söndag 25 juli 2010

Roses...

.... har jag inte många av. Skulle vilja ha massor förstås. Men det är klart, det finns ju rosor och rosor..... Här i rabatten nedanför verandan, i Rosenrabatten, står trotjänaren 'Flammentaz' sedan många år tillbaka. Inte någon extravagant ros, men en säker och blomvillig dam. Tror det var den allra första ros jag köpte när vi flyttade till huset. I vinter frös den tråkigt nog ner helt, vilket alla mina andra rosor också gjorde. Men, den har pinnat upp sig igen och blommar som bara den.... Förutom Flammentaz står här några andra sorters rosor.... Bland annat stockrosor som blivit perenna och blommar oförtrutet varje år. Färgen är svagt rosa med en mörkare mitt och blomman är enkel. Solrosor brukar det bli här också. De kompar så bra tillsammans höjdmässigt med de andra långhalsarna. I år blev det nästan svarta 'Chianti' som valdes ut. DEN kommer jag att så nästa år igen... är riktigt nöjd!


Svarta stockrosor
Tidig sommar står jättevallmon för blomningen i rabatten och nu är de fina frökapslarna kompisar med solrosorna. I år har ett torn med luktärtor fått sitt bo här också. Dom har inte börjat blomma ännu....längtar... 
Sex nya stockrosor inköptes på Trädgårdsmässan i Stockholm tidigare i vår. Har alltid velat ha svarta stockrosor.... Tänk er dem tillsammans med de svarta solrosorna och allt annat.... Men, men.... vad ska man säga.... Knopparna har precis börjat öppna sig och de jag hittills sett är så långt ifrån svart man kan komma. En verkar bli rosa och en vit.... Håller tummarna för att åtminstone en av de sex blir svart.... hrmm....


Rabatten står i ett mycket soligt och varmt läge, men den är riktigt djupgrävd, vilket underlättar. 


Så här såg det ut 5 maj...


Tänk om alla oumbärliga trädgårdsredskap också kunde vara vackra...
Ja, vid det här laget vet ni att jag gillar 'skräp'.... Stolligt ?! Ja kanske, men jag är gärna en toka...  Tror att stolliga människor har det ganska roligt... Spana i min nya fina handräfsa som ligger i korgen... Inköptes på Chelsea FS i maj. Handräfsa är ett av mina absolut mest använda redskap. Å nu är jag riktigt nöjd med att ha en vacker sådan, i stället för den mindre snygga jag hade tidigare. 


Ni såg väl Jamie Olivier på tv i kväll (läs söndag)... Det var Sverige för hela slanten och det åts surströmming och plockades kantareller och gravades lax.... I början av juni skrev jag om en artikel i hans egen tidning 'Jamie' där han besöker Sverige och lovordar svensk mat... riktigt kul! Å programmet i kväll var mycket underhållande. 

Klicka på bilden för att komma till inlägget


PS. Regnet öser ner och gör att man slipper vattna... ganska bra ändå... när man tänker på saken lite... men man får allt tänka lite.... för med regnet har det blivit kallare och jag saknar värmen :-)

Önskar er alla en fin vecka... på semestern eller på jobbet!

21 kommentarer:

Helena, The Swenglish Home sa...

ÄNNU en FIN del av din trädgård! Jag är SÅ kär i jättevallmon, och särskilt då den bjuder på njutning även strax innan blomning tillika efter! Dina solrosor är jätteläckra och med maffigt djup i färgen...

Att det efterlängtade regnet kom till Sverige till slut var väl för väl för växtligheten, men jag förstår att det inte tar lång tid innan man börjar sakna värmen igen... och jag, självisk som jag är, vill ju hemskt gärna att Sverige bjuder lite mer kalassommar när jag vi gästar landet om en dryg vecka... kan man få beställa det, månne? ;-D

Jag ser fram emot din äppelkartskreation, förresten, och vet att den kommer att bli FIN!

Tack, tack för alla rara och generösa ord du sprider i bloggvärlden - jag ler med hela ansiktet när jag läser dem...

Kram, Helena

Spirande grönt - sa...

