söndag 8 juli 2012

Upward, single or both

I trädgården kan det ju finnas allt från fasta kuddar, till svävande moln, spretiga igelkottar, fluffiga dammvippor, söta miniatyrer man nästan måste ha förstoringsglas för att se, och ja en mängd olika former. Singlarna och uppstickarna exempelvis. Det jag pratar om är det vi fyller kanske allra främst rabatterna med.

Honungslök 
Både singel och uppstickare. Även om blommorna är många där i toppen och kanske inte associeras med singelepitetet i första hand. Såg den hos flera bloggar första året jag bloggade. Sedan dess har jag petat ner lökar lite överallt. Kan bli lite rangliga och kan behövas stöttas i tid. Inte alla, men många. Men det är det värt. Det enda bekymret är att minnas var man ska leta efter dem i rabatterna för att checka av ifall stöttning behövs. Ibland ramlar det plötsligt fram en blomklase ur en fluffig kudde av jättedaggkåpa. Och då är det liksom försent att börja stötta. Har några sådana mer horisontellt växande just nu :-)

De punkliknande bollarna är utblommade Humleblomster 'Album'

Nordisk stormhatt 'Ivorine'
Uppstickare i grupp. Planterades förra året i Vita rabatten. 
Då blommade den inte. Men nu. Oj. Klev direkt in på min favoritlista. 


Perfekt vaniljvit färg. Ska bli 50 cm bara, men är ca en meter hos mig. 
Många perenner tycker jag blir högre än de ska bli enligt beskrivningar. 
Man kanske gödslar och vattnar för mycket haha.....


Sammetsiris 'Black Form'
En uppstickare som syns bland allt grönt och cremevitt. Mörk lila, nästan svart. Gillar. Enda minus är att den är klen i växten på något sätt med ganska sköra stjälkar och blad. Köpte tre plantor förra året. Den som placerats bäst står tillsammans med liknande gråsstråliknande växt (Blåsvingel).Tillsammans fyller de varandra utan att dominera och utan att skugga.


 Alunrot
Blomstänglar som sträcker sig upp och vill dansa tillsammans med Jättedagkåpan. 
En ganska fin pardans. Förutom blomstänglarna kanske de allra flesta Alunrot mer förknippas mjuka kuddar dock. 

Namnlös alunrot

Klematis 'Miss Bateman'
En riktig uppstickare med stora vackra singelblommor. 


Klättrar i ett äppelträd hos mig och lyser upp helt makalöst i det ganska skuggiga läget, eller läget med silat soljus.

Honungslöken som sticker upp i bakgrunden har här ännu inte släppt ut de små blommorna ur den tunna och smala kapseln. Men snart så. Här behövs uppenbarligen ingen stöttning. Kan man ha ett bättre stöd än ett äppelträds stam haha....
°
Uppstickarna och solokvistarna är förstås riktigt många. De allra käraste uppstickarna jag har är Fingerborgsblommorna. Det var den första blomma jag blev kär i när trädgårdsintresset var nytt. I år är de extra kraftiga och ståtliga. Har flera som är över två meter höga just nu. 
°°°
I dag regnar det. Och det väntas regn de kommande dagarna också. Trist. Även fast regn är nödvändigt givetvis. Men inte nu. Det är blött så det räcker. Kom tillbaka sommarsol. Kom tillbaka.

Middagen är lagad, eller förberedd. Det väntas gäster i kväll. Trevligt. Helgen har varit slö och slapp med myspys och inga större insatser. Skönt. Regniga dagar är ganska bra ändå. Emellanåt :-)

20 kommentarer:

Gela sa...

Hej, jo så är det regn är ju bra men sol är inte heller fel, regnar hos mig med just nu. Ja får ju se det positivt man hinner ju vara inne och kika på alla fina bloggar nu. Ha en fin fin kväll/Gela

Sussi sa...

Ser att vi har flera favoriter gemensamt! Honungslök, digitalis, alunrot....härligt!
Så kul att din trädgård dyker upp lite överallt i tidningarna nu, Charlotte! Den är väl värd all uppmärksamhet, och ska känna dig stolt över vad du har åstadkommit där uppe i Sundsvall! Jag läser gärna om och om igen...och tittar trånande på alla fina bilder...
Kram
Sussi

Maribel sa...

