, så jag är också ganska sur. Tur att det finns andra glädjeämnen, som pumpor! Och misslyckas odlingen kan man ju alltid köpa, de i betong var ju ursnygga! Och svampsäkra!
Ha det bra!
Kram
Katarina

OF SPRING AND SUMMER sa...

Hej Charlotte!
Din blogg är och förblir en av mina favoritträdgårdsbloggar! Stilren men med mycket färg och underbart vackra bilder. Gillar betongpumporna. Har du gjort dem själv?
Ha det så bra.
Kram Ingrid

Blogger sa...

There is SHOCKING news in the sports betting industry.

It's been said that every bettor needs to see this,

Watch this now or stop betting on sports...

Sports Cash System - Advanced Sports Betting Software.