söndag 6 juli 2014

Some beauties right now


Sommarvärmen kommit! Äntligen. Efter en kylig juni och start på juli känns det som att vi nu är på rätt väg. Även om själva grönverket i trädgården växt på bra trots avsaknad av normal värme har blomningen inte riktigt hamnat i fas. Men, desto mer av det roliga är kvar istället :-) Den fina honungslöken har precis börjat släppa det silkestunna höljet som håller knopparna samlade i en klase för att veckla ut sig. Man kan inte annat än bli helt knäsvag av de fladdriga blommorna.


Ny i rabatterna för mig är vitblommande Mörk stjärnhyacint (Camassia leichtlinii Alba). 
Sticker upp som ljusa och skira punkter i rabatten. Blommorna slår fiffigt ut allt eftersom på stängeln som gör att blomningen håller i sig längre än om alla slagit ut samtidigt.


Extra kär just nu är jag i Allium Atropurpureum som är i exakt den färg jag hoppades på att den skulle vara. Ibland (ganska ofta) stämmer inte färgåtergivelsen på tryckt förpackning eller på nätet, men denna gång gjorde det verkligen! Kallas vinlök på grund av den vinröda färgen. 


Här en annan ny raring: Anisiopen 'Tangerine Dream'. Ska vara lättskött med långvarig blomning men troligen inte helt härdig hos mig. Provar därför med en endaste planta för att se hur det går med övervintringen. Föll för den läckra färgkombinationen av rosa och korall. Precis så där lagom brytande men ändå i harmoni med varandra.


Men se på sjutton. Redan för några veckor sedan la jag märke till en liten växt i nya Rosengården som jag först trodde var ett ogräs. Men, vis av erfarenhet är jag försiktig många gånger med att rensa bort när jag misstänker att det kan vara något annat. Så denna växt fick stå kvar i väntan på bedömning. Nu har den slagit ut och jag blev först inte klokare av det. Kände inte alls igen den och kunde varken vara en frösådd jag placerat ut en endaste liten planta av, eller en köpeväxt. Men så i morse...


...slöbläddrar jag igenom förra numret av Gardens Illustrated och döm om min förvåning när jag hittar min mystiska växt där. Haha… Med tidningen i högsta hugg sprang jag ut och höll upp bilden framför blomman och det är ingen tvekan om att det är den på bilden. Uppenbarligen en ovanlig tvåfärgad salvia som Piet Oudolf introducerat. Heter: Salvia Pratensis 'Madeleine'. Så det kan gå. Vet fortfarande inte var den kommer ifrån. Min bästa gissning är att ett frö följt med i jorden från någon växt jag köpt. Kul i varje fall. Hoppas den övervintrar också nu bara.


Skönheterna avlöser varandra nu och en av mina få pioner blommar för fullt: Cheddar Gold


Står egentligen helt fel till, så en flytt kommer att ske i sommar. 


Har alltid gillat kungsljus av olika slag och violkungsljus i olika rosa och lila nyanser har jag haft länge och var bland det första jag frösådde till trädgården. Sen blev det några vita violkungsljus och franskt kungsljus (som behöver mycket plats…). Mest, av alla jag har tycker jag nog allra bäst om detta dock. Sådde en omgång förra året där några plantor blommade och så blev det en ny omgång sådder detta år. För. Jag insåg redan ifjol att DET HÄR kommer att bli en av mina absoluta favoritväxter som passar i alla mina rabatter. Kungsljuset Southern Charm är en helt gudomligt kungsljus i en färgskala mellan aprikos och blek ljungrosa. Och, eftersom att jag gillar just den spännvidden blev det total kärlek. Varje planta förgrenar sig fint och fyller fint där den placeras. Ja, stort rekommendera på denna helt enkelt. Inte lika stor bladrosett som på det franska, vilket ju är bra.


Här i en annan mer blek aprikos ton. Tusen Tack! 
...till er alla som besökte trädgården på Tusen Trädgårdar!
Trots regn och rusk kom ca 500 entusiaster utrustade med paraply, ett glatt humör och intresserade frågor! Härligt.

Om grus och plåtkanter
Flera av frågorna rörde grus och plåtkanter och jag lovade att ta upp det på bloggen. 
För er som vill få mer information hittar man det HÄR.


Allt bästa till er alla!
Hoppas ni njuter i sommaren.

/Charlotte

°
Förutom Tusen Trädgårdar finns det möjlighet att besöka trädgården & shopen under några av sommarens söndagar. 
 Det går också bra att höra av sig om man vill titta förbi någon annan gång.
Varmt välkommen!

Mer info: HÄR


3 kommentarer:

Living by Miriam sa...

Åh vad härlig trädgård. Spännande med lite frösådda busfrön :-) väldigt fin allium.

Jenny sa...

Så mycket fint hos dig, kungsljus är verkligen fina, jag har inte sett till mina Wedding candles än, hoppas de inte dött.

/Jenny

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Vilka skönheter!
Tack för titten på trädgårdsdagen!

Kram :)