torsdag 31 januari 2013

A lovely place

I går var jag i Stockholm över dagen. Bland annat besöktes Slottsträdgården Ulriksdal. Vilket underbart ställe. Jag säger då bara det. Det var precis vad jag behövde. Få känna på våren. I växthusentrén var det uppdukat med allsköns lökar, små vårväxter, vackra kvistar och snittblommor. Eftersom att jag reste med tåg och hade ganska mycket arbetspackning kunde jag inte köpa med mig så mycket. Suck. Årets första penséer slank dock ner i en påse. Har alltid lika svårt att motstå de första åtråvärda som dyker upp. I år blev det extra tidigt. Inte mig emot :-)


°
Moooot våren nu.
Här är det milda dagar. Skönt.
Hoppas ni har det också.
Glad helg!
tisdag 29 januari 2013

January garden


Där under snön finns den. Den färgsprakande. Och gröna. Trädgården. Just nu är den mest vilsamt vit och brun. Av de vintergröna växterna syns inte mycket. Endast någon enstaka sticker upp ur det glittrande snötäcket. Av tjusiga fröställningar syns inte mycket heller. Däremot ser man alla nakna trädstammar och grenar extra tydligt som ger struktur i det vita havet av snö. De storvuxna syrenerna med sitt spindelliknande grenverk lyser fint mot den bländande januarisolen. Det är inte det lättaste att gå omkring i en januariträdgård där jag bor. Det krävs rejält höga vinterstövlar och en stor portion skuttinsats. En sådan tur att man kan skutta... Vilket egentligen inte är så stor skillnad mot att vårdansa, regndansa och ja alla sorts trädgårdsdanser som utspelar sig här emellanåt :-) 


Även fast det mesta är brunt och vitt just nu finns det ett kärt färgrikt inslag vintertid hos mig. Det är en helt vanlig prydnadsapel vars frukter hänger kvar ända tills man plockar bort dem på våren. Fåglarna har aldrig varit intresserade, utan de små äpplena är precis som namnet antyder endast till prydnad.


Känner mig så glad över att den står planterad precis vid entrén. Så att man får se de röda frukterna varje dag. Tänker att den lika gärna hade kunnat hamna längst nere i trädgården, där portionen skuttinsats hade känts allt för stor för att komma till den vintertid för att få sig en dos energigivande färg.


Äntligen har det varit en mild dag (bilderna är från i söndags). Kylan de senaste veckorna har inte varit nådig. De ca -15° vi haft är alldeles för mycket. För min del skulle jag inte ha några invändningar emot ifall det kom en värmebölja just nu och förvandlade snön till ett riktigt slaskigt kapitel. För att komma ett steg närmare våren. Men det är väl att önska för mycket. Ska strax hämta upp krukorna med vårlökar från källaren. Då försvinner nog vintern för en stund. Åtminstone från trädgårdstankarna. Men, soldisiga och vintriga januaridagar är ganska fina ändå. Våren kommer tids nog. Det är ett som är säkert. 


°°°
Tack så hjärtans mycket för alla rara lycka till-önskningar angående webshopen!
Jobbar med de sista detaljerna...


Glad vecka!
och må så gott.


fredag 25 januari 2013

Snart... En webshop!

Under hösten har jag yppat några gånger att jag håller på med ett slags 'projekt'.
Snart, väldigt snart kan det så kallade projektet äntligen sjösättas. 


Jag öppnar en webshop! Tjoho. Efter att ha funderat. Och funderat. Och funderat under ganska lång tid bestämde jag mig helt enkelt i somras för att GÖRA DET. Det har besökts mässor, tagits kontakt med leverantörer, jobbats med själva nätsidan och ja, arbetats med allt som krävs för att starta upp en sådan verksamhet. Jag hade tidigt en klar bild över shopens utformande och det har varit så otroligt roligt att få jobba fram den i verkligheten.

Redskap från holländska DeWit

Så klart är det en trädgårdsshop. Vad annars... :-) Man skulle kunna sammanfatta sortimentet med att det innehåller produkter med den röda tråden 'livsstilen kring trädgård'. De flesta produkterna är förstås tänkt att passa för utebruk, men det kommer även att finnas sådant som enbart är för inomhusbruk. I sortimentet hittas redskap, tillbehör, kreativt material, vaser, urnor, ljuslyktor, ljus, en del pappersprodukter, massor av snören, vattenkannor, te (och kaffe så småningom), handvårdsprodukter, korgar, förvaring, kuddar och diverse annat. Helt enkelt sådant som kan behövas för ett härligt trädgårdsliv. 

