fredag 16 april 2010

Våren har kommit till Norrland...

När man bor i Norrland som jag gör, blir man alldeles nipprig sisådär i mars. Då får jag lust att emigrera till varmare breddgrader, ungefär till Skåne... Äntliiiigen kan jag dock skönja vårtecken i min trädgård. Det har varit segt, och snön ligger fortfarande kvar på stora delar, men med den värme som det är nu blir det lite kaos i växtligheten. Jag kan exempelvis stoltsera med ett antal grenar på en av mina syrener som har fullt utvecklade nya och fräscha blad... Eller att tulpanerna växer upp genom snön. Blomningen av diverser lökväxter kommer antagligen att ske nere vid marknivån då några stjälkar inte hinner med att växa till innan de slår ut. Så det kan bli...Det gror redan i några sådder. Zinnia exempelvis: vilken lättodlad och tacksam blomma. Gror bara efter några dagar (sådde i tisdags), rucolan likaså samt i ytterligare några sådder. Underbart! Jag älskar verkligen frösådder. Det är lite pyssligt, men den rikedom man upplever när alla plantor står där klara till ens förfogande är oslagbar. För att inte tala om alla egen-odlade grönsaker... Det är ren och skär terapi eller någon slags meditation att dra upp från frö. Det är lika fascinerande att göra det, år efter år... och jag blir aldrig less...

PS. Bilden överst är en nunneört som varit täckt av ett lager löv. Visst har den helt makalösa färger i sin blekhet! I helgen blir det till att städa undan lite av vinterns lämningar och göra i ordning några vårkrukor. Det känns mycket bra, tralala..... :-)                                                                                                                


Trevlig helg allesammans!

20 kommentarer:

Annelie sa...

Jag riktigt känner din glädje och pirrande. Det är så härligt när det börjar röra på sig. Små förändringar är stora upplevelser.
Visst har nunneörten makalösa färger, lite rabarberfärger liksom. Vet faktist inte vad en nunnört är ska jag medge. Kanske får se en bild senare.
Undrar också vad de två lite fuzziga växterna är, bilderna näst längst ner.

Ha en riktigt mysig helg!

Charlotte sa...

Halloj Annelie!

Bilderna näst längst ner föreställer:
Till vänster, en alunrot med limefärgade blad som blir väldigt stor och den till höger är vallmon 'Coral reef' - en riktig favorit!

Hoppas du får en härlig helg själv!
/Charlotte

AnnCharlotte sa...

Jag tänkte också på rabarber när jag såg nunneörten...trodde absolut att det var något "stort". Härligt att våren har kommit rejält hos dig också...nu går det undan antar jag.
Själv skulle jag vilja bromsa lite. så jag hinner med i sinnet också ;)

gittan sa...

Så härligt för er! Men tänk, egntligen så bor du ju i mitten, hur länge dröjer det tills de "stackarna" längst i norr får vår?

Thorins Trädgård sa...

Hallå Charlotte, vilka fina bilder och bra och välformulerade reflektioner. Du åker upp på min blogglista direkt :D

Jag känner igen mig i känslan nu när fröerna börjar gro och utomhusplantorna börjar visa sig. Det är som jag vore en kalv som precis har släppts ut på vårbete. LYCKA.

På återseende.

Marit

Anja sa...

Grattis, grattis till våren!
Vilket tappert folk ni som bor vid permafrostens fot (obs! humor! ja'e' jätterolig nu - i mitt tycke!)!
Tänk så fort ni ändå är ikapp oss på lite sydligare breddgrader - dock norr om Skåååne!/Anja

Charlotte sa...

Javisst Anja är vi ett tappert folk :-) Och visst hinner vi ikapp fort när väl det bär iväg. Och det är det som känns så snopet. Om ni 'sörläningar' vill hejda våren och dra ut på den - tänk på oss då vid 'permafrostens fot' och vad vi känner om våren. Den hinner knappt landa innan det är sommar....(lite överdrivet, men ganska sant...) Skåne here I come....

Ha' det gott Anja!
/Charlotte

Marie Lithén sa...

