onsdag 5 maj 2010

Spaden i...

I dag har jag invigt min nya damspade. Förstår inte att jag trilskats alla år med att använda en alldeles för stor en när det ska planteras. Vilken fröjd... Tog itu med min 'fjärrvärme-rabatt'. Rakt igenom den går fjärrvärme-ledningen sedan ett år tillbaka. Det innebar att rabatten i stort sett tömdes på växter vid ingrävningen förra sommaren. Och tomt är det fortfarande..... Kvar finns endast en röd klätteros (Flammentaz 'norrlandsrosen') vallmon (Coral Reef), och några stockrosor. I normala fall brukar sisådär 60 röda tulpaner blomma här också. Men efter ett par råddjursbesök stoltserar endast två blommor. Har till min glädje sett att cirka 10 knoppar till är på väg. Vilken tur att hälften av lökarna ursprungligen sattes upp och ner. 'Ha... där lurade jag dig allt lömska rådjur' :-)


Stockrosorna är svagt rosafärgade. I dag fick de sällskap av 6 svarta också, som inhandlades på trädgårdsmässan. Tror det blir en trevlig färgmix. Kvar är nu bara resten av rabatten som ska fyllas på.... DET blir en angenäm sysselsättning....


Som kant har jag stuckit ner skifferplattor. Längst bak närmast verandan har skiffret lagts som gångstenar för att kunna komma åt rabatten bakifrån. 


Gjorde en liten ommöblering i växthuset inför omskolningarna. Hur jag än placerar allt blir det svårt att komma åt för kunna vattna. Men, jag tror att det blev lite bättre ändå efter dagens omflyttning. Kunde inte låta bli att pyssla lite samtidigt... Har svårt att låta bli att göra det fint och trivsamt också....inte bara praktiskt....

PS. Aprilvädret fortsätter med hagel, regn och sol omvartannat... Bollen är förresten nere... Lätt som en plätt :-)  Nu är det dags att besöka den trevliga blogg-världen... 

God fortsättning på våren!

15 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Bra redskap betyder mycket...
Att fylla rabatter är ett sant nöje ;)
Jag köpte två vita rosor idag till min....

Annelie sa...

Så duktig du är. Allt är så fint och harmoniskt.
En svart stockros låter ju helläckert, speciellt i sällskap med svagt rosafärgade. Det kommer att bli helbra.
Gillar också skifferplattor (där lärde jag mig ett nytt svenskt ord), tycker de kan vara praktiska och fina i trädgården.
Det där med att lägga lökar uppochner, gör man det för att senarelägga blomning? Och, kan man göra det med alla lökar?
Åsså det där med damspade, visste inte att det fanns. Men det låter ju självklart nu när jag hör det. Har alltid kämpat med mannens sjuhels#%/s tunga spadar. Spear & Jackson låter ju engelskt eller amerikanskt. Hmm.... Får googla.

Kram kram kram

Spirande grönt - sa...

Klart att man ska ha fint också:) Det lyckas du verkligen med, snyggt med de röda lökarna till ljusen!

Ha en fin torsdag

Rebecca

Annika Christensen sa...

Underbart både att få komma igång och gräva och göra fint i växthuset.
'Frögroddarna passar alldeles utmärkt till ljuset.
Klart att du skulle fixa det med bollen.
Ha en bra dag
Annika

Frøken Solhat sa...

Hvor er der altså bare hyggeligt i dit drivhus Charlotte :0)

Jeg kunne absolut IKKE undvære min damespade....det er noget af det bedste du kunne give sig selv - min har jeg arvet efter husets tidligere ejere så den har mange år på bagen :0)

Des orte stokroser glæder jeg mig rigtig meget til at se....jeg har kun lyserøde nuancer.....måske man skulle........ :0)

Knus fra det kolde Danmark

Mylla sa...

Du tar sannerligen trädgårdsarbetet till en ny nivå! Väldigt fint! Själv har jag bara hunnit städa bort växthusets alla spindelnät och samtidigt kunnat konstaterat att mina olivträd inte klarat vintern. Hög tid att fylla på med nytt grönt alltså.

Charlotte sa...

Annelie: ja det är för att senarelägga blomning. Jag brukar lägga hälften upp och ner, de tar sig upp ändå, men det tar lite längre tid. Är ingen expert, men det borde gå att göra med alla sorts lökar/knölar....

Och förresten....bordet som man kan se utanför växthuset kommer från 'vännen' IKEA....

Kram
/Charlotte

Gunilla sa...

Himlars så fint du har gjort i rabatten fin form.
Och du har ochså riktigt fint i ditt drivhus precis som i tidningsvärlden riktigt fotovänligt.
Smart att plantera lökarna upp och ner, för att förlänga blommningen.

Ha det gott här har vi ochså Aprilväder.

Kramen/Gunilla

Mammasblommor sa...

Så fin rabatten var, häftig form och snyggt med skifferplattorna!!
Vilken lycka att ha en nästan helt tom rabatt att plantera i!!
Låter läckert med svart stockros! Jag har aldrig lyckats med stockrosor, men skam den som ger sig......så nu har jag köpt två nya plantor, få se om det lyckas i år!
Ha det gott!
//Margot

Helena sa...

Åh, jag menar ÅH så snyggt i ditt växthus! Ditt lilla lökbo är helt underbart!

Jag har inga hortensior ute här...än...måste nog jobba lite på mannen i huset för att övertyga honom först...;-D

Ha det gott!
Helena

Njut i din trädgård sa...

En jätte fin rabatt med en fantastisk ram!

risk för idéstöld! *ler*

Annelie sa...

Vad du är duktig på att tänka utanför ramen. Hi hi, jättekul idé med daisyn.

Ruben sa...

Två tulpaner kan också vara väldigt fint! De försvinner minsann inte i mängden! ;-) (Men, tulpaner kanske inte är sådana linslusar.) Med några graders extra värme från fjärrvärmen är rabatten som gjord för en vårrabatt! Men, rådjuren kan man bli vansinnig på! Ha det gott! /Ruben

Linda sa...

Vilket vackert land du har med sten runt! Är det skiffer? Å så duktig du är på att göra fint! Här i Kalmar har vi iskallt väder idag med regn och mycket hård vind. Mysigt att sitta inne och kura =) Ha det toppen. Kram Linda

Bea sa...

Hej min vän!
Bra redskap är halva nöjet och din damspade ser praktisk och användbar ut :)
Snygg rabatt med skifferkant, ett material som är vackert ihop med träsgård.
Mysigt i dit växthus och visst är det kul att göra små installationer stundom,för att förgylla. Vackert den plommonfärgade nyansen.
Kram /Bea