måndag 30 mars 2015

Hildasholm

I Leksand vid kanten av Siljan ligger Hiladasholm som fått sitt namn av Axel Munthes fru Hilda Pennington Mellor som var amerikanska. Här vistades familjen Munthe sommartid, förutom under krigsåren. Arkitekten till huset är densamma som ritat Solliden och Stadion: Torben Grut. Så snart huset var byggt kring 1910 satte Hilda igång med att skapa och anlägga trädgården i klassisk stil blandat med en vildvuxen touch. Inspirationen fick hon från England, Frankrike och Italien. Här finns flera olika trädgårdsrum som alla har symmetrisk form men fritt planterade med vanliga växter. Trädgården är en skön blandning av tuktat, vilt och 'norrländska' växter.


°
Väl värt ett besök om ni har vägarna förbi Leksand!
Familjens huvudbostad låg på Capri. 
Den är mera känd: Villa San Michele.

/Charlotte

9 kommentarer:

Jenny sa...

Vi var där för några år sedan, jättefint! Det roliga var att vi var till San michele först, jag tror inte ens jag visste att hildasholm existerade då men vi tänkte att dit måste vi.

Jenny

Meta sa...

Det är fint där. det var ett tag sedan jag var där nu. Var ofta dit när vi bodde i närheten förut
Ha en fin och bra vecka
Kram Meta

Veronica sa...

Vackert, vackert!
Verkligen, säkerligen värt ett besök.

Tack för tipset nu när vi snart ska planera för årets Roadtrip :)

Tack för senast!

Kram

Susie på Stjärnarve sa...

Har aldrig varit där, men det såg verkligen inspirerande ut! Även om jag kanske inte tyckte att klippta idegranar(?) passade riktigt ihop med trähusen. Men man måste nog se saker och ting live för att kunna bedöma sånt egentligen. Får väl ta och åka dit nån sommar.....
KRAM
Susie

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Susie: det är inte idegran utan vanlig rödgran :-)

Luna Ek sa...

Visst är det fint. Var några år sedan jag var där nu, men det ser inte ut att ha förändrat sig. Väl värt ett besök. Tack för påminnelsen och fina bilder.

Glad Påsk Luna

Rost och rädisor sa...

Kul med bilder från Hildasholm. Har har talas om det men konstigt nog aldrig varit där trots många andra besök i trakten. Det är ju tätt mellan sevärdheterna i Dalarna.

Glad påsk
Anette

Laila sa...

Där har jag inte varit! Ser ut att vara värt en omväg.
Allt gott!
Laila

António Jesus Batalha sa...

Blog encantador,gostei do que vi e li,e desde já lhe dou os parabéns, também agradeço por partilhar o seu saber, se achar que merece a pena visitar o Peregrino E Servo,também se desejar faça parte dos meus amigos virtuais faça-o de maneira a que possa encontrar o seu blog,para que possa seguir também o seu blog. Paz.
António Batalha.