Har byggt en avdelande vägg i lokalen med hjälp av gamla lådor. Gillar! Bakom ryms själva packningsstället.

Har haft den största lyckan att få tag på en toppen lokal dessutom. För er som bor i Sundsvall eller har vägarna förbi Sundsvall, kommer det finnas möjlighet att besöka shopen i verkligheten också (ja, eller lagret/showrummet). En dag i veckan hade jag tänkt hålla öppet. Nu återstår de sista detaljerna bara innan shopen kan läggas upp på nätet. Under nästa vecka någon gång ska den vara up and running. Lovar att återkomma när det blir.


Det blir fler bilder från lokalen sen. Har haft möjlighet att kunna bygga lite butikskänsla bland alla kartonger och hyllor. Kul! 
Det återstår en del hyllor som ska upp och annat plock som ska fixas, men det mesta är klart.


Behöver jag säga att det känns fnittrigt, kittlande, roligt, spännande, men också ganska nervöst...
Blir så klart väldig glad om ni vill hjälpa mig att sprida budskapet om shopen :-) 

 
De söta kvistarna är grönskande spirea. Hittas hos bästa blomhaket i stan: Blomsterservice.
Firade en aning idag med den finfina buketten.

°
Sen... har jag något annat att berätta också. Något overkligt roligt. 
Men det blir en annan gång. 
Lite längre fram.


Glad helg alla Gardenlovers!
Hoppas ni får soliga och sköna dagar.

måndag 21 januari 2013

Some glimpses from Formex

Var på Formex förra veckan och spanade in nyheter. Det var mycket trädgård i montrarna. Och vårlängtan. Överallt fanns det spår av blommor, grönt eller trädgårdkänsla. Häftigt. Den monter jag tyckte allra mest om var Västergårdens. Här fanns trädgård i alla detaljer, hantverk live och roliga kreationer, exempelvis en purjolökslampa och ett litet vattenfall från en vattenkanna. Det var en monter där inspirationen bubblade i varje hörn.


Alla bord och väggpartiet var byggt av grånande pallkragar.


Lilla vattenfallet och purjolökslampan.


Den här trädgårdsfåtöljen av drivved var så läcker. Jag tänker mig en klematis slingrandes på utsidan. Eller kanske luktärter. Mmm. Eller den ståendes mitt på en vildvuxen gräsmatta.

Från Artwood

En tålig utebänk med sidokruka att plantera i. Fiffigt. Snyggt med något stramt formklippt i, en yvig romantisk plantering eller varför inte ett vajande gräs.

Från IO scandinavia

En annan monter eller utställning jag tyckte extra mycket om var The Odd Colony som Odd Birds gjort. 
En inspirationsmiljö som samtidigt var restaurang, scen och mötesplats. Helt underbar. Har inga bilder därifrån på grund av att det alltid var så mycket människor där. Svårfotat. 

°°°
Här ligger snön fortfarande tjock och det är kallt. Fast solen visar sig emellanåt. 
Och det känns lovande. Soliga vinterdagar är vackra. Även om man helst vill göra ett stort skutt till april. 
Gnistrande grenar och skarp januarisol lockar och piggar upp. 


Glad vecka kära vänner!
Hoppas ni har sol hos er.


tisdag 15 januari 2013

Happy Tulip Day

I dag är det Tulpanens Dag. Hipp, hipp hurra! Ungefär vid den här tiden för två år sedan, eller om man ska vara noga - 
i februari för två år sedan, blommade de här ljuvliga tulpanerna som jag drivit upp i källaren.


När de i stort sett var överblommade kostade jag på mig att fota dem utomhus i snön. 


