torsdag 12 juli 2012

After rain comes...


Efter regn kommer sol. Så ska det väl ändå vara. Inte: efter regn kommer regn. Suck. På ohyrefronten har regnandet gynnat småsniglarna. Så. På listan står nu: löss av olika slag, vita flygare, larver, och så sniglarna. Det är ett under att rosorna har några knoppar kvar, eller blad för den delen. En som trotsar sina 'parasiter' är Crocus rose Emanuel.  Smög igång så smått förra året med Austinrosor. Emanuel var en av dem. Claire Austin en annan. Också ljus, nästan vit. Sen provade jag även på Falstaff med mörkt cerice blommor. I år har det blivit ytterligare några Austin. 


 Mmm.... luktar gott. 


Echium Russicum
Fräck tvååring jag sådde förra året. 

Frö från Plants of Distinction

Blue for you
är en annan av rosorna som smygit igång med blomningen. 
Jag ska säga att jag tror att det är 'Blue for you'. Etiketten är spårlöst borta. Litar på minnet.


Dark Reiter
Ängsnäva med såå vackra blad. Det var dem jag föll för. Nästan som mörka snöflingor. 
Vill så gärna ha en stor rugge. Den verkar klen i växten dock. Ja, ja... man kan inte få allt.


Kimono P
På min topp-tre-alunrots-lista just nu. Den mörka teckningen i de ljust, ljust limegröna bladen är så snygg. 
Lyser upp i rabatten där den står på ett jättefint sätt. Verkar inte bli så hög. 


°°°

Att trädgårdera i regn gör jag bara i nödfall. Eller om det regnar under för lång tid. Så att man nästan inte har något val, utan behöver klä på sig ett regnställ, gummihandskar, regnhatt och stövlar för att ta i tu med det som är akut. Men. Det blir varmt med full mundering av gummi :-)) Provade på det häromdagen. Det gick till en viss gräns. Sen så. Åkte regnbrallorna av och det fick bli som det blev. Kände att jag måste få 'andas'. Nåja. Jag fick gjort det som var tänkt. Sen var det skönt att krypa ner i soffan under en filt. Lyssna på regnet. Och undra var sommaren tog vägen.

Hoppas ni har bättre väder!


18 kommentarer:

Lyckans lilla hus sa...

Så vackert, och vilken underbar bild på kissen! Än så länge förundras jag över att min trädgård har stått pall för allt regnande, särskilt när jag här nära grannar klaga över alla sniglar och diverse "ohyra"... när kommer de känns det som - gulp. Annars försöker jag ändå njuta av regnet, och eftersom jag jobbar i två dagar till har jag ingen panik än...det kan vara härligt att bara fälla ut armarna, vända ansiktet uppåt och låta regnet falla! Kram på dig! //Marie

Ruben sa...

Hej kompis! Vad befriande, att läsa om andra som har löss och annat att kämpa emot på sina rosor. Man får ju nästan krupp på att se alla underbara rosor på bloggarna, som verkar helt fria från alla problem, och sedan gå till sina egna ohyreshärdar och sucka åt eländet!!

Ha det gott!
/Ruben

Sanna sa...

Ja du Charlotte var är solen och sommaren vi törstar efter?
Visst är det mysigt med regn även med regnrock och sydväst. Känner mest med alla sommarlovsbarn. Sol, bad, utflykt, bullar, jordgubbssaft å barfota.

Jag verkligen hoppas att det blir sol Till din stora trädgårdsdag. Att fulingarna inte gör allt för stor åverkan på din fina rosprakt. Jag är van vid diverse ohyra. De gillar ju mina få rosor hemma i stan. Därav har de blivit få. Här ute mellan skog å hav har jag också några, även om de inte har ohyra så blir de aldrig riktigt fina. Kan ju förstås erkänna att de kanske inte fått rätt omsorg på några år. Hmm. Dålig Roskärlek från mig. Njuter av de sköna vilda nyponroserna och en helt sagolik gul ros som min farmor planterade för typ 30-40 år sedan. Den är fantastisk och inte en tillstymmelse till läskigheter på den. De skira söta rosa längs dikeskanten verkar ju också hålla otrevliga gäster på avstånd. Hur kommer det sig?

Din trädgård är till för alla gäster ;) den är ju lockande.

Nu är det dags för ett morgondopp sedan hoppas jag på några timmar utomhus idag. Jag å liten har egentid tillsammans två veckor. Försöker mysa trots fulväder. Fast. Å andra sidan har vi läsväder, loppisväder, filmväder, bakväder, gosväder, soffväder, städväder, helt enkelt massor av väder att välja på:)

Många varma sommarkramar Sanna

Ninnis sa...

