fredag 4 juni 2010

Plantering i motvind

Visst är det sån't här man går och väntar på..... Att knoppar ska brista och slå ut..... Men jag gillar knoppighet minst lika mycket som en utslagen skönhet. Knoppighet är ungefär som våren....ett förstadium och början på en färgkavalkad utan dess like. Nu för våren med sig mycket färg den också - men den skirhet som knopp och vår bär med sig tror jag att jag är extra kär i.Usch vad det blåser nu.... Känns inte bra med tanke på att jag både avhärdar och planterar ut just nu. Blåsten är det värsta för små plantor som stått skyddade i ett växthus. Det blir en brutal invigning av livet i det gröna för de små :-)Räknade i går att jag har 13 stora ektunnor att plantera i... Lycko mig som hade möjligheten att köpa (billigt - nästan gratis....) ett antal hela tunnor från Vin och Sprits dåvarande anläggning här i Sundsvall för flera år sedan. Maken sågade dem itu och skruvade fast banden runt om. Nu står de runt om i trädgården och är en prydnad i sig. Tycker att de är minst lika vackra tomma som med en snygg plantering i.


Vintern har varit hård mot rosor och andra växter hos många - så även hos mig. Titta bara på risburret som egentligen borde vara grönt vid det här laget, bestående av en mörkröd klematis  och en röd klätteros... Allt är nedfruset. Rankorna var säkert 5 meter långa.... snyft. Nu blir det som att börja om igen.... Klematisen har tittat upp ur jorden med kanske 20 cm.... Vildvinet som också slingrar sig upp här lever dock hela vägen....

Vet inte hur det är med er andra trädgårdsälskare - men jag tenderar att inte ha speciellt mycket fokus på mina krukväxter.... Eller rättare sagt - de krukväxter jag har är sådana som behöver vattning varannan vecka :-) Men lite sommarfägring inomhus vill man ändå ha. Jag som inte alls är bra på pelargoner har slagit till och köpt två stycken till sommarfönstret. Tror de blir bra tillsammans med de vita linnegardinerna som ska sättas upp så snart fönstren blivit putsade :-)


En stor härlig vårbukett plockade jag in det sista jag gjorde i går kväll. Jag formligen älskar att ha blommor i vaser. Premiär alltså för en kommande härlig tid....


PS. Nä, här har jag inte tid att sitta... På med mössan och ut i blåsten..... :-) Önskar er alla en superduper härlig trädgårdshelg! När jag nu tittar ut genom köksfönstret ser jag att syrenerna slagit ut... måste springa ut...  Vi hörs!


Kramar

17 kommentarer:

Mimi sa...

Man skulle ju tycka att jag bor ganska långt ifrån dig (sydligaste delen av Finland), men blåser gör här också som sjutton!
Dina ektunnor är helt otroligt underbara. Jag minns att mina föräldrar alltid hade två sådana ekfat på sin uteveranda här i huset brevid mig, men de ruttnade tyvärr bort(efter att ha glatt familjen i ca 30 år).
Hoppas nu att dina nya små planteringar klarar vindens påfrestningar! Hälsn mimi

Sophia Callmer sa...

Vackra ektunnor, håller med om att de är fina även utan plantor.Blåsten är besvärlig, här blåste rejält i går, jag gör små vallar/gropar där jag sätter de små nya plantorna, inbillar mig att det skyddar lite och sen är det lättare att vattna i groparna.Hoppas vädret blir stilla och snällt närmaste tiden.. ha en skön helg/Sophia

AnnCharlotte sa...

Knoppar, blommor och även fröställningar....mycket som är vackert länge. Knoppar är så mycket förväntan och drömmar....;)
Vilka fina ektunnor...och så många ;)
Fast hemma hos mig hade jag nog inte kunnat ha så många, men en 5-6 hade stycken hade nog gått att ha och fylla

Annelie sa...

Nu hoppade jag allt till lite, Charlotte. Bilder inne från huset. Jättefint! Om jag minns rätt så hade du faktist också ett i början med ditt skrivbord.
Totaldiggar pellisen. Tjärringblomman som jag på senare år kommit att älska. Är jag kärring nu?

Visst är knoppstadiet härligt också, det håller jag med om. Lite som julklappar när man var liten, som låg under granen. Halva upplevelsen var ju att gå och drömma om vad som fanns i paketen.

