torsdag 5 augusti 2010

Trädgårdsattiraljer från djuraffären

När jag var i städartagen av växthuset blev det lite nytt på gavelbordet också... Den klotformiga, småbladiga basilikan har växt till sig ganska bra sedan utplanteringen. Och den gröna Njurvindan börjar få den hängande form man vill ha (men lite segt har det varit). 

Äppelkart i vas, Mangold i svarta krukor och en kryssboll... resten fanns här sedan tidigare. 

Skulle gärna bo på landet
... å ha tillgång till hö eller halm (självklart gööödsel också såklart). Stadsbo som man är... vad gör man? Jo, beger sig till närmaste djuraffär.... Där har de grejer minsann..... :-) Hemma finns nu en säck med hö och en med halm... Höet var finast och det är det, jag likt den toka jag är, draperat i så gott som alla mina tunnor och krukor.... Men jag provar mig fram med halmen också... blir intressant att se hur de båda håller sig. Det torkade gräset från vårstädningen av strandirisen jag hittills använt, har hållit sig jättebra och ser likadant ut som när jag la ut det i tunnorna i maj. Doften av hö får mig att minnas barndomens somrar hos mormor och morfar som var bönder. Att ha varit med när de hässjade hö minns jag faktiskt. Inte för att det var så mycket arbete för min del, men man var med i alla fall och sprang omkring och lekte bland alla hässjor... Och fick åka högst upp på hövagnen när höet sedan skulle fraktas till logen.... Och det bästa lekstället var uppe på höskullen.... Minns när vi hittade kattungar som fötts där..... Romantiska och fina minnen... ja, i högsta grad..... I dag är det mig veterligen inte så mycket 'hö' som produceras, utan mer energirikt foder i form av ensilage som vanligtvis förvaras i balar eller 'koägg' som Ernst Kirchsteiger lite fyndigt har kallat dem vid något tillfälle.


Rosa blomster
Inte mycket kvar nu av de rosa digitalis.... Snart börjar fröexplosionen.... Å den är välkomnad! 
Bolldahlian 'Sandra' har precis slagit ut. Den är helt sonika planterad i stora plastkrukor som står dold bakom bladverk i rabatten. Lätt sen att ta bort när det blir dags för vinterförvaringen. 


PS. I dag är det sol.... i går var det regn... Bäst att passa på att gå ut.... Man vet aldrig om det blir regn i morgon igen...

Hoppas att ni alla har bra väder! Sol eller regn... det är ju lite olika det där vad man menar med bra väder.....! 

Det känns som att varje dag nu som är kvar av sommaren är extra mycket värd.... Men än är det myyyycket kvar... Så det finns ingeeen anledning till panik alla ni som börjar få höstvibbar :-)

12 kommentarer:

Madame C sa...

Åh så snyggt du har det på bordet! Ursäkta om jag börjar bli tjatig - men jag GILLAR din stil! Den är underbar!

Och så känner jag mig dum, som klippte av alla frökapslar på digitalisen och slängde på komposten igår. Så galet! De är ju hur vackra som helst, ser jag nu:)

Ha det gott,
Charlotta

Mimi sa...

Vad fint det blev med halm. Det har jag inte kommit att tänka på fast jag har tillgång till dylika produkter. Brorsan är bonde och jag har varit på höängen för att hjälpa till nästan varje år. De sista tre har jag inte kommit loss pga morsan. Synd, för det är bra motion och faktiskt ganska roligt.
Din Dahlia är jättevacker! Tittade också på dina underbara vallmon mm. i förra inlägget. Zinnian är faktiskt ganska trevlig. I år försökte jag mig på att ha den i kruka, men där ruttnade den bort av någon anledning. Hälsn Mimi

Mamma Mimmi sa...

Tack för de slutliga visdomsorden! Jag blir tokig på alla som börjat prata höst - det är lååångt kvar av sommaren! Minst till min födelsedag den siste augusti.

Mitt smultronställe sa...

Mmmm va snyggt du gör!!
Har börjaat och leta på blocket efter trätunnor som du har!! Så fint!!

Hoppas du får en bra kväll, kram Camilla.

Mammasblommor sa...

Åh, så snyggt du har på ditt bord!
Jag minns också från min barndom när vi fick vara med vid höbärgningen, hos mormor och morfar! Jag och mina kusiner fick åka på hölasset och hur vi sedan hoppade i höet på höskullen! Nu känns det så avlägset, nästan som i en annan värld! Jag tror inte att dagens barn har möjlighet att få med sig sådana barndomsminnen!
Snyggt med halmen i krukorna!
Jag har nog klippt av det mesta av fröställningarna till digitalisen, fast lite finns kvar!
Idag är det soligt och varmt igen, härligt!
Ha det gott!
Kram / Margot

Ruben sa...

Det var värst vad din purpurklätt blommar. Har du tagit bort fröställningarna vartefter i sommar? Det hann jag inte med i år, men så ser de inte så roliga ut heller.
Finfina bilder som vanligt!
Ha det gott!
/Ruben

Lena Andersson sa...

Fina bilder, du är duktig på att arrangera.
mvh Lena

Sophia Callmer sa...

Kul med hö och halm, sånt har jag ju här hemma och tänker bara på det till att täcka med på vintern..
Dahlian är söt. kram Sophia

AnnCharlotte sa...

Fint med halm och hö...men väldigt dyrt att köpa i djuraffären om man ska ha mycket ;)

Cilla sa...

Visst är det härligt att använda hö. Har förmånen att ha mina föräldrars gård kvar att hämta hö och halm på. Snyggt blir det!

Cilla♥

Moa sa...

Mm.. så mysigt du gjort där i ditt växhus.. riktigt fint. Får nog fixa till lite i mitt uterum nu blev så inspirerad, och äpplekart det har jag det gillade jag.. =). Ha en härlig dag.. här ösregnar det så det blir nog till att mysa inne lite idag då.. Kram/Monica

Spirande grönt - sa...

Ja, trädgårdspynt kan finnas på de mest oväntade ställen:) Tjusigt blev det!

Ha en fin helg,

Rebecca