fredag 15 oktober 2010

En egen liten vedbacke

...skulle inte vara helt fel att ha... Eller, om jag ska vara helt ärlig kanske hellre en färdig stor hög med vältravad och torr ved på ett smart ställe nära huset... Just nu skulle det kännas ganska bra om det stod en sådan utanför huset och bara väntade... ;-)

Museets vedbacke... inte min.....

I somras när vi besökte Gränsfors Blomkruksfabrik, tittade vi naturligtvis in till grannen Gränsfors Bruks yxtillverkning också. Förutom själva smedjan finns där en butik och ett museum över yxtillverkningens historia i Gränsfors. 


Jag formligen älskar gamla redskap som är så där använda och skavda genom år och år av arbete. I museet fanns det gott om sådana... 


Köpa ved
Att köpa ved på säck kan ju ruinera vem som helst.... Och det har man blivit genom åren när lusten att få elda i kakelugnen övergått det ekonomiska förståndet... I år tänkte vi försöka vara lite klokare.... och beställa hem en större mängd i stället. Nuförtiden använder vi ungefär hälften pellets hälften ved när vi eldar, vilket känns bra förstås. Men känslan det innebär att elda med riktigt ved går aldrig att ersätta.


Inga mirakel i sikte
Ute fortsätter hösten äga scenariot. Inga mirakel om återvändande sommar eller för tidig vår verkar ske... ;-) Det har inte snöat ännu, även om det inte skulle förvåna mig ett dugg om det gör det vilken dag som helst. Om man tittar noga bland alla virvlande löv så blommar det faktiskt en hel del fortfarande... Det är inte någon överväldigande prakt direkt, men det som finns kvar är tillräckligt för att jag ska bli extra glad...


Löv, löv, löv
Mattan av löv växer för varje dag... och snart är det dags att göra något åt de värsta ansamlingarna. Fast än så länge får allt ligga kvar och bara vara fint. Det är det där med ett eventuellt snöfall man får kalkylera med.. att man ska hinna före så att säga... Om vi har tur kommer det inte något förrän i december... DET hoppas jag på...Ha' en go hösthelg!

23 kommentarer:

Ruben sa...

" Det var som huggarn", brukade min farfar säga. Och jag får väl säga det samma, det var som huggarn vad fina bilder!! Farfar hade också en massa verktyg.
Trevlig helg! Och, om du ger dig ut i skogen i helgen, hugg inte i sten!!
/Ruben

Anonym sa...

Beautiful, I lake it!

Big kisses and nice weekend.
Zondra Art

Glädjekällan sa...

Staplad ved blir som en skulptur. Snyggt. Gränsforsyxorna vet jag inget om men krukorna älskar jag.
Trevlig helg
Birgitta

Huset vid ån sa...

Åh, vad många fina inlägg jag missat hos dig nu när jag varit "borta" från bloggvärlden!

Jag säger som Ernst: Det är vackert med ved!

Trevlig helg!
Kram Therese

Annika Christensen sa...

Ja ved är som att ha guld...iallafall för mig. Här ligger veden travad och klar, tror vi skulle klara 2 år.
Alltid så intressanta inlägg du har.
Ha nu en skön helg och njuta av de sista färgade löven.
Kram
Annika

Scilla sa...

Härligt med ett rejält vedförråd - när det väl är fixat! Håller på att bli tokig på all ved som bara förstör trädgården! Att man måste kunna köra runt med släp runt hela huset och att det ligger ca 30 m3 ved under en stor presenning gör det där med trädgårdsrum smått omöjligt.... Maken och jag har inte alltid samma uppfattning om vad man ska ha trädgården till... Men han är otroligt duktig på att hålla varmt i vårt dragiga sekelskiftershus som hålls varmt med vedpanna!

Kram!
Stina

godastunder-tokigaidéer sa...

Härliga bilder ja ved det har vi i massor. Fick hem 10 kubik för några veckor sedan så här är vi väl förberedda i två år.

Kram Anna

Helena sa...