Så läcker 'Chianti' ser ut! Den ska jag skriva upp på kom-ihåg-listan.

Och man får vara hur stollig man vill:)

Ha en fin vecka,

Rebecca

Anonym sa...

beautiful flowers and garden!
Kisses

Almbacken sa...

Jag visste inte ens att det fanns svarta solrosor....otroligt häftiga! Vilken läcker rabatt du har komponerat.Fina färger till ditt hus. Jag håller tummarna för att någon stockros blir svart....håller med om att det skulle vara jätteläckert till solrosorna.

Kände direkt att ett litet behov uppstod när jag såg din handräfsa.....en sån vill man ju bara ha:o)

Varm kram,
Maria

godastunder-tokigaidéer sa...

Häftigt med svarta solrosor och stockrosor, inget jag visste fans...
Härliga bilder på din fina rabatt.

ha det gott
Kram Anna

Annika Christensen sa...

Inget regn här inte, bara droppar känns det som.
Har en handräfsa och den är oumbärlig men inte vacker som din.
Kram till dig från mig
Annika

AnnCharlotte sa...

Det är läckert med svarta blommor,håller tummarna ;))
Hos mig är det snustorrt och jag har ägnat dagen åt att vattna...

Tiger sa...

Vilken härlig blogg du har! Här kommer jag att titta in igen. Underbara bilder! Och din rabatt är jättefin! Färgen på solrosorna gillade jag.

Sommarhälsningar
Elisabet

Agneta sa...

Du tjejen, om Du ser ett par skoavtryck i jorden (bigga 42'er) så är det jag som varit i Din trädgård...

Hittade hit via nya favvobloggen the swenglish home, och tjyvläste Din kommentar. Av ren nyfikenhet så hamnade jag på denna kopiöst vackra sida, och Du skall vara såååååå tacksam över en sak, Du har sluppit se min trädgård ;)

Jag har valt att kalla min trädgård för naturträdgård, för då är det plötsligt ok att det dyker upp både det ena och det andra.

DOCK hindrar det inte mig från att ta ett djupt andetag och se skönheten i alternativ till 'min anarkistiska trädgård'.

Dina stockrosor, ja allt är sanslöst vackert... Även Din kameralins är på Din sida!!

Agneta, Österlen

Mimi sa...

Tack för dina värmande ord! Din trädgård är ju så otroligt vacker, det kommer ju nya fantastiska vinklar och vrår i varje inlägg. Jag är jätteförtjust i stockrosor, så jag håller tummarna för att du skall få ett par svarta! Dina solrosor är ju så häftiga. Hälsn Mimi

Sophia Callmer sa...

Chianti ser fin ut, får prova nästa år!
Svarta stockrosor är knepiga, jag har haft i flera omgångar, men de dör ut och korsar upp sig med de andra som finns här. Men de år de lyckas är de verkligen snygga, hoppas någon av dina plantor ÄR svart, så du får en att njuta av.
kram Sophia

Britt sa...

Så fina bilder du visar. jag börjar också sakna värmen men visst det är lite mysigt med regnet också//Britt

NataljaOblonskaja sa...

Jodå, visst såg jag Jamie på Tv igår och visst blev man lite stolt när han lovprisade svenk mat. (Lite fånigt, va?)

Det är alltid ett nöje att få kika in till dig, man får för sig att man befinner sig i en trädgård mitt på den engelska landsbygden och glömmer bort att den faktiskt ligger i norra Sverige:)

Har köpt så många växter på mässan i Älvsjö som blivit alldeles fel färg att jag vägrar köpa mer där.
Tror nästan inget har stämt, i alla fall inga lökar.

Och visst är det skönt att slippa alla oranga trädgårdsredskap, fast för mig är de också praktiska. Glömmer alltid var jag lagt dem, men med den fula färgen ser jag genast var de är:) Är väl också den enda anledningen till att de finns kvar hemma.

Ha det nu så himla trevligt i din härliga trädgård.
Camilla

Mitt smultronställe sa...

Hej Ckarlotte!!

Saknar också värmen!!
Nästa år skall här odlas Stockrosor.. Åh va de är fina!!

