söndag 13 januari 2013

I'ts cold... and Spring hyacinths


Nu är det kallt. För kallt. Burr, -15° är inte den gosigaste temperaturen. Fast. Som norrlänning (har även bott allra längst upp i Norrbotten) är -15° inte så mycket egentligen. Under min uppväxt, då det oftare var en regel än undantag vintertid med temperarturer mellan -25° till -35°, upplevdes dagarna då det endast var kring -15° som ganska varma. Jorå. Men det var då det. 


Det är skönt i varje fall att det lugnat ner sig med snöandet. 
De senaste tiden har skyfflarna stått parkerade. Och där står de så bra så.


Hyacinter har för mig allt mer blivit en riktig vårblomma. Mer än typisk julväxt. Det är den givetvis också. Men hyacinter måste vara den blommande 'säsongsväxten' som har allra längst säsong. För. Först gör den entré långt innan jul och förgyller vår jullängtan. Sen när julen är över fyller den funktionen av brygga till våren. Åtminstone hos mig. Så snart butikerna börjar sälja ut sina kvarvarande hyacinter, är jag där och hamstrar. Och de får gärna vara i alla möjliga vårliga färger. Till jul är det förstås vitt som känns bäst. Men nu vill man bara färgbomba för att pigga upp sig i vintermörkret. Har man tur bor man där det finns blomsterbutiker och handelsträdgårdar som fortsätter att sälja hyacinter efter jul också. Hur läckra är inte de gula och orangefärgade som brukar finnas längre fram. Eller så har man kanske drivit fram egna hyacinter som blommar tidigt på våren. Sen, när trädgården vaknar till liv igen fortsätter hyacintsäsongen med de egna i rabatterna. Hos mig är framförallt det Woodstock i mörkaste aubergine som dyker upp då. 

Bild från växthus i England som jag besökte förra året. Det viktorianska växthuset, ett bland många, står i en köksträdgård till ett gods där man är helt självförsörjande på grönsaker och snittblommor. Köksträdgården förser inte bara själva godset, utan även flera andra bostäder med just grönsaker och snittblommor året om. Häftigt. Så klart fanns det mängder av hyacinter på drivning vid vårt besök i februari.


Att frossa i vårlökar av alla de slag är en sådan energiinjektion. Eller hur! Det enda trasslet är att de blommar över relativt snabbt i rumstemperatur. Jag säger bara: lyckliga alla med orangerier eller inglasade verandor och uterum där man kan ha en lagom temperatur för vårlökar och andra växter. I brist på orangeri och inglasad veranda brukar jag i perioder under vintern starta igång fläkten i växthuset. Bara för att få uppleva den så efterlängtade vårkänslan extra tidigt med drivor av vårlökar och vårblommor innan det blir dags för alla sådder. Om två månader drar det igång med dessa i växthuset. Då fixar jag till min kuvös där de flesta börjar sin livscykel. Om den kan man läsa i nya numret av Allt om Trädgård.


Mörkaste djupblå
Skir ljus blå
Syrénlila
Liljekonvaljsvit
Babyrosa
Varm rosa
Knallig cerise


...är färgerna på hyacinthamstringen i växthuset just nu.
Färgbombningen har börjat.
Siktet är taget. 
Våren nästa.

Glad januarivecka kära trädgårdsvänner!


20 kommentarer:

Maria sa...

Jag tycker också, att hyacint är fin vårblomma! Jag har läst dina texterna och jag måste säga jag älskar hur du skiver och fotograferar om trädgård, tack Charlotte! (Och förlåt min svenska, jag är finspråkig ;D)

Kristina Bonander sa...

Hej Charlotte,

Läste faktiskt så sent som igår om din kuvös i AoT. Tidningen hade hamnat under en drös andra tidningar och gav sig till känna efter en liten städräd.

Roligt att du känner att hyacinter är vårblommor. Fick själv två amaryllislökar av en vän som precis börjat visa knopp. (Ja, lökarna alltså, inte vännen!). Sätter dem i en stor kruka och hoppas att få tag på vide, precis som du visar på bilden. Då känns det med ens som om våren är på väg!

Ha en riktigt skön vecka
Kristina

Kristina Bonander sa...

..måste också få kommentera dina vackra bilder i början av ditt inlägg! Verkligen vackra!

Kristina

Veronica sa...

Jaa! Jag läste om kuvösen i AOT och tänkte att jag hade hört talas om den tidigare! Nu vet jag :)
Du är härligt positiv om att våren är på G! Gillas!

Tittis Trädgård sa...

