söndag 12 september 2010

Skördefest Wij Trädgårdar

En mysig dag är till ända. Skördefesten hos Wij Trädgårdar bjöd på solrosor, självplock, marknad med närodlat och massor av aktiviteter för hela familjen. Yxkastning bland annat.... Tonårdottern förvånade och kastade yxa med stor iver för att lära sig hur man gjorde... (vem hade trott att hon skulle vilja det?!).


Rostiga ställningar med hängande solrosor prydde alla gångstråken.


Betongsoffan i en av studenternas trädgårdar gillade jag mycket...


Eller hur!

...don't underestimate dirt...

Kompostskola med Lars Krantz
Inlevelsefullt höll Lars en liten kurs i hur man anlägger en kompost genom att handgripligen visa hur man gör. Engagemanget lyste i ögonen på honom, och orden dansade ur munnen som en vacker historia om mikroorganismer, kompostmaterial och den kärlek man bör känna för sin kompost..... 


Poetiska ord
...hittar man lite överallt på området...

...lyssna: det är frön som faller...

Åh, vad jag gick igång på alla fina blommor och grönsaker som stod i frodiga rader i köksträdgården och i studenternas trädgårdar....


Skogens trädgård


Det är alltid lika trevligt att besöka Skogens trädgård av Ulf Nordfjell. Den är lika fin i blek höstskrud som i färgrik sommarklänning... Den arkitektoniska stommen finns där så tydligt att de blommande inslagen bara spelar biroller i Ulfs teater.


PS. En omfångsrik bukett från solrosfältet står nu på köksbordet och lyser gult likt ett fint utropstecken..... I'm so happy! Och jo, jag är nog lite kär i min kompost... Men oj, vad jag behöver lära mig mer för att få den att fungera som den ska...  

Dagens lärdom: kompost + kärlek = ett framgångsrikt kompispar

22 kommentarer:

Lena/isis sa...

Åååå så många vackra bilder. Va´fint det verkar ha varit där. Tänkvärda ord....Kram

Scilla sa...

Vilket toppen-inlägg! Måste åka till Ockelbo någon gång... Lite dåligt samvete fick jag dock för att jag inte har någon ordnad kompost - vet inte var jag ska ha köksavfallet innan jag tar ut det...

Kram,
S.

Anonym sa...

Beautiful photos and garden!!!

godastunder-tokigaidéer sa...

Åh jag önskar att man bodde närmre så man kunde åka dit. Låter som ni har haft en underbart härlig dag. Jätte härligt att du delar med dig av bilderna därifrån så man får drömma sig dit.

Ha det gott
Kram Anna

Linda Lunda sa...

WOW! Den där soffan!!!! Den GILLADE jag skarpt!
Har de tagit en 'riktig' soffa och klätt med betong montro?
Linda

Charlotte sa...

Japp Linda.... det är precis vad jag tror dom gjort...

Fundera grönt sa...

Mmm fina bilder!

Ruben sa...

Synd och skam! Varför har jag aldrig besökt Wij? Tack för ditt fina reportage, fast fler bilder måste du väl ändå ha???? ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Anonym sa...

Åh, jag blir så lycklig av din sida! Välarbetade inlägg med vackra fotografier. Jag är alldeles i inledningen till trädgårdspassion och jag blir så grymt inspirerad av att läsa och titta på det du bjuder på. Tack! Och keep it coming :)

Bea sa...

Fantastisk vackert! Njuter och suckar... över det vackra och inspirerande som du bjuder på idag!
Nej, nu går jag ut och fixar till lite höst till tröst.
Ha en bra dag!
Kram /Bea

Katarina sa...

Åh så otroligt fint!!! Och tänkvärt!!! Jag har haft kompost i 20 år, det går jättebra. Fyra lådor för trädgårdsavfall och två för hushållsavfall, där jag har massor av små röda kompostmaskar. Maskarna beställde jag för 20 år sedan (ja, kanske inte just de som bor där nu, men deras släktingar) och de kom i ett paket som jag fick hämta på posten. Tur att jag inte öppnade paketet där... Jag tror jag får skriva lite om mina komposter på bloggen.

