fredag 20 augusti 2010

Blomkruksfabriken

...i Gränsfors är en vacker plats. Själva byggnaden är inget att hänga i julgran.... Men när jag klev innanför dörren och möttes av alla obrända, lergrå krukor som stod uppradade i väntan på bränning och det gamla hantverket som ångade i rummet, var det nästan en sakral känsla som infann sig. De tre arbetarna i blomkruksfabriken var på lunchrast och vi mottogs av en gammal man som jobbat hela sitt liv i fabriken, och numera är en 'inventarie' som han själv sa.... Efter lite googlande har jag listat ut (jag glömde nämligen att fråga...) att han tillsammans med sin bror drev fabriken från 1955, som tredje generationen. Numera har sonen tagit över. Men Hjalmar, som den gamla mannen heter, är fabrikens ålderman. Vilken kunskap, vilka erfarenheter.... med pigga ögon berättade han för oss noviser om processen när krukorna tillverkas och visade oss runt med stolthet.

Gränsfors ligger inte särskilt långt från där jag bor... kanske 5-7 mil bort bara. 
Vissa ställen ligger helt enkelt för nära.... för det här var första besöket för mig.

Järnrik lera
Terrakottafärgen, som vi är vana att krukorna har, framträder vid bränningen... Och färgen kommer sig av att grundmaterialet, själva leran, är järnrikt. Leran kommer från närområdet, och så har det alltid varit och är en av anledningarna till att tillverkningen placerades här från början. Själva Gränsforsen är en annan anledning.... I slutet av 1800-talet var det inte mindre än 12 små industrier som drog nytta av vattenkraften som rinner genom bygden.


Kina slott
På vår lilla familjetripp till kungliga huvudstaden tog vi fasta på det kungliga temat och besökte både Kungliga slottet, Drottningholms slott och Kina slott, samt Ulriksdals slott (och Sommarsalongen).... Besök som annars inte har prioriterats... Den guidade visningen av Drottningholmsteatern var allra bäst. Kina slotts blomstertrappor visar nu pelargoner. I våras var det penséer och dem har vi tidigare fått se fantastiska bilder på hos Rubens Rabatter.


Kungliga krukor
Är ju inte någon stor pelargonfanast, men oj, vad många olika sorter det finns... Alla planterade här i krukor från Gränsfors blomkruksfabrik..... Så klart.... :-)

Klicka på bilderna för att kunna läsa namnskyltarna!

Med barn, eller snarare ungdomar...., som var måttligt roade av mammas fotograferande och mest ville gå vidare, blev det inte riktigt möjligt att ta alla de bilder jag egentligen ville... Jag skyndade mig allt jag kunde :-) 


PS. Besökte alldeles nyss Sommarsalongen. Ulriksdal ligger liksom på vägen hem.... Det blir en drös med bilder därifrån också här på bloggen, även om det är flera bloggar som redan visat utställningen.... och att jag riskerar att bli komma med 'old news'... 

Nu hoppas jag att uppkopplingen i bilen håller ett tag till, är ju lite nyfiken på att se vad som hänt i 'trädgårdsblogg-världen' de sista dagarna.....

Kram - ha en underbar helg!

19 kommentarer:

gittan sa...

Gränsfors krukor är så otroligt vackra! Jag har kontaktat dem för en tid sedan för jag skulle gärna vilja sälja deras krukor i butiken - håll tummarna för att det blir så! Jag ser gärna fler semesterbilder =) Tänk vad längesedan det var jag besökte dina hemtrakter (längtar nästan tillbaks) Kör nu försiktigt hemåt igen / kram gittan

Britt sa...

Så vackra krukor och vad fina bilderna vart//Britt

AnnCharlotte sa...

haha...jag brukar alltid fastna med kameran och tappa bort familjen när vi är nånstans...
Fina krukor. Visste inte det där med järnrik lera...

Annelie sa...

Vilket interessant besök hos krukmakarna, right up my alley. Älskar att höra när företag stannar inom familjen, ett traditionsbevarande som jag tycker ökar äkthetskänslan.
Känner igen det där med familjen som drar medan man försöker stå stilla och bara ta ett kort till.
Old news or not, sommarsalongen ser jag gärna.

Kram och ha en underbar helg du också!

Annelie

Madame C sa...

Härliga utflykter du hunnit med! Vackra krukor och vackra pelargoner (som jag älskaaar)!
Ha det gott,
Charlotta

Lotta sa...

Vilka härliga bilder från krukmakarna. Något av det vackraste som finns är ju riktigt fina lerkrukor, gärna med patina och staplade snyggt.
Ha, kan inte låta bli att fnissa åt din avståndsmätning. Inte så långt bort: '10-15 mil bara'. Hade en norrländsk reskompis i min ungdom. Hon sa samma sak när jag var uppe och hälsade på och vi skulle iväg på någon fest. Trodde hon drev med mig.

