onsdag 30 november 2011

Narcissus papyraceus

Tazetter hör julen till. Är glad att ingen i familjen är allergisk mot starka dofter. Maken påpekar förvisso snällt emellanåt att doften påminner om något mindre trevligt och som har med kattrevirmarkeringar att göra... DET håller jag iiiinte med om, no no...  Att köpa lösa lökar för att driva fram i blom är en del av förtjusningen i tazetter. Lökarna påminner om våren och blir som en föraning av kommande säsong.


Taklök
Kära taklökar. Så användbara till allt möjligt. Tåliga. Alltid fräscha. Snygga. Ja, helt enkelt bäst. Eller hur! Brukar gräva upp taklöksrosetter från rabatterna till krukrarrangemang. Men denna gång är det nyinförskaffade och superfyndade krukor med taklök rosetterna kommer i från. 


Tazett i konserv
Nuförtiden är det sällan konservburkar de krossade tomaterna kommer i. Vilket ju är bra för miljön förstås, även om man kan göra många roliga saker med återbruk av konservburkar. Hittade dock ett trepack med konserv-ananas i skafferiet som användes till en middag häromveckan. Kände direkt att jag ville göra något med dem istället för att lämna till återvinningen, sällsynta som burkarna är haha...  Kom på några idéer, men så här blev det först i alla fall. Lät locket vara kvar denna gång.


För att man inte ska skära sig har jag plattat ut kanterna på locket med en tång och sen tejpat runt med vanlig tejp. 
Kändes lite passande att tazetterna i köket blev planterade i konservburkar. Om inte annat är det ganska kul :-)


°°°
Den fina snön är borta. Säger 'tjoho' ändå. För nu finns det hopp om julrosorna med andra ord. 1:a december i morgon. Inget skaffat till kalendern ännu. Barnen (nja.. tonåringarna) vägrar släppa taget om den traditionen. Vad gör man!? Det har aldrig varit stora paket i kalendern, utan bara yttepyttesmå. Men i alla fall. Om det är fler som har våndor kring adventskalendern kan jag tipsa om Ann Charlotte med bloggen Rosor, magnolia och mycket mer. Hon har ett smart knep!!

Varmaste adventshälsningar,

måndag 28 november 2011

SNÖ...

Uppvaknandet igår blev till en värld skimrande i vitt. Prognosen om att det skulle snöa infriades med råge.
Första spontana tanken var: näe..... Inte nu. Mina julrosor. Ville ju få se de blomma.

Lilla bordet vid ytterdörren 

 Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att allt blir så vackert med ett lätt snölager över sig. 
Och med så mycket mer julkänsla. 


Premiär för årets första snöskottning.


Nu är det plats för uppskottade snövallar som prioriteras, så nästan allt plockas bort från verandan. Lite kvar bara att bära undan. Förra och förrförra vinterns enorma snömassor finns färskt kvar i minnet. I år vill jag tro på mer normala mängder. Eller mindre :-)


°°°
Den närmaste tiden väntas gå i plusgradernas tecken. Hoppas, hoppas. Om inte, är det väl inte så mycket att orda om. Det är alldeles strax december, och hög tid för snö och vinter. Japp. Det är bara att inse fakta. 


Ska jag vara helt ärlig tycker jag att just den mängd som kommit nu, är helt perfekt. Och precis så som man vill ha det. Att kunna se trädgårdens konturer under snön. Och att snön bara gör allt lätt skimrande och ljust. Men naturens makter rår vi inte på. Det blir som det blir. Undrar vilken slags vinter det blir i år? 

°°°
Med hopp om en skimrande vinter... i lagom omfattning :-)
Hur gick det för er som hade storm i går?

söndag 27 november 2011

Mood board november

Om man leter noga finns det faktiskt en hel del färg kvar i trädgården. Allt är inte bara brunt och insomnat. För min del skedde letandet under vitt fluff. Som man kan se på bilderna snöar det idag. Hrmm.... säger inget mer om det just nu. Återkommer i nästa inlägg med snöfokus. Nu är det novembers mood board som är i centrum. Karin med bloggen Karin A fotografi anordnar en trevlig fotoutmaning just nu som går ut på att visa ett moodboard med det som är vackert (eller inte...) från trädgård och natur. Titta in hos Karin för att se fler bidrag eller för att delta själv!