Hoppas du får en fin och bra vecka, kram Camilla.

oumberligating sa...

Vad Oumbärligt fint det låter med just ordt Oumbärligt i din text.......
Nu gör jag det igen.....det mest "förbjudna av allt", använder samma rader till flera bloggare.
Gjorde det förra sommaren, många blev sura och hörde av sig, fast ändå så blev det just den effekten jag vill uppnå, att få igång skrivandet igen hos "polare ifrån förr"! Ja, sanningens namn så skickade jag samma rader till några "färskingar" också!
Det fungerade faktiskt, sedan fick jag självklart be alla personligen om ursäkt för mitt opersonliga tilltag, men då blev de ju just så personligt som jag ville ifrån början, fast lite bakvänt, men i Krig, kärlek och bloggande är ju allt tillåtet!
När man dessutom har en av Sveriges trevligaste bloggar så måste ju alla få veta det och har folk "sommnat" så får man väl väcka de som gått in i något vad man kunde kalla "bloggslummer"!
Nej, blogga är ingen liten mysig fritidssysselsättning som man kan pyssla med hur som helst inte, att blogga är ett kall ett slags mission! Inget för veklingar med andra ord!
Eller som i mitt fall ett "gift" eller "opium" väl själv!
Känner du att du blir upprörd över dessa kanske lite opersonliga rader skriver det då till mig, hota mig, radera mig ifrån eventuell blogglista!
Kanske kan vi tillsammans väcka liv i den "falnade lågan" som faktiskt råder i bloggvärlden just nu, kanske inte på din blogg men i allmänhet så är inget som det var "förr" på den "gamla goda tiden"! (ler)
Ha en fortsatt fin vecka önskar Oumberlige Peter alla gamla och nya bloggpolare och kanske även några okända som kommer att få dessa rader! Antingen de vill eller ej!
Men skriv inte som ett par sura tanter skrev förra sommaren!
"Jag undanber mig ifrån all reklam ifrån okända bloggare"....så löjligt, någon gång måste ju alla vara okända för varandra, ska jag berätta en hemlighet, jag kände inte en enda av de härliga människor jag bloggar med innan jag började blogga!!!
Som sagt gör vad du vill med dessa rader!
"För bloggen i tiden!"
Kram som sagt ifrån Oumberlige Peter!

Trädgårdsdrömmar sa...

Så snygg kombination...solrosen och stockrosorna. Även om vi bor söderöver...så har vi zon 4-5. Rosorna trivdes inte hos oss. Så vi köpte kanadensiska rosor och gammeldags rosor...nu klarar de sig mycket bättre.
Kram på dig
Carina

Inger sa...

Om jag skulle ha en solros blev det utan tvekan 'Chianti'.
Ha det gott!

Madame C sa...

Åh, Charlotte! Vad fint du har det! Fatet med rosorna i vatten var heeelt bedårande:)
Räfsan är urläcker och säkert mycket praktisk. Visste inte att jag behöver en sådan;)
Regn, regn:(
Charlotta

Lotta sa...

Men gudars vad fint det är hemma hos dig....till och med dina skräphögar/korgar är ju sanslöst vackra. Det är verkligen jätteroligt och inspirerande att susa runt på din blogg.

Ruben sa...

Vilket fin inlägg - man blir ju helt knockad!!!
Ha det gott!
/Ruben

Mammasblommor sa...

Hej Charlotte!
"Chianti" ser otroligt läcker ut, inte visste jag att det fanns svarta solrosor! Alltid lär man sig nåt nytt :o))
Så kul att titta in till dig, du har alltid så härliga inlägg med vackra bilder! Håller tummarna för att någon av stockrosorna blir svarta! Tycks vara väldigt vanligt att man får något helt annat än det man tänkt sig, när man köper på trädgårdsmässan! Jag kommer aldrig att köpa några lökar därifrån mer, för man vet aldrig vad man får!
Här är det regn, regn hela dagen lång, kunde gott få sluta nu när jag snart måste cykla iväg och jobba!
Ha det gott i din härliga trädgård!
Kram Margot