onsdag 19 oktober 2011

Z & U


Under vår Stockholmshelg valsade vi in till Zetas och Slotträdgården Ulriksdal också. För en utsocknesbo som mig, är det extra inspirerande att besöka dessa oaser. Svältfödd som man är på liknande etablissemang i närområdet.


Zetas som är den sparsmakade, stilfulla och lugna handelsträdgården med dova färger. Jag gillar Zetas av många anledningar och blir alltid så avslappnad när jag kommer dit. Går ner i varv. Känner instinktivt att jag bara trivs bland hyllor med krukor och snygga tillbehör. Riktigt mycket tycker jag om att det finns uppbyggda miljöer i butiken. Zetas är så helgjuten stilmässigt. Imponerande. Och tilltalande.


&
Slotträdgården Ulriksdal är en helt annan, men lika inspirerande upplevelse. Här finns egen odling, ett friland och en annan stil på butiksdelen. Oh, ser ni rävsvansraden i frilandet... Man kan ju gå i splitt för mindre. Jag gillar Ulriksdal för just frilandet, de egna odlingarna och det färggladare sortimentet i butiken. Här finns alltid vackra och ibland ovanliga dekorationer att bli glad av. Denna gång blev jag så lycklig över att få se avdelningen med vintergröna växter. Gillar ju barr :-)) 

Det blev en hel del valsade i frilandet också.
°
Om man tar bussen till Ulriksdal får man en fin promenad genom slottsparken innan man kommer fram till själva handelsträdgården. DET är trevligt. För helhetsupplevelsen. 

Bilderna ovan från Ulriksdal. 

°°°
Tänk om man bodde närmare. Så att man kunde kika in lite oftare till Z & U.... än de två besöken per år som det brukar bli för en utsocknesbo som mig.

Glad torsdag på er!

Har ägnat dagen till roligt fotande i jobbet :-))
I morgon blir det vinter- och julfeeling. 
Längtar. 
Så bra att köldknäppen lugnat ner sig. 
Är inte på långa vägar 'klar' i trädgården. 
Var lite rädd där ett tag att allt skulle frysa till ordentligt. 
Men nu blev det inte så. Än i varje fall. Tack o lov.

19 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Två riktiga favoriter du har besökt! Håller med dig om att man verkligen går ner i varv på Zetas...Kram Johanna

Helena, The Swenglish Home sa...

Åååh, mumma hela vägen här! Tänka sig att jag bodde på cykelavstånd från Zetas när jag bodde i Stockholm och ändå inte var där mer än en par gången per år! Har en känsla av att det skulle vara betydligt oftare om jag bott kvar nu... fast då med bakbundna händer och gömd plånbok, för säkerhets skull, tror jag! :-)

Din andra bild där får mig att vilja kliva in i bilden och kika runt lite - ååååh!

Skickar dig stora onsdagskramar från lilla svengelska familjen, där sönerna nu på em börjat höstlovet - himmel, jag som tyckte sommarlovet nyss var slut!

Kram, kram,
Helena

Sanna sa...

Två Stockholmsoaser. Två olika uttryck. Två olika känslor. Så fantastiska på sina sätt. Å du har fångat dem med dina unika bilder. Du är en fantastisk fotograf. Du fångar verkligen med ett klick. :)

Tack för att jag fick inspireras.

Må bäst
Sanna

P.S Jag var på Ulriksdal idag oxå...perfekt plats för floristmöte :)

Helens trädgård sa...

ja, tänk om man hade bott lite närmare...lycka!
Har faktiskt aldrig varit till Zetas men till Ulriksdal har jag varit några gånger. Upplever att jag svävar på moln då jag är där och flera timmare fteråt. :=)
Tack för att vi fick se lite bilder från bägge ställerna.
Ha det gott!

Lisa sa...

Tack för att du delar med dig av fina bilder...jag har aldrig varit där på något av ställena...det får nog bli snart. Låter som de har kvaliteér vart och ett på sitt sätt.Nää, det får inte frysa än, det har vi inte tid med !!!
Kram !
Lisa/Lisas trädgård

Ruben sa...

