lördag 13 oktober 2012

Garden afternoon


Dåså, har ytterligare en rabatt fått sina vårlökar nedgrävda. Bara några kvar nu. Med fodrade trädgårdshandskar går det ganska bra faktiskt att inte bli för kall om händerna dessa dagar. Värmen i kroppen ångar man lätt upp. Och med stödvärme från solen gör det inte så mycket att det bara är några plusgrader ute nu. Det är bara att klä på sig helt enkelt.


De absolut vackraste höstbladen hos mig får Aroniahäcken och Finlands vita ros. Båda två i underbart färgspektra från varmaste gult till djupaste vinrött. Eller rättare sagt, Aronian börjar sitt färgspektra i varmaste gult, medan Finlands vita ros hoppar över den färgfasen och startar direkt med eldig orange. Båda två toppar dock sina färgmelodier i mörkaste vinrött.

Finlands vita ros vars blad precis börjat övergå i fantastiska orange och mörkröda toner. 


Syrenhortensian Limelight måste vara en av de mest outstanding buskar som finns. Snacka om långlivad blomning. Från mitten av sommaren fortsätter den att blomma helt oförändrat ända tills vintern kommer. Lyser upp gör den också med de vita blomklasarna på ett helt säreget sätt. Nästa år ska jag skaffa minst en handfull exemplar till. Helt plötsligt vill jag ha vita svävande syrenhortensiabollar i varje hörn av trädgården. Kan just nu inte komma på ett endaste ställe där det inte skulle passa med en Limelight


Kaffemuggen i porslin, med drickvänligt lock från internationell kaffekedja, är bara bäst. Är man en kaffeälskare som gärna släpar med sig kaffemuggen överallt i trädgården, är det ganska skönt om det är en portabel doning. En som fungerar också (håller värmen, läker inte och är drickvänlig). Tack säger jag till mannen i familjen som känner sin fru så väl :-)

Vita rabattens tulpaner, allium, krokus och irisar är nu på plats.


Höstkrukor som tål frost. Plättarna i luften övervintrar jag sen i en rabatt. Kom på det för något år sedan. Att det fungerar. På våren ser de alldeles döda ut med kala 'grenar'. Men sen så, växer de små plättiga bladen ut igen. Prova om ni inte gjort det förut. 



Happy weekend!

Hoppas ni kommer ha massa skoj för er. Här får vi se vad det blir för något. Beror mycket på vädret. Helst vill jag fortsätta med vårlökarna. Men med helgens väntade minusgrader eller regn verkar det inte troligt. Men man vet aldrig. Prognoser stämmer inte alltid. Håller tummarna.

19 kommentarer:

Lotta sa...

Åhh, så många härliga bilder och jag gillar verkligen din krukade palmkål!!När sådde du den??
Ha en fin helg.
Kram Lotta

Puumuli sa...

Oj, så arbetsam du verkar ha varit - som alltid! Ja, visst är det härligt med alla vackra färger i trädgården just nu. Tyvärr kan jag inte jobba så mycket ute p g a en opererad hand men i går slängde jag faktiskt ett berg av sommarblommor i komposten - med en hand... Jag har ännu inte hunnit med lökarna men är sjukledig i tre veckor framåt så kanske jag hinner gömma dem i marken ändå.

Ha en fin helg!

Kram
Sari från Puumuli

Maribel sa...

Vilka fina bilder, hortensian är underbart vacker, ha en trevlig trädgårdshelg.

AnnCharlotte sa...

Ska genast gräva ner mina plättar...nåt år har jag klarat dem över vintern i kruka men det känns alltid som en chansning.
Ha det bra :)

Rose Garden Malevik sa...

Hej SuperDuperDuktigaTervligaCharlotte :)
du e grejar å fixar fastän det är kallt.....bra de.....snart kommer våren :)
å missa nu inte....

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
HåkanBråkan

Anna Vattenkanna sa...