Hälsningar
Katarina
PS Ja, jag ska skriva lite mer om hur jag har tänkt i trädgården (om jag har tänkt?!) DS

AnnCharlotte sa...

Just nu så hatar jag komposten pga av de oinbjudna sniglarna......fast det lär vara för varmt för dem inne i den så jag kan kanske lära mig att tycka om den igen ;))) skulle iallafall defenitivt behöva lära mig mer om hur man ska ta hand om den ;)
Lovely soffa....vill ha...meddetsammma...

Lotta sa...

Vilket fint utflyktsmål det verkar vara. Och tonåringarna fick du med dig - imponerande! Jag gillade verkligen tanken att trädgården är turboterapi, det stämmer så väl in....soffan är fantastisk, men vad jag bara älskar är solrosorna. Åh, så fina. Jag blir bara så glad av att se dem!
Ha en jättefin vecka. Kram

Inger sa...

Mysigt på Wij alla årstider. Och alltid lika trevligt att träffa Lars Krantz. Jag gillar min varmkompost skarpt, särskilt på vintern då det inte finns så mycket annat att pyssla om utomhus.
Ha det gott!

haspet sa...

Vilken härlig prakt. Det har hänt grejer där på Wij sen vi var där i juni. Hade tänkt att göra ett "återbesök" under sensommaren men det blev tyvärr inte av i år. Gillade också alla små skyltar och visdomsord som fanns i parken. Ha det bra.// Peter

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tack för ett härligt inspirerande inlägg, man blir så glad av alla dina bilder. Wij Trädgårdar står på min måste-uppleva-lista, nu åkte den upp ett par snäpp till! :o)
Solrosor gör gott för själen, har själv några i vas och njuter av.
Ha en finfin vecka,
Lydia

Annika Christensen sa...

Nu blir jag bara helt mållös...
Vilken dag du haft och jag tackar för att du delar med dig.
Kompost står högt på min lista men så länge jag har så mycket snigalar så har jag valt att ligga lågt.
Jag hör Lars röst och hans ord, finns ingen underbarare röst än den.
Ha de gott
Kram
Annika

Ölandsvindar sa...

Jag har varit där en gång och kan man göra annat än tycka om hela stället. Så mycket vackert och fina idéer överallt, som dina bilder visar.
Kerstin

Agneta sa...

Åhhhhhhh så vackert jag tror jag dör! Jag är bara lite orolig över om Du fått kontakt med Familjesmycket eller ej?! De har lovat att kontakta Dig för att Ni skall stämma av hur Ditt smycke skall se ut! Ge mig en hint om det är på G!! Säger Agneta med stress i blicken.... och med ett värkande bett på benet... ja Du vet! Idag måste jag ta itu med det, nu har det gått nästan tio dagar.

Tittis Trädgård sa...

Så vackra bilder, underbart med alla höstfärger! Och betongsoffan var verkligen häftig, en sån skulle jag vilja ha i min trädgård./Titti

Annelie sa...

Vilka vackra solrosbilder-jättefina där de ligger på skottkärran.
Roligt att se maskrosor med en namnskylt, var de till salu? Kanske de faktist säljs med tanke på att många faktist äter dess blad. Hmm....
Det måste varit lite överraskande men kul att se sin dotter kasta yxa. Riktig Girl Power!
Ääääälskar stenbänken med gräset bakom och jag vill ha den NU!
Har varit himla bissy ute den senaste veckan. Vädret har äntligen blivit skönt och det går att arbeta utomhus - vilket jag har gjort.

Ha det så gott!

kram

Marie Lithén sa...

Finns få saker som är så fängslande och inspirerande som Lars och Wij. Oj vad glad jag blir av att se dina underbara bilder, tack snälla du för att du är en sån inspirationskälla!!!!