fredag 29 augusti 2014

Evergreen hedges

Städsegröna formklippta häckar har alltid stått på vill-ha-listan för trädgården. För att det är så snyggt helt enkelt. Men också för att det tillför lite ordning och reda till yviga planteringar och ger precis det där tillskottet av stramhet jag älskar. Vilt + stramt = loveley. Har tagit upp det förut, men gör det igen: thuja är underskattad som städsegrön formklippt häck. På bilderna nedan är det sorten Smaragd, som är en tätare sort än den kanske vanligare Brabant. Den är planterad ganska tätt. Så tätt att den såg sammanvuxen ut redan vid planteringstillfället. Jag väntade ett år med att klippa den och sedan har jag klippt den 1-2 gånger per år, både upptill och sidorna. Jag använder en vanlig manuell häcksax. Det tog två år innan den växt ihop sig upptill så att de konformade topparna försvann helt. Nu är häcken jämn och tät och gör köksträdgården till ett eget rum med tydliga öppningar i häcken. Häcken planterades 2011.


Japansk järnek som häck planterades som ett test för några år sedan sedan buxbomsjukan drabbade trädgårdsvärlden och även mig, bild ett. I år kommer jag snart ha planterat japansk järnek som häck på ytterligare fem ställen. Bild tre nedan (som är några år gammal) visar en av de uppgrävda buxbomhäckarna som nu är ersatt med järneken som man kan se på bild två. Japansk järnek fungerar som ersättare till buxom - absolut. Är inte lika följsam, utan mer stel i växtsättet och växer långsammare. Men den är helt ok som låg häck runt rabatter, så jag kör på den nu. Sista bilden visar japansk starr som är ett vintergrönt gräs man lätt kan använda som häck. Japansk starr har kommit att bli en av mina absoluta favoritväxter. För att den är vintergrön. För att den är mycket härdig. För att det lätt går att få fler plantor från en moderplanta varje år, men sprider sig inte så man blir olycklig, snarare lycklig :-). Och för att den passar överallt tycker jag. I de flesta rabatter och i kruka. Och för att den är extremt tålig. Vad mer kan man önska av en växt...


°
Det är inte omöjligt att det blir japansk järnek på ännu fler ställen. 
En fördel med att den växer långsamt är att den förbli relativt låg - vilket inte är helt fel trots allt, 
utan ganska toppen egentligen om man använder den för inramning till rabatter. Ska vara härdig till zon 4.


Önskar er alla en riktigt skön sista helg i augusti!
13 kommentarer:

Lotta sa...

Gillar verkligen dina vackra inramningar.
Trevlig helg.
/Lotta

Ruben sa...

Så fina bilder, och vad kul att "återse" din trädgård på detta sätt. Du har fångat det lite strama fantastiskt fint. Jag kan intyga, att thujahäcken är jättefin, både i struktur och färg.
Roligt att läsa om det japanska gräset. Jag har precis sköpt ett och blev senare varnad för att den sprider sig våldsamt. Det var så trevligt att läsa, att den sprider sig som man blir glad av!

Ha det gott!
/Ruben

PS Jag längtar redan tillbaks till din trädgård.

Susanne Jensen sa...

Jeg kan godt forstå, du er glad for dine hække, for de er meget smukke! Det er resten af din have også!

Rost och rädisor sa...

Det är ju helt enkelt mycket snyggt med välskötta häckar som ger trädgården struktur inte bara som ytterram och insynsskydd utan även runt och i rabatter. Skulle verkligen vilja få inte några i min trädgård. Vi får se hur det går. Gillar nämligen också när det busiga och vilda får hållas lite på plats och kontrasterna blir ju suveräna. Tack för tips på olika alternativ till buxbom, den luktar ju dessutom ganska illa.
Ha det så gott i helgen
Anette

Anonym sa...

Hi Charlotte,
Glad you were able to find a shrub that you like to replace all of your boxwood that you lost. I will have to look into trying some thuja or investigate this Japanese Holly - here in Midwest of the US, we had a really rough winter last year, and lots of people lost their boxwood (including some of mine).
Absolutely love your blog, and I look forward to every post - for the photos, information, and inspiration. Now if only I lived closer!

Laura in Naperville, Illinois USA

I HAVEN HOS ♥ EVIGGLADE sa...

Så fina... og aldeles tjusiggrønne billeder. Jeg ELSKER alt det grønne hos dig. Så godt for øjnene - ikke sandt?
Charlotte, får man fråga namnen på buxus erstatningen på latin? Eller nån sortsnamn som jeg kan finna?

Sabelhagens Olivlund sa...

Så fina inramningar du har runt dina rabatter, jag antecknar och insuper all inspiration. Ska titta efter japansk järnek i morgon när vi ska till Partihallarna.
Så snyggt med thujan också. En underbar trädgård du har.
Kram Maria

Den lykkelige Hagen sa...

Virkelig flotte hekker du har laget! Dette setter tujahekk i et helt annet lys enn de kjedelige som man ser "over alt".

Den lykkelige Hagen sa...

Hei igjen! Jeg viste akkurat min mann bildene, og også han ble imponert, og foreslo at vi kunne gjøre noe liknende:) Kan jeg spørre hvilken planteavstand du har brukt?

Trädgårdstoken sa...

Så fin trädgård du har! Tack för tipset både angående thujahäck och att använda starr som häckväxt. Har mina som "klumpar", men nu skall jag minsann gräva upp och sätta som kantväxt i en av mina rabatter. :-)

/Mia

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej 'Den lykklige Hagen'!

Thujorna planterades ungefär med 25 cm mellanrum och exemplaren var ca 70 cm höga vid planteringstillfället.

/Charlotte

Den lykkelige Hagen sa...

Takk for svar :)

Zinnia sa...

Det ser så välskött ut med häckarna. Det ger rum. Kram Zinnia