torsdag 24 februari 2011

Tänker på Iris - Thinking of Iris

I ett tidigare inlägg nämnde jag att trädgårdsiris står på önskelistan till en av de nygrävda rabatterna. Och utan att överdriva något alls..... skulle jag kunna ha trädgårdsirsar lite här och var...  lätt :-) Tycker dom är så vackert pampiga och på nåt sätt majestätiska i sitt utseende. Här är två som jag blev riktigt kära i förra året på Chelsea. De ger en fingervisning om vilka färger jag snöat in mig på.


Snygg!


Om du är ute efter trädgårdsiris kan jag rekommendera Westgarden i Uddevalla, som har ett mycket stort och exklusivt sortiment, och som går att beställa för hemleverans... praktiskt!  Här är några av mina favoriter, såå läckra!!! Westgarden är förresten den svenska återförsäljaren av de finaste engelska växthusen från Alitex, som jag gjorde ett inlägg om HÄR.

Rip City, Vitafire, Thunder Echo

Patina, Paint it Black, Dangerous Mood

Mera irisar


Efter att ha varit på inspirationskväll i går hos trädgårdsföreningen om trädgårdsdesign, känns rabatt-planerna i högsta grad angelägna... Nu ska här planeras in irisar.... Jajamensan!


Billan 'Aurora Borealis': nästa gång samåker vi..... blink, blink ;-)
Billan har visat sig vara min absolut närmaste 'blogg-granne'. I går gick det upp för mig att vi bor mindre än 1 km från varandra.

Juliette Wheelbarrow
Kan inte låta bli att visa en skottkärra att bli glad av - eller hur! Juliette : the-wheelbarrow-that’s-also-a-comfy-garden-seat, som den också kallas kan enkelt förvandlas till en sittplats. Nu var det kanske inte riktigt den finessen som fick mig att dansa loss, utan mera känslan och utseendet som bara signalerade ett stort YES! till mig. Den går att få i lite olika färger, om nu inte babyturkos skulle falla en på läppen ;-)) Design: Chris Eckersley 
Bilder från:


Tack så hjärtans för alla fina hälsningar på förra inlägget! Jag blir alldeles varm i kroppen...

Ha det gott!

22 kommentarer:

Sophia Callmer sa...

Kul skottkärra, skottkärror är bra på många sätt, det är nog min mest använda trädgårdsgrej, skottkärran, utan den känns det lite som om något fattas mig.
Irisar, vackra. Har lite både våririsar och sommaririsar, våririsen är en favorit när nästan inget annat kommit då skjuter de upp och de lyser, ser helt osannolika ut mitt i allt grått visset.
Grattis till ett år i cyberrymden, din blogg är verkligen fin och inspirerande!! kram Sophia

Anna Vattenkanna sa...

Trädgårdsirisar - ja där är riktiga primadonnor! Jisses sånt färg- och formspråk dessa besitter... dessutom har vissa en underbar liljeliknande doft!

Dom där nyanserna i kastanj/vinrött/rost är väldigt läckra och spektakulära tycker jag - du kommer att få till det så läcker så läckert!

Kramar Anna Vattenkanna

gittan sa...

Irisar gilla jag skarpt! Jag tycker bara att de blommar över alldeles för snabbt =)

Tusenfröjd sa...

Vilka färger på irisarna! Som små konstverk. Och den där skottkärran var ju kulig och fin. Den vill jag ha!!!!

Ha en fortsatt fin dag / Liv

It's me sa...

I really like your Iris post today ...great colors !!! have a nice day darling........love Ria.....xxx...

Annelie sa...

Vilken godispåse av irisar du visar.
Jag är väldigt förtjust i de blå-lila och svarta, samt den röda. Jag är även förtjust i irisens bladverk. Tycker om hur de dekorativt står kvar stramt som vassa knivblad efter att de blommat färdigt.
Grattis till ett lyckat bloggar-år!
Har sagt det förr och jag säger det igen - Du är min absoluta favorit-trädgårds-blogg!
Förstår inte hur du har tidd med alla dessa genomtänkta och vackra inlägg, så tätt inpå varandra. Och dessutom tar dig tid att titta in hos dina besökare och lämna kommentarer.
You rock!

Kramar

Home and Lifestyle sa...

I never had this flower in my garden but in my colors blue, pink and lila it would be great!!

Wish you a happy weekend! Many hugs from here, Ingrid

Ester sa...

Underbara irisar! Med färger helt i min smak... Man blir helt galen av ha-begär! Nu har jag "läst ikapp" på din blogg och det är så sant som du skriver, att man måste ställa in ögonen på "vackert-läge". Tack för alla härliga inlägg under ditt första blogg-år!
Må så Gott!
Ester

Ruben sa...

Toppenfina irisar, och bra färgval!!!
Ha det gott!
/Ruben

M/S Design sa...

Fantastiska Irisar vilka färger,man vill ha masor!
Mariana

Kristina Bonander sa...

Det finns en grupp växter som med jämna mellanrum skylls för att vara stela och tråkiga. Ex bergenia, tagetes och iris. Men sen är vi beredda att fullkomligt älska allium. Prata om stela!
Håller med Anneli att det spetsiga och raka behövs för att väga upp det mer svulstiga i våra planteringar. Och då finns det ju knappast något vackrare än just iris. Och precis som du skriver så finns det SÅ mycket att välja på.
Lycka till och låt oss få veta hur det går
Hälsningar
Kristina

Helena sa...