Är det sant? Har det tinat så, kanske måste jag flytta hem till ön snart då:-) På vägen förbi trädgården från mässan låg det fortfarande minst 30 cm snö över hela min trädgård och lusten var långt långt borta. Men nu har du ju väckt min längtan....

Annelie sa...

Jaha, ja, tack för hjälpen. Tyckte nämligen att den högra liknade min vallmo som kommer upp i år. Planterate förra året, men inga blommor blev det. Sedan i våras så såg jag att den kom tillbaka och blev superglad. Kom nämligen inte ihåg vilken hardy zone den var i men hade antagit att den var en annual för mig. Men nu, i år, kanske jag får se blommor. Tjoho!
God kväll!

Mammasblommor sa...

Tänk att du har knopp på tulpaner redan, så långt har inte mina hunnit!!;o)
Härliga bilder!
Jag har två vallmon som planterades i fjol och som inte blommat än! Ska bli spännande, för nu ser jag att dom är på gång!
Ha en trevlig helg!!
//Margot

Bea sa...

Hej! Trevlig text varvad med små spirande växter och sådder, gör ditt inlägg inspirerande med fina reflektioner, det går inte att ta miste på glädjen av vårens fröjder hos dig :)
Ha en skön dag! /Bea

Charlotte sa...

Gittan: alltså, de längst i norr....Jag har faktiskt bott ännu längre norrut under min uppväxt (i Gällivare) och där är våren inte riktigt som vi tänker oss den med gröna inslag. Där är våren underbar på ett annat sätt och går mer i 'vintervärme' och avsmältning...sen blir det sommar nästan direkt.

AnnCharlotte: vill bromsa också när det väl sätter igång, för då går det lite för fort.

Marit: välkommen! Och nu har jag varit och hälsat på hos dig!

Marie: det har verkligen tinat rejält den senaste tiden. Det har rent gått att se med blotta ögat timme för timme. Läs dock nedan vad jag skrivit till Margot om tulpanerna... Välkommen tillbaka till kusten!

Margot: tulpanen på bilden har nog fått lite hjälp på traven av den fjärrvärmeledning som går genom den rabatten (vallmon likaså) :-) men övriga vårtecken har tagit sig upp helt på egen hand....

...och Bea, jaaa jag är verkligen glad över att det kommit igång nu!

/Charlotte

Ruben sa...

Tänk att små groddar som tittar upp ur jorden kan vara så fantastiskt vackra. Inte klokt!!! Ha en trevlig helg! /Ruben

Gunilla sa...

Jag tror att du är steget före mig, det enda jag sett är kärleksörtens små rosenformade blad längst ner mot marken som försöker att titta upp.
Hos grannarna har rabarberns röda skott börjat att tränga sig upp ur jorden som röda kulor.
Men nu är det inte all snö kvar men mycket vatten för tjälen har inte gått ur marken ännu.

Ha en riktigt fin helg
Kramen/Gunilla

mitt gröna hjärta sa...

Härligt att se, visst är det något meditativt över att så! Och det ger mersmak... Ha det gott
j
Jenny

Glädjekällan sa...

Vårglädjen du sprider känns nästan ända hit :) Nu har du/vi en härlig tid framför oss.
Fortsatt trevlig helg
Birgitta

Spirande grönt - sa...

Härligt att våren hittat upp till dig också!:)

Hoppas du har en fin söndag i trädgården!

Rebecca

Lotta 8`) sa...

Morrn :) Jo, det är klart att ni "norrut" suktar lite extra när skåne alltid ligger först i starten när det gäller trädgård och blomning, men å andra sidan har ni ju härliga, vita vintrar och inte regnrusk som vi har ;)

Ett växthus måste ju vara perfekt att mysa i och förodla växter. Jag har ju första säsongen i år och det är extra roligt att så och testa växandet i lilla växthuset.

I dag söndag skall det pysslas med pallkragar och lite annat, här är det kallt, mulet och blåsigt så det blir varma kläder och mössa idag.

Ha en skön söndag 8`) ♥

Tigris Predikantan sa...

Härligt fina bilder!
:)

Sophia Callmer sa...

Visst är zinnior fina, härnere i söder är de ibland de enda som klara en torr sommar, när allt annat blir torrt och trist står de och strålar. allt gott/Sophia