torsdag 8 december 2011

Bestyr med kissekatter, möss och lökar


Då var snön tillbaka igen. Lagomt pudrig och fin. 
I morgon varnas det för besvärligt oväder med mera snö.


Madame och Herr kissekatt
På trevande tassar smyger Madame kissekatt sig ut nu. Ibland blir det tvärstopp i dörren då hon inser att det både är kallt och snö ute. Fniss. Då backar hon in igen. Sätter sig på mattan och tittar på en som om man vore från vettet som försöker lura ut henne i snön. Herr kissekatt är modigare och skuttar raskt ut så fort dörren öppnas. Oftast gör han ett stort gasellhopp över hela skoghögen som samlas vid dörren och lyckas många gånger precis flyga ut på bron innan dörren åker igen. Snön är en nyspännande verklighet utomhus. Måste upptäckas. Eller beträdas med största försiktighet.



Musgott
Husmusarna i källaren har haft kalas på mina tulpanlökar. Skulle tro att hälften är uppätet. Morrrr.......... Två stora terrakottakrukor fyllda med tulpaner är nu minimerade. Inga andra lökar verkar dock falla de små musarna i smaken då de är helt orörda tack och lov. Alla lökar har börjat skjuta fart redan. En kruka med anemoner måste jag nog nästan ta fram i ljuset tror jag. Stänglarna är redan över 10 cm. Måste nog konsultera boken igen för mer information. De krukor jag placerat i svart sopsäck och knutit åt luftar jag nu. Det var alldeles för fuktigt där. Känns som att det finns risk för mögel. 



Ja, ni ser. Skalrester och själva skottet i mitten är lämnat bara av de gnagda lökarna. Åndå hade jag lindat in krukorna med en svart väv. Men det var väl lätt forcerat för en liten fyrfota illbatting inser jag nu. 


°°°
Här äts lussebullar så jag storknar snart. Brasa varje kväll och datorn i knät med jobb :-)) Snart är 'e jul..... tra la la. Kanske dags att börja tänka på julklappar. Bara en sån liten hjärngympaövning :-)) Det löser man lätt som en plätt så klart haha.... Nämen, DET är roligt att ge julklappar, jag tycker verkligen det. Att slå in paket fint och tänka ut något klurigt. Det behöver varken vara dyrt eller stort. Men personligt. Ibland är tiden bara så knapp. Baksidan av julen kanske. Även om det är min favorithögtid. Man kanske skulle ta semester en vecka i december så att man verkligen kan göra alla de roliga sakerna i lugn och ro. Det vore ju helt underbart. Plus att inte ha så många måsten. Vi köper färdigt mycket och lägger tiden framförallt på att maximera myset. Det är det viktigaste. 

Önskar er en helg fylld med julmys!
Själv tänker jag spendera tid i växthuset med lite fix och trix, tända massor av ljus och drömma om våren. Ja, varvat förstås mellan de vanliga familjebestyren och barnens idrottsmatcher. Vad ska ni göra?

32 kommentarer:

Acchleja-Carro sa...

Nej men vilka rackare! Hoppas att du får lite vårblomning ändå.
Ha det fint! /Caroline

Mariette sa...

Hej Charlotte!

Hos dig är det lika vackert året runt, underbara foton...och krukor och skapelser som man suckar och njuter över!
Trist med möss dock! Man blir inte glad!

Här har vi ingen snö, får se om ovädret här över bara blir storm eller även lite snö kan lägga sig?!

Helgen ska spenderas med hemmamys och julklappsinköp.

Kram Mariette

Trädgården på Höjden... sa...

Oj vilken tulpanfest de har haft :-(
det påminner mig om att själv ta en titt nere i källaren på mina lök-drivnings-försök. Lätt att glömma bort dem...

Så fint det är med snön. Önskar att vi kunde få ett litet lagom tunt vitt lager här nere i södern också.

På lördag ska vi äntligen ha vår glöggfest som blev framflyttad en vecka pga "vattkoppsutbrottet" hos storebror. Ska bli så mysigt.

Hälsar Åsa

Lotta sa...

Såå himla trist med mössen, jag skulle bli galen! Kan du inte sätta ut lite fällor? Mysig bild med katten och snön. Ha det gott.

M/S Design sa...

Inte roligt med sånt besök!
Vi har tagit över 15 möss i våra giljotinfällor (låter värre än dom är)dom enda som fungerat för vi har inte såna fina musjägare som du.
Ska fortsätta måla tavlor och sy på lapptäcket i helgen, kanske det blir lita bak också.
Ha en trevlig helg
Mariana

Annika Christensen sa...

