söndag 21 oktober 2012

Autumn with a glimpse of winter


Vaknar med hjärtat i halsgropen. Varje morgon. Kikar ut mellan gardinerna i sovrumsfönstret. Hoppas att få slippa se snö. Har varit bortrest några dagar. Då. Förstås. Passade det på att snöa. Rejält. Tung blötsnö som knäckte grenar, vår terassmarkis (en ganska stor historia som var utdragen för att jag höll på att måla bräder därunder) och ett gäng fräscha perenner som helt enkelt lade sig ner och intog plant vinterläge. Panik, panik, panik.... Inte nu. Neeej. Jag som inte hunnit få ner alla lökar i jorden. Trippen, till bland annat Elmia garden, förkortades med någon dag och vi begav oss hastigt hemåt. Det blev inte någon mer snö denna gång och den som kom har smält bort. Men igår morse välkomnades man käckt av minusgrader. Tjoho. Vill inte riktigt inse att det kanske är dags. För vintervibbar. Vill fortfarande njuta av hösten ett tag till. I helgen har äntligen de sista lökarna kommit i jorden. Bland annat i växthusrabatten. Pust. Jag hann. Före snön. 


Löven som börjat dala ner i mängder är fortfarande fluffiga och lägger sig som ett virvlande täcke överallt. 
GILLAR :-))


Fina rostiga silen, som jag fått av goaste bloggvännen Helena med bloggen The Swenglish Home, är fylld med mossa. Enkelt och höstligt. 


Oh. Idag har jag köpt mig ett par helt makalöst sköna trädgårdstövlar. Invigde dem direkt. Egentligen är det jaktstövlar och säkerligen en 'herrmodell'. Jag norpade den minsta stoleken (40) och kände omedelbums att jag måste ha dem. Det är lätt att få ner en skön ullstrumpa också. Helt perfekta. Njöt hela eftermiddagen med dem på fötterna. Ute var det inte många plusgrader. Stövlarna är ett par Viking. På resan till Elmia blev det ett stopp på Zetas. Så klart. En mörkröd julros i full blom kunde jag inte motstå. Får stå i en kruka och vara snygg ett tag tills jag ska plantera den. I rabatten vecklar sig mina vanliga vita upp sig allt mer. Kanske, kanske hinner de blomma innan snön kommer.

Provar lite nytt i växthusrabatten. Tulipa Evergreen bland annat. Kan tyckas konstigt med en grön tulpan. Men jag tyckte att den såg kul ut. Blir fin tillsammans med alla starka färger. Tulipa Sweet Love är jag också nyfiken på. En ljusrosa-aprikosstrimmig tulpan med mörka stjälkar. Ska göra ett inlägg längre fram när vintern känns som längst :-)) om de lökar jag satt i höst. Förutom Evergreen och Sweet Love blev det ett flertal andra nya tulpaner också i växthusrabatten. 

°°°
Den senaste tiden har här snickrats 'vägg' och ett par bord till växthuset. Det var det jag höll på med under terassmarkisen som havererade på grund av det överraskande snöfallet. Jag är SÅ nöjd med resultatet. Ska visa när jag har städat upp lite grann därinne.

Dags att börja tända lyktor ute nu,
och omge sig med ljusa punkter i höstens mörker.
Å.......... några vintriga snöfall göre sig inga besvär den närmaste tiden. 
Så det så.

Ha det gotteligott alla!

16 kommentarer:

Hélena sa...

Jag ligger hopplöst efter med tulpanlökarna och hoppas verkligen att vintern väntar lite till. Har inte fått alla mina tulpaner än...börjar bli sent. Nästa helg ska vi till Gotland men optimist som jag är tror jag inte snön kommer än på en månad eller två.
Ha det bäst!
Kram Hélena

bloggernefa sa...

Då är det brådis med dom sista løk. Hoppas at du hinnar alt du ønsker inden vinter. Det er tokigt vackert dit høst stilleben. ;)

ps. snygga støvler også.

Kram
Eva

AnnCharlotte sa...

Nä, nån snö vill jag inte veta av. Men jag känner klart inte av din oro här nere i landet.
Blev lite julrossugen nu.....får ta en sväng om nåt plantställe snart.
Ha det bra :)

Sabelhagens Olivlund sa...

Åå, vad jag tycker om färgerna i ditt inlägg! Så mjuk och härligt ombonat. Bilderna är så vackra.
Jag har Tulipa Sweet Love och den är underbar:)).
Det är hög tid att ta bort sommarblommorna från trappan:)). Får göra det till helgen:).
Ha en bra start på veckan.
Kram Mari

Med fingrarna i (j)orden sa...

Vilka underbara bilder. Synd att vi inte sågs på Elmia men kanske var det jag som inte var på hugget (mådde lite halvkass). Ha det gott!
Eva

Anna-Maria sa...

Vad vackert det är hos dig! Här har det också varit frostigt ute några dagar men tack och lov ingen snö, vill helst slippa ett tag till...Grön tulpan, det kommer att bli efterlängtat i maj! Kram.

Isas Trädgård sa...

Hej Charlotte !
Alltid lika inspirerande att titta in hos dig !! Tack för tipset om syrenhortensian .... håller på att planera framsidan med enbart vita växter .. så nu är den med på listan!
Underbara bilder du bjuder på som vanligt !!
Ha det så gott !
Kram/Isa

Trädgårdstoken sa...

Vilka jättevackra bilder du visar. Blir så inspirerad att fixa egna fina höstkrukor.

/Mia

Lottas Fotografi sa...

Så mycket fin höstinspiration!
Kram Lotta

Elin sa...

Så fint det var med gräset i urnorna. Enkelt och snyggt!

Frasses Hus sa...

Vilka härliga höstbilder! Här i Stockholm hotar de med minusgrader och kanske snö till helgen, hoppas verkligen inte, är inte heller redo för vinter än. Ska nog göra som du och lysa upp med ljus och lyktor.

Anna-Karin

Anjas Hill sa...

Fina bilder Charlotte! Höstlöv som lägger sig på marken är mycket vackert och det gillar jag med!
Jag blev väldigt glad åt ditt besök 'hos mig':)!/Anja

Törnrosa sa...

Oj, så mycket fint du har. Men tråkigt det där med snön - och helt onödigt. När det nu ändå skulle smälta bort igen.
Hej från Törnrosa

Inger sa...

Mycket vackert, och lite vemodigt hos dig. Ingen snö eller frost hos mig ännu men nu är kylan i antågande.
Kram

Isas Trädgård sa...

Hej igen Charlotte !
Såg ditt fina reportage i Hus & Hem Trädgård !!
Inspirerande att du skriver och fotar själv ... det skulle jag också vilja göra !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Carina/I Vått och Torrt sa...

Hittade precis din fina blogg! Vill bara gratulera till dina tulpaner! Jag satte både 'Evergreen' och 'Sweet Love' förra året och de är jättesnygga! Det blir sååå mycket av SL för det är flera blommor på varje stjälk och färgen ändras med tiden.. Det ska bli kul att se om mina kommer igen. Ha det gott!