söndag 22 augusti 2010

Sommarsalongen - nr 1

Jamen då så.... här kommer en drös med bilder från Sommarsalongen 2010, fotad och sett genom mina ögon... Det kommer en nr 2 också. Först ut har jag satt ihop ett kollage med bilder på fina, roliga och kanske lite knasiga (läs: uppiggande...) detaljer och trädgårdar i en blandad mix. Ingen av dessa trädgårdar tyckte jag stack ut tillräckligt för att få en 'egen' sammanställning. Den absolut enskilt finaste detaljen på hela utställningen tyckte jag var vattenfallet där vattnet kommer från ett rostigt utkast placerat på en flera meter hög sten. Bild finns längre ner.... och jag har inte fotat alla trädgårdar... Vid detta besök valde barnen/ungdomarna att stanna kvar i bilen och titta på film.... Liiite mindre 'skynda dig' blev det..... 
Gott och blandat
Klicka på bilderna för att se bättre!


Grå vardag
Designer: Ulrika Levin 
Guld

Grå och grå.... vet jag inte om denna trädgård är... snarare svart ;-) ..... En stilfull, väldesignad och vacker trädgård. Flera svarta rumsavdelare gjorda av träribbor, ger tydliga konturer i trädgården. Mycket snyggt och ger många möjligheter att möblera med växter och sittgrupper. Extra smart och vackert är det väggparti som har ett armeringsjärn i mitten för att låta en klätterväxt bilda ett grönt inslag, men också för genomsiktlighet. 

Trädgården 'andaaas' Ulf Nordfjell... 

Tillsammans
Designer: Kenneth Hellberg 
Silver

Rost, vitt och grönt är färgerna här... Tre tydliga, grunda vattenblänk i rektangulär form, är det som framförallt sticker ut i trädgården. Och sticker ut gör de konkret också... Uppmurade och putsade väggar innesluter rummet på två sidor, medan de andra två är öppna mot omgivningen. En pergola med rosor klättrandes på är placerad längs efter en gång som leder mot en öppning i ena väggen. De grunda rostiga vattenblänken är det jag gillade allra bäst. Men en praktisk fråga inställer sig: när det regnar svämmar de antagligen lätt över.... och det är klart att om de ligger i anslutning till rabatter som kan ta emot överflöds-vattnet är det ju finemang.... Men här hade det bildats 'sumpmark' utanför trädgården där vattenblänken stack ut och vattnet inte tog vägen till en rabatt.... Hrmmm... Så kan man ju inte ha det..... tycker jag i alla fall.... en liten miss där av designern.... Men snygga var dem och jag skulle gärna en sådan hos mig.


Kärlekens två sidor
Designer: Helena Åhlund
Guld  och Årets idéträdgård

En ljus sida och en mörk sida hittar man här. Två olika rum som sammanbinds genom en portal där själva tröskeln är en liten bro över ett lika litet vattenblänk. En sittgrupp med stolar i den ljusa delen och en sittgrupp med en soffa i den mörka. Rostiga rabattkanter binder ihop alla planteringar på ett snyggt och harmoniskt sätt. En riktigt wow-känsla fick jag av denna trädgård. Mycket väldesignad.... Det bästa var de fina växtvalen och hur snyggt planteringarna var komponerade. Mina bilder gör dock inte planteringarna rättvisa, inte ens i närheten...


Det bästa sist
Har sparat det bästa till sist... I nästa inlägg kommer jag enbart visa bilder från Rappnes och Slottsträdgårdens trädgård, som är helt outstanding. I mitt tycke kommer ingen annan på Sommarsalongen i närheten av den miljö som de skapat i sin trädgård 'Doing the Garderner'... 

Mina tankar om Sommarsalongen
Jag gillar Sommarsalongen som idé. Wow, vilka fina trädgårdar som byggts upp... Det här är första året och förhoppningsvis blir det flera år till med en Sommarsalong. Tanken med att låta trädgårdsdesigners, arkitekter och anläggare få visa upp sig..... och inspirera besökare.....är super. Mera sån't vill vi ju ha i detta trädgårdsintressets tidevarv. Men, salongen behöver finputsa några detaljer för att kunna vara en hållbar mässa som lockar många besökare. Området exempelvis, där trädgårdarna är uppbyggda, är alldeles för stort. Som besökare får du inte någon sammanhållen känsla av att du besöker en utställning. Kanske skulle man också begränsa ner tiden till en månad för att göra ett tätare och mer professionellt arrangemang. Slutligen tror jag att kvalitetsnivån måste vara högre än i år. Eller rättare sagt jämnare. En handfull trädgårdar platsar. Resten är kreativa och fina på sitt sätt med enskilt bra detaljer, men håller inte måttet på en sådan här mässa. 