Ohh vad avis jag blir på snön.
Attans möss man kan ju bli mer eller mindre galen. Tycker faktiskt synd om dig. Kan du skicka lite snö till mig?
Har massor av arrangemang som skall fotas men hur kul är det utan snö!
Julmys skall det bli till helgen och party party.....
Ha det gott
Annika

Med fingrarna i (j)orden sa...

Usch ja, du får väl släppa ner katten i källaren nästa gång du sätter lökar.
Men lussebullar låter mysigt, vi bakar på söndag och jag längtar efter årets första.
Eva

Inger sa...

Trist med mössens framfart...
Jag skulle också behöva vara ledig en vecka minst, på kvällarna orkar man inte göra så mycket.
Kram

Livet på solsidan sa...

Åhh, jag vill också ha snö! Det är så mysigt, men här är det bara regn, regn o lite mer regn :(

Får istället njuta av dina fina bilder. Det har du massor av här. Tack för all inspiration!

Hälsar Tamara

Birgitte sa...

Ærgeligt at musene har spist dine tulipanløg. Jeg håber dog, at du får mange blomster alligevel. Julen er også den bedste højtid for mig. Rigtig hyggelig aften til dig.

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad trist, vilka uschlingar till möss! De borde skämmas!
Vackra vinterbilder, du kan verkligen det där med att ta fina bilder.
I helgen blir det först fotbollsmatch med sonen. En sväng på stan blir det nog också, vi brukar åka in och köpa en fin julklapp till varandra jag och sambon.
Ha det gott.

Johanna Stålros sa...

Underbara bilder som alltid här inne!!! Kram Johanna

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hihi.. vi har haft samma övningar här också... Ena kissen galopperar ut så fort man öppnar dörren. Den andra ser mest förnärmad ut.. :)
Attans va trist med lökarna! :( Man blir ursur för mindre...
Du får trösta dig med fröbeställningarna... Jag har också börjat småkika i katalogerna. Shiraz ligger på min beställningslista också.. :)
Kramar!

Ullevidsdal sa...

Blir så avundsjuk på din trädgård varje gång jag tittar in hos dig.
Dock är jag glad att jag hann med det jag föresatt mig att göra denna säsong.
Nu i vinter blir det att planera nästa etapp. Det jag planerat in är en Syrén berså och en Måbärshäck runt köksträdgården.

I helgen ska jag stå på en julmarknad och sälja lite egna alster och mina butiksprodukter.

Helgen avslutas med att jag blir firad av de närmaste.

Nästa år ska jag försöka få till det där med lökar till jul

Kram Helene

Helena, The Swenglish Home sa...

Nej men rackarns mus-eländen! Och jag tror det blir till att ta ett riktigt snack med kissekatterna och peka lite på deras roll i hushållet.. Hm, kan man månne hota lite löst med att katt-tomten kanske inte kommer om de inte börjar göra rätt för sig?

Jag avundas er inte kyla och oväder, men så här lite på avstånd, på bild på skärmen, ser det där vita väldans vackert ut. Och nästan med en gnutta julkänsla mitt i det översta lagret fluff.

Gillar dina "mossbröd" där på våningsfatet, fast först undrade jag om det var ett gäng idéslumrande igelkottar...på hög! :-)

Stor kram,
Helena

Helena, The Swenglish Home sa...

Ide-slumrande, skulle det vara, fingret slant!

Godastunder-tokigaidéer sa...

Så tråkigt med dina lökar..dom attans mössen.
Lyckost er som har fått snö, här vräker regnet ner och det blåset stormvinda så det vinser i huset. Hellre snö i massor...

Kram Anna

KATE ♥ sa...

Hei!
Er pusekatten din er Hellig birma?
Så nydelig den er.

Elin sa...

Huvva, möss inomhus är läskigt tycker jag. Som tur är har jag inte sett några spår efter dem i år. Jag har också ställt några krukor med tulpanlökar i källaren och var tvungen gå ner och titta nu, men de var orörda tack och lov.

Ha en fin fredag i blåsten!

Laila sa...

Sicket party du bjudit mössen på! Själv har jag ställt krukor med tulpanlökar i lilla växthuset i väntan på plantering i kommande rabatt i vår. Krukorna är helt oskyddade slår det mig nu. Men till skillnad från dig har jag planterat lökarna mycket djupare, hoppas det vilseleder mössen!
Tack för uppmuntrande ord på min blogg! Men jag har ju hamnat i fint sällskap...
Ha det gott!/Laila

Berit sa...

usch för djur som äter upp våran planerade njutning!
Ha en underbar dag!!!

Helena sa...

Så vacker din katt är!
Trist närmössen förstör de är ju så söta men det hjälps ju inte..
Tycker mycke om din fina lök kruka.
KRAM från mig!