O ja tack mera iris!Snöade in på dom under förra årets trädgårdsbesök då vi(Acchleja)var i flera underbara trädgårdar med just mängder av iris.En del nya köptes men det räcker ju knappast ;-)Så TACK för tipset ang.Westgarden.Har deras växthuskatalog hemma!Oj oj jag säger bara det :-)Du bad om ett Aurikel inlägg det kommer såklart så småningom!Den begäran kan jag ju inte motstå:-)
Ha det bra!
Kramar från mig!

Lotta sa...

Vilket jättebra tips! Jag är på jakt efter en speciell iris - hoppas jag hittar den där. Skottkärran var riktigt kul, lite sånt behövs när man ska grovjobbba!
Kram

Stina sa...

Jättefina irisar! Planterade två i nya glasverandarabatten förra året och ser verkligen fram emot att få se dem blomma i år! Har varit lite skeptisk mot iris för att de blommar så kort tid, men de är ju så otroligt vackra så nu när jag tagit steget så blir det nog fler..... Cool skottkärra!

Kram!
Stina

Inger sa...

Har några olika irisar men alla har inte kommit igång med blomningen. Mycket vackra är de i alla fall, men den vackraste irisen är mitt barnbarn som heter Iris:)
Kram

billan sa...

Klart vi samåker:)
Otroligt vad många vi var igår på inspirationskvällen....och huvudet är nu fullt av inspiration, nya rabatter och omflyttningar av växter. Och drömmar om ett större växthus!
Jättefina färger på dina irisbilder, det ska bli spännande att se hur du förverkligar din irisdröm......
Må så gott!
Kram

Helena, The Swenglish Home sa...

Väl talat, Annelie, Charlotte trädgårdsrockar helt klart! :-D

Jag är heeeeelt med på iriståget och kan nästan inte tänka mig en mer sensuell skapelse i naturvärlden. Orkidéer och irisar, ja men kolla in hur de putar med sina behag... Skämt åtsido, urläckra är de i alla möjliga färger, och jag längtar redan efter våra lila irisar vid dammen - åh så jag njöt av dem förra året.

Älskar också sådana där mockafjånger som kan förvandlas till en helt annan användbar mojäng med några knyck. Den skottkärran är välkommen hit!

Stor kram till dig, och jo, lite kloning skulle passa gott här just nu, men jag kanske borde öva lite mer på att försöka vara närvarande i stunden istället för att rusa runt och försöka hinna med allt... Nå, jobbresa på söndag, till mitt kära Turkiet i några dagar, sedan kan vi pricka av en sak på listan!

Må gott och hang in there, vi går mot varmare och ljusare tider!

Stor kram,
Helena

Gunilla sa...

Hej svejs.
Här blåser det idag och minus 5 så det gäller att hålla i hatten.

Vilka fantastiska irisar de är ju riktiga ögongodisar.
Jag har lite svårt att få irisarna att blomma den låga sorten.
Jag planterar efter konstens alla regler men jag har nog inte riktig tumme med irisen.
Strandirisarna blommar som bara den men de är ju inte så kinkiga.

Det finns ju sådana otroliga skapelser av den växten så det skapar ju ett riktigt habegär.

Jag ser ju att du bloggat i ett år.
Stort Grattis till det och visst är det riktigt roligt , man gör ju som man vill och inget tvång.
Många fantastiskt fina bloggvänner har jag fått genom mina tre år i blogglandet.

Vad kul att du har en bloggerska så nära, jättetrevligt.

Ha en trevlig helg
Kramen/Gunilla

Katarinas trädgård sa...

Vilka godingar! Jag har nu upptäckt ytterligare en brist i min trädgård, en svårartad irisbrist! Och så kan man ju inte ha det! Bot och bättring utlovas, tror de där mörka skulle trivas här... Hmmm, gräsmattan är fullständigt onödig och borde snarast ersättas med intressantare växter = iris och annat!
Trevlig helg, i skidbacken kanske, ni har väl sportlov nästa vecka?
Kram
Katarina

Unknown sa...

Vilken fin skottkärra!!! Och på tal om irisar så har jag idag sått strandirisarna som jag fick av dig i höstas!
Kram!

Spirande grönt - sa...

Tack för iristipset! 'Paint in Black' var ju hur läcker som helst.

Ha en finfin helg,
Rebecca

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Men oh så mycket vackert! Hihi.. ser att vi har precis samma favoritfärger just nu! Allt som går i rost, orange och liknande MÅSTE jag bara ha.. ,) Tusen tack för finfina tipset med irishandeln. Måste genast ta mig vidare dit och fynda.. hmmm.. känns som om det kommer bli en dyyyr vår.. men ack så vackert det kommer bli om några år när allt tar sig... ;)
Ja, tradera och fröer är ett annat roligt sätt att sätts sprätt på pengar. Och det värsta är att det känns som om man vinner dem när de är så billiga.. men sen har man ju ingen aning om vad det är för kvalitet... Det visar sig... Ha en jätteskön helg, vännen! Är ni påväg norrut till stugan kanske?
Kraaaam!