måndag 28 maj 2012

Spring euphoria

Det är lätt att känna sig euforisk dessa dagar ;-)

Växthusrabatten

Euforisk över att våren nästan slår knock out på en.

Kejsarkrona Aurora. I bakgrunden Prakthäggmispel.

°
I går hände det nämligen. Ridån drogs upp och tulpan efter tulpan gjorde entré på trädgårdsscenen. 
Öppnade sina knoppar och log mot strålkastarskenet. 

Fransiga tulpanen Cuban Night är enkelblommig och skitsnygg helt enkelt.

°°°
Nu vill man nästan ta ut sovsäcken och campa på verandan. 
Spana och iaktta likt en fågelskådare varenda rörelse i bladverk och knopp.
Ljuva, ljuva tulpaner och vårblommor!!

Hyacint Woodsstock, Tulipa Sensual Touch, Tulipa Maytime
Kissemisse Milda, Tulipa Mascotte, Brungul Klocklilja (Fritillaria acmopetala)
Narcissus Katie Heath, Tulipa Salmon Impression, Lila tulpan i förgrunden: Jackpot

°°°
Fransiga, dubbla Sensual Touch tillsammans triumphtulpanen Apricot Foxx
Queen of night är fortfarande knoppig och grön. Sensual touch är precis så läcker jag hade föreställt mig. 
Den cerise varianten är lika tjusig: Mascotte (liten bild ovan).


Påfågelstulpanen Mary Ann har jag visat förut. 
En av mina återblommande favoriter som slår ut tidigt. Nu i vackert utblomningsskede.  


Salmon Impression är en helt ljuvlig, högrest och pampig tulpan. 
Förra året hann blommorna att få helt overklig storlek. Dessa är nya lökar. 
Blir spännande att se hur de utvecklas i år.


°°°
I dag har jag inte hunnit ut i vårgrönskan för att se vilka nya artister som har gjort entré på trädgårdsscenen. Eller som är på gång i green room. Jag har i alla fall gjort säsongsdebut med min trädgårdsdans. Jarå. Sceneriet är snart på plats också. Häggen blommar och löven är på väg från sin spirande trevande fas till att vara helt utslagna. Mmm... 

Euphoria är ledordet just nu som sagt ;-)

Vårlycka till er alla!

fredag 25 maj 2012

Blooming daffodils

Den omtalade sommarvärmen börjar äntligen kännas även här. Såå skönt. Det har faktiskt varit ganska kallt fram till för någon dag sedan. Häggen slog ut igår först och tulpanerna har precis börjat blomma så smått. Men lååångt ifrån ens en bråkdel av alla knoppar har visat färg än. Man skulle kunna säga: 'Den som spar hon har'. Lite så är det nu i varje fall. Det kommer bli en tulpan-juni, i stället för en tulpan-maj. Narcisserna är fina nu dock. Vackra Tahlia är så skarpt vit att man nästan blir förtrollad. 


Bridal Crown, en överblommad kruka som jag satte i rabatten förra våren, doftar härligt.


Och så har vi den volangiga Replete, som jag även hade blommandes i kruka tidigare i vår. 
Trevligt att få en sådan snabb repris.


Och Katie Heath. Väntar på att flera narcisser ska slå ut också: Geranium och Pueblo
Den som spar hon har... :-))


Dvärgtulpanen Tulipa Turkestanica är en tidig och sirlig favorit. Snart överblommad.


Ormbunkarna rullar upp sig med urtidskraft.


 Sockertoppsgranen skjuter nya skott och mår som vanligt väldigt gott i den skuggigare delen där den står.


Penséerna är fortfarande kompakta och fina. Ja, det finns förstås fördelar med att ha haft kyligare väder fram tills för någon dag sedan. I helgen hoppas jag på tulpanjackpot. Väntan har varit lååång. Men snart så :-))


°°°
Har börjat flytta ut några plantor för avhärdning. Långt ifrån några mängder, men i det lilla. Fast nu verkar det vara fritt fram ändå vädermässigt. De flesta ska få stå kvar i växthuset ett tag till ändå för att växa på sig ytterligare innan de släpps ut på grönbete. Och så... har jag planterat 60 japansk järnek som ett test istället för mina sjuka buxbom som grävdes upp förra sommaren. Japp. Känns hur bra som helst. Läs mer om det på:Nu vill man inte gå in på kvällarna .... :-))
Eller hur!! Ha det allra bäst trädgårdsvänner!!!

