tisdag 2 oktober 2012

Tuesday morning


Tisdagsmorgon. 
Nära noll. 
Sol.
Energistund i trädgården.


I helgen började jag rensa i köksträdgården. Borta är nu de flesta sommarblommorna. Kvar står några dahlior och solrosor. Vackert, vackert lyser mangolden och alla kålväxter. Rödkål, svartkål, grönkål och broccoli. 


Det blev lite höstnytt i några krukor också.


Björkarnas löv har de flesta dalat till marken och många träd skiftar nu färg till snygg gulskala. 


Här växte det massor av ringblommor framför rödkålen förut. 
Nu ligger resterna i komposten. De hade gjort sitt för i år.


Men rödkålen står fortfarande fin.


Yrvakna dahlian har slagit ut...


och kanske, kanske hinner denna solros göra det också.


Hösten är en sån fin årstid med mer sparsmakat uttryck i trädgården än under sommaren. Men ändå så rik på varma och mustiga färger. Tror det är därför jag tycker så mycket om hösten. På grund av den ljuva färgskalan som ligger så nära mina darlingcolors eller rent av prick på. Och det faktum att det inte blommar överdådigt i trädgården. Utan mer urvalt här och där. Ungefär som på våren. Fast ändå inte :-)

En större vybild. Glömmer många gånger att ta sådana bilder. 

°°°
Whishing you all a 
beautiful week!


21 kommentarer:

gunsan sa...

Så vackra bilder.Och kålen är ju en fin prydnad.Tycker mycket om den sista bilden som visar den böljande kanten på rabatten.Så fint.MVH

Ruben sa...

Sådana välansade kanter, som på sista bilden, borde vara förbjudet att visa - åtminstone utan varningstext!! Kom just på, att jag ännu inte har friserat kanterna efter gräsklippningen i söndags, aj aj ....
Men, du måste väl få lite beröm också! ;-) Fantastiskt fint du gjort i din köksträdgård! Du är verkligen en mästare på att skapa vackra miljöer.

Ha det gott!
/Ruben

Lotta sa...

Wow, så vackert och välskött du har det! Riktiga inspirationsbilder...här ser det rätt sorgligt ur på sina ställen nu, hösten gör sig verkligen påmind när det börjar vissna ner, hade tänk gå ut och röja lite nu men vad hände???? jo en störtskur (som vanligt) det var iallafall upp piggande att titta på dina vackra bilder.
Ha en fortsatt fin dag.
Lotta

hagen vår sa...

Vakre bilder fra hagen din. Rødkål og ringblomster sammen må være en kjempefin kombinasjon. Det skal jeg prøve neste år. Takk for ideen! Ha det godt! Anne

Marina sa...

Nära noll? Så kallt har inte vi har här ännu. Tror att 4-5 plusgrader är det kallaste ännu. Det är ett par veckor sedan nu. Blir väl kallt igen när det blir fullmåne nästa gång.

Mycket fina bilder!

Kram

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad vackert det är med odlingslådorna på gruset! När studsmattan försvinner om några år, måste jag härmas:)). Du skriver så fint om hösten att du nästan får mig att glömma av att jag egentligen inte gillar hösten. Eller hösten är ok, men inte vintern:))
Vad häftig rödkålen är!
Du är fantastisk på att få till det så himla bra!!
Ha en bra kväll.
Kram Maria

Anonym sa...

Gillar den sista bilden där man ser en lite större helhet av din finfina trädgård! Njuter så av att följa din blogg, för vi bor ungefär lika långt norrut, men på finländska sidan om viken :) Man blir ju helt knäckt när man läser trädgårdsreportage från södra Skåne och allt ser så fint ut, men inga av växterna klarar kylan här uppe... Så din trädgård är en verklig inspirationskälla!
Älskar verkligen hösten, jag också!
/Maria

samson sa...

Din Köksträdgård är så fin,i år sådde jag ingen kål,för rådjuren äter bara upp den
det är roligt att få se lite vybilder av trädgården
ha det så bra
maggan

MyGarden sa...

Oj, så vackert och välskött du har det. Så färgstämt och så fint. Och jätteroligt att se både närbilder och översiktsbilder.
Fast jag skäms som inte har ens klippt häcken ännu...

Pilgrim sa...

Snygg vybild, alltid roligt att se lite överblick.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Marie Lithén sa...

Oj men vad mycket som har hänt sedan jag var där, ser jag nu med vy bilden... mer vybilder tack:)

Har varit runt i en hel del trädgårdar i höst, men få är så fräscha som din. Många är liksom liggande ris i stök. Bara älskar din i höst!!!!

Luna Ek sa...

En snygg trädgård som din tål alla årstider, men jag kan förstå att du suger extra på karamellen nu så här nära frost för er del. Hoppas den dröjer!
Ha det bra Luna

AnnCharlotte sa...

Så vackert det är hos dig.
Men nära noll...usch...men det är ju bara en tidsfråga här också även om det är ovanligt varmt just nu.
Ha det bra :)

oumberligating sa...

Hallo Flowan! Oumberlige Peter här! Du skulle vara stolt över mig om du visste vad jag köpt för böcker på bokmässan i Göteborg, det blev en hel del "klofyllkör" men även en hel del om biodling, måste bara sätta igång med det.

Ska börja planera för nästa sommar, ska försöka bo på vårat lantställe då och pendla, det blir lite jobbigt, men nu måste jag bokstavligen få "fart på torpet"...om inte annat för att få vistas bland dig och dina bloggväner på din alltid fina och läsvärda blogg!

Tänk vilken expertis jag då har att tillgå!
Ha en fin fortsatt vecka!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

oumberligating sa...

Hm...klorofyll heter det, lite trött bara, Lilla Frun är lite "sliten" sedan bokmässan så jag får pyssla om henne lite extra på natten. Sedan är det "kört" att somna om!

1906 kvm sa...

Vilken fantastisk trädgård du har (och blogg såklart). Vilken inspirationskälla att komma tillbaka till! Lägger till bland mina favoriter i min blogg!
Tack!
/Nathalie

escargotine sa...

so beautiful -

Godastunder-tokigaidéer sa...

Det ser underbart höstigt ut. Jag välkomnar hösten som bjuder på dessa underbara färger.

kram Anna

Anna sa...

Hej! Vackra bilder. Har letat efter sådan fin svart järn-/smidesstol som du har (eller snarare ett helt caféset med två stolar och ett bord). Vet du var det går att få tag i?

Ninna sa...

Hejsan, visst är det mysigt med alla vackra färger och växter nu på hösten. Du har så fina bilder. Är det en idegranshäck du har på sista bilden? Jättefint med den böljande rabatten och gräsmattan.

Trevlig höst/Ninna

Staudefeen sa...

Det ser simpelthen helt fantastisk ud. Så ordentligt og inspirerende - tak :-)

Kh. Marlene