De sista rosorna nyptes av, hängandes som de gjorde med snö över sig. Nä, nu måste jag bege mig ut för att rädda lite saker som riskerar att försvinna under snön. Troligtvis dock, om man ska tro prognoserna, lär inte snön bli långvarig. Men man vet aldrig..... Fler som det snöar hos idag ? Och hur går det för er som har storm?

Ha en härlig första advent!

torsdag 24 november 2011

Julroslycka x två

Vardagslycka eller trädgårdslycka när den är som allra bäst. Det upplevde jag i dag. Backar bandet först till igår. Handlade middagsmat och gick vanan trogen förbi blomhörnan. På massvis av pigga blomstänglar lyste julrosor upp i hyllan, uppställda bland allsköns blommor. Bara så där i mängden liksom, av smala tio-packs rosor, vissnande orchidéer och en vagn med röda julstjärnor. Givetvis skuttade jag närmare. Och häpnade när jag såg priset på de otroligt fina exemplaren. Endast 59 kr/st. Lilla dragkorgen på hjul som skulle fyllas med middagsmat och lite frukostgrejer fick göra plats för tre julrosor. Åh, vad lycklig man kan bli. 


Finurlig och vacker trådkorg med bärhandtag i mitten från L & Co i Sundsvall

°°°
I dag fixade jag i ordning en plantering av de fina, fina julrosorna. Kände mig så glad och fylld av energi. Under tiden kom jag att tänka på vad skönt det är med värmen ute. Plusgrader på dagarna och ingen snö i sikte. Det är fortfarande grönt i trädgården med andra ord. Kan inte bli bättre. Snö kommer vi ändå ha tillräckligt av tids nog. Och länge.


På väg in igen fick jag ett infall att titta till mina egna julrosor. Har bara haft sådana i två år (tre år till våren). Och är så glad över att de överhuvudtaget vill trivas och blomma hos mig här uppe. Är bland det första som slår ut på våren. I år planterade jag ytterligare några exemplar. Ja, hur som helst. Efter lite krafsande bland lönnlöven i växthusrabatten hittade jag något jag blev så sprittande glad över att jag nästan utbrast i ett stort halleluja och dansade steppdans. Hjärtat slog åtminstone ett antal extraslag. Och det, är ingen överdrift.Paus-skylten känns ju lite lämplig nu... Flyttades fram för att synas lite bättre :-)) 
Mangolden står stolt upp både i krukor och i en odlingslåda.


 Där, längst nere i marknivån, tittade ljuvliga knoppar fram. I mängder. 


På väg att vecklas ut.


Eller i en annan rabatt: på väg att slå ut.


Jag kan säga att den stunden när jag såg knopparna, kommer jag att bevara bland guldklimparna av trädgårdsstunder i mitt liv. Aldrig, aldrig, aldrig.... kunde jag väl tro att jag skulle få uppleva egna julrosor som blommar till jul. Om jag bott i Skåne kanske, men inte här. Nu får vädermakterna så lov att hålla tillbaka snön ett tag till. Men, om snön ändå behagar att komma den närmaste tiden blir det intressant att få se vad som händer då. Det är det här som gör trädgårdslivet så fascinerande och spännande. Att få lära sig nya saker hela tiden. Alla har vi olika förutsättningar i våra trädgårdar och olika erfarenheter av våra växter. Om julrosorna är på väg att blomma hos mig bör de göra det hos fler gissar jag. Ni som har julrosor: är de på gång snart, eller blommar de kanske redan?

Vill med detta trädgårdslyckeinlägg skicka med ett stort fång av lust och energi till er alla!
PS. hittade även knoppar på flera auruklier. 


tisdag 22 november 2011

Gamla silverfat

Glad Tisdag på er! 

Gamla fat och skålar i silverlook är lätt att samla på sig många av. Är rätt säker på att jag inte är ensam om det - visst är de toppen! Vet i ärlighetens namn inte hur många som fyndats på loppisar genom åren. SÅ användbara till allt möjligt. Som krukfat, till blomsterdekorationer, ljusdekorationer, stilleben, små vattenbad, förvaring, brickor, planteringar och mycket annat. Skålen på bilden tror jag har hängt med allra längst. En helt vanlig modell som ofta ses på loppisar. Någon som har en likadan?