Hélena sa...

Låter som en utmärkt plan, ta en veckas semester i december :-) Möss är inga roliga gäster i en källare med lök... rackarna! Hoppas resten nu får vara ifred.

Ha en härlig fredag och underbar trädgårdshelg!
Kram Hélena

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Kate: mina katter är ragdolls.

och hihi.... ni som kanske undrar om vi har musinvastion i huset.... så kan jag berätta att källaren inte har någon kontakt med övriga huset. Utan det är en sådan där gammeldags som man bara kan komma till utifrån. SÅ, inga möss inne där vi bor :-)))))

Helens trädgård sa...

usch och fy vilka elaka möss som äter upp vårens blommande skönheter. Hoppas dom får ordentligt ont i magen som straff :=)

Jag har handlat alla julklappar färdigt, skönt!
I dag har jag skottat och skottat och skottat bort snö. Håller vägen till växthuset öppet hela vintern så jag kommer fort in då det är dags i mars.
I morgon ska här rullas julköttbullar.

Ha en mysig 3:dje Advent!

Anonym sa...

Magiska bilder du fotar. Tusen tack och X-mas fran soliga U.A.E Cilla.xx

oumberligating sa...

Hej Charlotte! Härliga och vintriga bilder hos dig, snö är precis vad som saknas här i Mälardalsområdet just nu för att den optimala julstämningen ska innfinna sig. Jag är lite kluven eftersom jag har Skärgårdsområdena här i Stockholm på mitt arbetspass och att hälsa på och dela "piller" och "åka på larm" är inte det lättaste då snön ligger meterdjup över vägar! Förra vintern så tappade jag räkningen hur många gånger jag fick skotta loss min bil för att kunna åka vidare. För att hamna riktigt på "landet" så behöver mna ju bara åka cirka 1,5 mil ifrån centrala delarna av Stockholm för att infinna sig "bonnvichan"! Fast det är ju det som gör att jag trivs med mitt jobb bl a!
Har tappat lite läsare under december månad och det är ju av förklarliga skäl, en del drar nog öronen åt sig då de läser mina "kalenderlucksinlägg", i ärlighetens namn kanske inte några "höjdare" alla gånger, men jag gör ju dem för att själv kunna dra lite på smilbanden ibland!
Enkelt och banalt, javisst, men det är ju egentligen "allt" om man analyserar det hela lite djupare! (ler)
Fast det ska vi inte göra, det är nog bäst så! (ler igen)
Blogarna lever sitt eget liv och vi med dem!
Var rädd om dig på alla sett!
Ha en fin 3:e Advent!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

Annelie sa...

Nej, vad tråkigt att mössen har haft (jul?)kalas i källaren. Om de bara visste vilka kissar som bor ovan.
Vilken härlig bild du har tagit av kissen i snön.
Jag har lite samma problem med vovven som gör tvärhalt i dörröppningen när han inser att det är kallt om tassen ute. Hoppas att han vänjer sig snabbt för kyligare tider annalkas snabbt.
Verkligen hög tid att tänka på klappar, jag är alltid sent ute och slår in mina klappar kvällen innan.
Du är så himlans duktig på att stajla och pyssla, du är en sådan fantastisk inspiration.
Kul att ni har fårr lite snö (önskar att vi hade), mindre kul att oväder är på intåg.
Hoppas det inte blir för mycket.
Ha en trevlig 3e Advent!

Kram,

Annelie

Lotta sa...

Attans möss! Du får öppna självbetjäningsrestaurang till dina jägare med en kattlucka i källardörren. Men vad jag börjar bli avundsjuk på er snö, det ser så himla fint och vintrigt ut.
Kram

Ninna sa...

Verkligen tråkigt med mössen men tur att dom håller sig till källaren. Underbara bilder, så vackert med snö. Här nere är det grådask men vackert med alla pyntade trädgårdar av ljusslingor & granar. Hihi sitter också med datorn i knöt framför brasan på kvällarna, så mysigt. Kram på dig

bloggernefa sa...

Hej Charlotte
Øv med din fina løkkruka. :(
Den var for oemotstålig. Har säkert smagt godt - måske det var nissen?
(tomten).

Jeg synes dine bilder i fanen til høger lokker en at läsa, men du har inte koplat på links til indlægget?
Ville just visa en god veninde din blog igår, og hon var lika fortjust i din trädgård som jeg.

Ha en skøn vecka.

kramer från
Eva
evigglade.blogspot.com

Frøken Solhat sa...

Åh hvor ser det altså bare hyggeligt ud Charlotte......sne, mos og det hele.

Knus Dorthe