fredag 27 december 2013

Seedlings

God fortsättning kära trädgårdsvänner! Ett av julens stora nöjen är sannerligen att lusläsa frökataloger och skicka iväg de första beställningarna. Jag vet inte varför det är en sådan viktigt sak för mig att göra just under juldagarna. För jag börjar inte med några sådder egentligen förrän i mars, så det är inte bråttom på något sätt. Det är nog en markering att ett nytt trädgårdsår är på gång. Att drömma sig fram i tiden. Ett par beställningar är skickade och några till är på gång. Det går oftast ganska snabbt tycker jag att bestämma sig när man väl börjar. Zinnia är en blomma som är svår att vara utan. I somras var det märkbart hur väl alla zinnior trivdes med större blommor än någonsin.


Provade på snygga Queen Red Lime som hamnade direkt på favoritlistan. 
En annan fin, lägre zinnia jag provade var 'Aztec Burgundy Bicolour'.


'Cherry Brandy'
Favorit för andra året i fjol var sommarrudbeckian Cherry Brandy. Fick till och med en planta som lämnades kvar i rabatten att övervintra. Lämnade därför alla plantor i höstas för att se om det var endast var en lycksam engångsföreteelse eller om det verkligen går att få den att övervintra i rabatten. Lovar att återkomma till våren med besked om det fortsatta testet.


Prydnads/Blomstermorot 'Dara'
En annan ny favorit är prydnadsmoroten Daucus carota 'Dara'. Jag beställde mina fröer från en holländsk firma i fjol. Roligt att se att den nu finns att få tag hos bland annat Rara Växter, Plants of Distinction och Weibulls (men här bara för yrkesodlare) som alla har den som frönyhet i år. Den tar lite extra tid på sig jämfört med andra sommarblommor, men när den väl kommer igång är den ljuvlig. Plantorna är stadiga med dilligt bladverk och blomkronor i varierande nyanser av mild och finstämd rosa. Jag satte plantor blomsterlådor i köksträdgården och i krukor, men också i rabatterna. Och det är just där jag tycker dem blev som allra finast. 


Tillsammans med andra växter som rosor exempelvis. I rabatterna har jag provat att lämna kvar plantorna. Man vet aldrig. Den ska kunna gå att övervintra i gynnsamma lägen om man har tur. Gissningsvis inte så långt upp som jag bor. Men man vet aldrig. Det känns dock som att det skulle kunna vara en växt som skulle kunna göra det. Återkommer i frågan :-)


Axnepeta, Nepeta nervosa, 'Pink Cat'.
En annan ettåring som övervintrar (hos mig i varje fall) är Axnepeta, Nepeta nervosa, 'Pink Cat'.  I fröbeskrivningen står det att den kan övervintra om den täckes.  Det har jag aldrig gjort och den övervintrar ändå. Uppdatering: har hittat andra fröbeskrivningar där det står att den är flerårig. Topp!  Den blir bara större och finare för varje år. Har den i min mormorsrabatt där den på ett mycket fint sätt vävt in sig bland rosor och aklejor. 


Jag kan verkligen varmt rekommendera den som en fin underplanteringsväxt i en romantisk plantering. 
Den sköter sig helt själv och blommar länge. Frö finns hos Nelson Garden.


Prins Gustavs Öga 'Pennie Black' 
Prins Gustavs Öga 'Pennie Black' är bara så söt att det varje år blir en eller ett par fröpåsar av den. Det är skönt med sommarblommor som inte behöver fördrivas. Just Pennie Black brukar jag dessutom så i minst två omgångar.


Plantago major 'Rubrifolia'
Det rödbladig grobladet Plantago major 'Rubrifolia' blev en positiv överraskning i fjol. Lätt att så och så snygg. Jag planterade alla plantor som blev av fröpåsen i en kruka där de fick vara hela säsongen. Sen delade jag på plantorna och planterade ut i rabatten. Verkligen en tacksam växt att ha i kruka (tror säkert att den skulle övervintra i kruka). Förstås blir bladen som rödast om läget är soligt och mindre röda i ett skuggigare läge. Frö hos Rara växter.


Har märkt att en del ettåriga nejlikor lätt övervintrar i rabatt och i kruka. På övervintringstest just nu är denna rysligt fina och effektfulla Heddewigsnejlika 'Black and white Chianti'


Jag skulle ljuga om jag sa att de inte kliar i fingrarna att få sätta igång med 2014 års sådder. Men än är det inte dags för det. Allt har sin tid. Innan dess ser jag fram emot att börja ta fram krukor med vårlökar från källaren. Förhoppningsvis har mössen hållit sig ifrån att kalasa för mycket på dem. Sist jag tittade till dem såg det bra ut i varje fall.


°
Känner att jag skrattar fortfarande. Igår var vi och såg 100-åringen. Vilken underbar film.
Hoppas att ni har haft det skönt under julen!
Tack för alla rara julhälsningar.
Nu väntar nyår runt hörnet. Vi har slagit till och bokat in oss på Skansen vid tolvslaget. En ganska kul grej faktiskt. 
Har gjort det en gång tidigare, för 20 år sedan. Först blir det nyårssupé förstås. Och så konsert på Berwaldhallen på nyårdagen. Känns högtidligt hihi.... Kul att få med sig ungdomarna på trippen.

