fredag 2 juli 2010

Välkommen juli...

Vojne, vojne - det snöar brunt från himlen...... tror jag mina tomtar tänker..... Älskar min gigantiska syrener.... när de blommar... men inte nu..... Drivorna av de torkade blommorna virvlar runt kring växthuset och gräsmattan ser övervägande brun ut på sina ställen... och den lider inte av torka....


Nu är det gott att leva.... 



Några digitalis börjat blomma. I år har jag frösått flera nya sorter. Men de får man ju allt lov att vänta på till nästa sommar för att få se i blom... :-)


Den stora Plymspirean borde heta 'Hummelparadis-blomster' i stället... Som yra höns trafikeras de vita plymerna av humlor så att det nästan blir trafikstockning :-)


Åh, de första Anemonerna har slagit ut... Att man kan bli så lycklig för en liten blomma. Det är första året jag provar på Anemoner.


Tidigt i vår grävde jag upp två stora ruggar med en gul daglilja som inte riktigt passade där de stod. De hamnade i två krukor istället som placerades på den lilla verandan på baksidan av huset. De verkar faktiskt trivas oförskämt bra i sina krukor och har mer knoppar än någonsin. Fast just denna daglilja är alltid översållad med knoppar. Annat är det med den orangea daglijan jag också har. Vissa år vill den knappt blomma alls....


PS. Ohyra, ohyra, ohyra...... vilket gissel..... Små gröna maskar som kaläter kan man ju bli tokig på. De angreppen engagerar jag mig i. I stort sett allt annat utomhus försöker jag att inte att se.... :-) Det är klart.... blad som är misstänkt skrynkliga, där man kan tro att någon slagit bo, kan jag nog nypa bort också..... i mån av tid.... I växthuset däremot är jag maniskt noggrann. Växtsåpa om det behövs och nypa, nypa, nypa blad.... Fungerar inte det så åker plantan ut....... Det är tufft att husera i mitt växthus :- ) 

Hur gör ni med ohyran? 

18 kommentarer:

Rose Garden Malevik sa...

RIKTIGT SOMRIGT HOS DIG :)
Håkan

Anonym sa...

Although I do not understand your language wherever drop translate your blog post:)
I love your blog, photos ...
Warm regards from sunny Croatian, with the sea.
Zondra Art

Inger sa...

Mina drivor av överblommade syrenblommor hamnar på förstukvisten och sen in i hallen osv, inte kul. Har inte så mycket ohyra, men en del på rosorna, tar bort det mesta, klipper bort eller klämmer ihjäl otygen.
Ha ett skönt veckoslut!

Fröken Generös sa...

Hej!! Åh vad roligt att det är fler som låter tomtarna njuta av sommaren! Jag har en betongtomte som jag kallar för min hustomte - och han vill jag ju inte sätta undan bara för det är sommar - det kan väl inte vara fel?! Kram och trevlig helg! Helena

Annelie sa...

Vojne vojne, vad du får mig att skratta Charlotte! Den högra tomten ser verkligen ut att säga det.

Jättehärliga bilder, den på nävan är ju för underbar med ljuset. Blombladen på marken... du har fått mig att öppna ögonen för sådant som är past its prime. Fotade idag en Gardenia blomma som fallit på fönsterkarmen och torkat.
Favoriten av alla favoriter är de vita (plymspirean) och gröna bilderna. Sååååå ljuvliga. Min favvokombination av färger. Så vacker i sin enkelhet, och så lugn. Lustigt att föreställa sig trafikstockning. Får en lustig bild i huvudet.

Skitsnyggt blev det med liljorna i kruka. ALDRIG sett förut, du är en pionär.

Ohyra! I hear you sister. Hittade själv idag en massa... arghhh, aphids på engelska, de som nyckelpigor äter. Ehhh,... löss???
Den var det meningen att jag skulle titta om jag kunde använda en Rosemary Oil som är för ohyra. Vet dock inte om man kan ha den till sånt som kommer att ätas. Tror dock att det var därför jag köpte den för att det bara var naturliga ingridienser. Annars, det bästa försvaret mot ohyra är min mamma när hon är här. Hon är som en liten häxa med sina knep.

Kramisar till dig, Charlotte. Här blir det fest i helgen. 4th of July!!!

Annelie sa...

Nära på en roman det där!!!

Thorins Trädgård sa...

Hallå Charlotte, visst är det ändå med en viss rysning som man sträcker fram handen mot ett angripet blad. Vem vet vad som kan dölja sig bakom det gröna?

Förra året fick vi ett otroligt angrepp av larver på vår bollpil. Det var som om bladen rörde sig fast det var vindstilla. Varje del på kvisten var täckt av de gröna-oranga larverna, som kalåt allt.

