lördag 4 september 2010

Virus i det gröna?!

Bladverk, eller som det heter på engelska: 'foliage' (visst låter det lite snyggare :-)), gör underverk genom att bara vara..... olika..... Älskar det... Enstaka blommande guldkorn tittar fram i grönskan nedanför växthuset. Är såå glad över nyinköpet Panstemonen eller Fingerborgshatten 'Husker red strain', med blad i mörkaste rött och blommor i vitt.... En riktig söting. Precis som Ängssyran också är, med sina fina röda ådror. Växthusrabatten har blivit övervuxen känner jag och en djungelkänsla kan anas. Nästa år kommer därför de största växterna få flytta på sig, bland annat det stora randgräset.

Fler bilder från den grön-röda rabatten finns HÄR!

Härligt med grönt....


Hjälp...
Min kunskap kring ohyra och angrepp är alldeles för dålig. Har under flera år haft konstiga fläckar på en av hostorna (den nedanför randgräset). Har inte tänkt så mycket på det då det inte ökat i omfång eller spritt sig, tror jag i alla fall... Har tänkt att det kanske är solen som är orsakat fläckarna.... eller hoppats....  Men nu blev jag darrig när jag läste i RHS:s tidning The Garden, julinumret, där det fanns en artikel om problem med hostor och en bild som visar angrepp av 'arabic mosaic virus'.... och jag kände igen tecknen med de fläckiga bladen..... I artikeln stod det att man skulle ta bort plantan, ev. ersätta jorden närmast och desinficera redskapen... iiiiii......  Min undran är om någon av er vet om detta virus kan sprida sig till andra växter också... eller om den håller sig till hostor... (jag som har kanske 10 stora exemplar i denna rabatt....) och om ni råkat ut för viruset. Kan det vara så att alla hostorna i rabatten antagligen är smittade... utan att jag vet om det? Man kan ju bli gråtfärdig för mindre.... Så här ser det ut..... Jag skulle tro att kanske 1% av bladen (plantan är stooor) är angripna av vad det nu är. 


Tänker unna mig ryggläge helgen... Njuta av solen så mycket det bara går... 
(och inte tänka på angrepp, det får jag ta itu med sen...)


...inte magläge dock... fast det verkar ganska mysigt det också... :-)

pssst... bilden har jag tagit på Järvzoo i Järvsö, Hälsingsland... 
PS. Förutom att gråta över hosta-eländet......... och det kommer jag fortsätta med om det visar sig att det är kört för alla i rabatten.... är det fokus på ÄPPLEN.... Har laddat med ingredienser, burkar, flaskor och recept. Redan i går gjorde jag en sats äppeldricka som nu står i kylskåpet för att dra...mmmmm....... 


Skönt med helg... eller hur!


22 kommentarer:

Sandra sa...

Hej Charlotte!
Det ser nog ut som om din hosta har fått ett virusangrepp. Du ska ABSOLUT gräva bort jorden den har stått i (och inte sätta den i komposten), desinfiera redskapen efter att du gjort det och HOPPAS på att inte de andra hostorna har fått smittan. Min far driver upp hostor och han har haft problem med detta virus, men så länge man är försiktig och inte smittar ned andra hostor så brukar det gå bra. Han fick de smittade hostorna med i en last han beställde från danmark för många år sedan och före han visste att de var smittade hann det bli många fler sorter som smittades..men nu har han det under kontroll så det går nog! :)

Lycka till! :)

kram Sandra

Katarina sa...

Usch vad läskigt med viruset, har tack och lov inte sett det här, bara hål som sniglarna har gnagt. Vad fin din röd-gröna-rabatt är!!! Blad är så snyggt! Som vanligt när jag ser dina bilder vill jag ha likadant!!! Du har en läcker heuchera (tror jag det är) som är rödmarmorerad i mitten och med en grön kant, vad heter den? Nu ska jag tillbaka ut till solstolen igen!
/Katarina

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Nä, huvvva så förfärligt det låter... och Sandras kommentar förstärker det läskiga;-/
Vilken tur att artikeln kom just nudå, ska kolla mina hostor imorrn, om jag har några angrepp....

Kram H. som har gjort fynd IGEN på loppis. Är Sååå nöjd med min dag:-)

Louise sa...

Vad tråkigt om det är virus! Det finns så mycket man kan drabbas av i trädgården och det är alltid lika tråkigt och man tappar liksom sugen lite... Vilka fina bladbilder du visar! Det är verkligen inte bara blommor som är vackra! Ha en skön helg!

kram louise

Annika Christensen sa...

Hej du fantastiskae bloggare!
Tyvärr kan jag inte heller så mycket om ohyra och för det mesta så bryr jag mig intt heller.
Som vnaligt är det härligt att se dina fina bilde fårn din trädgård.
Ha det gott i ryggläge.
Kram
Annika

Annelie sa...

