måndag 28 juni 2010

Bästa vänner och goda grannar.....

Har i dag följt med svärmor på en tur till bästa vännen och ett besök hos goda grannen... Inspiration hittar man överallt, så även här... Bästa vännen Anita har stooor odlarglädje och en trädgård med mycket att titta på. Hennes uteplats med hemmagjutna plattor i stort format och fint mönster tog jag speciellt till mitt hjärta. Mellan plattorna växer vallmo och aklejor i frodiga exemplar, mossan har fått fäste och platsen inramas bland annat av gigantiska aklejrutor.... En fin röd pall erbjuder en sittplats till den trötte.


Snälla Anita lät mig få två plantor av hennes fina Aklejruta och en stor rugge av Gullpudra (Chrysosplenium alternifolium) som är en flerårig liten ört. Vilken sorts Aklejruta det är vet jag dock inte. Någon som vet?

*
Lokala plantskolan hade rea i dag. Och vem var där när dom öppnade?!  Känner mig riktigt nöjd med inköpen:

Purpurviol (Viola Labradonica)
Skunkviva (Primula parryi)
Tolvgudablomma (Dodeacathon meadia 'goliath')
Ångsnäva (Geranium pratense 'Dark reiter')
Fingerborgshatt (Penstemon digitalis 'Huster red strain')
Borstnejlika (dianthus barbatus 'Nigrescens')

Ett gäng sommarblommor blev det också, bland annat Lofos 'Wine red', en blomma jag aldrig haft tidigare. Som man kan se på bilden nedan blev det en hel låda av växter med mörkröd bladfärg.... Hem kommer också följa en låda med kattfötter, som jag fått lov att gräva upp i skogen. Hoppas, hoppas att jag får dem att överleva. Har ett riktigt torrt och kargt ställe där jag tänker ha dem... Den rostiga grytan och några andra fina trädgårdsattiraljer med patina har jag fått av svärmor...(tack!). Hur vi ska få med oss allt hem blir spännande att se :-)


*
Hos grannen Eva får man rost-inspiration som heter duga. Titta bara på hur hon har skapat med rostiga detaljer i hennes fantasifulla trädgård. De hängande ringarna kommer från en vedspis... och bordsbenet på lilla pelarbordet är ena sidan från ett gammalt symaskinsundrede..... Detaljerna är många och uppfinningsrikedomen stor.....

PS. I morgon kväll bär det iväg hemåt igen. Det har varit mycket skönt med några lediga dagar..... Och i dag var det riktigt varmt och skönt! Hoppas att ni alla har det underbart i sommaren, antingen på semester eller på väg mot semestern.........

Sommarkramar....

19 kommentarer:

Anonym sa...

Ieautiful!!!
I love your blog!
Kisses

AnnCharlotte sa...

Kul med nya fynd....
Jag gillar också rost..de där rostiga ringarna är fina. Härligt att komma hem med en massa ny inspiration.....

Bea sa...

Härlig inspiration du fått njuta av och vilken lycka för oss att du delar dina intryck från den kreativa trädgårds innehavaren.
Häftigt med ringarna i träden :)
Vilka fina växt-fynd du gjorde! Fingerborgshatt sådde jag senaste år, men lär nog inte se den blomma ännu i år.
Må gott!
Kram / Bea

Anonym sa...

Rost är härligt. Jag använder rostiga järnstänger som stöd till min växter och för rosenbönorna att klänga på. Ett arvegods från tidigare koloniägare som jag och växterna tar vara på.
/Kolonistan

http://kolonistan.wordpress.com

Ruben sa...

Vilka fina fynd du gjort på plantskolan. Jag har en penstemon 'Husker red', och jag tror den är ganska lik din penstemon. Den är väldigt tacksam, även vacker när den inte blommar.
Ha det gott!
/Ruben

Gunilla sa...

Vilka inspirerande trädgårdsvänner du har, blomman du fick är en Aklejruta.
Alla rostiga grejor är ju rena inspirationsinjektionen nu är det bara att hålla ögonen öppna i sommar på auktionerna.

Ha en riktigt fin sommarvecka

Kramen/Gunilla

Trädgårdsdrömmar sa...

