torsdag 30 september 2010

Tulpaner och deras kompisar

Små, stora, vita, bruna, röda, avlånga, runda... De komma i många former och färger... Försökte i går strukturera upp alla paket och påsar med lökar och knölar... Inte lätt! När jag beställde gick jag som vanligt på känsla och kanske inte alla gånger på en exakt placering..... Hrmm.... Hur tänkte jag egentligen???


Slutligen blev vissa blev placerade i egna grupper, andra i mixade fält.... Våren får utvisa om jag kommer bli nöjd med resultatet eller inte :-) Har kvar mer än hälften att få ner i jorden..... så helgens sysselsättning är därmed räddad! Jippie!!! Fast det är ju kul förstås... Framförallt att veta vad man har att se fram emot när man mitt i mörkaste vintern nästan ger upp hoppet om en kommande vår..... Då får man ta fram sin lista eller påsarna och drömma sig framåt i tiden.... Har ni satt era lökar? Eller har ni det roliga kvar? ;-)


Ha..... jag som trodde att växthuset var något så när höststädat...... Har helt plötsligt trångt om saligheten..... Några av de krukor som klarat sig undan frosten har raskt fått flytta in..... för en liten mellanlandning och sista njutning innan det blir för kallt för det också...


'Fågelparadiso'
Just nu har vi en stor klan med nötskrikor som länsar vår ek på ekollon... En årlig återkommande massinvasion vid den här tiden.... :-) Dom är ändå ganska fina, betydligt mycket trevligare än våra bofasta skator..... Annars är det nästan ett 'fågelparadiso' just nu i trädgården.... Önskar jag kunde mer om fåglar.... Och snart är det dags att få ut fågelmaten.... Undrar var jag har alla doningar....?

PS. Snart helg igen..... och snart oktober... Tiden går snabbt.... men det bådar ju gott på ett sätt:  Inte länge kvar till jul och sen är det nästan vår.... om man förenklar det lite ;-)

Trevlig helg på er allesammans!
Kanske lite tidigt att säga det så här på torsdagseftermiddagen... men i ett huj är det fredag em.... ;-)

tisdag 28 september 2010

Alla årstider på en och samma gång

På nå't sätt upplever jag årets alla årstider samtidigt just nu.... Alldeles för tidigt, och förhoppningsvis bara tillfälligt, har det varit minusgrader de senaste nätterna. Kan ändå inte låta bli att tycka att froststänket är vackert.... även om dahliorna i rabatterna kanske inte håller med mig.... De ser ganska ledsna ut.... Turligt nog står de flesta i krukor och lite mer skyddat till, så dom har klarat sig. Men nu brinner det i knutarna att gräva upp och plocka in. Luktärterna hänger, men är förhållandevis spänstiga. Och det mesta annat blommar på som om det aldrig slutat vara sommar och ignorerar totalt de senaste nätternas kyla. På dagarna är det ändå ganska varmt, upp emot 10°......  så det kalla hinner nätt och jämt försvinna från ytskiktet i marken.... tills nattens kyla kommer igen....


Våren är nära
Förutom hösten och sommaren då, upplever jag våren mycket starkt just nu..... I växthuset behagar anemonerna att blomma ytterligare en gång.... Vilken överraskning det var då.... Tänkte precis plocka undan krukan för vinterförvaring när jag inser att det är knopp på gång...... Och leveranserna av alla vårlökar har ÄNTLIGEN kommit..... I'm in heaven.... Bordet i växthuset är nu fyllt med påsar av diverse lökar och annat som nu bara måste plats-bestämmas först innan de ska ner i jorden... 


Slutligen vintern: Har en vit amaryllis i knopp. Kan inte låta bli att få julkänslor....

PS. Håller just nu som mest på att fundera över hur jag ska märka ut alla nya lökar, så jag vet precis vilka små gröna blad som tittar upp fram emot vårkanten... För minnas var jag planterade allt kommer jag inte göra.....

Hoppas att ni alla får en fin, frostfri och solig vecka!

måndag 27 september 2010

Rabatterna färdiggrävna

I'm alive.... det vittnar varenda muskel i kroppen om ;-) YES!!! Rabatterna är färdiggrävna och väntar nu bara på att få bli fullproppade med massor av lökar och annat.... 


Förra veckan märkte jag ut formen efter den vision jag såg i huvudet.... 
...inspirerad av Alvar Aaltos Savoy-vas.


Känner mig ganska nöjd ändå nu när det är klart. 
Har väl tänkt ha någon slags kant runtom, men det får vänta till nästa år...

Kunde inte låta bli att TILLFÄLLIGT leka med en bänk och insynsskydds-del. Vill någon gång ha en bänk hör precis mellan de nya rabatterna mot tomtgränsen, gärna med skyddande tak och väggar, likt en busskur, om ni förstår vad jag menar.... Ville känna mig för lite...