Goa Charlotte,

Än en gång ett vackert och intressant inlägg från vår favvoSundsvallsböna. Jag håller så med dig om gamla och väl använda verktyg - är ju väldigt fäst vid min farfars fars hyvel med 1912-inskriptionen.

Nu hoppas vi att vintern inte kommer till norra Sverige riktigt än, utan att ni får njuta lite blomprakt än en stund.

Kan man tro att trädgårdsflowerskan kan få en lite lugnare helg, utan alltför mycket grävande, räfsande etc? En helg i vilans tecken, månne? Hur som helst hoppas jag att din helg blir njutbar, vilket förtecken den än har!

Stor kram, Helena, The Swenglish Home

Katarina sa...

Elda i kakelugn, det låter väldigt trevligt!! Vi får nöja oss med braskamin, men det är helt OK. Den står i köket så vi brukar elda på helgmornar, så skön värme det blir! Vi är så lyckligt lottade att min pappa brukar ta med ved, som han dessutom staplar, när han kommer på besök, är det bra eller bra?! Jag håller tummarna för att snön ska hålla sig borta ett tag till så vi hinner njuta av allt höstigt ett tag till! Ha det bra!
Kram,
Katarina

Madame C sa...

Så fina bilder du visar, Charlotte! Visst är gamla redskap fantastiskt vackra. Håller verkligen med! Och hur trist det än är att vi går mot vintern gör dina vackra bilder mig så glad, så glad:)
Ha det gott,
Charlotta

Bea sa...

Hej!
Oj, så fint illustrerat och trevlig text till ditt "brännbara" inlägg!

Visst är det skönt med en famn ved för brasan och dessutom att få hela huset uppvärmt med ved som vi gör!
Nu är vedförrådet fyllt till taket och vintern får komma...nej fy, den får dröja ännu ett tag!

Varm kram /Bea

Lotta sa...

Här hotas det med -7 grader i helgen så tack och lov för vedhögen jag gått och gnällt på K över halva sommaren. Hoppas löven trillar lite snabbt också, så jag har något att isolera det känsligaste med. Ha en fin helt. Kram

Lotta sa...

...helg.

Almbacken sa...

Tänk så olika det är i vårt avlånga land. Här har löven precis börjat trilla och än är många träd alldeles gröna, min magnolia tex. Och snö....förutom förra vintern då så har det ju kännts som en raritet numera...

Jag gillar dock när det är hög, klar och kall luft. Gött att vara ute men också så trevligt att vara inne och elda i brasan. Vi måste också dra hem lite ved. Har en massa som ligger hos mina föräldrar men där gör den ju ingen nytta....

Ha en skön helg! Kram från tillfälliga Malmöbruttan Maria

Annelie sa...

Vi går också i tankarna på att beställa mycket ved på en gång istället för de små engångspaketen. Det blir dyrt i längden. Våran öppna spis ger faktist bara myskänsla och värmer inte upp huset alls, tvärtom faktist så dras varmluften ut i skorstenen. Borde hitta på något mer eknomiskt och praktist istället.
Tänk att du går i snötankar. Du är en riktig Norrlandstjej du.
Nog är det fint med lövtäcket som lägger sig över marken.

Ha en trevlig helg du med!

Kram

Agneta sa...

Hej min riktigt riktigt varma cybervän!

Betoningen på varm fick extra glöd när jag såg Din inbjudande brasa. Dock är Du en mästare i att försätta mig i 'tillbaks till framtiden' tillstånd.

Jag ser Din VACKRA vedhög, Din ordentliga utrustning för att få den kluven (klövd eller vad fasiken heter det) på ett riktigt Charlotte sätt och kan inte undanhålla Dig min reflektion...

Jag måste få berätta om vad som hände mig, när jag för första gången i mitt liv, konfronerades med en 'vuxenuppgift' av detta slag (Jag skojar lite, men bara lite. Jag hade nyss promenerat ut från ett långt liv med man och barn, och skulle så beställa ved till mitt nyinköpta Bullerbyhus. Jo Du läser mitt subtila budskap rätt.... det är karlagöra med vedhantering i min bortskämda värld.... förlåt men jag tycker det, men detta till trots så får jag ta hand om skiten själv).