Det blev till slut övermäktigt för oss och vi blev tvungna att köpa något insektsgift för att få bukt med problemet. Hoppas vi inte drabbas av samma besökare i år igen...

Ha det gott, superfina bilder!!

/Marit

Annelie sa...

4 juli här firas Independance Day, dagen då colonierna skrev på ett papper och deklarerade att de var egna och inte skulle regeras av Britterna. Sedan började själva kampen som pågick några år att befria sig.
4 juli här firas med fyrverkerier, parader, och festligheter. Det är en av de tre största bbq dagarna tillsammans med Memorial Day och Labor Day, där det grillas massor av varmkorv, hamburgare och revbenspjäll överallt i USA, och eferrätterna är oftast röda, vita och blåa på något sätt. Flaggor hissas och folk klär sig i de tre färgerna till överdrift och tillochmed har patriotiska örhängen, halsband, hattar och vad de kan hitta på.

Oljan är från Pharm Solutions och innehåller olika oljor, rosmarin, cotton seed, peppermint etc och är ett ekologiskt bekämpningsmedel. Tydligen blockerar oljan insekters lufthål och de dör. Peppermint oljan ska tydligen förvilla insekter. Enda kruxet är att det helst ska sprejas på kvällstid så att inte oljan bränner bladen under den starka dagssolen. Det är dagstid som jag ser problemet och vill åtgjärda. Kvällstid glömmer jag bort.

Såja, där var en roman till.

xoxo

Almbacken sa...

Fina bilder och härligt inlägg Charlotte, jag blir alldeles glad.

Superfint med dagliljorna i krukorna!

Kramar,
Maria

Lotta sa...

Snälla Charlotte - hur bär du dig åt för att få vissna blomblad att se så poetiska ut?? ..och dessutom med ett på trädgårdstomtar stående mitt i högen!!!! Jag blir så impad. Gillar verkligen dina dagliljekrukor, och dina anemoner och.... äsch, alltihop!! Ha en fortsatt varm och fin helg!

AnnCharlotte sa...

Stackars tomtar...brun snö ;((
Plymspireornas blommor får alltid mig att tänka på fyrverkerer....

Katarina sa...

Mycket vackert hos dig igen! Och visst är det något speciellt med anemoner...

Moa sa...

Åh.. så mycket fint du visar och du har fotat dem så vackert, du är allt bra duktig du.. =). Dina bilder gör att jag längtar hem till min trädgård fast den ser nog väldigt rufsig ut nu eller kanske helt underbar. Några dagar till sen ska jag hem och rumstera och njuta av all blomning där hemma.. Ha det gott Monica

Margot sa...

Så mycket vackert som blommar hos dig, härliga bilder!
Ja, fy för larver och annat elände! Nu för nån dag sedan upptäckte jag små gröna larver som kalasar på krusbären, hur äckligt som helst! Känns som att det är ovanligt mycket ohyra i år, av alla möjliga läskiga slag! Jag mosar så mycket jag kan, men det verkar inte räcka till, måste kanske skaffa något bekämpningsmedel!
Ha det gott i sommarvärmen!
//Margot

Britt sa...

Har själv fått några gröna larver som ätit upp två kärleksört man kan bli riktigt arg på sådant//Britt

Mitt smultronställe sa...

Hej!!

Ja nu är det värkligen härligt att leva!!
Du har så fint i din trädgård!!
Hoppas du får en fin vecka, kram Camilla.

Helena, The Swenglish Home sa...

Men så underligt, jag som kunde ha svurit på att jag kommenterat detta inlägg! Nå, antingen har jag klantat till mig och glömt ordverifieringen, eller så är jag helt enkelt lite vimsig! ;-D

Hur som helst så är dina bilder som vanligt SÅ fina. Näst sista gruppen, den med sex bilder på många vita blommor, är sagolikt vacker och flera av fotona skulle göra sig mums på canvas!

Ohyra är inte skoj, och även våra fina större bevingade vänner kan jag känna visst agg mot när det totalmassakerar min rödbetsblast tex. Fågelskrällen!

Nå, jag hoppas du får bukt med alla ev angrepp och får njuta av all din växtlighet.

Jag skall fråga 'trädgårdsmästaren' om han har något namn på irisen. Jag håller med dig att den ljuslila nyansen gör dig så fint mot de limegröna bladen, och vill att de skall hålla länge, länge!

Stor kram från en annan långförfattande bloggsyster... ;-D
Helena

Anjas Hill sa...

Trots ohyra ser det ut att blomma ymnigt hos dig!/Anja