måndag 10 maj 2010

Pensionat Röda Glasvillan...

...har fullt. Det är lapp på luckan helt enkelt. Men personalen har gjort sitt yttersta för att ta in så många gäster som möjligt. Det har inneburit att de flesta sängarna huserar mer än en gäst, två-tre/säng säng brukar det bli .... Men att få ligga skavfötters är inget nytt fenomen hos Röda Glasvillan. Det är snarare en standard att inkvartera gäster så. Här finns det både hjärterum och stjärterum... :-)
*
Tacka vet jag robusta plantor som exempelvis Zinnia. Den har en stadig stjälk som lätt hanteras vid omskolning. Svisch vad det går undan... Sedan finns det de små sytråds-tunna plantorna där man nästan måste hålla andan OCH tungan rätt i mun för att inte råka klämma sönder något... Trumpetblomma exempelvis. Men mörka ljuva 'Chocolate Royale' lockar fram de mest finmotoriska fingerrörelser hos en, för att få dem små tunna liven i fetare jord. På grund av platsbrist får alla gröna härligheter dela kruka. Men det brukar gå bra det också....

 
Zinnia - stadig och robust och den tunna, tunna Trumpetblomman

Det blir några etiketter...

Oj då.... lite för många frön i samma brätte.... :-) Det kommer bli pyssligt att reda ur den härvan..... 

Har ett oumbärligt litet redskap istället för prickelpinne. Det är som en mini-planteringsspade. Själva spad-delen är fantastisk till att peta upp små plantor med, eller att fylla på med lite jord runt de små plantorna. Skaftet används till att göra hålen i jorden med. 

Här en blandad mix av Rävsvans 'Magic Fountains'. Alla fröer kommer från Impecta eller Rara Växter.

Är i en musiklyssnar-period. Fick för ett tag sedan en liten bärbar högtalare för att plugga in mobilen i. Den är helt suveränt smidig och smart med ett litet bärhandtag och följer med vid turerna till växthuset just nu. Har en 'växthus-spellista' innehållande soft och skön musik. Jag vill ju inte att skrämma slag på de gröna små liven :-)


Kön till pensionatets sängar...


IKEA:s papperkorgar 'goes potatoes'.... Nu har potatisarna kommit i jord i de papperskorgar jag nämnde i förra inlägget. Potatissorterna är de som finns i 'Nyhetslådan'. De två yttersta kärlen med jord ända upp innehåller lök. 


Uppställda i på rad längs växthusets gavel.


Har i helgen grävt upp två stora ruggar med en doftande gul daglilja. Nytt bo för dem blir i flyttbara krukor. Vill egentligen inte ha så mycket gult i rabatterna, men dilemmat är att jag faktiskt tycker om just dessa och gärna har dem till buketter, om än jag inte riktigt vill ha dem just i rabatten. Har fler sådana perenner: som jag gärna har på någon undanskymd plats för att kunna ha till ljuvliga sommarbuketter. Grävde upp två stooora perenner till som aldrig någonsin passat in där dom stått. Skönt -  det har jag tänkt göra länge, men inte blivit av... :-) 


Här dög inte min fina nätta damspade... Det var bara att ta fram det stora artilleriet för att överhuvudtaget få upp rotklumpen. 


Denna rara lilla Nejlika, som omärkligt slank med i bara farten när kogödseln skulle inhandlas, doftar gudomligt i värmen i växthuset. Rena rama aromterapin....


Hoppas på en varm vecka nu för oss alla - det är vi värda :-) 

20 kommentarer:

Bea sa...

Jag häpnas och förundras över din systematiska ordning med växter och planteringar - snyggt!! Vilken kärlek och stor möda du lägger ner på dina växter, en verklig odlarsjäl är du visst! Jag njuter!
Kram /Bea

Frøken Solhat sa...

Søde Charlotte - hvilket Pensionat.....hvis jeg var en lille sårbar plante ville jeg uden at blinke vælge "Pensionat Röda Glasvllaen".......her er der garanti for omsorg, forkælelse og ægte haveglæde. :0)

Hvor er der hyggeligt og planterne, ja de elsker nok et godt stykke musik at vokse til.

Fortsat god arbejdslyst i din skønne have - og tak for dine altid søde kommentarer hos mig :0)

Knus Dorthe

Mimi sa...

Vilka otroliga planteringar. Jag har gett upp med sytrådstunna små odlingar, och har beslutat mig för att driva upp bara stadiga plantor typ zinnia, blåsalvia, klockranka mm. Hälsn Mimi

AnnCharlotte sa...

KAn man boka in sig på pensionatet för en inspirationshelg?
Jag skulle behöva få lite av din goda ordning ;)

Katarina sa...

Vilket härligt pensionat! Förstår att gästerna står i kö...

Tyra i Vaxholm sa...

