tisdag 11 maj 2010

Upplyst...

Nu har jag testat de solcells-lampor jag nämnde tidigare i vår - här!  Jag är en trädgårdstoka som under sena sommarkvällar har svårt att gå in. Tänder då upp i trädgården med massor av lyktor och en och annan ljusslinga..... och går runt och myser... (fler som gör så...?:-)) Wow, tänkte jag när IKEA kom ut med sitt vårblad för en tid sedan där en serie solcells-lampor fanns med, i en design påminnande om lampor för innebruk. Jag tänkte direkt: dooom vill jag ha......! Sagt och gjort, nu är en bordslampa och en hängande lampa inköpta och testade. Fick lite respons på förra inlägget om att solcells-lampor kanske inte ger så bra sken. Men det tycker jag faktiskt att dessa lampor gör.


Överst på lamporna sitter själva solcellspanelen (såklart...:-)). Bordslampan är riktbar för att kunna fånga in solljuset på bästa sätt under dagen. Lilla snöret med knoppen som tänder lampan är en kul detalj.


Har hängt taklampan i träd där den lyser upp ett litet 'hemligrum' bakom några buskar. I brist på blommande vårfägring står där nu lite penséer i löven.....

                                                     På tork....    

Ljusstyrkan framträder inte så tydligt på bilderna eftersom att det var ganska ljust ute när jag fotade. Lamporna lyser i 3 timmar och tänds inte automatiskt, utan det görs med det lilla snöret... De finns i svart, rött och vitt. Det blir nog några svarta också så småningom som kommer att få lysa upp på en och annan gren, eller bord...


Vill du veta mer om lamporna kan du göra det: här

PS. Tack så mycket för alla snälla hälsningar - vad goa ni är! 

17 kommentarer:

Annelie sa...

Gissa vad jag köpte när jag var på IKEA sist?
Bordslampan och ja, vad kallas den där cylinderformade solcellslampan man sätter ner i jorden? Den sistnämnde tänkte jag ha i en stor kruka. Taklampan hade jag ju aldrig kommit på att hänga i trädet som du gjorde. Du är smart du!
Förresten har jag inte fått någon av dem att funka.
Ska de varar på ON när de fångar ljus också? Jag hade dem på off och sedan slog på On på kvällen- men nada.
Är glad när det kommer ut sådana här produkter.
Jättefina bilder förresten. Som vanligt.
Oj, såg just att jag kunde klicka och se vad lamporna kan göra. Okey.

Kramar från Annelie

Bea sa...

Fiffigt med myslampa på utsidan, i växthuset eller kanske vid planteringsbordet ;)
Nu hör jag till den lyckliga skaran, då vi långa ljusa sommarnätter, en liten fördel att bo i norr :)
Ha en bra dag! /Bea

AnnCharlotte sa...

Det gäller ju att hitta de ultimata ställena för placering....jag menar det är ju svårt att ha dem hängande i ett träd om de ska vara solbelysta...då skulle man kanske vilja ha solfångaren några meter upp...annars gillar jag just taklampan...

Marie Lithén sa...

Vad roligt att du testat, snygga är de ju också! Jag testade rispappersvarianten(fast i tyg), även den sken med klart sken men mest för dekoration. Nu blir det att inhandla svarta finlampor:-)

gittan sa...

Jag gillar solcellslampor eftersom man på enkelt sätt kan få ljus var som helst. Dessa var ju lite annorlund och kul dessutom / gittan

Sophia Callmer sa...

Tack för tipset, så smart! ska skaffa en när jag är på Ikea. Hoppas att värmen snart kommer både uppe hos dig och här nere i söder. ha det gott/Sophia

Madame C sa...

Så himla häftigt! Ska till IKEA på fredag. Det får nog bli några lampor då:) ALLT måste testas! Visserligen är det inte någon risk att man dröjer sig kvar ute i Cesars trädgård - knotten får en att tjutande rusa in... Men det kan ju vara fint med små ljuspunkter att se inifrån;)
Ha det gott och tusen tack för fina tipset,
Charlotta

Annika Christensen sa...

Vilken lampa! Jag som var på Ikea häromdagen... det lär väl bli fler gånger.
Vilken fin vitsippsbild...
Ha en bra dag
Annika

Charlotte sa...

Halloj tjejer....

Annelie: De lampor jag köpt har ingen 'onoff'-knapp annat än snöret i alla fall. Lamporna går dock inte att tända i dagsljus, utan det måste vara ganska mörkt ute för att de ska gå att tända.

AnnCharlotte: Det har inte varit något problem med att 'ladda' den hängande lampan, även om den hängt i ett träd. Och faktiskt har jag inte riktat bordslampan mot solen alls under dagtid. Den har bara fått vara - och det har räckt....

/Charlotte

Annelie sa...

Jag tog med mig bordslampan in i garderoben och den funkade helt klart, och den har bara snöret som du sa.
Gick in på IKEAs svenska hemsida och såg att den andra lampan jag har kallas pollare. Den har en on off knapp. Visade sig att den inte fungerade. Hade bara öppnat en av de flera jag köpt för att pröva den. Öppnade nu den andra och den fungerade.
Vad dyrt det var på IKEA i sverige. Såg att taklampan kostade 299kr. Här kostar den $20.

Mammasblommor sa...

Kul med en hängande lampa i trädet!
Det är mysigt med solcellslampor, har några på olika ställen i trädgården!
Hoppas du såg mitt svar på din rosfråga!!!
Ha det gott!!
//Margot

Glädjekällan sa...

Belysning i trädgården gillar jag också men hittills inte hittat några solcellslampor med vackert ljus. Det blir nog att ta sig till IKEA..
Trevlig helg
Birgitta

Katarina sa...

Jag har också funderat på dessa lampor - låter positivt att du gillar dem! Verkar väldigt behändigt med solceller.
Trevlig helg!

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Men.... vill också haaaaa!!!!
Superybercoola!

Ha en go helg!

Linda P sa...

Är också väldigt sugen på den där lampan. Vi har ingen el i vår kollo så lite ljus behövs där :)

Fina planteringar, påminner om mina ;)

Spirande grönt - sa...

Snyggt! Tycker att IKEAs solcellslampor slår andra varianter med hästlängder, då tänker jag främst på designen. Av dina bilder att dömma ger de ju ett fint ljus också (jag har svårt för de svaga orange sken som andra solcellslampor ofta erbjuder).

Ha en härlig långhelg i trädgården!

Rebecca

Anonym sa...

Hej! Jag ramlade in på din fina blogg och ville bara lämna ett litet fotavtryck.
Ha det gott!