Rabatternas tulpaner dröjer förstås ett tag till. Ska bli extra roligt att få de gröna jag satte i höstas. Det blir antingen flipp eller flopp. Jag funderar över om man överhuvudtaget kommer att se dem bland alla andra mer färgrika tulpaner ;-)


Ramlade över en holländsk lökfirma (det finns ju några....) häromdagen och föll handlöst för denna vita mix med släta, krusiga, randiga, dubbla, flerstammiga och halvt galna tulpaner. Vill man bara inte ha en sådan grupp i rabatten någonstans så säg. Eller varför inte en tjusig papegoja i syrliga färger. Något att fundera över inför höstens begivenheter.

Bilder från Dutchbulbs


I väntan på rabatternas tulpaner gnisslar vi förstås så gärna med buketter från blomsterbutikerna. 
Att det är själva gnisslet vi gillar allra mest med tulpaner är ganska roligt.
 Skulle nog klara mig utan gnisslet också :-)
Eller vad säger ni...
Min bukett har i varje fall gjort sitt och ser rätt risig ut.
Dags att skaffa en ny.
Jag tror det får bli med brudslöja till denna gång. 
Och blåbärsris.
Yes. Så får det bli.

Bukett/bild från Interflora
Glad Tulpanens Dag till er alla!söndag 13 januari 2013

I'ts cold... and Spring hyacinths


Nu är det kallt. För kallt. Burr, -15° är inte den gosigaste temperaturen. Fast. Som norrlänning (har även bott allra längst upp i Norrbotten) är -15° inte så mycket egentligen. Under min uppväxt, då det oftare var en regel än undantag vintertid med temperarturer mellan -25° till -35°, upplevdes dagarna då det endast var kring -15° som ganska varma. Jorå. Men det var då det. 


Det är skönt i varje fall att det lugnat ner sig med snöandet. 
De senaste tiden har skyfflarna stått parkerade. Och där står de så bra så.


Hyacinter har för mig allt mer blivit en riktig vårblomma. Mer än typisk julväxt. Det är den givetvis också. Men hyacinter måste vara den blommande 'säsongsväxten' som har allra längst säsong. För. Först gör den entré långt innan jul och förgyller vår jullängtan. Sen när julen är över fyller den funktionen av brygga till våren. Åtminstone hos mig. Så snart butikerna börjar sälja ut sina kvarvarande hyacinter, är jag där och hamstrar. Och de får gärna vara i alla möjliga vårliga färger. Till jul är det förstås vitt som känns bäst. Men nu vill man bara färgbomba för att pigga upp sig i vintermörkret. Har man tur bor man där det finns blomsterbutiker och handelsträdgårdar som fortsätter att sälja hyacinter efter jul också. Hur läckra är inte de gula och orangefärgade som brukar finnas längre fram. Eller så har man kanske drivit fram egna hyacinter som blommar tidigt på våren. Sen, när trädgården vaknar till liv igen fortsätter hyacintsäsongen med de egna i rabatterna. Hos mig är framförallt det Woodstock i mörkaste aubergine som dyker upp då. 

Bild från växthus i England som jag besökte förra året. Det viktorianska växthuset, ett bland många, står i en köksträdgård till ett gods där man är helt självförsörjande på grönsaker och snittblommor. Köksträdgården förser inte bara själva godset, utan även flera andra bostäder med just grönsaker och snittblommor året om. Häftigt. Så klart fanns det mängder av hyacinter på drivning vid vårt besök i februari.


Att frossa i vårlökar av alla de slag är en sådan energiinjektion. Eller hur! Det enda trasslet är att de blommar över relativt snabbt i rumstemperatur. Jag säger bara: lyckliga alla med orangerier eller inglasade verandor och uterum där man kan ha en lagom temperatur för vårlökar och andra växter. I brist på orangeri och inglasad veranda brukar jag i perioder under vintern starta igång fläkten i växthuset. Bara för att få uppleva den så efterlängtade vårkänslan extra tidigt med drivor av vårlökar och vårblommor innan det blir dags för alla sådder. Om två månader drar det igång med dessa i växthuset. Då fixar jag till min kuvös där de flesta börjar sin livscykel. Om den kan man läsa i nya numret av Allt om Trädgård.


Mörkaste djupblå
Skir ljus blå
Syrénlila
Liljekonvaljsvit
Babyrosa
Varm rosa
Knallig cerise


...är färgerna på hyacinthamstringen i växthuset just nu.
Färgbombningen har börjat.
Siktet är taget. 
Våren nästa.

Glad januarivecka kära trädgårdsvänner!