Ganska tomt
Just nu är det ganska så tomt i rabatterna, men några få växter planterades ändå. Och det är sån'a jag redan hade, som antingen stått i kruka eller helt enkelt fick flytta på sig. Bland annat två små eukalyptusvide-träd (lär inte överleva dock) några buxbomklot, spetsmössa, en vitbrokig japansk lönn 'Butterfly', julrosor, en klematis 'Miss Bateman' och några vita digitalis-bladrosetter. Tanken är att det ska endast vara vita eller ljusa växter här blandat med lite formklippt, i ganska låg höjd, för att harmoniera med äppelträden. Framförallt blir det fokus på vår och försommar-blommande växter innan äppelträden skuggar för mycket.

Japansk lönn 'Butterfly'
Återbruk
Rötterna, som oundvikligen var tvunget att tas bort, blev det en ansenlig hög av... Några fina och några grövre... Dumt att slänga så bra material. Tre kransar fick jag till av dom längsta underjordiska lianerna. 

Alla rötter som högst är 1 cm i diameter går ypperligt att böja och forma till en krans (eller kanske något annat...) enligt min erfarenhet. 
En mix av olika storlekar dock, är både lättast att använda och blir snyggast.

 Nu väntar jag bara på att få mina beställda lökar..... är liksom redo! 

PS. Kring noll-strecket de två sista nätterna..... Näe..... Har inte hunnit plockat undan något ännu.... Allt har klarat sig hittills.... men nu är det bara att gilla läget och börja flytta in.

fredag 24 september 2010

Man kan väl ändra sig...

Tror aldrig jag haft så många rosa blommande växter som i år.... Har drabbats av en rosa sjuka.... Gillar allra mest de i starkt cerise eller de riktigt ljusa. Ytterligheterna så att säga.... men har hela spektrat. Tidigare har Apotekarrosen stått för det mesta rosa i min trädgård. Inte ens rosa sommarblommor har hittats hos mig. Har liksom alltid trott jag varit mera 'brun-röd'..... Nu har jag kommit på att man kan tycka om båda två... För ändra sig kan man ju..... :-) 

Fortfarande blommar det rosa lite var stans.. 


Mangold kanske inte direkt är en blomma... men i alla fall :-)


Det här med att kunna ändra sig och ta en ny bana i sina tankar är uppfriskande. Att helt plötsligt se saker med 'nya ögon' är en av de största kickar jag vet... och då menar jag kanske inte i första hand färgen på blommor ;-) Men förstås gäller det att våga... utmana sig själv.

PS. Framplockat ligger nu: arbetsbyxor, långkalsonger, tre tröjor, mössa och varma handskar.....Det är rejält kallt kan jag berätta... Skottkärran är framkörd och spaden vässad (hihi.....). I morgon väntar kroppsarbete tills jag stupar... Nu ska rabatterna grävas klart. Maken som skulle hjälpa till har fått förhinder.....Attans.....ska gå på en tränarutbildning.... Så nu gäller mottot: Bra kvinna gräver själv.... 

Bortkörningen av alla grästuvor, det lär bli en släpvagn full, kommer 'my beloved one' dock att ombesörja..... Nice!

Önskar er alla en go' helg!

torsdag 23 september 2010

En eftermiddag i september

Någonstans ifrån, helt plötsligt, kom en dos med kraft åkande och landade på min gräsmatta..... Det resulterade i att första steget i mina nya rabatter togs, där alla lökar ska få bo.... och lite annat förstås... Formerna var redan utstakade, i några slags Alvar Aalto, Savoy-vas-formationer... Men det som hände nu var att jag gick på med kantskäraren för att skära till ytterkanterna, men också för att skära ett rutmönster genom gräset för att det ska bli lättare att gräva upp gräsblocken. Ja, ni vet vad jag menar.... Känner mig riktigt nöjd! Är inte klar, men har kommit en bra bit på väg......


Torkade solrosor har fortfarande mycket vackerhet i sig...

Solrosorna är dom jag plockade på Skördefesten för två veckor sedan. De hade torkat i vasen och har nu flyttats till växthuset för ett andra liv. En av dom fick landa i ektunnan vid ytterdörren. Den håller så länge den håller..... men just nu är den riktigt fin där den ligger bland pumpor, äpplen, rödlök, lime och kottar. Kvistarna kommer från äppelträden och förra helgens äppelplockning då några grenar knäcktes... Kvar i tunnan från sommarplanteringen är murgröna och snöflinga som fått höströda blad.... Ersatte bara växterna i mitten med några ljung och en prydnadskål.


Att kraften landade just i dag kan kanske, men bara kanske, bero på på att vädret var extra tillåtande. Strålande sol kan göra underverk... Och tur att det var soligt, för att gräva i blöt och geggig gräsmatta kan ju få en att känna att man samtidigt gör en lerinpackning.... och då är det skönt att få lite värme på det.... så att den välgörande behandlingen blir komplett, så att säga ;-)

Inga stövlar inhandlade ännu..
PS. Datorn är nu pimpad och känns som en smidig gasell att hantera i jämförelse med tidigare... Behövde INTE slänga några bilder (som varit melodin under några månaders tid) för att kunna tanka över nya i dag.... Ett mirakel helt enkelt!

Är så glad över er alla som hälsar på..... 

Håller fortfarande tummar och tår för sol... ALLA dagar!