Så höstfint du har det! Ja, aronia är en superduperbuske tycker jag. Den har så många olika fördelar...

Hoppas att du får en trevlig trädgårdshelg!

Kram

Lövkojan sa...

Oj så vackra och inspirerande bilder!
Smart med plättarna, det måste jag prova!

Hoppas det blir en fin helg/Marie-Louise

Lotta 8`) sa...

Bra tips att gräva ned plättarna, jag tog död på min inomhus genom att glömma vattningen och tanke på att ha den ute i kruka har inte slagit mig, men provar jag nästa är, skall jag gräva ned dem. Min mamma grävde alltid ned novemberkaktusarna sommartid och till hösten grävde hon upp dem, och de hade massor av knoppar! Så gjorde jag med kameliorna i fjol, de hade mängder av knoppar men så åkte jag till Mexico och dottern missade att vattna dem - så de lever inte längre, skall ut och jaga en ny tänkte jag :)
Fina höstbilder, ger mig inspiration och energi, jag tror jag går ut och gräver i morgon, ned med lökar och har en mörkblad Lönn som skall i jorden. Ha det så gott :)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Lotta: Svartkålen (Nero di Toscana) sådde jag i våras någon gång i växthuset. Minns inte riktigt, men gissningsvis i slutet av april eller början av maj.

Sabelhagens Olivlund sa...

Snygg header!! Då antecknar jag 'Limelight':)!!! Ser supersnygg ut, och jag tycker så mycket om hortensior.
Det visste jag inte om plättar i luften, vad bra att man kan ha dem ute året om.
Kram Maria

Tant Otteskrufv sa...

Vilken underbar header!!! Och så var det den där Limelight...jag stod och velade i plantskolan men tog en annan.Det får bli nästa års inköp.

Hélena sa...

Vad konstigt! Jag vet att jag lämnade en kommentar hos dig i morse men nu är den borta. Lite tråkigt om blogger börjar strula med kommentarerna nu också, grrr! Nåja, jag skriver det väl igen att Limelight åker in på vill ha listan. Så snygg!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Luna Ek sa...

Vad bra att du har testat att gräva ned plättar i luften. Det hade jag nog inte kommit på själv. Gillar den plantan så mycket, passar till allt.

Anonym sa...

Godmorgon käraste la familia,

Här kommer ett livstecken från "Er släkting" i Skåneland. Bloggen blir dejligare och dejligare & jag hoppar högt av lycka när jag skymtar M & M. Så himla välmående de ser ut, underbart!!!

Blir andfådd av välbehag när jag ser Dina bilder, Du vet väl att är bäst samt har det vackraste insidan (och utsidand) av alla.

Hos mig huserar nu Robert (bengal-baby), Noa-Noa (Milda i miniatyr & en kopia) samt Burberry (tro det eller ej, men en kopia av Mats).

Jag är tillbaks till Skåne och arbetar numera i Helsingborg,.

Kärlighed till hela familjen med betoning på de dunigaste familjemedlemmarna!

Er Agneta

samson sa...

Så fina höst bilder
min Finlandsvita ros är så liten så den har knappt några blad att visa upp
Muggen är ju perfekt inga otäcka insekter som kan gömma sej i kaffet
ha det så bra
maggan

Christina sa...

Tackar för tipset med plättarna! Brukar kasta dom på hösten! Men nu ska jag prova att gräva ner dom! Fina höstbilder, kålen ser härlig ut!/Lila-Christina

JennieS sa...

Vilken ursnygg bild högst upp på bloggen. Alla andra bilder är förstås också superfina som vanligt. Bra plätt-tips! Mitt problem med den är dock att komma ihåg att vattna den på somrarna... :)

Vuxenmamman sa...

Fantastiska bilder du visar upp!!!

Tusenfröjd sa...

Ja, tänk att plättar faktiskt är så tåliga. I Danmark används de ofta som marktäckare! Häftigt!
Ha en fin höstdag /Liv