lördag 24 juli 2010

Tillfälligt tillkvicknad

Lavendel, lavendel, lavendel....... Denna åtråvärda trädgårdens doftdrottning... Vem vill inte ha en frodig lavendelhäck.....?! Har man sylt till plättar? Om man som jag har en lavendelhäck som ser ut som fjunig tonårsmustasch........vad gör man? Jo, köper en färdig, inte häck, men åtminstone EN frodig planta, i full blom.... DET gjorde jag nyligen! Blev jag glad tro? Vill man äta godis men bör låta bli.....? 


I dag kvicknade jag till
Solskenet till trots har det varit relativt kallt i dag. Det gjorde att jag kvicknade till från långsamheten..... (förhoppningsvis bara tillfälligt...) Å vad hände då? Jo, maken och jag (eller mest maken) har lekt arborister...  Har gått och irriterat mig över ett rysligt gammalt Rosentry, som säkert är över 100 år, då den varje år får ohyra och ser allmänt knasig ut där det på vissa ställen är frodig grönska och på andra inte. Stammen är jag dock mycket förtjust i med sina vridna, knotiga och mossbeklädda grenar.... Precis när maken lekt arborist klart, kom jag på att vi har en nyinköpt telskopsåg/sektör..... Hihi....... ja, ja..... får väl använda det nästa gång, och stå på marken i stället.... Tror inte det blir lika roligt förvisso...... :-)

Det jag tänkt mig med den nakna stammen är att plantera Honungsros (Rosa Helenae Hybrida) och Skogsklematis (Clematis vitalba) som helt får ta över det gamla avdankade Rosentryet - vad tror ni om det? Eller blir det för mycket med två så starkväxande individer tillsammans tro?


I Cirkelrabatten
...har rött och orange tagit över blå och lila... Anemonerna sjunger på sista versen och är snart ett minne blott. 


Nyinförskaffad alunrot 'Sweet Tea'
Man kan inte ha för många..... bara för få rabatter....


PS. Att man inte kan bestämma sig för hur man vill ha det..... I dag under tillkvicknandet fick jag drösvis med tankar på hur jag vill göra om i trädgården (det får jag i och för sig hela tiden)....... Nä, välkommen tillbaka värmen så att man får lite lugn och ro.... :-)

Hej svejs.... å ha en skön helg!

17 kommentarer:

Bea sa...

Mmm...lavendeln doftar på långt häl ;) Vem vill inte ha en lång och välansad lavendelhäck!?
Fniss...tror jag har en blygsam början i alla fall, med minst 30 plantor på G, men var och hur jag skall plantera dom till vintern, det vet jag inte. Vore det bästa att jag gräver ner dom i en pallkrage första vintern eller direkt i jorden så små de är i rabatten? Ja, små plantor och stora bekymmer :))
Drösvis med tankar...jodå, det malar på jämt men orken tryter stundom, att förverkliga en del av planerna, men snart är det min semester och kanske jag då får gjort ngt trevigt.
Fin header!
Tack för dina alltid så gulliga rader hos mig
Ha en fin dag! /Bea!

Inger sa...

Fint att rosentryns härliga stammar blev kvar. Blir kanon med en 'Hybrida' och klematis:)
Ha en bra dag!

Anonym sa...

Lavendelhäcken har jag utmed växthusets ena långsida men i år satte jag den stora krukan med rosen 'Iceberg' framför så Lavendeln syns inte så bra som den brukar. Fick lite "skäll" av maken "hihihi" men snyggt blev det! Tackar för råden ang. kassa men jag är fortfarande velig. Pc-kassan kostar minst det dubbla mot en vanlig och dator det har jag ju... vill jag dessutom ha en pc-kassa där bokföringen går direkt in automatiskt så kostar kalaset närmre 45-tusen. Att leas/hyra har förvisso fördelen att man kan byta om man vill det blir dyrare än att köpa konant. Har du fler anl. till varför pc är bättre så ela gärna med dig! Just nu är det det enda "problemet" jagahar kvar - att välja vilken jag vill ha. Ha en skön lördag / kram gittan

Annika Christensen sa...

Hej!
Det är alltid så härligt att titta in till dig. Ja vem kan vara utan lavendel?
Här är det också lite svalare idag Jag som skulle sätta upp min säng och sova ute..
Hoppas värmen kommer igen.
Kram till dig från mig
Annika

Charlotte sa...

Hej Gittan!

Jag återkommer till dig om kassorna. Mailar dig senare i dag.

Marie Lithén sa...

Vilken underbart trädgård med 100 åringar! Älskar knotiga stammar. Toppen med en egen Arborist.-)

Lavendel har jag givit upp för länge sedan, njuter det numera bara hos andra.

Sophia Callmer sa...

Blir säkert jätte fint med klematisen och rosen mot de knotiga stammarna! Att ändar och utveckla trädgården är väl det roliga med trädgård..
Här är nästan det enda som är fint just nu lavendeln, det klarar ökentorkan i min grusiga jord. kram!

Nina sa...

En lavendelhäck börjar forma sig hos mig längst altanen, den trösår sig så det står härliga till och snart kommer jag ha lavendel i hela rabatten. Men det gör ingen så som den doftar, lavendel kan man inte få för mycket av.

Gillar din nya alunrot, det är så fint. En av mina favoriter är alunrot.

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Söta Charlotte!
nä, man kan inte få för mycket lavendel:-) och annanrs får man köpa sig stora plantor i kruka såklart!

Skönlördagskväll på dig:-) H.

Madame C sa...

Lavendel är underbart! Håller helt med:)

Jag tror honungsros och klematis blir finfint. Rosentryn såg ju tillräckligt stor ut för att hysa bägge. Honungsrosen blommar ju bara några veckor i juni/juli så en klematis som tar över och blommar längre kommer säkert att bli finfint!

Ha det gott,
Charlotta

Mammasblommor sa...

Jag har givit upp när det gäller lavendel, den vill inte hos mig, lite synd för den är jättefin!
Rosentryns knotiga stammar kommer att bli perfekta för Hybridan och klematisen att klättra i, jag tror att det skulle bli superfint!
För mig är det jobb som gäller hela helgen och hela nästa vecka så jag är faktiskt glad att det är lite svalare nu!
Ha det gott i din vackra trädgård!
Kram Margot

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Underbart att ni sparar stammen! Jag älskar gamla knotiga stammar med djupa fåror. Den kommer bli en stor tillgång i trädgården även under tiden klätterväxterna jobbar sig uppåt! Skönt val ni gjorde!

Suss o Kai sa...

Du verkar inte bara vara intresserad av trädgård utan du verkar ha ett stort intresse för foton oxå /suss

♥Min Eden♥ sa...

Tjenare!
Nej lavendel det kan man väl inte få för mycket av!! Vilket otroligt vackert träd...!

Sandra sa...

Hejsan!
Måste bara få säga att du har en underbar trädgård! och lavendel vill jag också ha mera av! :)

Ruben sa...

Vilket läckert inlägg!! Så fina bilder, var för sig, och tillsammans!!! Men, att solhatten har kommit längre i sin blomning än här, det tycker jag är fel - jag bor ju ändå lite sydligare!!! ;-)
'Ha det gott!
/Ruben

•lotta på solrum• sa...

jättevacker stam! blommar dom inte samtidigt ungefär? kanske skulle ni ha en som efterföljde den andra?
fast va sjutton, maffigt kommer det att bli!