Har nog lite dille på ljusdekorationer. Gillar sånt som är enkelt att göra. Här sand i botten som toppats med mossa. Resten ligger löst ovanpå. 
Snabbt och enkelt fixat. Brudslöjan ger en snöig känsla. Trevligare än fusksnö. Och allt kan torka på plats.


°°°
Nötta silverfat under terrakottakrukor är en favorit hos mig.


Majoriteten av silverfyndigheterna används ute i trädgården. , nu i trädgårdsvilotider tid är många staplade på hög i mitt nya lilla förvaringsrum i källaren, som numera är riktigt fullt (oj då.... hur gick det till ?!  haha....). Men en hel del får vara kvar i växthuset för att fortsätta användas under vintern, eller flytta in. Till värmen och julen.

Ha en härlig fortsättning på veckan!
Tack alla ni rara som som tittar in här och hälsar på. Och varmt välkomna alla nya läsare!

söndag 20 november 2011

Julpysslet är igång

Veckan före första advent kryper julnerverna i mig så pass att de bara måste få komma ut. Om de inte fått göra det innan dess vill säga haha.... Yapp. Så smått smygs julen fram nu. Jag försöker göra det diskret. En kula här, en kula där. Några granar här, ett knippe enris där. En hyacint här och en där, och everywhere. MEN.... till första advent vill jag att det ska vara rejält juligt. Inte rött och så kanske. Men så att man kan njuta av allt under hela december och inte bara tiden närmast jul. Dricka glögg var och varannan kväll, elda i kaminen, läsa böcker, spela julmusik, fika gofika, tända massor av ljus och göra december riktigt julmysig.


Pysselstuga
Växthuset är transformerat till pysselstuga. Varför bara använda sitt växthus vår och sommar? Tror mitt är tillbommat högst två månader per år. Eller inte ens det när jag tänker efter. Använder det som allra minst under sommaren faktiskt. Och mest vår och höst. Vad bidde det i dag då? Jo, en hel del. Eftersom aubergine är en favoritfärg blev det bland annat en adventsljusstake med lila toner. Inspirationen fick jag hos blomsteraffären tidigare i veckan där en fantastiskt hortensiakvist med mörkt lila och ljusgröna blommor inhandlades.

Istället för de klassiska sifforna blev det fina ord på ljusen.
Kommer från Panduro i förpackning om 12 ord. 


°°°
Största kulan som brukar hänga i köksfönstret har fått komma ut i år. Pryder nu botten av granen som står en trådkorg där plättar i luften och timjan fyller ut längst ner. Drog upp sommarblommorna som stod där stack ner granen istället. Suveränt med basplantering som fungerar så gott som året om. Både plättarna och timjanen planterades tidigt, tidigt i våras. Har stuckit ner en annan gran i en kruka där timjan och grön njurvinda fyller ut längst ner.


Och jag är så glad. Har satt upp alla ljusslingor nu. Förra året hanns inte det med innan det överraskande snöfallet kom och gjorde vinter i ett huj. 50 cm på ett dygn ramlade ner då. Så snopet det var. Men nu så, är det gjort och det glimmar och glittar i ett äppelträd, några syréner, i en gran och i ett litet träd vid infarten. Det blir så mörkt hos oss. Vi bor längst in på gatan där inga gatlyktor når fram, så det är skönt med extra ljus.


Hoppas att ni alla har haft en go och skön helg!
Snart är det första advent oh la la....


°°°


Warmly welcome all of you who found your way here through Pinterest. I could never dream of a that a picture taken on a candle arrangement, that was made in a hurry, would be so hugely popular. I am honored that you like it.


fredag 18 november 2011

Dags för helg

Ingen snö i sikte. Bara fin frost. Hyacinterna trängs i växthuset. Väntar på att få omvårdnad med ombäddande av mossa eller spabadande av rötter. Fönster har putsats och det har hunnit bli advent ligtht inne. Bara vitt och naturfärger. Grenar, granar, kottar, hyacinter, azaleor och amaryllisar. 

Tips för er som har Dollarstore i närheten. Glasklockorna är egentligen hängande ljuslyktor eller vaser. 
Men, upp-och-ner-vänd förvandlas dom till glasklockor. Nästan gratis. 
Finns i två storlekar. Detta är den mindre.