Ojoj det finns fler som är lika galna som jag är. Wow - jag älskar ditt pensionat!

Thorins Trädgård sa...

Det är ju helt galet välorganiserat och snyggt i din trädgård och i dina odlingar. No Way jag lägger ut något från mina odlingar nu...skojar bara (om att inte lägga ut bilder alltså).

Hur sjutton får du till din fina rabattkant? Mina blir aldrig så nätta men det kanske beror på hur välklippt gräsmattan är?

Ha det bra

Marit

Lena Andersson sa...

Vilket trevligt inlägg, jag tycker pensionatet värkar mkt fint och trevligt.
mvh Lena

haspet sa...

Vilket härligt pesionat. Förstår att det är välbesökt, det verkar vara riktigt mysigt och ordning och reda. Så välordnat och fint du har, blir så avundsjuk men har insett att det aldrig kommer att bli så hos mig. Här är det en salig blandning av färger och former överallt. Ha en fin kväll.// Peter

IreneL sa...

Ja det där verkar vara ett riktigt härligt pensonat! Inte gör det något om dom får dela bo, gästerna! Det får dom göra hos mig också! Det ser väldigt fint ut hos dig! Haen fin kväll! / Irene

Spirande grönt - sa...

Oj, så många gäster ditt pensionat har plats för:) Det ser härligt välorganiserat ut.

Fripassageraren från gödselinköpet var väldigt söt.

Ha det fint

Rebecca

Njut i din trädgård sa...

så smart
snygg
enkelt
med ikeapapperskorgar o potatis!

Annelie sa...

Jag tycker att det där pensionatet verkar heltrevligt. Ett ställe där gäster blir ömt behandlade till skön musik. Ja där skull jag vilja bo om jag var en planta.
En sån där liten minispade bara måste jag ha. Jag måste omplantera några småttingar och de flesta är så där tunna och ömma som du beskriver ovan. Ett nytt måste ha att lägga till på listan.
Men du, tror nog att separera på liljor är först på listan av saker jag inte gillar att göra i trädgården. De vill bara inte.
Nu ska jag kolla in priser på sopkorgar på IKEA.

Spela lite rock och pop nu så kanske det blir lite fart på dina växter.

Kramar från Bostonbönan.

Annica - Vi tre o trädgård sa...

oj, oj, oj, vad många frösådder du hinner med!! Imponerande och otroligt inspirerande!
Lycka till med alla små skyddslingar!
//Annica

gittan sa...

Oj, vad mycket du har att skola om! Jag blev lite fundersam, odlar du potatisarna i papperskorgen hela tiden? Maken min vill ju gärna odla potatis men vi har egentligen inte plats för dem (och värre lär det bli när vi gör en mysig sittplats bakom växthuset)Men kan man odla dem i hinkar hela tiden så är ju problemet löst! Och det ser så enkelt ut att även jag skulle kunna tänka mig att bli potatisbonde "skrattar"
Ett tips när du ska gräva upp växter, skaffa dig en argonomisk grep och gråv upp dem med den. Det är MYCKET enklare att få upp växterna och dessutom skadar man inte rötterna i samma utsträckning. Min grep är min bäste vän! Spaden anv. jag bara när jag ska gräva hål numera. HA det gott / kram gittan

Charlotte sa...

Hej Gittan! Tycker du jag verkar våldsam med spaden ...hihi... :-) Att använda en grep denna gång gick helt enkelt inte. Man kan väl enkelt säga som så att rötterna var 'överallt' och det behövdes våldas lite för att få upp liljorna....hihi...Tror att tillräckligt med rötter kom med för att de ska klara sig galant. Men, du har så rätt, det där med att använda en grep för att skona rötter...

/Charlotte

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Men oj, jag blir ju grön (!) av avund så fina sådder du har, här tjurar det mesta tycker jag...speciellt basilikan.
Jättetrevlig blogg, du hamnar genast i favvolistan! :o)
Ha en finfin dag,
Lydia

Huset vid ån sa...

Tack för din trevliga o positiva kommentar inne hos mig, vad glad jag blev. Du har massor med fint som inspirerar mig mycket här på din fina blogg...Nu ska jag kika mera...Må så gott! Vårkramar Therese

Mylla sa...

Tusan, vilken organiserad odling! Själv tror jag alltid att jag ska komma ihåg vad som finns sått i mina krukor. Det gör jag aldrig. Och inte får de stackarna någon musik heller. Ett under att det gror överhuvudtaget. Din odling är ett mönster för oss slarvmajor. Oj, så impad jag är. Och så tackar jag för tipset med papperskorgar. Verkar vara perfekta för tomatplantor också.

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

OMG, så snyggt du gör det!!! Jag vill komma o hälsa på din trädgård o dig snart:-)

Ha det gott!