Miss Bateman är underbar, fina kombinationer, skirt och vackert.
Ha det bra /Marika

♥Min Eden♥ sa...

Härligt inlägg, som vanligt <3
/nina

Puumuli sa...

Det har varit lite tropiskt väder hos oss, fuktigt och varmt men ingen åska har hittat hit fast väderleksrapporten lovade att den skulle härja över oss i flera dagar...

Vet du att perennerna blir desto högre ju norrut man bor - de långa, ljusa nätterna påverkar på så sätt! D v s en växt som är en halv meter hög i Skåne kan vara nästan det dubbla hos dig.

Ha det så bra!

Kram
Sari från Puumuli

Anonym sa...

Underbara bilder, och så vackra kombinationer. Jag blir så glad av din blogg! Kram Hanna

Leslie's Garden sa...

The apple tree with the Clematis and Allium! BEAUTIFUL!!

Pilgrim sa...

Stormhatten var underbar! Åker in på vill ha listan till min vita rabatt under eken. As always...älskar dina bilder!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Tant Otteskrufv sa...

Så trösterikt att inte bara jag glömmer var lökarna satt...och allting blir alldeles för högt i år med allt detta vatten, så det är väl bara att binda opp rubbet :)

Lyckans lilla hus sa...

Underbart vackra foton! Jag blir så inspirerad överallt...måste lägga band på mig ;). Ha det fint! //Marie

Christina sa...

Så fina foto! Är väldigt förtjust i honungslöken, men inte en endaste blomma i år, bara tråkiga blad! Får ge den lite extra gödning, så kanske den blommar nästa vår!/Lila-Christina

Ruben sa...

Den nordiska stormhatten 'Ivorine' klev också in på min favoritlista - med stormsteg!!!!

Ha det gott!
/Ruben

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Den bedårande honungslöken! :) Den blommar för fullt här nu och jag är så glad att du och andra har inspirerat mig att flytta in den. Så nu blommar 'Black Form'. Ja, den är bara såååå snygg! Hoppas den trivs lika bra hos mig och växer på sig för i år fick jag bara en blomma. Det som spirar mest och bäst hos mig just nu är riddarsporrarna och fingerborgsblommorna. Himmelshöga är de... Måtte det nu inte bli en sommarstorm...
Kram, finaste du!

AnnCharlotte sa...

Honungslöken är så fin. Skulle man vilja ha många av.
Ha det bra :)

Marie Lithén sa...

Stormhatten googlades mitt i läsningen i går, så jag helt glömde av att skriva något:) Bara måste ha, men det gick ju sådär... Nordisk stormhatt 'Ivorine' återfinns inte i samma mening. Kan det vara Elfenbensstormhatt? ... hur som så himla fint du har det!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Marie:

På etiketten står det:

Aconitum
Sept. 'Ivorine'
Nordisk stormhatt

Om den också kallas Elfenbensstormhatt vet jag inte.

Marie Lithén sa...

tack snälla!

Annelie sa...

Hej bästa Charlotte!!!
Kvaliteten på dina inlägg har inte sviktat, du är fortfarande en mästare på att inspirera och förmedla härlig trädgårdslust.
Din trädgård verkar outtömlig på nya växter och vinklar.
Din clematis är helt underbar och i flera år har jag haft funderingar på att plantera klätterväxter invid de gamla träden i min trädgård.
Tänk att jag aldrig kan komma till skott (fniss) med mina funderingar.

Hoppas din sommar är fin.

Många kramar från Bostonbönan.

Lotta sa...

Åh, Ivorine var verkligen, verkligen fin. Upp på listan direkt!
Kram

Malin på ön sa...

Miss Bateman är en stor favorit hos mig, nästan vackrast i skugga, och vad fin alunroten och irisen var, blev definitivt sugen på att få med dom i någon rabatt, men var? Usch platsbrist, men gräsmattan kan väl bli lite mindre?! : )
Malin