Visst är det himla bra med bloggin där man kan slänga ut en fråga och få svar så snabbt.
Har själv alltid tagit förgivet att mina hostor blivit solbrända och inte forskat vidare, men nu... en närmre titt imorgon blir det.
Shoppar allt mer efter interessant bladverk, gillar variegerade och bra färger som chartreuse grönt och mörkt som rött eller åt blod hållet. När de flesta perenner har så kort blomningstid så känner jag nu att ett interesant blad är lika viktigt som håller längre en blomman.
Himla fin den där penstimonen.
Undrar om du fotat björnen själv. Har du varit så nära en nalle??

I dag har jag planterat 12 variegerade liriope i grupper om tre för att utöka redan befintlig samling.
Sedan har jag möblerat om på kullen lite granna. Impulsplanteringar har fått bättre och igenomtänkt plats.
Oj, nu blev det en roman igen.

Njut av din helg

Kram

Mimi sa...

Så tråkigt med alla sjukdomar på växter. Sånt har man inte en tanke på när man börjar med trädgård. Ny tycker jag nästan att jag bara ser bladmögel och mjöldagg överallt.... Jobbigt! Tur att du fick synt på artikeln så du kan åtgärda det före alla hostor är smittade! Hälsn mimi

Agneta sa...

HERREGUD käraste C, är bilden med björnen trixad eller. Nu måste jag bara få berätta vad som hände denna långbenta skånska för några år sedan (det bara poppade upp och har inte med trädgårdsflow att göra... men fan vad jag är nöjd med min insats i trädgården..).

Jag hade fått ett vikariat som enhetschef på socialen i en väldigt liten norrlänsk håla, sisådär 160 mil från Österlen. Jag var sugen på att lämna Kriminalvården där jag verkat i hundra år, och såg min chans att byta sfär & geografisk tillhörighet för en stund. Norrland har alltid varit allt norr om Stockholm för mig. Jag skall inte sticka under stol med att jag hade en del inmatade fördomar (läs i form av filmen Jägarna t.ex.). Alltså, jag intar lilla Åsele med buller och bång. Jag och min höggravida Ragdoll (jo hon är alltid på smällen).

Varför jag tänker på Norrland? Jo, björnen Du visare på bilden, fick min kropp att minnas..... Jag var ENSAM i Norrland, goa kollegor, men när klockan var 16.30 var jag just ENSAM. Jag fördrev tiden med att konversera med min katt & hennes ungar, samt att gå en motionsslinga på sisådär en mil (men om man som jag alltid gick vilse, så blev den ca tre mil i stället).

Mina kollegor älskade att skrämma mig med BJÖRN-BERÄTTELSER (samtidigt som de skämde bort mig med hjortronsylt). Jag har egentligen ingen cliffhanger att fortsätta med, men jag gick vilse och vilse och hade fått lära mig att jag skulle sjunga högt för att skrämma bort eventuella björnar (som det kryllade av, just då i alla fall). Detta har jag i efterhand förstått förklarar min eviga sensuella skånska heshet... jag har aldrig sjungit så mycket i hela mitt liv (och då har jag ändå varit gift med en musiker ;) i trettio år...).

Jag var panikslagen i de Norrlänska skogarna & ibland när jag gått vilse såg jag björnar ÖVERALLT, och i Åsele är man verkligen ensam på en motionsslinga...

Jag försökte nog bara ge/dela med mig av en liten ögonblickskänsla... av hur skraj man kan vara när man endast är van vid vildsvin i mängder ;) (nu tänker jag på mitt älskade Österlen).

Ja, man skall inte be om ursäkt för att man tar plats, men jag gör det kanske lite ändå!

LAV & TACK för alla fina fina fina kommentarer! Hälsa Ernst & på återhörande ;)

Agneta

Katarina sa...

Virusangrepp är verkligen tråkigt - allt trädgårdsarbete går inte som på räls, upptäcker man så småningom. Hoppas du får bukt med det - och det får du säkert.

Charlotte sa...

Kan berätta att bilden på björnen har jag förvisso tagit alldeles själv...... men på Järvzoo (ligger i Järvsö, Hälsningsland). Det var ett helt fantastiskt besök... och när vi var vid björnarna (en mamma och fyra ungar) var vi helt ensamma besökare....

Agneta sa...

Du fina C... jag jobbade i Åsele för ca tre år sedan, och hade min tillfälliga boning i bankens hus, med utsikt över torget. Där hade jag en liten etta (ganska stor faktiskt) och en liten tältsäng i ena hörnet och katterna i andra.... Det var en upplevelse att stå på denna balkong när det var Åseledagarna, ja herregisses, det var Kiviks marknad upphöjt till 100.

Så kul att Ni har en anknytning till Åsele. Måste bara berätta att i mitt uppdrag ingick det även att ansvara för ett äldreboende i Fredrika, och jag körde som en galning mellan Åsele och Fredrika i en gammal häck till tjänstebil från 80 talet.