måndag 21 maj 2012

A lovely weekVem drömmer inte om att ha ett alldeles eget körsbärsträd. 
Översållad med skira fluffblommor. 
- Lyckliga er som har ett -

Körsbärsträd på Liseberg

°
Jag gör det i alla fall. Vilken tur att man kan njuta av andras. Det gjorde jag förrförra veckan på Liseberg. Stod där under ett av de rosa träden, blickade upp i skyn av skära moln och kände mig helt salig. De nyutsprungna bronsfärgade bladen gifter sig så fint med de ballerinarosa blommorna. Älskar färgkombinationen. Det som att det vore uttänkt :-))


°°°
Ohh. Jag känner mig så glad. Är förvisso helt, helt översållad med jobb. Men solen skiner. Trädgården är städad och fixad. Det väntas sommarvärme om några dagar. Tulpanerna kommer antagligen slå ut inom kort. Våren är på väg in i sitt allra finaste. Ser fram emot att strosa ut på morgonen och bara njuta av allt en stund. Kanske ta en bild eller två. För att sen gå in och jobba. Vilken powerstart. Så. Det här kommer att bli en helt ljuvlig vecka. I know it.

Wishing you all a lovely week filled with joy!

söndag 20 maj 2012

Sheet metal edges for flower beds

Rena rama aprilvädret har det varit här de senaste dagarna. Hagel, regn och sol. Inte optimalt, men det har jobbats intensivt ändå. När 'normala' människor kurar lördagsmys har man förstås hållit sig sysselsatt med diverse göromål utomhus :-)) Har städat upp och förberett i köksträdgården. Myllat kogödsel och hönsgödsel, grävt ner rabattkanter, flyttat, delat och krukat växter, ja, vårfixat och donat i största allmänhet. 

Prakthäggmispeln i bakgrunden är så vacker med sina ljust bronsfärgade blad som är på väg att slå ut.

°°°
Sviktande minne
Jag skrattade gott åt mig själv när jag skulle leta rätt på namnet på kejsarkronorna som snart slår ut i lilla nya rabatten i köksträdgården. Har aldrig haft sådana förut och är därför lite till mig. När jag var i Göteborg förra veckan lovordade jag alla gula kejsarkronor som fanns på Liseberg och skrev då i ett inlägg att jag var så glad att jag också hade satt gula. Haha.... Men där mindes jag fel. Inga gula hos mig i år. Nope. Det kommer det dock bli till nästa år... Står på listan nu. Det som snart slår ut istället är antingen vanliga orange, mina heter 'Aurora', eller en röd sort jag också satte, som heter 'Rubra Maxima'. Men det är inte fy skam det heller :-))


Nysatt plåtkant
Rabatten där kejsarkronorna står har precis fått plåtkant. Det kommer inte dröja länge innan den börjar rosta så att den ser ut som de övriga i trädgården. Lovade att återkomma med fakta kring mina plåtkanter. Har förstått att det inte är så lätt att hitta plåtslagerier som är villiga att klippa till sådana. Märkligt. Det finns förstås färdiga plåtkanter för rabatter också om man inte får tag på ett plåtslageri som kan hjälpa till. Men givetvis till ett betydligt högre pris.

I bakgrunden skymtas den dubbla narcissen 'Replete' som har aprikos mitt

Plåtkanter som rostar
 • De är i kallvalsad plåt, 0,7 mm för att kunna vara böjbara. Vilket är ett måste om inte har raka rabatter. 
 • Mina är 15 cm höga på de flesta ställen. Men jag har också några som är 25 cm. 
 • Upptill är det gjort ett 'omslag' för att kanten inte ska vara vass. Jag skulle kalla det nedvik, men på plåtslagarspråk heter det omslag. De rabatter som inte är 'cirkulära' beställde jag en snedklipping och omslag på ändbiten för att runda av avslutet.
 • Plåtarna går att få i bitar om 2 meter, åtminstone där jag beställde mina.
 • De börjar rosta redan första veckan. 
 • Kostnad: ca 60 kr/meter hos Profilplåt i Sundsvall. Vilket toppenställe!! Väldigt trevligt bemötande och serviceinriktad personal. En nyfunnen trädgårdsoas. 