Älskar också hyacinter! Jättefina bilder du visar med riktig vår-feeling! Sista bilden är helt underbar med det mossiga arrangemanget och de ljuvligt himmelsblåa hyacinterna!/Kram titti

It's me sa...

It is also very cold here in Holland...love your post...happy sunday...xxx...

Agneta sa...

Vilka ljuvligt frostnupna (heter det så) bilder. Tack för Din kärleksfullt författade kommentar hos mig, den gjorde mig väldigt glad. Ja, det är inte klokt att Mats & Milda nu har intagit epitet "äkta norrlänningar". Ser bilder på dem med jämna mellanrum och tänker att det nog aldrig var meningen att de skulle vara skåningar/danskar ,)

Idag har jag Burberry & Hunkydory (min lilla Noa Noa blev ett offer för biltrafiken på Österlen) och en dag skall jag nog våga mig på att visa några bilder på min blogg (mitt självförtroende när det gäller egentagna foton Du vet).

Hälsa la famila

Agneta

Carina sa...

Jag gillar också hyacinter! Jag har redan en plastkasse full med överblommade hyacinter som hänger i groventrén, och där verkar de få hänga ett bra tag eftersom vi fått snö igen och då lär ju inte tjälen gå ur jorden än på ett bra tag. Det bästa är att de brukar ju blomma redan samma år!
Lovely!
Dessutom finns det ju vårstjärna (skrivit om det i min blogg) som ser ut som en hyacint men doftar tyvärr inte lika mycket.
Ha det gott.
Kram

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej SuperDuperDuktiga Charlotte
ja du e faktiskt verkligen DUKTIG :)
jisses.....verkar lite småkallt...men idag har även vi minusgrader...
å missa nu inte......

T
U
L
P
A
N

P
A
R
T
Y
T

fortsätter...
VÄLKOMMEN
HåkanBråkan

Sabelhagens Olivlund sa...

Vackra bilder, gillar nypon på vintern.
Förr planterade jag överblommande hyacinter i rabatten, men nu har jag blivit för slapp och kastar dem på komposten.
Ha det gott.
Kram Maria

Godastunder-tokigaidéer sa...

Jag håller med dig det är härligt med hyacinter just som du beskriver det. Till jul vita och efter färg....
Jag skulle kunna ha dom hela året, doftar underbart och är vackra.

Kram Anna

Lotta sa...

Jag har oxå kollat in kuvösen för att inte tala om dina vackra bilder i detta inlägg....man blir alldeles glad av dem.
Ha en bra start på veckan.
Kram Lotta

samson sa...

jag läste åxå om kuvösen i AoT
hyacinter brukar jag köpa när de reas ut till våren planterar jag ut dom sparade lökarna i rabatten
fina bilder på nyponen
ha det så bra
maggan

Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok sa...

Man vänjer sig ju ganska snabbt vid att det inte ska vara så kallt, så snart man lämnar det bakom sig. Jag växte också upp med minustrettivintrar, och nu ojar jag mig över långärmatdagar. Igår frostvarnade de och jag tog in örtkrukorna i köket. Ville inte riskera basilikan där ute. Tänk, så det kan förändras, livet.

Laila sa...

Underbara bilder, både de frostiga och de blommande. Som du kanske vet är även jag galen i hyacinter. Har just sagt upp prenumerationen på AoT - för kanske tänka om...
Ha det gott!/Laila

Pilgrim sa...

För ett år sen läste jag om hyacinter som en vårblomma i trädgården och tänkte "Nej, för mig kommer det nog alltid vara en julblomma" I år har jag sparat alla mina lökar :-) Tur att man kan ändra sig. Jag gick i samma tankar fast om tulpanen. Vilken blomma. Nu köper vi snitt och tar hem och i vår kan vi njuta av dom i rabatterna.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Trädgården på Höjden... sa...

härligt att se ditt inslag i AOT. och det blir fler förstår jag. så himla kul.
och -15. brrrr, säger jag. här hemma har det varit ca -2 några dagar. mer än tillräckligt. brrrr ;-)
kram åsa

Ester sa...

Hyacinter är ljuvligt, både före och efter jul. Jag brukar också hamstra. Din frökuvös är jättesmart och verkade inte helt omöjlig att tota ihop, ens för en hyfsat ohändig person som jag... Det får nog bli en sådan i vår. Jättemysig artikel!
Må så Gott!
Ester

Inger sa...

Hej Charlotte,
minns också min barndoms vintrar med -30 grader, hua. Tycker vintrarna blir jobbigare med åren... men nu gör vi som du säger, tar sikte mot våren! Har njutit av dina bilder!
Kram

Katharine Hoda sa...

The greenhouse looks expensive and it is one of my wishlist this year including garden shed.