söndag 4 augusti 2013

Zummerhot* Zinnia * Zuccini


Men så helt gudomligt skönt med värme. Jag dricker citronvatten, pustar ut i skuggan och lagrar i värmedepåerna. Kvällen fick ägnas till att vattna. Men vad gör väl det för efterlängtad värme. 


Zinnia
Zinniorna har aldrig varit så fina som i år. Jag vet inte vad som flugit i dem. 
Större blommor än någonsin och mer högresta än jag sett förr. Kan inte se mig mätt på dem. 
Måste vara värmen som gjort dem gott :-)


Har svårt att låta bli att inte känna på några av blommorna när jag går förbi. 
Stryka med handen över eller kupa händerna runt de fylliga och stadiga blommorna.


Zuccini
Något annat som växer som sjuttsingen är zuccinin. Man kan väl säga som så att vi ligger i för att hinna med att äta upp det som producerars. Hinner knappt skörda innan de blivit för stora. Men det går bra att använda även ganska stora zuccini. Just nu är det två varianter vi kör mest: grillad i ganska breda skivor fungerar bra som ersättare för potatis eller annat. Vi gör också en slags pytt där zuccini, paprika och lök skärs i ganska små bitar. Hacket fräses sedan och kryddas. Också det perfekt till grillat kött eller som tillbehör till något.


Nya rabatten
Arbetet med nya rabatten har gått riktigt bra de senaste dagarna. Vi stötte på en overklig mängd sten som vi fick lov att gräva upp och forsla bort. Några riktigt stora var helt enkelt för jobbiga att ta bort så dessa fick vara kvar. Ovanpå dem gjorde vi en gång av några av stenarna vi grävt upp. Blev faktiskt mycket bra. En utförligare rapport om arbetet med rabatten kommer.


°
Fina augusti är här.  
Mycket sommar kvar med andra ord.
Även om semestrarna börjar ta slut.
 För min egen del väntar en intensiv jobbarvecka den kommande. 
Och så ska jag ägna lite tid till nya rabatten. Svårt att låta bli :-)

Sköna söndagshälsningar,
Hoppas att ni har det bra! 


11 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Zinnia försöker jag varje år få tag plantor av för jag är en stor zinniaälskare, men.....Det finns aldrig någon odlare här som drar upp dom, så det slutar väl med att jag själv får fröså sådana. Även om jag inte gillar att fröså saker! Dina bilder på dom var också helt fantastiska!!

samson sa...

Zinnia är så vackra
önskar att jag kunde stöta på ett stenområde när jag gräver för här finns bara sand,
jag gör åxå en sorts pytt och paj av zuccinin
ha det så bra
maggan

Lotta sa...

Håller med om att Zinniorna är helt otroliga i år, jag bara älskar dessa blommor och nu står det ett stort fång på köksbordet och squashen det bara växer och växer även här!
Vi fick 18 mm regn i går kväll isamband med ett häftigt åskväder och i morron hoppas vi kunna börja skörda vår raps, augusti är en underbar månad och vi åt de första kräftorna i går kväll...
Må så gott och fortsätt att njuta av sommaren.
Kram Lotta

Puumuli sa...

Zinniorna är alltid så fina. Mina har blivit nästan 1 meter långa... Ha en skön början på augustimånad!

Kram
Sari från Puumuli

annamariaelle sa...

Riktigt fina färger på zinnia. Och helt underbara dagar har vi haft i värmen, önskar att det kunde hålla i sig lite längre!

Berit sa...

ÅÅ Zinnia, den har jag helt glömt bort, hur jag nu kan ha gjort det efter ha sett dina vackra bilder av den förstår jag inte det.
Kul med en ny rabatt.
Ha en underbar dag!!

Anonym sa...

Vilka fantastiska zinnia-bilder! Jag älskar dem också, det är en sådan glad färgklick i trädgården. Nya rabatten ser finfin ut! Jag blir imponerad av alla som orkar göra större projekt i värmen, själv orkar jag bara bada! :) Kram Hanna

Anonym sa...

Zinnia måste jag ha nästa sommar, så fina de är liksom dina bilder! Här kommer ett litet zuchinitips: skär rå zuchini och purjolök i riktigt små bitar, häll i lite olivolja och italiensk salladskrydda. Tills sist vänder du ned rostade solroskärnor. Gott som sallad till grillat kött!
Ha det bra! Åsa

Pilgrim sa...

Blev kär i zinnior hemma hos Ruben och nästa år måste jag ha många :-) Ska bli spännande att se hur den nya rabatten blir!
Kram Hélena

Godastunder-tokigaidéer sa...

Mums så gott att få ha såna mängder, något som är gott att göra är att lägga dom i soya och grilla.

kram anna

susanne sa...

Fantastiskt fina zinniabilder!