Vilka fynd du har gjort. Det är så kul när man gör såna resor. När man kommer hem med massor av ny inspiration. Min mormor bodde i Klöverfors det ligger en bit från Skellefteå..Fällfors....Avstånden räknas inte på samma sätt som dom gjorde när vi bodde i Stockholm. Här hemma bor vi ju också på landet, och jag kan räkna folk som bor flera kilometer härifrån som mina grannar.
Hoppas att ni också har sommarvärme däruppe nu.
Kramar Carina

Lotta sa...

Vilka fantastiska semesterfynd du gjort, och vilken underbar svärmor du har. Jag fick en pingvin i keramik av min!!! - (fast den skänktes med ett varmt hjärta, så tack svärmor). Ska bli roligt att se dina planteringar med de mörkbladiga gräsen o växterna. Ha en varm och skön vecka.

gittan sa...

Åh så mycket vackert och inspirerande du visar! Jag kan förstå att du stormtrivs =)
Kram gittan

•lotta på solrum• sa...

vad fint med blommorna mellan stenarna!
själv hittade jag en liten astilbe som snart blommar mellan plattorna på baksidan. jämte den stod maskrosplantor... inte lika spännande, men mera vanligt.

Glädjekällan sa...

Underbara inspirationsbilder. De egengjutna plattorna föll jag också för.
Ha det gott
Birgitta

Madame C sa...

Himmel, du är ju värsta växtsamlaren också! Aklejruta verkar så fint. En blomma jag aldrig hört talas om förut, men här i cyberspace dyker det upp bilder rätt ofta.

Grattis till alla reafynd! Tror det får bli en vända till stan;)

Ha det ljuvligt i dessa behagliga tider,
Charlotta

Helena, The Swenglish Home sa...

Fniss. Kan inte undgå att le när jag tänker på hur du försöker klämma in den sista plantan i bilen, mutar barnen att sitta dubbelvikta i baksätet, då det ej finns plats att sätta ner fötterna på golvet, kanske lägger huvudet på sned och frågar mannen med vän stämma om inte han skulle tycka att det var lite mysigt att åka tåg hem ändå, det är ju så trevligt att skaka fram längs rälsen... ;-D

Eller projicerar jag mina shoppingglada Sverigebesök lite föööör mycket på dig nu... ;-) ?

VÄLDIGT fina rostiga miljöer du förevigat, och du tar så fina bilder, med snyggast vinkel i åtanke varje gång. Gissar att en del av bilderna är tagna i kvällsljus (om det nu finns något sådant denna årstid i Lappland!?), då de har ett sådant där varmt skimmer över sig.

Det låter som om ni har ett härligt dagsprogam att vänta idag, och det skall bli spännande att höra om bakframgångarna, så att säga.

Varmaste kramar från ett fortfarande HETT England, där jag idag sitter inne och jobbar framför datorn. Å om de ändå kunde uppfinna en datorskärm man kunde se i solen!

Helena

Britt sa...

Gillar din blogg hit tittar jag igen//Britt

Annelie sa...

Visst är det kul att kika in i andras trädgårdar? Som ett litet äventyr att upptäcka vad som växer och vad de har placerat i kombinationer med varandra osv. Man får inspiration och idéer. Extra kul när de är givmilda. Tyvärr kan jag inte hjälpa med namn.

Och shopping blev det också. Verkar vara roligt hos din svärmor, att bli bortskämd, få blommor, besöka plantskolor och shoppa.
Gräset i grytan påminner lite om något som kallas Japanese Bloodgrass här som jag har suktat efter länge. Grytan är ju helsnygg!!! Aj lajk!

Vilken fin rostig trädgård hon har den där Eva. Ser verkligen hur uppfinningsrikedomen flödar.

Låter som om du har haft det riktigt bra och mysigt ett par dagar nu med bra vädr. Så skönt!

Ha det så bra och kramar till dig!

Mimi sa...

Härligt vilka inspirationsträdgårdar du besökt! Och plantskolerea-Toppen!!! Hälsn Mimi

Jord under naglarna sa...

Härlig inspiration! Glad att du delar med dig även till oss andra!
Gillar rost och armeringsmattan med "spindelväven" i tilltalar mig mycket liksom ringarna.

Maleviks Rosenträdgård sa...

Kul med andras trädgårdar, jättefint :)
Håkan

Mammasblommor sa...

Kul att få en liten titt i andras fina trädgårdar och bli inspirerad!
Vilka fina plantfynd du gjort, härligt!
Ha det gott!
Kram Margot