Lotta 8`) sa...

Trevlig läsning :) fina bilder blandat med fakta *gillar*

Roligt att de håller igång sin produktion, deras krukor är så fina! Krukor är kul tycker jag, fina att dekorera med :)

Fina fröpåsar du har gjort :) och tack för påminnelsen om att samla frö! jag brukar ta Cosmos, Linnes tagetes, vallmo och stockrosor men idag är det blött så jag får vänta att samla.

Kör försiktigt på vägarna :)

Mimi sa...

Vilket otroligt besök på krukmakeriet. Härlig med företag som håller fast i sitt ursprung! förtjust i palargoner blev jag också först när jag började läsa bloggar och kom underfund med hur otroligt vackra sorter det finns. Hälsn mimi

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej!
Åh, vilka bilder från Gränsfors. Visst är det underbart att få komma in i någon annans mest privata arbetsplats... verktygen som ligger där och spillet efter nyss handpillade krukor. Yummie!

Ha en go helg, och nästa gång åker du inte hit utan att höra av dig först hoppas jag! Kram H.

Ruben sa...

Jag är inte heller någon stor pelargoniefantast, men min fru har en som liknar Caroline Schmidt och den är min favorit. Så snygg med bladens ljusare kanter. Och visst är det kul att Kina slott bjuder på både violer och pelargonier i år!!! Hoppas att även vistelsen på Sommarsalongen var till belåtelse, själv befann jag mig i dina trakter (åkte i varje fall förbi Sundsvall - mot Hammarstrand och så vidare)-
Ha det gott och tack för att du länkade till mig!!
/Ruben

Ruben sa...

PS
Glömde alldeles bort att tala om att det var väldigt fina foton från Gränsfors (de övriga också)!!!
/R

Agneta sa...

Kära C,

Tack för Ditt mejl & tack för ljuvlingar till kommentarer. Min Wabi Sabi häst Ernst, kommer snart att landa i Din brevlåda.

Vilket fantastiskt skönt och skapande inlägg Du har gjort idag. Sanslöst att Du orkar dela med Dig på detta sätt. Det känns verkligen som om man var med på resan på något sätt. Krukorna..... de gråa, ohhhh vad jag älskar dem, ser dem framför mig 'i trupp' fullständigt draperade med vit hängande brudslöja (visst kan sådan hänga!?).

Nya tag mot trädgårdshelvetet i helgen, nu har jag blivit tipsad om att man kan hälla ett lastbilsflak med salt i trädgården, och så att säga börja på noll... alltså innan asfalteringen ;) Har börja kolla runt lite kring detta (nej jag skall inte asfaltera, även jag har gränser).

LAV

Agneta

Spirande grönt - sa...

Låter som en härlig utflykt. Så fint pelargonsamlingen passar på trappan och till husets färger.

Ha en fin helg,

Rebecca

Mammasblommor sa...

Vilken härlig och intressant utflykt! Pampigt och vackert med alla pelargoner!
Ha en trevlig helg!
Kram Margot

Ester sa...

Helt underbara krukor! Det är något visst med lera.
Jag brukar skicka mina tonåringar till glasskiosken när jag vill fota i lugn och ro. Litet tips, bara...
Må så Gott!
Ester

Louise sa...

Jag har inte ens funderat på att krukorna såklart är grå innan bränning! Måste i och för sig säga att jag gillar "förefärgen" minst lika bra... Din blogg är så fin inspiration och du fixar så fint med allt! Jag inbillar mig att jag är en pysselmänniska men jag tar mig liksom inte tid till roligt pyssel. Det är mer grovjobb, som att gräva, gräva och gräva...

Ja visst är buddlejorna fina. Kan ändå tycka det är lite konstigt att de inte fungerar norr över. Min fryser ner helt på vintern men skjuter nya skott underifrån. Kanske värt att testa, de kostar ju bara en hundralapp...

kram louise

TrädgårdsPrinsessan sa...

Hej!
Vilken härlig blogg du har, hit lär jag återkomma och kika mer :-) Så spännande att få titta in i krukfabriken, och jag gillar verkligen raderna med pelargoner!
Ha det gott,
Annika

Randiga Tråden sa...

Så vackert, vilka pelargoner, jag verkligen älskar dem.

Lilla huset på prärien sa...

Mmm... jag älskar fina krukor. Gärna fint hantverk då vill säga. Jag har köpt hem så många denna sommaren att mannen min har börjat undra vad jag håller på med... :)

Jenny