Så tråkigt att börja om med rankorna. Snyft, snyft.

Träbaljorna är väldigt populära här. Vad kul att du har en händig make som hjälper till med tunnor till kalaspris.
Här ser man ofta halva tunnor som ligger på sin sida, lite nergrävd, som har jord innuti och sedan blommor som väller ut. Min man vill inte ha några tunnor i trädgårdn, tycker de är "tacky" men jag tycker att de skulle vara perfekt uppe på min kulle med lite wave petunior som valler ut ur en omkullvällt halvtunna. Har en liten dröm om att göra en liten river av blå petunia som rinner ner för kullen med river rocks på sidorna.

Ha en härlig helg, Charlotte!

Kramar från Annelie

Annelie sa...

Charlotte, jag tror att vi kommenterade på varandras blogg på exakt samma minut. LOL!

•lotta på solrum• sa...

verkligen turligt att överhuvudtaget få tag på sådana tunnor! passar så fint in materialmässigt och sizen är ju perfekt! härlig helgbukett!
ha en trevlig sådan förresten!

lotta

Marie Lithén sa...

Näe nu satt jag i halsen tror jag, såååååååå många tunnor, till så bra pris, borde du nog hållt hemligt.-) herregud jag som äger 1 köpt för hiskeligt dyra penningar på trädgårdsmässan. Kommer få svårt att sova nu!

Fint har du, både inne och ute tycks det! Jag har lastat cykeln å är på väg hem till Åre, å känner nu att jag glömde titta till Syrenerna innan jag for. Nåt härligt att se fram emot till veckan! Ha det bra

Ruben sa...

Vad hände med den 14.e tunnan? De säljer visserligen en "halv böj "(Cornelis) på Systemet, men jag har aldrig hört att de säljer halva tunnor! ;-)
Typiskt att det ska blåsa så fort man satt ut de sköra plantorna!
Trevlig helg!
/Ruben

Maleviks Rosenträdgård sa...

oj,,,,du har att göra :)
Fin bukett :)
Håkan

Mammasblommor sa...

Vilka fina ektunnor, härliga i trädgården! Lika här när det gäller krukväxter, har bara sådana som inte ska vattnas så ofta! Det har blivit ett naturligt urval, eftersom jag har en förmåga att glömma vattna dem! ;o)
Jättesöt bukett!
Ha en trevlig helg!!
//Margot

färgtrappan/m-l sa...

Hej, har precis hittat hit...och jag kommer tillbaks. En sådan härlig blogg du har, blir alldeles lugn här.
Har själv en stor (ca 5000 kvm) och vildvuxen trädgård som är alldeles otroligt bångstyrig, men underbar ändå...
Jag länkar gärna till dig hoppas det är OK.

Ha en fin helg

Lotta sa...

Vilka härliga tunnor du fyndat. För att inte tala om vilken underbar bukett du plockat ihop. Är allt från egna trädgården? Du är ju rik som ett troll!! Ha en trevlig helg

Spirande grönt - sa...

Vackra ekfat! Och fint att ha så många.

Ha en fin helg i trädgården,

Rebecca

Frøken Solhat sa...

hold da op Charlotte....det var virkelig mange egetræstønder......hvor er du heldig.....selv er jeg den heldige ejer af KUN 2 *smiler*.

Tak fordi du deler ud af dine skønne billeder fra england.....det er virkelig nogle smukke haver......der er lang vej endnu før jeg når op i superligaen kan jeg se :0)

Knus Dorthe

Of Spring and Summer sa...

Hej Charlotte!
Tack för ditt besök och för de fina kommentarerna! Din blogg är jättefin och din trädgård ser fantastisk ut!! Beundrade dina bilder från Chelsea.
Har lagt till din blogg på min blogglista så jag inte missar dina inlägg!
Ha det så bra.
Kram Ingrid

Tre trädgårdar sa...

Men vilka härliga tunnor du har fått tag i! Kul att göra fynd! Själv letar jag efter gamla zinkbaljor... Jag hittade en stor, fin hos svärmor för några år sedan som stod bortglömd i deras uthus. Nu är den fylld med blommor i min trädgård! :)

Vilken härlig vårbukett, också! ;)

Hälsn. Sofia

Craig @ Ellis Hollow sa...

Love the allium shot. Backlighting, too.