Vad var det jag skulle berätta nu då? JO jag läste på Blocket att man kunde beställa tonvis med ved och det levererades hem till en. Jag beställde ett antal kubik och trodde, i min lilla friserade värld, att veden skulle bli uberbillig samt att den skulle läggas in i min vedbod av 'någon', staplad i fina högar, eller åtminstone i såna där nätpåsar Du vet....

DOG gjorde denna långbenta skånska, när hon kom hem från arbetet och upptäckte ett mindre Kebnekaise på uppfarten. Jag trodde inte mina ögon och förbannade gubben som jag köpt veden av. Ringde till min vän som gapskrattade och berättade att jag var 'välkommen till landet' och att det bara var att hugga tag i verkligheten och hänga av mig min Burberry-rock..... (jo så sa han den rackaren).

Vad jag gjorde? Jo jag lejde två män, som höll på i två dagar för att stapla min ved och förflytta den 400 meter bort till mitt uthus. Jag kan säga att den veden var dyrare än den man köper på Statoil.... Du vet den dejligt fina i nätta små gröna nätpåsar!

Annars C, Din blogg är vacker så man kan dö, och jag har inte besökt Dig på ett par veckor, så nu djäv... skall jag göra mig en ny cappucino och få till mig lite klorofyll-besudlad och genuint norrländsk vänskap!

Dina kommentarer är nerlagda i min emotionella byrålåda och hanteras som just de små ordgåvor som de är!

Love

Agneta

AnnCharlotte sa...

...önskar jag hade en öppen spis eller nåt.....
Får väl skaffa mig en eldkorg och elda ute istället ;)
Gamla yxor ska man kollla noga innan man använder..så inte själva yxan sitter löst och hamnar på något känsligt ställe typ huvudet när man tar i med alla sina krafter......
Ha en skön helg...Jag ska stå i ridhuscafeet hela dagen...det är kul ;)men det blir inget trägårdsarbete idag.

NataljaOblonskaja sa...

Här eldas det i kakelugnen dagligen, 8 månader om året så lite vedhuggning och vedklyvning har det blivit genom åren :-). Sist köpte vi av en som har timmerbil och han lastade av hela! längder på gården. Det var bara att börja såga direkt, men nu räcker det ett par år.

Kan väl inte påstå att vår "vedbacke" är lika snygg som på din översta bild, men den står i alla fall färdigstaplad.
Ha en skön helg.
Camilla

Charlotte sa...

Fniss... Kanske har uttryckt mig otydligt... Jag VILL alltså ha en vedhög liknande den på översta bilden... Den är inte min.... Bilden tog jag utanför museet i Gränsfors.... ;-)

Lena Andersson sa...

Här har vi börjat släpa in ved till våran moderna kakelugn(den har fläck som blåser ut värmen) som värma upp hela vårat lilla hem, det är det bästa med vårat hus och man står gärna framför kakel ugnen i varmluften och värmer kroppen när det känns riktigt gråkallt.
kram till en fin Bloggare Lena

Inger sa...

Ved vill jag också ha till vår gamla kakelugn men problemet är att vi har inget bra ställe där vi kan förvara en större mängd. Blir därför mest mysbrasor. Kul att du skriver om Hälsingland:)
Ha en fin söndag!

Gunilla sa...

Här är veden klyven och klar .
Vi har en braskamin som eldas i dagligen när det är kyligt så vi förbereder vedanskaffningen i god tid.
Björkved värmer gott så det finns ca 40 kubik torr ved.
Så vi behöver inte frysa :o)

Jättefina bilder du tagit. Allt det gamla har ju en historia.

Ha det varmt och gott

kramen/Gunilla

Marie Lithén sa...

fylllt vedförråd är som fylld frys, man känner sig rik:)
Vad jag har hört så är gränsfors yxor världens bästa, en underbar lite yxbok har jag också därifrån.