Hur som haver.... Jag hoppas att Sommarsalongen är här för att stanna. Det kanske är så att den borde knytas direkt till Slottsträdgården som en filial till dess verksamhet och låta Rappnes gäng sköta ruljansen själva... och då skulle den förvisso kunna pågå hela sommaren... Som besökare skulle du få ett riktigt komplett besök: Sommarsalongen och Slottsträdgårdens handelsträdgård.... kan inte bli bättre...... :-)

PS. Mina tankar kring Sommarsalongen vill jag ska läsas som kreativa, inget annat... För att jag är positiv, så klart ;-).... och inspirerad..... det är ett som är säkert! 

Sommarsalongen är öppen till 12 september... så än finns det tid att besöka den! 

Ha det gott allesammans!

10 kommentarer:

Madame C sa...

Lyckans ost som fått se allt detta OCH Chelsea på samma år!!!
Tack för att du så rikligt delar med dig av foton, kommentarer och reflektioner!
Kram,
Charlotta

Annika Christensen sa...

Det förstår jag att du är du är en härligt person och strålar positivitet.
Vilka bilder och vad du inspirerar mig!
Kram till dig från mig
Annika

NataljaOblonskaja sa...

Blir så avundsjuk, har inte besökt en enda trädgårdsmässa eller utställning i år. Har flera gånger tänkt åka till Ulriksdal, men har inte kommit iväg. Och jag ser att jag missade något där. ..............Fast det är väl inte försent än?

Inger sa...

En drös av härliga bilder, nu har jag också fattat vad Sommarsalongen är för nåt.
Apropå Gränsfors, jag bor närmare än du och har varit dit en gång... Deras krukor är bara bäst:)
Ha det gott!

Louise sa...

Vad mycket fint du delar med dig av! Jag hade gärna sett det i verkligheten men man kan inte få allt! Nöjer mig bra med din blogg så länge!

kram louise

Lotta sa...

Jomen där fanns en hel del att bli inspirerad av. Tack för att du delar med dig, en annan kommer ju aldrig hemifrån för att få se trädgårdar. Men ska det va på det viset så får man ju bygga här hemma i stället ;-)
Ha en bra vecka.
Kram

Annelie sa...

Är helt uppöveröronenkär i det grunda rostiga vattenblänket med björkarna bakom. Guuuud vad jag vill ha det. NU!
Jaha, allt kanske inte är perfekt på sådana här utställningar, lite i stil med de fina klänningarna och skapelserna i modebranshen på runwayen där det fixas med tejp och nålar in i det sista. Du tänker och analyserar förmycket Charlotte!
Vet faktist inte riktigt vad Sommarsalongen är förutom det du berättat. Tråkigt att den inte riktigt håller måttet. Men bra att du är positiv! Hihi, du är kul.
Boken jag bläddrade i heter Tjejmiddag, av Malou Holm och Åsa Swanberg. Har inte lagat något ännu, men den är fylld med mysiga bilder och till synes goa middagar, drinkar och småtugg. Jag anar mindre betoning av kött (inga grabbar på tjejmiddag) vilket jag tycker är bra. Det finns också lite småpysselförslag i boken.

Regniga kramar från Boston

Annelie

Gunilla sa...

Wow vilka inpirerande bilder.
Toppen att du delar med dig.
Lyckans ost som har fått se allt detta jag blir riktigt avis.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Ruben sa...

Förstod att det skulle bli ett jättefint reportage ifrån dig!!! Kul att se trädgårdarna från andra vinklar!! Du gör så fina inlägg, att man blir grön av avund!! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Bea sa...

Imponerande vackert och så väl skriven tillhörande text.
Kunde sitta länge här och scrolla upp och ner länge, länge. Njuta drömma och förhoppningsvis komma på en egen idé för trädgården ;)
Bilderna visar på hur många duktiga trädgårdskonstnärer det finns och kreativiteten verkar vara outtömlig.
Ha det gott! /Bea