Ohyra hör tyvärr liksom till trädgården...har även jag såpsprutat min klätterros "polstjärna"...=(
Desto roligare är det att se på dina fina foton...å den blå rosen...wow...=)

Ha det bra !

Kram Ninni

Lotta 8`) sa...

Tack för titten på fina blommor och vacker katt :) Kan behövas lite vackert nu när man tappar lite av humöret pga vädret, som här verkligen är allväder! Allt ifrån varma solstunder till plötsliga störtskurar! Hinner knappt ut, förren jag måste springa in :)

Ha det bäst :)

Ruben sa...

Tack för tipset om namnet på pionen! Det som slår en när man ser pionen i knopp är, att de är riktigt vaniljfärgade. Det skall bli spännande att se din pion slå ut i blom!

/Ruben

Fru Grep sa...

Vädret är inte bättre i Skåne. Fördelen måste ju vara att man slipper vattna, men det hade ju varit mysigt med lite sol och värme.

Anna Vattenkanna sa...

Här har vi verkligen omväxlande väder - sol ena stunden och störtskur nästa. Även här är det ett riktigt bladlusår. Jag är inte pjåskig av mig men nu börjar det bli lite äckligt på sina ställen. Brukar annars bara dra med fingrarna genom kolonierna men inte nu när de sitter i tredubbla lager. Rys.

Hoppas att du får tid att njuta av din fina trädgård mellan regndagarna... och dina rosor och jag önskar dig lycka till med dina Austinar.

Kram

gittan sa...

Vädret är inte så illa hos mig, faktum är att vi inte fått särskilt många mm och det tackar jag för! Men invasionen av allehanda ohyra... Löss, vita flygare, larver, åkersniglar och snäckor... det är ju ingen ände på dem!
Haha, nu ser jag i kommentaren sidan om kommentarsrutan här att skånska Fru Grep minsann slipper vattna, det gör inte jag! Här är det såpass torrt att en del perenner slokar i planteringarna och hydroforen som är kaputt...
Hoppas det håller upp snart även hos dig! Något sommarväder kan jag ju inte skryta med men vi har åtminstone uppehåll och lite sol om än svala vindar / Kram gittan

Helena sa...

Bara regnet inte är ihållande så är det OK med mig!O inge blåst förståss :-)Prova med solhatt vetja det känns ju genast bättre ;-))
Vad snygg den där blålila rosen är uj uj gillar den skarpt!
KRAM från mig!

Inger sa...

Efter regn kommer regn, så sant den senaste veckan. Idag har det varit lite bättre väder men långt ifrån någon riktig sommar, eller så är det den svenska sommaren som är så här.
Kram

Tant Otteskrufv sa...

Reiter tar sig ska du se, lite trög i starten var han också hos oss men nu är den finfin :)

AnnCharlotte sa...

Den där ängsnävan var himla fin så den ska jag lägga på minnet.
Jag gillar inte heller att trädgårdera i regn. Det jag gör gör jag lite slarvigt då så det är bättre att göra det ordentligt när det är torrt.
Ha det bra :)

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Whoa! så många vackra bilder på en gång :-) Hmmm, undrar just om nävan med de mörka bladen är samma som den jag köpte (hade inte nån namnlapp) - hoppas det!

Annika

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Whoa! så många vackra bilder på en gång :-) Hmmm, undrar just om nävan med de mörka bladen är samma som den jag köpte (hade inte nån namnlapp) - hoppas det!

Annika

Anna-Maria sa...

Så fint trots regnet hos dig. Jättesöt näva,hade själv en Midnight reiter (tror den hette så) men den fick mjöldagg så den rök. sommaren är kort,håller med...

Helena, The Swenglish Home sa...

Kära regnvåta bloggsyster,

Här sitter jag i min dyblöta kjol efter att just ha hämtat sönerna på skolan, och undrar så smått om det någonsin kommer att sluta regna denna sommar... Men frodig grönska har vi i alla fall, och det ser verkligen ut som om du också har det i ditt ljuvliga trädgårdsparadis! Fotot på den blå rosen är så vacker med vattendropparna, och kissemissbilden är underbar! Jojo, sådan matte, sådan kisse... eller hur var det berömda ordspråket nu? :-)

Ditt första foto i förra inlägget var också ett sådant där wow-dra-efter-andan-fint foto, där honungslöken ser så stolt och ståtlig ut mitt i övrig härlig grönska... ja, och punkare då då... :-)

Skicka varma och TORRA tankar till dig och hoppas vi båda får lite sol i helgen!

Kram, kram,
Helena

Lotta sa...

Usch ja, vad det är surt ute nu... och sniglar vill jag knappt tänka på - jag jagar mördarna nu. Huga!! Väldigt fina bilder - midnight reiter är fjuttig här med, jag började tro att den står fel men kanske den är en lille en...
Kram