°°°
Köpte några färgade eklövskvistar i blomsteraffären. Så läckra. 
Draperar de mörkröda löven överallt nu.


Snöbär lyser upp i buskarna. Står i tomtgränsen. Tack snälla grannarna!


°°°
Trädgårdsvila
 Hela trädgården andas vila. 
Det är avskalat och ganska tomt, men finstämt lugnt.

Brudspirean är fin även med grönskan avstrippad.

°°°
En fullmatad vecka är slut. Och nu är härliga helgen här. 
Planerar en trädgårdsdag och en bakdag. 
Vad ska ni göra?


Trevlig helg kära vänner!


söndag 13 november 2011

Mirakel och vinnare

Att man skulle få ynnesten att plocka en bukett med rosor, malva, stjärnflocka, petunia och annat smått och gott så här två veckor före första advent, känns nästan som ett mirakel. Ser i blogglistan att blommande rosor glädjer många just nu. Funderade över om jag skulle fota buketten bredvid de nyinförskaffade hyacinterna. 
Men näe. Det kändes bara för märkligt.Källarmirakel
I helgen upplevdes även ett annat mirakel. Nämligen inte mindre än ett källarmirakel. Äntligen är det städat och klart där. Nästan i alla fall. Vi passade på att slå ut en liten mellanvägg för att få till ett fiffigt rum för mina trädgårdsgrejer. Vi har även hjälpligt målat ett annat rum i källaren, själva 'entrérummet'. Där fanns det tidigare åtta (!!) olika färger på väggar, dörrkarmar, fönsterfoder och lister i ett slags fascinerande färgvirrvarr (målat för lääänge sedan av tidigare ägare till huset). Nu är det till övervägande del enhetligt vitt och fräscht. Fönstren är fortfarande sött svagt mintgröna dock, dörren in till mitt rum himmelskt blå (och eldigt röd på baksidan haha....) och tröskeln in mellangrön. Så några färgpuffar finns det kvar för charmens skull. Ett stort släpvagnslass med skräp har körts till tippen och det har blivit några vändor till vår fantastiska loppis där man kan sälja sina saker (de har drive in-inlämning..... så finurligt). Som en följd av källarstädningen står det nu tio kartonger med julsaker i vardagsrummet som bara måste krympa radikalt i antal. Ja, ja.... det blir nåt att sysselsätta sig med de kommande kvällarna. Mest av allt är jag så glad över att jag för första gången kommer kunna få ordning på mina trädgårdssaker som annars brukar trängas tillsammans med allt annat i källaren i ett allmänt kaos.

En liten glimt in i mitt nya förvaringsrum. Nu ser jag fram emot att sortera upp det jag ställt in där, fixa krokar, 
kanske någon till hylla och eventuellt sätta upp en växtbelysning (man vet aldrig....).

°°°
Vinnare
TACK all ni som deltagit utlottningen av de två uppsättningarna av kort med grönsaker på. 
Efter knåpande med lottskrivande ikväll drogs följande vinnare, tatada....


Nettan Carlsson (utan blogg) 
Hanna med bloggen I Tages trädgård


Grattis!!
Maila mig era adresser så skickar jag korten.

°°°
Nu...
... är gräsmattan är krispig och glittrande. Det fryser snabbt. Varje dag känns oundvikligen som en dag närmare vintern. Och så ska det ju vara. Den varma hösten är definitivt avslutad. Hos mig i alla fall. Letar just nu febrilt efter inomhus-ljusslingorna. De brukar åka upp ungefär nu. Som ljusstöd. Ligger säkert i någon av de tio julkartongerna :-)) 


Önskar er alla en fantastisk mitten-av-november-vecka!


fredag 11 november 2011

Räfsa löv och så

God helg! Tillbaka till hösten nu. Den numera bleka. Här har de starkt röd-gula tonerna börjat övergå i brunt. Räfsade ihop åtta säckar löv igår. Och det är bara är en yttepytte liten del av lövmassorna. Det blir så mycket löv här från alla stora träd att vi inte har möjlighet att spara på allt. Återvinner så mycket som möjligt givetvis. Men resten åker vi med till kommunens kompost. Att räfsa är en av de mest avkopplande och rogivande sysselsättningarna som finns tycker jag. Av ALLT trädgårdsarbete. Vattning är en annan. Under tiden man gör något betydelsefullt för trädgården, som inte kräver så mycket engagemang av en egentligen, kan tankarna sväva fritt. Överlag tycker jag att det är avkopplande att göra saker, gärna kreativt.


