onsdag 18 juni 2014

The white border

När den Vita rabatten kom till var tanken att den skulle vara vit som namnet får en att associera till. Ja, så fiffigt tänkte jag att det skulle vara :-) Eller att den åtminstone skulle vara till övervägande del vit och toner av vitt och cremegult med endast enstaka inslag av lila/aubergine och blek rosa. Ganska snabbt blev de där enstaka inslagen inte bara enstaka utan betydligt mer än så. Och så har det fortsatt. Därför tänkte jag försöka hitta på ett nytt namn. Inte för att det spelar någon roll egentligen. Fast det är ändå ganska roligt och praktiskt att ha 'fiffiga' namn på rabatter och platser i trädgården. 


De cremgula smörbollarna blommar så fint. 


Och den gulbladiga hässlebrodden som jag sådde förra året är jag mer än nöjd med.


Och så höstsilveraxet. Så snygg hela säsongen. Har inte haft höstsilverax så länge i trädgården. Tror det här är tredje året bara. Första året var plantorna så små, så små… Hade snålat och köpt miniversioner. Men nu så, har de växt till sig. Kompletterade också med ett stort exemplar förra sommaren som står i rabatten mitt emot denna.


Bakom hela vita rabatten går det en liten grusgång för att jag ska kunna komma åt från båda sidor. 


Eller om man vill ta sig en snirklig promenad. På andra sidan rabatten och den snirkliga grusgången blommar nu för fullt Finlands vita ros. Härlig doft den har också. Den växer längs kanten på muren som går där och revar sig fram vilt och galet. Gillar! Här finns också några små planteringsöar med växter för att låta rabatten bölja fram på båda sidor om grusgången.


Rabatten har ett milt skuggigt läge så de riktiga soldyrkarna lyser med sin frånvaro. Har en ros planterad precis där solen lyser mest. Jag är riktigt nöjd med rabatten som tillsammans med de andra nyare rabatterna ger en begynnande helhetskänsla som funnits på planstadiet i många år. Ni vet i 'Generalplanen' hihi…Nu saknas bara värmen. 
Längtar efter att rosorna ska börja slå ut. 
Och det lär de väl göra bara det kunde få bli varmt någon gång.

Men oj….. vad mycket ohyra det är på ALLT nu. 
Måste verkligen ut och försöka ta tag i de värsta angreppen. Usch och fy. 


Hoppas ni har det varmare än här!

/Charlotte17 kommentarer:

martinealison sa...

Bonjour,
Ce petit tour de jardin fut très agréable.
Que de belles fleurs... j'aime beaucoup !
Je vous envoie tout plein de ☼.

❁ Gros bisous ❁

Lotta sa...

Vilken växtprakt, underbart att få följa med i din vackra trädgård! Här är också MASSOR av ohyra och särskilt mkt på vårt stora körsbärs träd alldeles utanför köksdörren, inte kul när trappen och väggen är svartprickiga hela tiden...
Önskar dig en skön midsommarvecka.
Kram Lotta

IET sa...

Haha, känner igen det där. Har min "runda rabatt" som för närvarande är två njurformade öar. Färgskalan där påminner väldigt mycket om din vita rabatt för övrigt. Funderade ett tag på att döpa om den till rosa rabatten, men, det kändes lite fel när jag en dag stod och tittade på den och upptäckte att det enda som blommade var orange vallmo. :-)

Jag har en rektangulär rabatt som går under namnet kryddrundeln också. Det vixer förvisso flera olika sorters oregano där, men namnet är trots det idag en aning missvisande. :-)

Jenny Åberg sa...

Så fint med böljande rabatter och grusgångar!

Katinka Raabymagle sa...

Så flotte og frodige bede du viser - og selvom det måske ikke er de hvide farver der får lov alene, ja så behold du endelig navnet (tænker at "De kolde toners rabat" - ikke lyder så skønt;0))
Her har jeg også haft tanken om hvide bede, men må sige at de mørke farver, de lyse gule og de blå toner her blander sig med de hvide. Synes det giver en god dybde til oplevelsen, som hvide bede i sol ellers kan miste lidt (selvom man arbejder med kontraster i former).

Skøn dag fra Katinka Raabymagle

Katinka Raabymagle sa...

Så flotte og frodige bede du viser - og selvom det måske ikke er de hvide farver der får lov alene, ja så behold du endelig navnet (tænker at "De kolde toners rabat" - ikke lyder så skønt;0))
Her har jeg også haft tanken om hvide bede, men må sige at de mørke farver, de lyse gule og de blå toner her blander sig med de hvide. Synes det giver en god dybde til oplevelsen, som hvide bede i sol ellers kan miste lidt (selvom man arbejder med kontraster i former).

Skøn dag fra Katinka Raabymagle

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Du har det SÅÅ vackert!
Ja visst har vi det kallt!
Ohyra, you nameit' inte kul, verkar som höra till...

Ha det gott och Trevlig Midsommar!
Kram :)

Anonym sa...

The polarising filter removes unwanted glare and reflections from lakes,
rivers and the like. Central Park is a nice place where you can feel nature
as you recharge and gather your thoughts after a stressful
week. However, if you have an amazing landscape, that would really change things.


my webpage landscaping ideas for front of house

Maribel sa...

Din trädgård är så rogivande,och vacker. Trevlig Midsommar!

Gjuterian sa...

Önskar dej en skön midsommarhelg!

Kram från Helen

Annika Christensen sa...

Underbara böljande rabatt du skapat.
Önskar dig en skön midsommar.
Annika

House and Garden by Bia sa...

Kikar in och önskar trevlig Midsommar!!
Kram bia

Rost och rädisor sa...

Ja, det förstår jag att du är nöjd med denna rabatten!
Har själv en vit skuggrabatt som inte är så vit längre, men ännu så länge mer vit än de andra. Gillar de blekgula smörbollarna som är så fina mot höstsilveraxet.
Fortsatt trevlig helg
Anette

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Den är väldigt vacker, din vit/mörkbladiga rabatt, där den slingrar sig fram. Längtar som du efter värmen. Hoppas den kommer till helgen och tusen trädgårdar. Har du allt under kontroll? ;) Jag har tagit ledigt den här veckan för att inte behöva stressa på kvällarna efter jobbet. Känns riktigt skönt med en hel vecka för mig själv. :)
Ha en fortsatt fin midsommarhelg, kära du!

Puumuli sa...

Dina rabatter är alltid fina! Varför heter rosen Finlands vita ros egentligen? Hos oss här i Finland heter den rätt och slätt midsommarrosen... Jag har flera gånger försökt anlägga en vit rabatt men alltid blir den färggrann - oftast med olika pastellfärger...

Kram
Sari från Puumuli

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Sari: vet faktiskt inte varför den kallas för Finlands vita ros.

Blogger sa...

New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Lose 20 Pounds within Only 21 Days!