Jag kommer ihåg förra året när du var i krokarna för att göra Sommarsalongen i Ulriksdals slottspark. Hoppas evenemanget kommer tillbaka nästa år!!
Verkligen fina kollage du visar. Det är Zetas och Slottsträdgården i ett nötskal!!

Ha det gott!
/Ruben

Home and Lifestyle sa...

You have visited wonderful places in Stockholm, Charlotte!! I hope to visit Stockholm in the next years, maybe I can see this with my own eyes!!

Wish you a nice day!!! With love, Ingrid

M/S Design sa...

Jag bor i Stockholm och det var nog ett år sedan jag besökte Ulriksdal men Zetas blir det lite oftare för jag jobbar tio min.ifrån, där kan man verkligen bli inspirerad och frustrerad när man inser att man inte har råd att köpa allt man vill ha.
Mariana

Marie Lithén sa...

Åh tack för att du delar med dig av härligheterna hos favoriterna! Vilken helg ni haft, härligt med retreat:) Kram

Gunilla sa...

Jag tror jag flyttar:o)))

Har aldrig varit varken till Zetas eller Ulriksdal. Det får bli framöver när jag får mera tid.
Otroligt fina foton ochså som vanligt:o)))

Ha det gott och en trevlig helg

Kram

Annelie sa...

Och för mig är det lika roligt för mig att besöka din oas, även om det inte varit så ofta på den sista tiden. Har varit lite distraherad.
Helt otroligt hur vacker hösten kan vara i en trädgård, du får verkligen hösten att se mysig ut. Vilket är något som ändrats de senaste åren för mig. Tidigare har jag bara sett hösten som något trist, en resa in i det mörka och kalla. Av någon anledning kan jag numer uppskatta hösten och njuta av den.
Din höstbuket är supermysig på stentrappan. Tänk vad härligt att ha dessa pampiga Dahlior som mår så bra i slutet på oktober. Och, alla dina vita blommor... fiiina.
Älskar dit översta foto från Rosendals trädgård, det är ju supersnyggt på gruppen av träd med en trädgren som hänger ner i förgrunden.
Håller med om att det är kul med affärer som har uppbyggda miljöer att ta inspiration från och att bara stå och insupa det mysiga.
Fint att du delar med dig. Kan bara inte förstå att jag inte hittade dit i somras. En månad är ju så mycket tid kan man tänka, att man skulle ha tid att beta av allt på listan. Jag VET att jag skulle älska Zetas också.

Många varma höstkramar från Annelie

AnnCharlotte sa...

Jag skulle gilla båda ställen antar jag.
Synd bara att det är en bit att åka....
Ha det bra :)

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Uppskattar dina bilder jättemycket, har inte varit på varken Z eller U. Så mycket inspiration det verkar finnas där.
Kram Maria

Berså sa...

Åh, jag håller med - tänk om man bodde närmare dessa fantastiska inspirationskällor !

Frøken Solhat sa...

Det var så endnu en grund til at sætte Stockholm på listen over steder der bare skal besøges i fremtiden Charlotte.......Zetas ser ud til at være et sted hvor fristelserne er store ;0)

Knus Dorthe

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Jag ska också ta mig till Zetas någon gång. Det ser helt underbart ut!

HA sa...

Härliga bilder Charlotte!! Det är alldeles för länge sedan jag besökt Zetas senast, sedan före deras utbyggnad kom till, och Ulriksdal har jag bara sett en gång typ 2004.. ajajaj.
Men Stockholm är ju i ett annat land än jag så det är lite krångligare. Helsingforsnejden har ok växtutbud, men det där med den där klassens stämning och lifestyle fattas.. härligt att du delade med dig :-)

mammaxtre sa...

Och jag som bor i närheten av Zetas besöker detta ljuvliga ställe alltför sällan. Urdumt!

Ha det fint

Tusenfröjd sa...

Läste din kommentar om ersättningsväxter angående buxbomsklot... sådana ersättningsväxter hittar du hos oss, olika sorter och i många olika storlekar! Så din väntan behöver inte vara så stor! Jag kommer i veckan att göra ett inlägg om vilka ersättningsväxter vi kan erbjuda i dagsläget... Hoppas att jag gör dig nyfiken!

Ha en riktigt fin helg!
Liv