fredag 30 april 2010

Basilika forever!

Är inte utrustad med någon större köksträdgård... Odlar i pallkragar och några ektunnor. Förutom i växthuset förstås... Det brukar heller inte bli något avancerat... Gurka, tomat, färska kryddor, sallader, morötter, mangold, ibland bönor eller sockerärtor, squash, potatis eller lök. Har provat paprika (och misslyckats), aubergine (och misslyckats), melon (och misslyckats) och säkert massor av annat också som jag förträngt :-)

Det här blir det åtminstone varje år:
Basilika (olika sorter)
Timjan, dill, persilja
Sallad (rucola, olika baby leaf, andra sorter)
Gurka
Tomat (fördrar de mindre varianterna)
Morötter (olika sorter)

Inspirerad blir jag dock av alla som har stooora köksträdgårdar, eller som odlar lite ovanligare sorter. Ceasars trädgård är en av dom. Oj vad jag alltid blir sugen på att antingen laga mat av alla odlade härligheter, eller att raskt utöka mina egna odlingar efter ett besök hos Charlottas fina blogg. Du kommer dit: här!                                           


Basilika för mig är väldigt mycket pesto. Pesto gjord på nässlor har bland annat Eva 'Med fingrarna i (j)orden' och Annika 'Naturliga ting' delat med sig av sina recept på. Måste medge att jag är sugen att prova. Har dock inget bra nässelställe.... Däremot gör jag pesto i massor av min egenodlade basilka. Pesto kan man förvisso göra på lite av varje. Provade häromdagen med spenat, basilika och fetaost... Och rucola går också mycket bra att blanda i. Favoriten än så länge (har dock inte smakat nässelpesto ännu...) är ändå den vanliga, gjord på basilika. En röra som går att använda till det mesta!

Peston på bilderna är den jag gjorde på fetaost. Strukturen och konsistensen blir lite annorlunda än när man använder riven parmesanost.

Fryser inte in särkilt mycket av sommarens odlingar. Färska kryddor är dock så himla lätt att klippa ner och lägga i påsar eller plastlådor för användning under bistrare tider och bara smula över maten.


Men så långt kommen är inte odlingarna ännu... Har fortfarande inte skolat om basilikan (startade lite sent med sådderna). Det godaste är förstås när man går ut i växthuset med en bricka och hämtar de kryddor, sallad, varma tomater och kanske en gurka till middagen :-)

Torrt...
PS. Mycket torrt är vad det är på många ställen, samtidigt som det faktiskt ligger snö kvar på vissa andra... Ett rejält regn nu och det skulle gynna det mesta! Ser fram emot helgen med massor av vårpyssel!

Önskar alla en solig, varm och skön vårhelg!

22 kommentarer:

Annelie sa...

Jag tycker du har ganska mycket jag. Ja, ja, det beror väl på vem man jämför med. Kör själv på ganska liten skala, fast ofta samma saker som du. Prövade också och misslyckades med aubergine och paprika. Men min trädgård får alltid minimal attention. Ush, det låter hemskt - jag är inte så hemsk faktist.
Min favvoört i trädgården som övervintrar är lemonthyme. ÄÄÄÄÄLSKAR den, varigerad och doftar såååå ljuvligt. Luktar nog mer på den än äter den.
Visst är det kul att pröva sig fram med pesto, känns som om det är svårt att misslyckas vilket gör att det är kul att experimentera.

Jag har bloggat ungefär 3 månader, så vi är båda puppies. Visst vore det kul att träffas. Så kul när man stöter på och får kontakt med likasinnade.
Oj, nu blev det långt. Underbart inlägg som vanligt.
Basil forever...

Annelie

AnnCharlotte sa...

Liten skala?
För mej ser det ut som du har en hel del ;)
Och hur lite man än har förtar det inte känslan avv att skörda och äta direkt...som ju är helt ljuvlig.
Har du provat squasch? Brukar vara lätt...

AnnCharlotte sa...

squash...stavas det nog...eller Zuchini som var lättare att skriva.....hihi

gittan sa...

Jag tycker nog också att du odlar en hel del. Sägfer som ann-charlotte, har du provat att odla squash? De gror lätt och kräver inte mycket mer än närig och vatten för att ge STOR skörd på enbart en planta. Jag sätter ibland squashen i den halvfärdiga komposten och den växer något enormt, plus att komposten ser trevligare ut =) Paprikorna förstår jag inte hur du kunde misslyckas med? De är ju inte svårare än tomat och gurka. Gör ett nytt försök vetja. Jag fyller frysen med paprika och är självförsörjande hela vintern till grytor och annat. En liten undran, torkar du inte kryddorna innan du paketerar dem? Jag har bara fruset in persijla och dill tidigare men i år har jag utökat med Basilika (som grodde i mängder) och att spara för vintern vill jag gärna, men hur? Hoppas du får en fin Valborgs helg / kram gittan

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Halloj AnnCharlotte och Gittan: Squash brukar det bil ibland och håller med om den är verkligen lättodlad. Så det är inte det att jag misslyckas med squash direkt, utan det har mer med utrymme att göra... Men komposten kan behövas livas upp :-)

Gittan: Nä jag torkar inga kryddor innan jag fryser dom. Det där det som är hela grejen. Fryst färsk basilika är nästintill som vanlig färsk. Man får bara vara snabb att hantera den efter uttagandet från frysen, då den tinar snabbt och blir mindre hanterbar i tinat läge. Kanske får prova paprika igen om du säger att det är lätt....(det får nog bli nästa år, ifall jag inte hittar några plantor att köpa).