Vilken syssla i trädgården tycker ni är den mest avkopplande?


Hängande cyklamen
I en paus av lövräfsandet plockade jag av en hel kruka cyklamen alla dess blommor 
och satte i små hängande flaskor med bara lite vatten i (frysrisken). Ganska kul att göra en sån grej på hösten. Söta blommor i hängande flaskor eller vaser är kanske något 
jag mer tänker mig som en vår och sommardekoration annars.

Flaskorna kommer från Kronans Blommiga Bageri i Åsele

°°°
Gjorde en ljusmanschett av en vanlig halmstomme i en annan paus av lövräfsningen :-))
Använde ljungris, stjärngräs, enris med massor av gröna bär på, ecauluptus, videkissar och blad från silverek. 
Den härliga vinterpysseltiden är här. Tjoho.


Täckte bara toppen på halmstommen med grönt som bands fast med blomsterbindningstråd. Jutevävsbandet döljer det som inte är dekorerat. 
La ett fat underst också för att få upp höjden en aningen så att bandet bara döljer den odekorerade stommen och inte det man vill visa. 
Det fina betongfatet allra underst kommer från den inspirerande butiken L & Co här i Sundsvall.

°°°
I helgen ska här städas källare. DET kommer bli, svettigt, rejält utmanande och eventuellt leda till gnabb och små dispyter kring vad som ska slängas respektive sparas. Vår källare är en sån där gammeldag som man bara kan komma till utifrån. Och det är så fullt där att det fysiskt sett går inte att komma in i stort sett. Suck. Skönt att få det gjort i alla fall. Har alla mina trädgårdssaker där så jag vill verkligen få ordning omedelbums.


God helg!
Hoppas att ni kommer att ha något trevligt för er. Och inte typ städning av källare eller så :-))

onsdag 9 november 2011

Vinterpotpurri

I dag blir det ett vinterpotpurri. Lugn, bara lugn haha.... Det är fortfarande höst och barmark här. Inget överraskande snöfall har skett det senaste dygnet. Men, förra vintern blev som ni minns ofattbart snörik. Hela växthuset försvann då nästan under snömängderna och med uppskottade snövallar närmast huset på över två meter blev vintern alldeles för omfattande fluffig och vit egentligen. Vad göra? Försöka hitta på roliga saker i winter wonderland förstås. Det ÄR ganska mysigt med snö ändå. Fast i lagom mängd. 

Isblommor frysta i muffinsplåt från IKEA

°°°
Potpurriet är sådant man kan läsa om eller se i Underbara idéer och Fixa Vinter.
(Eller är varianter på några av bilderna som finns med)
              

 I Underbara idéer bjuder jag på några sidor med vintertips från trädgården och ett DIY om fågelmat. I Fixa Vinter finns bland annat en bild på en snösoffa med som jag gjorde i vintras och på en söt fågel som flaxar läckert. Åsså liten bild på isrosor.

Det är så overkligt att se mina bilder i tryck. Nervöst, men kul.

°°°
Vintervardagsrum
När snömängderna var som allra störst fick jag ett il och grävde ur snövallen närmast ytterdörren och fixade en snösoffa. Släpade dit bord och stolar och gjorde i ordning ett slags utevardagsrum Så härligt att ha hela vintern. Att ta ut skinn och kuddar och sätta sig med en kopp rykande varm choklad och mysa en stund.  

Det blev några inlägg i vintras från utevardagsrummet

°°°
Men nog med vintrigheter nu. Tillbaka till hösten. Gula löv (eller bruna vid det här laget...) och värme. Erkänner smygsamt att de första hyacinterna redan är inhandlade ändå. Jo. Smyger igång så sakteliga med vintrigare saker. Inte mycket. Bara lite. Har svårt att hålla mig. Fast någon jullängtan har jag inte. Inte än i varje fall. Hur är det för er där?

Ta hand om er!