tisdag 3 augusti 2010

Augusti är här

Ringblommor, vallmo och solrosor..... Det är något speciellt med dessa raringar som gör att de är svåra att vara utan... Och det finns ju så många sorter att välja på också....

Snyggingen 'Black Swan' har blommat nu i kanske en vecka.... Förföriskt vacker... och förgänglig i sann vallmostil... De mörka bladen dansar ner och lägger sig som små skuggor i gruset allt eftersom blommorna vissnar och lämnar plats för den vackra frökapseln... 'Black Swan' står i en av mina tunnor tillsammans med zinnian 'Landreths Oriole' som har otroligt stora dahlia-liknande blommor.


'Det blir inga rabatter närmast huset'
...fick jag höra när vi dränerade om för snart 10 år sedan.... Ja, ja, ja... det är väl för bövelen att man ska måsta tänka på sådan där praktiska saker som fuktproblematik.... Logiskt sett förstår man resonemanget, men visst vill man ha rabatter närmast huset.... Men, det har jag inte.... Tur man kan använda flyttbara krukor istället som får ersätta de rabatter man egentligen velat haft där. Nu tänker kanske någon av er att ni visst sett en rabatt nära huset, och ja, det stämmer i viss mån. Rosenrabatten är förvisso nära huset, men står kanske 70 cm ifrån i alla fall. Det var den kompromiss vi enades om till sist... :-) 

Zinnia 'Thumbelina' och pionblommande dahlian 'Wishes and Dreams' samt en rosa marguerit i lilla krukan i mitten

Ickeblommande iris
Venus har fått flytta på sig till lilla buxbomcirkeln där mina irisar står med sina vackra och spetsiga blad, men som vägrar att blomma.... De köptes som 'bruna' men visade sig vara blå och har endast blommat några enstaka gånger, och nu var det många år sedan sist... Vad gör jag för fel? Tips någon?!

De är planterade enligt konstens alla regler 'ytligt'....

Augusti är här och det börjar dra ihop sig.... Än är det mycket sommar kvar... men hösten närmar sig vare sig vi vill det eller inte... Tiden nu är extra vilsam och skön... 


PS. Ska ut och vattna nu och passa på att filosofera lite... Det gör man så bra under tiden slangen gör jobbet....

Tack alla goa ni för supersnälla hälsningar på förra inlägget.... jag blir alldeles varm i kroppen förstås... Tycker det är såå kul att fixa och dona... Hann ju med lite mer också, uppdaterade lite bland annat på blickfångsbordet jag har på gaveln av huset. Visar det i nästa inlägg...

Kram alla härliga ni!

24 kommentarer:

ullis sa...

hej! Kan det möjligen vara så att du grävt ner irisarna för djupt eller? Vissa irisar tål inte det precis som pioner...ska sitta precis under jordytan...är man snäll och gödslar och strör ut kompost kanske förmycke hamnar på rotstockarna till irisen med utebliven blomning som följd.
Ha en bra dag!
Kram Ullis

Marie Lithén sa...

ÅH vilka häftiga Vallmoblommor du visar, ursnygga, älskar svart! Dina bilder är en sån njutning WOW! tack för det!

Marie Lithén sa...

....hm du visar så mycket å berättar så mycket så jag, skratt glömmer ju att kommentera hälften som jag tänkt:-) Rabatter intill huset är verkligen inte bra, inte bara för huset utan för växterna också, så mycket bättre med krukor, å så snyggt det är också!

Tror på det Ullis skriver om Irisar och ska testa att plantera om mina dygripar.

klart slut hahaha

Charlotte sa...

Hej Ullis!

Ja, det tror jag var problemet de första åren. Men när jag sedan flyttade dem till där de står nu, satte jag dem riktigt ytligt. Så ytligt att 'vad det nu kallas'/typ knölen... syns.... Så ytligt står dom...

Mammasblommor sa...

WOW vilken läcker vallmo!
Härliga bilder! Din trädgård ser helt underbar ut!
Ha det gott!
Kram Margot

Mamma Mimmi sa...

Vackert, vackert, vackert som alltid! Jag får nog se till att bli ett uns mer sofistikerad i mitt ringblommefrököp nästa år (snabbköpsfröer i år...dock glatyt gula och orange), då dessa var utomordentligt fina. Liten notering i nyinrättade anteckningsboken för trädgård...och förresten vilken fantastisk inredning i ditt växthus och förra inlägget. Chelsea nästa för Charlotte!