Varma julhälsningar,
Hoppas inte pralinerna är slut än... :-)16 kommentarer:

Meta sa...

Önskar er en riktigt fin helg i Stockholm.
det där med fröblommor törs jag inte riktigt tänka på i år, vet inte om det funkar för mig. efter operationen.
Ha en fin dag
kram Meta

Tant Otteskrufv sa...

Den där moroten såg riktigt fin ut! Tror jag ska testa den i sommar. Jag har också försökt med nejlikan men utan att lyckas, rudbeckian däremot kommer tillbaka ibland. Väldigt sporadiskt och jag vet egentligen inte vad det är den vill ha för att komma igen, ibland går det, ibland inte :)Hoppas Stockholmsbesöket blir en skön start på nya året. Det hörde till ungdomstraditionerna att fira vid Mosebacke eller på Skansen, men det är fler än 20 år sedan...nu går vi till allmänningen och gläds åt grannarnas fyrverkerier. Vackert det också :)

Veronica sa...

Det verkligen kliar i fingrarna att sätta igång med sådder! Själv hade jag tänkt att testa vinterså i år..Bara sätta ut sålådorna och låta snön och kylan göra sitt! Och slippa ha massa frösådder inne överallt.

Men, vintern kommer ju aldrig ;)

Såg på facebook: - Jösses vad du och dottern är lika!!

God fortsättning!

Pilgrim sa...

Åh, nu fick jag sån lust att starta med frösådder men jag ska göra som du, börja i mars...om jag kan hålla mig! Men beställa ska jag banne mig göra nu när jag har tid i mellandagarna. Tack för inspirationen, flera av dina sorter kommer att åka in på min lista.
Bamsekram Hélena

madelein sa...

Har precis hittat hit! Vill väldigt mycket med min trädgård varje år men hittar inte riktigt inspirationen och orken att ta tag i det. Kanske blir det lättare efter att ha kikat in här? God Fortsättning!

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilka underbara bilder, jag börjar toklängta efter trädgårdsäsongen och nya växter, fastän jag lovat mig själv att inte skaffa mer på ett tag. Så fina tips du har! Blir så glad:) Behövs när det regnar på tvären ute.
Axnepet var hur fin som helst. Vet du vad rosen heter som du har där? De var en perfect match:)
God fortsättning
Kram Maria

Håkan Gidestrand sa...

Hej SuperDuperCharlotte
javisst börjar man drömma lite nu...
jag har massor med vårlök o blom alldeles snart. fint .....
God Fortsättning.
och missa nu inte mitt lilla

NYÅRSPARTY

Välkommen
kramkram
HåkanBråkan

Anonym sa...

Tusen tack för inspirationen! :) Flera av dem har blivit favoriter här med. Den rosa daucusen måste jag nog kopiera av dig. Har bara det vita originalet.
Kram, kram

Ewa sa...

Hej o God fortsättning, så fina bilder som alltid!
Man känner sig lite splittrad när inte snön har kommit ännu. Trädgården brukar ju vila där under, nu vill man ju att det ska bli vår ibland o blir lite ivrig o samtidigt så är det ett tag kvar :)
Jag letar något ställe där man kan köpa "ekfat/ wiskytunnor" vet att du har i din fantastiska trädgård o har frågat tidigare (tror jag)
Vet du möjligen, möjligen, vad man kan få tag på sådana häruppe i mellan norrland?

Njut av huvudstaden, hälsningar Ewa.

Helens trädgård sa...

Gott slut på det här året Charlotte!

Ja, att läsa frökataloger är något man gör nu och det är så enormt roligt.
Alltid hittar man någon ny spännande växt man vill pröva. Impecta har en Pärlhirs som heter 'Jade Princess' som jag ska testa.
Men man har ju även många sorter man frösår år efter år för man vill inte vara utan. Zinnia och Rudbeckia hör bla. till dom.

Vill nu önska dig ett Gott Nytt Odlingsår 2014!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Maria: är inte hemma just nu men ska kolla vad den rosa rosen heter så fort jag kommer tillbaka. Tyvärr minns jag inte just nu. Den är fantastisk i varje fall.

Anna-Karin: den vita har jag inte provat - det måste jag göra!!

Ewa: tyvärr vet jag inte något ställe häromkring som säljer ektunnor. Mina kommer från gamla vin o sprit.

House and Garden by Bia sa...

Så mycket fina blommor du visar ;))....vilken konstig vinter vi har, eller hur?....och så ska det fortsätta en månad till också!!!!
Tänkte önska dej ett gott slut på året och ett Gott nytt År !!
Britt

Rosenvit sa...

Tack snälla du för så fina och inspirerande bilder igen! Det är precis detta vi behöver nu i allt mörker.

Hälsningar
Anna

Ewa sa...

Tack för svaret...lyyyyllos ;)

Anonym sa...

Tycker mycket om titta in här, du har ofta så inspirerande och fina inlägg, som nu till exempel :)) Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År! Kram Åsa

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Maria: Rosen heter Amiable Amie