Döm om min förvåning när jag första gången fick se herr Buddha himself, mitt inne i denna träddjungel. En gigantisk skapelese som verkligen tog för sig av den norrländska myllan. Det var också frapperande att jag höll på att bli inviterad till en märklig 'sekt' i denna lilla håla, där man såg ett värde i denna utomjordning från Skåne. Tack men nej tack... jag höll mig till min slinga.

Som sagt, tre år sedan och jag har många många goa människor med mig i min ryggsäck... men de är allt speciella di där norrlänningarna. Man ville gärna 'gifta bort mig' med någon från bygden, men jag höll en uber-låg profil och gick endast ut i dagsljus (herregud vad säger jag, det var fan aldrig mörkt, solen sken så jag höll på smälla av, ALLTID).

Nu väntar mossan i trädgården. Jag läste Din kommentar som mossan i Mamma... tänkte vad menar C... vad vet hon om min komplicerade relation till min 'mossa'.

A

Ruben sa...

Inte vet jag något om hostavirus, men njut av ryggläge i solstolen så länge, och förhasta dig inte med angreppen! Det kan ju vara något ofarligt.
/Ruben

Ruben sa...

PS. Hade jag läst Sandras initierade kommentar innan jag skrev min, hade jag nog inte tagit det hela så lätt.
/R

AnnCharlotte sa...

Det är så vackert allt det gröna och röda....och det ser inbjudande ut attt inta ryggläge tillsamman med solen ;) Hoppas hostan kryar på sig...har alltid tyckt hosta är ett konstigt namn...lite sjukt helt enkelt.

Britt sa...

Hoppas att hosta bekymret löser sig för det vore ju mer än tråkigt lycka till//Britt

Lotta sa...

Men fy då. Sådana hosta-blad har jag också. Men precis som på din är det bara en eller två blad på plantan, resten är ok. Jag väntar nog till nästa år med att gräva upp allt, får väl låta bli att klippa och dela just den plantan.
Jättevackra bladväxter du har i din rödgröna rabatt. Gillade ängssyran skarpt. Hoppas du haft ett bra läge i helgen. Ha en fin vecka.
Kram

♥Min Eden♥ sa...

Ja usch för host-virus...va trist om du hamnar på en massa onödigt jobb! Men härliga bilder bjuder du på som vanligt!!!

Dagliljan sa...

Hej
Sök på Hostavirus X så får du mera info. Hallsons forum har massor med info och bilder. Tycker du skall kassera dem. Tror inte det smittar via jorden, men ta bort hela plantan och rengör verktygen.
Om kålen, köp hem Turex nästa sommar så får du behålla kålen (en bakterie som sprutas på, godkänd för KRAV).
Lycka till!

Trädgårdsdrömmar sa...

Vi har också blivit drabbade av virus. Vår blogg har blivit kapad så om du vill lägga in oss på nytt så har vi ny adress.
Istället för tradgardsdrommar.com är det nu trädgårdsdrömmar.com
Kram Carina

Helena, The Swenglish Home sa...

Men oj Charlotte! Först bjuder du på lite science fiction-läskigheter i form av oförklarlig fläcktyfus, som med andra bloggares förstärkande läskiga ord genast bidde ännu mer oroväckande (ja, inte personligen för mig, jag tror inte det smittar bloggledes...;-)... Och som den oupplyste trädgårdsanalfabet jag är, har jag inga kloka ord att komma med gällande nämnda tyfus, bara håller tummarna för snabbt tillfrisknande och utan men...

...och sedan kommer en superläcker nallebild som fick mig att sätta i halsen ytterligare, då jag kände på mig att du tagit bilden själv, men ju inte visste i hur mycket "säkerhet" du befann dig... Läcker bild och jag förstår att det var en likaledes läcker upplevelse!

Nå, puh, vem behöver söndagsdeckare när man har sådan spänning att tillgå ett bloggklick bort? ;-)

Varma hälsningar från ett betydligt lugnare England. Men imorrn blir det nog en liten kik på hostabladen här också. Just in case...

Kram på dig!
Helena

Scilla sa...

Hej!

Underbara bilder (som vanligt)! Så tråkigt med virusen - för det är det nog. Du blir nog tyvärr tvungen att sanera och ta bort ordentligt (precis som Sandra sa) eftersom virus "lever" inne i växtens egna celler - och dessutom sprider sig. Alltså finns det (mig veterligen) inget man kan göra - mer än att stoppa spridningen. (På samma sätt som när man själv blir förkyld...) Ursäkta denna nördiga kommentar - men jag forskar på virus... Dom är faktiskt väldigt farsinerande - så länge dom inte drabbar en förstås!!

Madame C sa...

Hualigen, det där verkar ju inte alls bra. Helt rätt tänkt med vilstol och förträngning;)

Björnbilden är oslagbar!!!

Ha det gott,
Charlotta