Gör så här
 • Kanterna grävs ner i önskad djup. 
 • Tryck till i jorden/gruset på båda sidor för att stabilisera kanterna. Jag brukar antingen gå på båda sidor om plåten och stampa närmast eller banka till med handen. 
 • Om kanterna ska böjas bör man göra det med lätt hand så att böjningarna blir mjuka och inte med brytveck i plåten. Det är bättre att prova sig fram än att kraftigt böja till från början.
 • Foga ihop skarvarna genom att peta upp ca 1 cm av omslaget och sen styra in nästa plåt. I skarpa hörn går det inte att göra på det sättet förstås, men det behövs inte heller tycker jag. Kläm sedan till försiktigt med en vanlig tång. Till att peta upp kanten går det bra att använda en skruvmejsel.
 • Till vänster ovan ser man en ändbit som är fasad för att få ett mjukare slut. Här kommer en stor sten också att placeras.

Denna kant kom på plats förra sommaren

Klockhyacint
De söta små klockhycinterna som jag satte i en kruka i höstas (och förvarade i källaren under vintern) blommar nu. 


Tyvärr är de doftlösa upptäckte jag. Men de sirliga blomstänglarna är fina ändå.Kungsängslilja och Hundtandslilja. Små glädjeämnen i väntan på tulpanerna.


I dag duggar det. Längtar efter torrt, soligt och hyfsat varmt väder. Det vill säga mysigt vårväder. Känns som att det inte varit många dagar med sådant väder i år. På fredag ska det tydligen bli ca 24° här i Sundsvall. Otroligt. För några veckor sedan snöade det. Det är kontraster det.


Önskar er alla en riktigt skön och go' vårsöndag.
Hoppas att ni har det bra i trädgården med vårsysslor eller vad annat skoj ni har för er!

°°°
'In the spring, at the end of the day, you should smell like dirt'
- Margaret Atwood -

...jarå Margaret. Visst gör man det :-)))

tisdag 15 maj 2012

Springtime in the Greenhouse border


Vad skönt att få komma hem till värmen efter en vecka i ett kylslaget och regnigt Göteborg. Vädret blev inte det bästa under mässan. Men dagarna blev lyckade ändå. Kul, kul att få prata med er bloggläsare som kom till montern också. Det är tufft att vara borta i drygt en vecka så här i maj om man har två växthus med 'passingsbehov'... Men maken har verkligen legat i och skött sina åtaganden med bravur. Alla plantor lever med andra ord :-)


Hyacinthus Woodstock
Det har börjat blomma så smått i växthusrabatten. Fräscha limegröna bladrosetter från aurikler tittar fram. Några blomstänglar har slagit ut också. Jag är så glad över hyacintfrossan jag fick i höstas. Tror jag satte 15-20 stycken av den auberginfärgade 'Woodstock'. 


Jag säger bara: ljuv doft...


Påfågelstulpanen 'Mary Ann' har tjusiga blad. Blommorna är fina de också. 
Cremfärgade med mörkt brunröda inslag.


Nyinköpt aruikel på trädgårdsdagarna.
'Xaver' är snyggt violett, dubbel och doftande.


Läcker vårgrönska med alla möjliga sorters blad, knoppar på gång och blommor som strålar och doftar. Yes, Yes, Yes.


Söt viva med många namn. 
Just nu kommer jag inte på något av dem.


Jordviva 'Belarina Cream'


Här syns ena hörnet utanför växthuset. Den gamla buxbomhäcken är fortfarande fin här. Blomsterlandet, där jag köpte mina sjuka buxbom förra året, har tagit sitt ansvar och säljer inte längre buxbom i sina butiker. Det är mer än man kan säga om Plantagen. Och en del andra ställen för den delen. Man blir både förvånad och arg. Strutstekniken är förlegad. Men det verkar inte alla känna till. Grrr...


Jo, just det :-) I nya numret av Fixa finns det ett reportage från min köksträdgård som gjordes en varm augustidag förra sommaren. Allt är stort och yvigt och det känns som att köksträdgården är en djungel när man ser på bilderna. Längtar till den där frodiga tiden då allt blommar och man kan dra upp en morot för ett litet snacks, eller nypa av en sockerärta i farten. Duktiga Anne-Charlotte Andersson fotade och Jessica Holm har skrivit.


°°°
Såå skönt med långhelg nu. Då ska här grejas så det står härliga till. Utemöblerna ska dammas av, verandan tvättas och ja, allt som behövs ska fixas för att utelivet kan börja. Hoppas på sol. Och värme. Vad har ni för er i helgen?

Sweet spring is here. 
Även om den varit sen och kall. Men, men....