Ruben sa...

Vilken fin bild, den nedersta tänker jag på just nu, fast alla bilder är fina. Men det var nog ändå främst motivet jag fastnade för. En sådan toppenträdgård du har!!!
Ha det gott!
/Ruben
PS Inga rabatter intill huset gäller även här!

AnnikaS sa...

Vilken mysig blogg du har! Nu har jag surfat runt en stund och känner mig inspirerad.
kram Annika

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Himla läcker vallmo, den kräver uppmärksamhet.
Ang irisarna, kan de stå för djupt och ev behöver de glesas lite då och då för att trivas & blomma.
Sååå fina bilder du visar från ditt växthus, blir genast sugen på att gå ut och fixa & trixa lite i vårt!
Ha en finfin sommarkväll,
Lydia

Louise sa...

Verkligen fin blogg och såklart fin trädgård du har! Här finns massa inspiration att hämta men samtidigt blir jag lite avundsjuk på hur fint du har det!

kram louise

Inger sa...

Har samma problem som du med mina irisar, några har aldrig blommat trots att de är planterade enligt konstens alla regler, de vill väl även ha soligt och torrt. Vad gör man?
Din trägård ser så inbjudande ut:)

Nina sa...

Du har så fint, jättekul att se. Gillar de orange och mörk lila/aubergine färgade vallmon.

Jag har lite rabatter mot huset men nästmast huset är det 50cm grus och det ska räcka enligt de som byggt vårt hus.

/Nina

bolin of sweden sa...

Visst är det lite trist att man ibland tvingas agera praktiskt fast man inte riktigt vill - men du är så duktig och du lyckas göra allt så fint!! Alltid lika trevligt att läsa dina inlägg! Helena

AnnCharlotte sa...

Vilken häftig vallmo...
Kul att se bilder från din trädgård...bilder som inte är närbilder alltså, fast de är ju också kul att se, missförstå mig inte ;))

Madame C sa...

Vilsamt nu?? Inte här hos oss! Skördetid och en stor del av lönen för mödan ligger fortfarande framför oss:) Men så ligger vi ju också som vi själva bäddag;)
Ha det vilsamt gott,
Charlotta

Huset vid ån sa...

Hej Charlotte!
Så fint det blommar hos dig, härliga o inspirerande bilder i mustiga färger!
En fröjd för ögat.....
Hoppas att du får en fortsatt fin sommarvecka!
Kram Therese

godastunder-tokigaidéer sa...

Gud så vacker vallmo den hade passat här hos mig, den måste jag lägga på minnet. Du har en så vacker trädgård och vilka bilder du bjuder på , härligt...
Din header gillar jag skarpt.

Ha det gott
Kram Anna

Ölandsvindar sa...

Kul att titta in hos dig! Mycket vackert att se där.
Kerstin

Bea sa...

Hej!
Alltid lika trevligt att titan in här (säkert skrivit det många ggr förr)på alla sätt. Skriver roande, bjuder på vackra bilder med inspiration och till sist en otroligt vacker trädgård måtte du ha!
Ler när jag läste om rabatter längs husväggen, nix, pix... inte här heller ;)
Kram / Bea

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej, vilken underbar vallmo!! Och va vackert det blev när du stylade växthuset!!! Du är jätte duktig!!!

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Hej Charlotte !

Får alltid så mycket inspiration från din blogg ! Ser att du använder skifferstenar lite här och var i trädgården och nu börjar idéerna ploppa vad jag kan göra med min hög ! Tack för det !

Och ditt pyntade bord i förra inlägg var Magiskt vackert !!!

Ha det så gott !
Kram/Isa

haspet sa...

Oj, vad länge sen jag var inne här hos dig. Så himla fint du har. Din vallmo är ju bara helt fantastisk. Kommer snart på "återbesök" till din blogg. Ha det gott.// Peter

•lotta på solrum• sa...

åh, vallmo. det är en ny förälskelse hos mig. nästa år! då baskemej ska det växa vallmo´r i min trädgård!

Annika Christensen sa...

Hur har jag kunnat missat detta fina?
Nej här blir inte heller några rabatter intill huset.
Annika