/Charlotte

Frøken Solhat sa...

Hvor ser det lækkert ud Charlotte. Pesto hører de mange grill-aftner til.....og hvor jeg glæder mig :0)

Bea sa...

Åhh..så mycket inspiration här hos dig idag. Köksträdgård är lite på vinst och förlust, ibland bättre år och någongång ger det sämre - varför vet jag inte!!
Auberginer har jag i år för första gången och hoppas få se en frukt åtminstone. Paprika brukar sällan hinna ge skörd och tomater kämpar jag på med och slutligen får de bladmögel :(
Skam den som ger sig, i år hoppas vi på bättre skördar!
Nu kallar jobbet!!
Trevlig Valborg! / Bea

Gunilla sa...

Hej Charlotte

Vad du har mycket pågång, jag har köpt en planta av en tomatsort som inte skall bli så stor, ca 30 - 40 som en buske det blir lämpligt att försöka få att ge lite grönsakstillskott jag har inget grönsaksland.

önskar dig en riktigt fin Valborg ochså.
Det småregnar här så det är inget uteväder direkt.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Margot sa...

Det var en hel del kryddor du odlar! Det är så gott att kunna knipsa dom kryddor och örter, man vill ha i maten, på sommaren!
Jag har olika sorters sallat i krukor på balkongen, persilja, olika sorters timjan, dragon och lite annat i rabatten!
Nu idag beställde jag jordgubbsplantor som ska ge skörd hela sommaren!
Istället för paprika har jag en liten söt, mild chili som hinner bli klar här! Gott är det i allafall med egna kryddor och grönt!
Ha en trevlig Valborg!
//Margot

Cecilia - Vi tre & trädgård sa...

Underbart härlig första maj-helg önskar vi dig! I Lund är det vått, hoppas regnet når er också - på kvällen...

Annika Christensen sa...

Hej!
VAd gott det ser ut.. mmm röra är rätta namnet på pesto. Du måste göra den. Jag är på min tredje sats nu.
Här har det öst ner så allt är lagom vått och super bra för gödseln. Synd att jag inte orkade lägga på allt bara. Får forstsätta i helgen.
ha det gott och hoppas du hittar ett bra nässelställe.
Annika

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Nässelpesto / nässelröra har jag gjort och tänker göra igen. Så gott!
Fortsatt trevlig helg
Birgitta

Susanne sa...

Jättefina bilder, Charlotte! Vår Venus gör sig fint bredvid krokusen...
Tittar snart in igen!

Anjas Hill sa...

Oj, oj så mycket gott du odlar! Basilika är pesto men även köttfärsbiffar med riven citronskal och vitlök.
Jag önskar dig en go' och trevlig Valborg!/Anja

Med fingrarna i (j)orden sa...

Åh vad mycket gott, jag blir nästan hungrig fast jag nyss åt frukost.
Basilika är en favorit här också - även om jag också (!) är sen med omskolningen i år.
Vi har fått 12 mm regn och det är härligt - nu skjuter allt fart,
Ha en riktigt skön helg,
Eva

♥Min Eden♥ sa...

Oj du verkar ha en hel mysig trädgård, man vill bara se mer. VIlka inspirerande bilder!!

Spirande grönt - sa...

Stämmer in i kören, tycker att du ser ut som en ganska flitig odlare ändå:)

Ha en fortsatt fin helg

Rebecca

Thorins Trädgård sa...

Hallå Charlotte, jag håller med Rebecca, du har ju bra flyt på odlingarna som det ser ut. Älskar basilika och har i år sått en limebasilika som smakar underbart!

Den ihop med chilin Hot lemon blir nog en succé vid grillen i sommar.

Ha en skön helg

Marit

Lotta sa...

Sitter här och småmyser efter en god middag och blir helt plötsligt sugen på pasta med pesto och parmesan. Morgonens middagsproblem är fixad. Tack för tipset!
Ps! Vilken vacker trädgård du har.

Njut i din trädgård sa...

Jag är tokförtjust i Basilika.
-det är lätt att odla
-det finns så många sorter
-det är makalöst gott i maten

Jag älskar ditt inlägg!

LINDA sa...

Hej!

Jag hittade just din hemsida - ville bara skriva ett par rader och säga hur glad den gjorde mig: SÅ FIN!!!

Och så följde jag länken till din blogg. Kommer att titta in där ofta!

Solsken
//Linda

Anonym sa...

Schematic patterns and more staid colour schemes established in usual Javanese batikA Rolex Oyster Perpetual Chronometer was the centerpiece of an elaborate murder case that happened in great britain[url=http://www.coastdress4sale.co.uk/]COAST DRESSES[/url] To own new train two million skilled workers